’50 jaar Nieuwegein in 50 portretten’

Woensdagmiddag 29 september jl. vond onder grote belangstelling de vernissage plaats van de kunstwerken van mensen, die gedurende de afgelopen 50 jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd of leveren aan de ontwikkeling en leefbaarheid van Nieuwegein. Naast de kunstenaars waren ook de geportretteerden aanwezig in theater De Kom.

De portretten zijn gemaakt door voornamelijk Nieuwegeinse professionele en amateur- kunstenaars. Maar ook kunstenaars buiten Nieuwegein hebben deelgenomen aan het project vanwege het 50-jarig bestaan van Nieuwegein. Zoals de 63-jarige Nel Bos uit Leusden die de hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein mocht portretteren.

‘Aan de werken zijn in beperkte mate eisen gesteld zodat we een homogeen beeld kunnen presenteren. Tevens is hiermee de kwaliteit van de kunstwerken geborgd. 
Elke portrettist heeft een of meerdere Nieuwegeiners toegewezen gekregen die door hem/haar is vastgelegd: op foto of op doek. Verdeling hiervan is 25 fotoportretten en 25 handgeschilderde portretten. De geportretteerden zijn kort geïnterviewd waarmee hun persoon en hun bijdrage aan Nieuwegein duidelijk is gemaakt’ aldus Alina Pluim één van de drie initiators van het project.

Achtergrond
Kunstenares Alina Pluim, fotografe Karolina Orlinska en fotograaf Reggie Kusters zijn samen met andere kunstenaars uit Nieuwegein en omstreken het project ’50 jaar Nieuwegein in 50 portretten’ gestart. In het kader van 50 jaar Nieuwegein is met dit project een verbindend kunstproject gemaakt. Een project dat inzicht geeft in de geschiedenis en ontstaan van Nieuwegein. Welke mensen speelden een belangrijke rol in de afgelopen 50 jaar?

De kunstwerken zijn gedurende de maanden oktober tot en met december gratis te bezichtigen in het theater in de binnenstad van Nieuwegein. Lees hier wie allemaal geportretteerd zijn.

Over kunstenares Nel Bos
De 63-jarige Nel Bos schildert nu ruim 20 jaar, puur voor de hobby. Zij volgt al jaren hier en daar verschillende cursussen, eerst aquarel en acryl, maar de laatste tijd schildert zij het liefst met olieverf. Haar voorkeur gaat uit naar (huis)dieren en portretten, dus realistisch. Maar gewoon beginnen met ‘zomaar’ een kleur opzetten en kijken wat daar uitkomt, vindt zij ook geweldig om te doen. Nel blijf gefascineerd door het effect van licht en donker, ‘daar valt of staat alles mee staat alles mee’ aldus de Leusdense.

Nel Bos (links) met Martin Reijmerink en het portret op de achtergrond

Kunstenares Alina Pluim met burgemeester Frans Backhuijs

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk