Fokkesteeg ‘hartveilig’ door een optimale dekking van AED’s

Sinds 15 november is de Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg ‘hartveilig’ door een optimale dekking van AED’s. Deze draagbare toestellen voor reanimatie bij een hartstilstand zijn letterlijk van levensbelang. Dankzij de inzet van Wim Verhaak van het wijknetwerk Fokkesteeg, en een aantal betrokken organisaties en bedrijven zijn er in Fokkesteeg nu zes AED’s in buitenkasten (met cijfercode en cameratoezicht) beschikbaar in noodgevallen. Voor de hoogbouw is er altijd een AED binnen 250 meter, en voor de laagbouw binnen 350 meter te bereiken.

Als iemand 112 belt, moet de ambulance in twaalf minuten ter plaatse zijn. Maar hoe sneller er hulp is, hoe beter. Daarom zijn er ook burgerhulpverleners opgeleid om te reanimeren en een AED te bedienen. Zij hebben als doel er binnen zes minuten te zijn – ze winnen dus kostbare tijd tot de ambulance er is.

Wim Verhaak is zo’n burgerhulpverlener. Bij een calamiteitenmelding in 2017 constateerde hij dat de dekking van AED’s in de wijk onvoldoende was. Dit keer liep het gelukkig goed af, maar Verhaak besloot in actie te komen. Hij benaderde de verantwoordelijke wethouder en maakte met informatie van toenmalig voorzitter Peter Bakker van Hartslag Nieuwegein een risico-inventarisatie voor Fokkesteeg.

Verhaak bracht in kaart waar kwetsbare groepen wonen in de wijk (bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis). Daarna kon hij een aantal punten in de wijk bepalen waar een AED zou moeten hangen, rekening houdend met hoog- en laagbouw, zodat een AED bij elk incident optimaal bereikbaar is.

Vervolgens is hij gaan kijken welke organisaties een AED hebben die ook buiten, in een kast met cijfercode, gehangen kon worden. Gezondheidscentrum De Schans toonde zich bereid en stelde de AED van haar eigen BHV-organisatie, ook beschikbaar voor burgerhulpverleners bij noodsituaties. Ook ondernemers en huiseigenaren zijn benaderd. Plomp Makelaars & Taxateurs schonk een AED op de Weesperveste en Bouwinvest Residential doneerde een City-AED op de IJlsterveste. Aan de Zaanseschans is een door het Wijknetwerk Fokkesteeg gefinancierde AED beschikbaar gesteld.

Op donderdag 15 november tenslotte werd op de hoek van de Banter- en Baarnseveste een buitenkast met de AED van Stichting Hartslag Nieuwegein bevestigd, die voorheen binnen in de gymzaal van het scholencomplex hing. Hiermee is het uiteindelijke doel bereikt door met zes AED’-s, de dekking in Fokkesteeg optimaal te garanderen. Met deze actie is Fokkesteeg voor alle inwoners weer een stap veiliger geworden.

Eén van de AED’s in de wijk Fokkesteeg

One thought on “Fokkesteeg ‘hartveilig’ door een optimale dekking van AED’s

  1. Gijs

    Is er een kaart wat je de aed’s op kunt of wordt er vanuit 112 en hulpverlener uit de buurt op af gestuurd?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren