3D-Expositie De Hollandse Waterlinies door een andere bril

In Hajè Linielanding in Nieuwegein zetten gedeputeerde Rob van Muilekom en wethouder Ellie Eggengoor onlangs de fotografen, onder leiding van Job van de Groep uit Vianen, in het zonnetje. De 28 meest bijzondere waterwerken zijn in 3D gefotografeerd om aandacht te schenken aan het bijzondere verhaal over de verdediging van ons land.

Van links naar rechts: wethouder Nieuwegein Ellie Eggengoor, gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Cees Taal van Vijfheerenlanden. Op de voorgrond stereofotograaf en initiatiefnemer Job van de Groep

Ingenieuze waterwerken
Door inzet van deze ingenieuze waterwerken konden de laaggelegen polders systematisch tot kniehoogte onder water worden gezet waardoor de vijand werd tegengehouden. De toelichtingen bij de expositie zijn verzorgd door het Kenniscentrum Waterlinies. Gedeputeerde Rob van Muilekom: ”Het is fantastisch om te zien hoe deze waterwerken zijn gefotografeerd. Het spectaculaire effect van 3D-foto’s geeft een ruimtelijk en realistisch beeld. Ik zie de Hollandse Waterlinies graag als inspiratiebron voor gebiedsontwikkelingen en deze bijzondere foto’s bieden deze inspiratie. De fotografen hebben twee jaar lang belangeloos aan dit project meegewerkt. Ik nodig iedereen uit om deze expositie te gaan bekijken.”

Plofsluis
Ook de Plofsluis komt voor in de tentoonstelling, het is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies en staat in Nieuwegein. Haar betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het  water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een unieke Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de ultieme vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Themajaar
De expositie is onderdeel van het themajaar. De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Tijdens dit jaar vinden heel veel activiteiten plaats om inwoners kennis te laten maken met de geheimen, verhalen, natuur en bijzondere objecten van het waterlinielandschap.

Reizende expositie
De reizende expositie is nog te zien tot 10 juli bij Hajè Linielanding in Nieuwegein. De expositie vertrekt daarna naar Fort bij Spijkerboor in Noord-Holland en via gemaal Cruquius en Fort bij Vechten naar Gemeentemuseum Weesp aan het einde van het jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren