Aardbeien-appelzwaarden

Juni is de aardbeienmaand bij uitstek, de aanvoer van aardbeien van de koude grond is nu echt op zijn top. Na de eerdere recepten met aardbeien in deze rubriek, variërend van jam en ijs tot de heerlijkste toetjes en taarten, nu eens een recept speciaal voor kinderen. Deze “Aardbeien-appelzwaarden” kunnen ze heel goed zelf maken als traktatie op hun feestjes, om op school uit te delen of gewoon als lekker toetje. Maak er zoveel als je wilt, bij Tip staat hoe je de hoeveelheden kunt bepalen. Voor 10 stuks
10 Saté-stokjes
30 mooie aardbeien, zonder plekjes (= ca. 1 pond)
2 stevige appels, bv. Jonagold (zonder plekjes)
flesje citroensap
10 ruit-spekken (zak à 275 g Frisia) Extra nodig: een ruime zeef of vergiet; schone theedoek; puntig mesje; keukenpapier; leuke schaal of mand om de “zwaarden” op te presenteren. Was de aardbeien in een zeef of vergiet onder koud water.
Laat de aardbeien goed uitlekken.
Leg ze na het uitlekken op een schone droge theedoek en dep ze heel voorzichtig droog.
Was de appels onder de kraan en wrijf ze droog, zodat ze gaan glimmen.
Snij de ene appel in acht gelijke parten.
Van de andere appel heb je maar een kwart nodig, dit kwart ook in tweeën snijden.
Snij bij iedere part het stukje bij het steeltje, het klokhuis en het stukje van het “onderkroontje” weg.
Snij de tien parten in de breedte in tweeën.
Leg de appelstukjes in een bakje of schaaltje en besprenkel ze helemaal met citroensap, zodat ze niet bruin gaan worden.
Zoek de 30 mooiste aardbeien uit en snij er voorzichtig, met de punt van het mes, de kroontjes uit.
Leg de aardbeien met drie bij elkaar.
Het mooiste is om een grote, een middelgrote en een kleine aardbei bij elkaar te nemen.
Laat de appelstukjes in een zeef uitlekken, leg ze op keukenpapier en dep ze voorzichtig droog.
Prik een ruit-spek aan een satéstokje, daarna de grootste aardbei, dan een stukje appel, dan de middelgrote aardbei, weer een stukje appel en de kleinste aardbei op de punt.
Nu is het Aardbeien-appel zwaard klaar.
Leg ze op een leuke schaal, waar je eventueel eerst een leuk servet op hebt gelegd.
Als je een mand(je) gebruikt moet je er eerst een schone theedoek in leggen voor je de Aardbeien-appel zwaarden erin legt. Kinder-traktatie
Tijd ca.20 minuten
Eigen recept Tip
Je hebt per stokje 3 aardbeien nodig. In een pond aardbeien zitten ongeveer 40 aardbeien, daar kun je dus (40:3=13, over 1) 13 stokjes mee maken. Als je dus 2 pond aardbeien koopt, kun je ongeveer 26 stokjes maken (ligt er natuurlijk aan hoeveel aardbeien er in het doosje zitten en of ze allemaal mooi gaaf zijn !!!).
Per stokje heb je ook nog 2 stukjes appel nodig. Als je de appel in 8 parten snijdt en die weer in 2 stukjes, dan heb je 16 stukjes, dus genoeg voor 8 stokjes.
In een zak ruit-spekken van Frisia van 275 g, zitten ca. 43 spekken.
Nu je al deze aantallen hebt, kun je zelf uitrekenen hoeveel aardbeien, appels en spekken je nodig hebt om net zoveel Aardbeien-appelzwaarden te maken als je wilt. Heb je nog vragen? Dan mag je me altijd mailen, dat kan door op de rode emailbutton onder mijn foto te klikken.
Wil je dit recept uitprinten? Klik dan op het icoontje van het printertje hieronder. (Eerdere recepten vind je in het archief , het pannetje, hiernaast).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren