Katern

4 dingen die je misschien nog niet wist over sportwedden in Nederland

Je kunt tegenwoordig niet meer om het gokken heen. Een vorm van gokken die in Nederland al veel langer gespeeld wordt is het sportwedden. Denk je alles al gelezen te hebben over het spelen bij bookmakers, kijk dan vooral eens naar de vier onderstaande punten. Grote kans dat je dit namelijk nog niet wist.

De toto hebben we te danken aan de KNVB
De toto was de eerste georganiseerde, legale vorm van sportwedden in Nederland. Heel de sporttotalisator had echter nooit bestaan zonder de KNVB. De oprichting was niet intentioneel. De KNVB wilde gewoon een gesloten pool hebben waarbinnen de leden bescheiden bedragen in konden zetten op de wedstrijden die gespeeld werden, om het zo wat spannender te maken. Dit liep al snel uit de hand, waarbij de bedragen opliepen en de voetbalbond veel nieuwe aanmeldingen kreeg omdat mensen ook graag een wedje wilden leggen. Hoewel de Nederlandse regering helemaal niet van plan was om dit te legaliseren, was het eigenlijk al niet meer mogelijk om het te verbieden op het moment dat het probleem zichtbaar werd.

Dit leidde tot het ontstaan van de toto, een legale manier van sportwedden die al tijdens de Wet op Kansspelen opgezet en ontwikkeld werd.

Je hoeft geen belasting te betalen over de winst bij legale aanbieders
Voorheen gold een belasting van 30,1% over de winsten die je bij een bookmaker maakte. In 2022 is dat belastingpercentage verlaagt naar 29%. Dit geldt alleen voor winsten die hoger zijn dan € 499. Dat betekent dat je de inzet van de winst af mag trekken voordat de belasting berekend wordt.

Nu betekent dat niet dat jij de staatskas spekt wanneer je wint met een sportweddenschap. Speel je bij de legale aanbieders van kansspelen in Nederland (met een KSA-licentie dus), dan betaalt de bookmaker of het casino de belasting zelf. Het bedrag dat je in beeld ziet staan bij je winst, is dus daadwerkelijk het bedrag dat je krijgt. Zelfs wanneer dat veel meer dan € 499 is.

Bijzonder veel Nederlanders hebben het minstens al eenmaal gedaan
Er wordt vaak geschreven dat bookmakers 2022 toch leuk hebben weten te maken met veel spanning in een tijd van aflopende coronamaatregelen. De waarheid is echter dat veel Nederlanders al langere tijd te vinden zijn bij de sportweddenschappen. Waar sommigen het trouw houden bij de briefjes van de toto zijn er honderdduizenden Nederlanders die al vóór de legalisatie online gokten. Helaas zijn er geen exacte cijfers over het aantal mensen dat sportweddenschappen afgesloten heeft in die periode. We verwachten dat binnenkort concrete cijfers naar buiten komen aangezien aanbieders met een KSA-licentie moeten voldoen aan het KYC-beleid (know your customer) waarmee er straks veel meer statistieken en gegevens beschikbaar zijn.

Vraag eens aan wat vrienden of zij sportweddenschappen plaatsen. Niet alleen is de kans groot dat zij dit inderdaad met enige regelmaat doen, wellicht willen ze je zelfs wel van een aantal tips voorzien.

Je kunt al spelen met bijzonder lage bedragen
Bij gokken via het internet hebben veel mensen nog steeds het beeld dat dit iets is dat je met flinke bedragen moet doen om het zo interessant en leuk te maken. Wist je dat de meeste sportwedders juist zeer lage inzetten plaatsen en dit op verschillende wedstrijden doen om zo de kansen te spreiden? Vaak kun je bij een betere bookmaker al een inzet plaatsen vanaf een euro (of lager zelfs). Kijken we naar het minimale bedrag dat gestort moet worden om een account aan te maken, dan is dit meestal € 5 of € 10. Dat betekent dat je de drempel zo laag kunt maken als je zelf wilt. Je hoeft namelijk écht niet met briefjes van honderd te wapperen wanneer je online een gokje wilt wagen.

Een mysterieuze wereld?
Heb je het idee dat je nog veel te leren hebt over sportweddenschappen? Ga dan niet naar de online bookmaker om te gaan spelen, maar lees je eerst rustig in. Op die manier kun je namelijk op een prettige en vertrouwde manier spelen wanneer je er wel klaar voor bent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk