Auto’s botsen met ekaar op de Jutfasebrug

Woensdagavond was het raak op de Jutfasebrug in Nieuwegein toen twee personen auto’s met elkaar in aanraking kwamen. Het ongeluk gebeurde even na 21.00 uur. De politie laat weten dat het ging om een zwaar ongeval waarbij veel schade is veroorzaakt aan de twee voertuigen. Een bergingsbedrijf heeft de voertuigen weggesleept. Naar verluid zijn beide voertuigen total-loss.

Het ongeluk gebeurde precies midden op de smalle brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en ontstond doordat één van de bestuurders slingerde over de weg. Een tegemoet komende bestuurder kon hierdoor de auto niet meer ontwijken. Veel hulpverleners waren ter plekke, waaronder de brandweer, ambulances en de politie. één persoon raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

De Taludweg en de Europalaan waren ruime tijd afgezet voor onderzoek en hulpverlening. Hierdoor moest het verkeer van en naar Nieuwegein worden omgeleid. Rond 22.00 uur kon de weg weer worden vrijgegeven voor al het verkeer.

Foto’s: Regio Nieuws Utrecht voor pen.nl

Honderden gegevens van scholieren gelekt na hack bij schoolboekenleverancier

Schoolboekenleverancier Iddink is getroffen door een gijzelsoftware. Iddink is een organisatie die niet alleen schoolboeken verkoopt, ze leveren ook digitaal lesmateriaal aan scholen. Ook de gegevens van leerlingen van het Cals Colege zijn hierbij buitgemaakt. De school heeft de ouders van leerlingen gewaarschuwd dat de gegevens van hun kinderen mogelijk in handen zijn gekomen van hackers. Iddink heeft begin deze week zelf bekendgemaakt dat ze zijn gehackt.

Een groot aantal bankgegevens en persoonlijke informatie van leerlingen, scholen en ouders die ooit iets hebben besteld bij Iddink zijn mogelijk gestolen door de hackers. Iddink had zaterdag 13 april ook geen toegang meer tot de eigen systemen. Het gekochte lesmateriaal is overigens wel gewoon te gebruiken en het leerlingenvolgsysteem Magister werkt normaal. Er is aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Cactus
Klanten van Iddink zijn inmiddels op de hoogte van het voorval. Volgens de leverancier zit de criminele cybergroep Cactus achter de hack. Het bedrijf heeft aangegeven geen contact te hebben opgenomen met Cactus en ook niet van plan te zijn om losgeld te betalen.

Let op phishingmails
Iddink zoekt momenteel uit over welke informatie de hackers beschikken. Vooralsnog gaan de scholen er van uit dat hackers de beschikking hebben gekregen over alle informatie. Omdat er mogelijk misbruik kan worden gemaakt van de verkregen informatie, willen de scholen ouders op het hart drukken om alert te zijn op phishing mails of andere manieren van misbruik waarmee hackers proberen informatie of geld los te krijgen. ‘Controleer of e-mails betrouwbaar zijn en klik niet zomaar op een link in een e-mail die u niet vertrouwt’, is de boodschap.

Schoolboeken en digitaal lesmateriaal
Iddink is een van de grootste leveranciers op het gebied van schoolboeken en digitaal lesmateriaal in Nederland voor het voortgezet onderwijs. Zo’n 300.000 leerlingen en 300 scholen in Nederland maken gebruik van de boeken en het lesmateriaal van Iddink. Ook het Cals College in Nieuwegein maakt gebruik van de diensten van het getroffen bedrijf.

Project Vitaal Nieuwegein Zuid van start

Gezond leven is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar gezond eten en voldoende bewegen is wel heel belangrijk. In de gemeente Nieuwegein heeft de helft van de inwoners overgewicht. Dat ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 48%. Bij inwoners van 65 jaar en ouder ligt dat getal zelfs hoger: ruim 60% heeft overgewicht.

Overgewicht kan de oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk, de ontwikkeling van diabetes type 2 (‘suikerziekte’), slaapapneu, mentale problemen en depressie. Ook is overgewicht een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Vitaal Nieuwegein Zuid vanuit Dorpshuis Vreeswijk
Vitaal Nieuwegein Zuid (een initiatief van Dorpshuis Vreeswijk) gaat samen met de inwoners, de professionals en de gemeente Nieuwegein aan de slag in de wijken Vreeswijk, Zandveld, Hoog Zandveld en Lekboulevard om inwoners te helpen zo gezond mogelijk te leven. De gemeente heeft het Dorpshuis Vreeswijk voor 2 jaar subsidie verleend om daaraan te werken. Stephanie van der Kreeft, die in het dagelijks leven workshops over vitaliteit geeft en gezondheid-checks uitvoert bij organisaties, gaat Vitaal Nieuwegein Zuid verder opzetten.

Meedenken over gezondheid
Hoe kunnen we van Nieuwegein Zuid de gezondste wijk van Nieuwegein maken? Daarover gaat Stephanie de komende tijd in gesprek met inwoners, organisaties en de gemeente. Met elkaar gaan we aan de slag om dat ook voor elkaar te krijgen.

Woont u in Vreeswijk, Zandveld, Hoog Zandveld of Lekboulevard en wilt u meepraten en meedenken over gezondheid? Mail dan naar: vitaal@fortvreeswijk.nl met uw naam en telefoonnummer, dan neemt Stephanie contact met u op.

Stephanie van der Kreeft voor het dorpshuis in Vreeswijk

Wedstrijden in de Oude Sluis op Koningsdag

Op Koningsdag 27 april heeft Vreeswijk een primeur! Dan is de Oude Sluis het toneel van spannende wedstrijden.

In samenwerking met het Oranje Comité Vreeswijk, Scouting Vreeswijk en de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk organiseert Museumwerf Vreeswijk in de Oude Sluis wedstrijden waarbij roeiers/touwtrekkers en wrikkers het tegen elkaar opnemen. De deelnemers strijden voor de eer. De opbrengst komt geheel ten goede van het Oranje Comité Vreeswijk.

Wedstrijd roei/touwtrekken
De wedstrijd roei/touwtrekken is een variant van het oeroude touwtrekken. Per wedstrijdronde zitten telkens twee teams van vier roeiers tegenover elkaar in hun roeiboten die aan de achterzijde met een touw met elkaar verbonden zijn. De ploeg die als eerste met de hele roeiboot over de streep komt en de ander dus achterwaarts meetrekt, heeft gewonnen.

Wedstrijd wrikken
Wrikken is een manier van roeien met één riem waarmee kleine boten over het water worden voortbewogen. Hierbij wordt een wrikriem aan de achterzijde van de boot via een wrikgat in de spiegel of via een wrikdol in het water gestoken. Het wedstrijdparcours is 30 meter lang. Bij elke ronde nemen twee deelnemers het tegen elkaar op. De snelste is de winnaar.

Doe mee!
Lijkt het je wat en hou je wel van een uitdaging ? Of wil je het Oranje Comite Vreeswijk sponsoren? Doe dan mee! Inschrijven kan d.m.v. een mail naar: havenmeester@museumwerf.nl.

Voor de roei-touwtrekwedstrijden kunnen zich teams van vier personen aanmelden. Dat kunnen teams zijn van vrienden- of familiegroepen, scholen, clubs of bedrijven. Voor de wrikwedstrijden kunnen deelnemers zich individueel melden. Minimum leeftijd is 13 jaar.

Inschrijfgeld:
Inschrijfgeld roei/touwtrekwedstrijd : € 5,00 p.p. (scholieren € 3,50 p.p.)
Inschrijfgeld wrikwedstrijd : € 3,50 p.p.

Betaling graag contant en gepast op de dag zelf bij de havenmeester.

‘De Polkahof’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Polkahof. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de de Polkahof in de wijk Zuilenstein.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent. Nou, na zoveel jaar is dat inmiddels gelukt hoor!

Kim: ‘In Nieuwegein kun je je afval gratis wegbrengen, of voor een klein bedrag het laten ophalen. Helaas zijn er mensen die het wegbrengen teveel moeite vinden en het laten ophalen te duur. Deze mensen dumpen het dan bij een container, met alle gevolgen van dien. In mijn tuin leek het wel winter!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!