50 jaar Nieuwegein: Bells & Voices

De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds vrijdag 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst. Iedere vrijdag van 15.00 uur tot 16.00 uur wordt het carillon bespeeld. De toren is dan ook open voor bezoek.

Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke ingrepen, is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Zaterdag 6 november zal beiaardier Dick van Dijk (Utrecht, 1962) van 15.00 uur tot 16.00 uur het carillon bespelen. Samen met Coro Cornielje brengen zij bekende opera-aria’s, chansons en evergreens ten gehore. Een spannend avontuur voor zangers, technicus Franc Massop en beiaardier Dick van Dijk.

Over beiaardier Dick van Dijk
Dick van Dijk studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort waar hij in 1987 het Bachelor-diploma beiaardier behaalde. In 2015 studeerde hij af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denijn’ in Mechelen. Naast beiaardier is hij organist van de Oude WIllibrorduskerk in Vleuten en de St. Janskerk van Wijk bij Duurstede. Hij geeft orgel- en beiaardconcerten in en buiten Nederland. Bestuurlijk is hij actief in de Stichting Utrecht Orgelland en de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren