Aardbeienjam uit de magnetron

Er zijn nu volop aardbeien en soms blijft er een bakje wat langer staan. Maak op een super makkelijke manier jam in de magnetron van deze “wat mindere” aardbeien. 
Basisrecept voor 1 pot van 375 ml
250 g aardbeien100 g geleisuiker Speciaal (of 300 g gewone geleisuiker) 
Extra: pot van 375 ml met bijpassend draaideksel, (staaf)mixer, ovenvaste schaal, pollepel, spatel, etiket  
Was pot en deksel zeer goed schoon in heet water met soda.Naspoelen en uit laten lekken.Was de aardbeien en ontdoe ze van de kroontjes.Pureer de aardbeien met keukenmachine of (staaf)mixer, prakken of kleinsnijden kan ook.Doe het fruit in een grote, ovenvaste schaal en meng de suiker er zorgvuldig doorheen.Verwarm fruit en suiker ca. 3 ½ minuut op ca. 200 watt.Roer de massa heel goed door met een pollepel.Verwarm het fruit ca. 4 minuten op vol vermogen.Het fruit moet echt behoorlijk doorkoken (bellen maken aan de rand van de schaal), anders nog wat langer op vol vermogen verwarmen.Roer de jam door en schenk hem direct in de schone, liefst nog wat warme, jampot die op een broodplank of vatendoekje staat (dit tegen het knappen van de pot).Een spatel is handig om de schaal leeg te maken.Dompel de deksel even in water, uitschudden en stevig op de pot draaien.Zet de pot 5 minuten op zijn kop, draai daarna de deksel nog een keer aan en laat de pot afkoelen.Op het etiket de inhoud en in ieder geval de datum schrijven en op de pot plakken.Bewaren op een koele en donkere plaats. 
Bijgerecht/broodbeleg
Voorbereidingstijd ca. 7 minuten
Bereidingstijd ca. 12 minuten 
Tip
Voor meer potten jam de hoeveelheden fruit en suiker evenredig vermeerderen.
Potten en deksels moeten brandschoon zijn omdat je anders het risico loopt dat de jam na verloop van tijd gaat schimmelen.
Het schoonmaken van de potjes en deksels gaat perfect in de vaatwasmachine. Even naspoelen met warm water. 
Weetje
Op bovenstaande manier kun je van allerlei soorten fruit jam maken. Combinaties zijn ook heel goed mogelijk, denk bijvoorbeeld aan aardbeien-rode bessenjam of bramen-appeljam.
Wel oppassen, de ene fruitsoort geleert meer dan de andere.
Bessen en appels bevatten veel pectine, de jam wordt dan steviger. Frambozen, aardbeien en druiven bevatten minder pectine waardoor de jam dunner blijft. Dit laatste kun je ondervangen door iets meer geleisuiker toe te voegen.
Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk