Katern

50 jarigen in het zonnetje gezet tijdens lunch ’50 jaar Nieuwegein’

Dat Nieuwegein 50 jaar bestaat zal niet veel mensen zijn ontgaan. Her-en-der in de stad zijn diverse activiteiten en zullen meer initiatieven plaatsvinden gedurende het jaar om dit heugelijke feit te vieren. Uiteraard zal De Digitale Stad Nieuwegein hierover berichtgeven.

Donderdag 1 juli j.l. was het precies 50 jaar dat de dorpen Vreeswijk en Jutphaas werden samengevoegd tot Nieuwegein. De groeikern, met momenteel ruim 63.000 inwoners, is inmiddels een flinke stad geworden. “Een stad waar je fijn kunt wonen, alle voorzieningen dichtbij hebt, met scholen voor de kinderen, werkgelegenheid, een binnenstad waar je leuk kunt winkelen, een theater waar je uit kunt gaan en een heleboel historische plekjes die nog door heel veel mensen ontdekt moeten worden” zo omschrijft burgemeester Backhuijs Nieuwegein tijdens de lunch in het Stadshuis afgelopen donderdag met inwoners die dit jaar ook Sara of Abraham zien.

Er mist wel nog wat levendigheid in de avonduren, vindt de burgemeester. “We proberen een bruisende binnenstad te krijgen, ook ’s avonds. Het is niet te vergelijken met een oude stad als Utrecht. Er is wel horeca, bijvoorbeeld, maar nog niet zoveel.”

Lunch voor de Sara’a en de Abrahams
Tijdens de lunch kregen de inwoners die dit jaar 50 worden of zijn geworden een lunch aangeboden, én natuurlijk een presentje. Ook Stadsdichter Ton de Gruijters was aanwezig die, vanwege de 50e verjaardag van de stad een voordracht hield. De Gruijter zal de stad een jaar lang maandelijks trakteren op een gedicht. Met zijn toegankelijke poëzie werpt de Gruijter een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt de gebeurtenissen in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Als chroniqueur van de stad publiceerde hij jarenlang Stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. Ton de Gruijter over zijn benoeming tot Stadsdichter: ‘Ik had er eerlijk gezegd niet op gerekend, maar ben blij verrast. Ik hoop de stad op een goede manier te verwoorden. Dat zal wel anders zijn dan destijds de wekelijkse stukjes op pen.nl, maar daar heb ik de stad wel door leren kennen.’

Onze videograaf Jos van Vogelpoel was tijdens de lunch op het Stadshuis aanwezig en maakte bovenstaand videoverslag.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren