4 jaar cel geëist voor verkrachting vluchteling in Nieuwegein

Een 31-jarige man uit Eritrea heeft vandaag vier jaar cel tegen zich horen eisen voor de verkrachting van een landgenote in een woonvoorziening voor statushouders in Nieuwegein.

De twee kenden elkaar al jaren uit verschillende asielzoekerscentra, toen hij haar in oktober vorig jaar vroeg iets te komen bespreken. Daarop deed hij de deur op slot, pakte haar telefoon af en verkrachtte haar onder bedreiging van een mes.

HOGE STRAF
De officier van justitie eiste een hogere straf dan de richtlijn van drie jaar. Volgens een woordvoerder van het OM lag dat onder meer aan het gebruikte geweld en het misbruik van vertrouwen. “De twee kenden elkaar al een tijd, ze aten samen, ze hadden een soort vriendschappelijk verband. De verkrachting is heel erg traumatiserend geweest, vooral ook omdat ze in het verleden ook al zoiets had meegemaakt in het land van herkomst. Hier in Nederland zou ze zich veilig moeten voelen.”

De vrouw werd door de Eritrese gemeenschap onder druk gezet om geen aangifte te doen, maar dat deed ze toch. Daarop werd ze verstoten uit die gemeenschap. “Zo word ik dubbel gestraft”, stelde ze in een verklaring die haar advocaat voorlas. Ze woont inmiddels op een geheim adres.

Naast de gevangenisstraf eist het OM een contactverbod van vijf jaar en een volledige toewijzing van de vordering. De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren