90% Zigeunerjongeren in Nieuwegein crimineel

Ongeveer 90 procent van de zigeunerjongeren in Nieuwegein is in aanraking geweest met de politie. Dat zegt tv-programma Nieuwsuur, die vertrouwelijke cijfers van de politie heeft ingezien.

Van de 3000 in Nederland wonende zigeuners, maken enkele honderden zigeuners zich schuldig aan criminaliteit, zegt politiechef Heijsman van de eenheid Oost-Nederland tegen NIeuwsuur. Daarbij zetten de zigeuners ook hun kinderen in, zegt de politiechef. Door de sterke familiebanden en hun sterke afhankelijkheid hebben de kinderen geen keus en de politie heeft vaak het nakijken. Veel dadertjes zijn jonger dan twaalf jaar en daarom ongrijpbaar voor het strafrecht, zegt Heijsman.

Het Landelijk Platform Roma zegt dat er vaak een fout beeld van mensen met een Roma-achtergrond wordt geschetst en dat maakt het lastig om een normaal leven te leiden. In de vier gemeentes waar de meesten van de 3000 Roma wonen, zijn speciale projecten opgezet.

In de vier gemeentes waar de meesten van de 3000 Roma wonen, zijn speciale projecten opgezet. Families krijgen ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg, opvoeding en huisvesting.

Prioriteit ligt bij het volgen van onderwijs voor leerplichtige kinderen omdat veel Roma soms niet naar school gaan. “We moesten wel ingrijpen. We hadden veel overlast, er was veel criminaliteit, we kwamen tot de ontdekking dat kinderen niet naar school gingen, meisjes vroeg worden uitgehuwelijkt, veel tienermoederschappen allemaal zaken die we in deze samenleving niet willen”, aldus burgemeester Backhuijs van Nieuwegein, voorzitter van het platform Roma-gemeenten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk