Vaartocht vanaf Museumwerf Vreeswijk naar Stadskraan Utrecht

Op zaterdag 22 juli aan staande om 11.00 uur vertrekt de rondvaartboot weer richting de Stadskraan in Utrecht. Deze mooie historische vaartocht voert u over de eeuwenoude Vaartse Rijn, het Merwedekanaal en de Catharijnesingel.

U vaart onder Hoog Catharijne door naar de Stadskraan nabij de Monicabrug. Via de Oude Gracht, waar de stadskraan tot 1837 op het wed bij de Ganzenmarkt in Utrecht stond, vaart u weer terug naar de Museumwerf in Vreeswijk. Aanmelden voor deze historische vaartocht kan via de website van de Museumwerf. Let op, er moeten minimaal 8 personen mee varen om de tocht door te laten gaan.

Groepen
Vaart u deze tocht liever met een eigen gezelschap van minimaal 8 personen op een andere dag? Of wilt u met uw gezelschap een vaartocht maken naar de kern van Vreeswijk of een rondje Jutphaas & kern van Vreeswijk? Bel dan naar met de organisatie op: 06 38 01 75 92. Dit kan op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Verkoop project Geinse Wal in Nieuwegein gestart

In twee voormalige kantoorpanden gelegen aan de Meerwal in Nieuwegein, worden in totaal 48 twee- en driekamerappartementen gerealiseerd. Er zijn 7 verschillende type appartementen beschikbaar variërend in woonoppervlaktes van 51 m2 – 74 m2.

De bouw van dit transformatieproject, genaamd Geinse Wal, wordt in 2 fases uitgevoerd. Prognose start bouw fase 1: september 2023, prognose oplevering: Q2 2024. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar in fase 1.

Duurzaam
De appartementen vallen onder energielabels A++ en A+++, wat inhoudt dat ze duurzaam en milieubewust worden gebouwd. Er zijn zeven typen appartementen variërend van indeling en met oppervlaktes vanaf 51 vierkante meter oplopend tot 74 vierkante meter met een vanafprijs van 295.000 euro.

Voor fietsen is er een gezamenlijke afgesloten fietsenstalling en parkeren kan voor de deur. De appartementen zijn naar verwachting in het voorjaar van 2024 klaar voor oplevering.

Starterslening
De kopers van de appartementen Geinse Wal kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamde starterslening. De starterslening is een aanvulling van de gemeente Nieuwegein voor starters op de woningmarkt, afkomstig uit Nieuwegein. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden en een hypotheekadviseur kan hier informatie en advies over verstrekken.

Open dagen Geinse Wal 6 en 11 juli
Komt u een kijkje nemen op één van onze open verkoopdagen; donderdag 6 juli en dinsdag 11 juli? De projectcoördinator van BouwConstruct Jacqueline Ente en aannemer Peter van der Vlist zijn op beide dagen van 16.30 tot 18.00 uur aanwezig om iedereen persoonlijk te woord te staan.

Stap het gebouw binnen en loop door de ruimtes. Wij hebben op de grond op ware grootte enkele appartementen uitgezet. Zo krijgt u een goede indruk van de indeling van de te realiseren appartementen.

De Meerwal ligt aan de rand van het stadshart van Nieuwegein en hier realiseren wij 48 moderne twee- en driekamerappartementen, die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 worden opgeleverd. Elk appartement beschikt over een heerlijk balkon en een moderne badkamer. Dus wilt u comfortabel wonen op een toplocatie in de Geinse Wal? Kom dan vooral langs op 6 of 11 juli.

Rechtbank spreekt Nieuwegeinse vader vrij van poging tot doodslag op eigen zoontje

Een 30-jarige man uit Nieuwegein is door de rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn 4,5 maanden oude zoontje. Volgens de rechters kan niet bewezen worden dat hij verantwoordelijk is voor de schedelbreuk en de bloeduitstortingen die ruim 2,5 jaar geleden bij de baby werden vastgesteld. Het kindje werd toen met spoed naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij onwel werd en geen lucht meer kreeg. De officier van justitie had vijf jaar cel tegen de man geëist.

Op 23 december 2021 haalde de man rond 17.00 uur zijn zoontje op van het kinderdagverblijf. Maar toen hij de baby na het geven van een flesje een paar uur later, op bed wilde leggen ging het volgens hem mis. Het kind werd slap en kreeg geen adem meer. Omdat de vader hier hevig van schrok, gleed hij uit en viel hij met zijn zoontje in zijn armen voorover in het bedje. Volgens de Nieuwegeiner ving hij zichzelf op met zijn elleboog, zodat het kind zijn hoofdje niet stootte. Bij deze val brak een deel van de lattenbodem van het bed. Vervolgens beademde de man zijn zoontje en belde hij 112. In het ziekenhuis werd uiteindelijk ernstig letsel geconstateerd: een schedelbreuk en meerdere bloeduitstortingen in de hersenen.

Volgens de officier van justitie is de vader verantwoordelijk voor de verwondingen van de baby en zijn ze opzettelijk toegebracht. De vader heeft dat van meet af aan zeer stellig ontkend.

De oorzaak
Om vast te stellen of wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de vader verantwoordelijk is voor de verwondingen zijn twee deskundigen ingeschakeld. Zij concludeerden dat het letsel moet zijn ontstaan door een forse krachtsinwerking, bijvoorbeeld door een klap óf een ongeluk, op het hoofd van het jongetje en dat er iemand bij moet zijn geweest.

Het kind was nog te jong om zich zelfstandig voort te bewegen en kon dus niet zelf zijn gevallen. Maar de deskundigen konden niet zeggen of er sprake is geweest van een ongeluk óf dat iemand de verwondingen heeft toegebracht. Ook konden zij niet met zekerheid zeggen wanneer de verwondingen zijn ontstaan.

Wanneer ontstaan?
Het jongetje was op de bewuste dag in gezelschap van verschillende mensen. Overdag was hij op het kinderdagverblijf en vanaf het einde van de middag was hij alleen thuis met zijn vader. Maar volgens de rechtbank kan niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld of het letsel is ontstaan nadat de vader zijn zoontje had opgehaald of al eerder.

De deskundigen vinden het aannemelijker dat het letsel vlak voor het naar bed brengen is ontstaan dan eerder op de dag op het kinderdagverblijf. Maar dat laatste kan volgens hen niet worden uitgesloten. De rechtbank heeft daarom gekeken of er ander bewijs is dat de verwondingen in aanwezigheid en door toedoen van de vader zijn ontstaan, maar dat bewijs is er niet.

De verklaring van de vader, dat de lattenbodem van het kinderbedje is gebroken doordat hij met zijn kindje in zijn armen is uitgegleden, is door de politie onderzocht. Uit een reconstructie blijkt dat niet kan worden uitgesloten dat het ledikantje inderdaad op die manier beschadigd is geraakt. De man is daarom door de rechtbank vrijgesproken.

Onbevredigend
De rechtbank begrijpt dat het voor alle betrokkenen zeer onbevredigend is dat veel dingen die in deze zaak spelen onduidelijk blijven. Tijdens de rechtszitting bleek drie weken geleden dat er grote spanningen zijn tussen de familie van de moeder van het kind en die van de vader.

Maar de rechtbank benadrukt dat “een belangrijk uitgangspunt in het Nederlandse strafrecht is dat iemand niet kan worden veroordeeld als niet buiten redelijke twijfel vaststaat dat hij gedaan heeft waar hij van wordt verdacht.” Als de officier van justitie zich niet wil neerleggen bij de uitspraak, heeft hij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Afsluiting werkzaamheden Doorslagsluis Nieuwegein

De werkzaamheden aan de Doorslagsluis in Nieuwegein zijn klaar! De oude sluis is helemaal gerenoveerd. Bij de renovatie is de sluis op zo’n manier teruggebouwd, dat er onder water veel ruimte voor water is ontstaan. In de nieuwe situatie kan er maar liefst 10.000 liter water per seconde extra door de sluis stromen. Water dat in droge periodes hard nodig om in West-Nederland de gevolgen van de verzilting tegen te gaan.

Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA+)
De renovatie van de Doorslagsluis was onderdeel van het project KWA+. Tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren is er in West-Nederland niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Dit is het gevolg van verzilting van de Hollandsche IJssel. Via de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) wordt dan door het gebied van De Stichtse Rijnlanden extra zoetwater aangevoerd.

Omdat er door de klimaatverandering vaker en meer behoefte is aan extra zoetwater, wordt de capaciteit van de KWA vergroot. Op verschillende locaties in het gebied van De Stichtse Rijnlanden voeren we maatregelen uit om meer water aan te kunnen voeren. Een van de maatregelen is het verwijderen van versmallingen uit de aanvoerroutes.

De Doorslagsluis in Nieuwegein was zo’n versmalling. Door de nieuwe sluis onder water niet terug te bouwen en het oude brughoofd in te korten, is er ruimte ontstaan ontstaat voor de aanvoer van extra water naar West-Nederland.

De oude Doorslagsluis voor de werkzaamheden

Heb je het druk gehad? Zo kom je helemaal tot rust

Het leven kan soms erg hectisch zijn. We worden constant blootgesteld aan stress en drukte, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven. Heb je het druk gehad? Dan is het tijd om helemaal tot rust te komen en je batterijen op te laden. Ontspanning is de sleutel tot rust en in dit artikel delen we een aantal handige tips om je te helpen ontstressen en weer volledig op te laden!

Neem de tijd om te ontspannen
Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Zet je telefoon uit, sluit je laptop af en creëer een rustige omgeving waarin je kunt ontspannen. Een van de beste manieren om tot rust te komen, is door een boek te lezen. Neem de tijd om te genieten van een goed boek of om de krant te lezen. Dit kan je helpen om je gedachten te verzetten en even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven.

Probeer een proefabonnement op een krant of tijdschrift
Wil je graag nieuwe dingen ontdekken en jezelf verwennen? Overweeg dan eens een proefabonnement op een krant of tijdschrift. Er zijn talloze kranten en tijdschriften die interessante artikelen bieden over verschillende onderwerpen, zoals lifestyle, reizen, gezondheid en nog veel meer. Door een proefabonnement, bijvoorbeeld een proefabonnement op het AD te nemen, kun je verschillende tijdschriften uitproberen en ontdekken welke het beste bij jouw interesses passen. Het lezen van een tijdschrift kan een ontspannende en verrijkende ervaring zijn.

Ga de natuur in
De natuur heeft een rustgevend effect op ons. Trek er daarom op uit en breng tijd door in de natuur. Maak een wandeling in het park, ga fietsen in het bos of geniet van een picknick aan het meer. Door jezelf bloot te stellen aan de natuur, kun je stress verminderen en je gedachten tot rust laten komen. Het is een geweldige manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en te genieten van de schoonheid van de natuur.

Een moment van rust voor jezelf
Het is belangrijk om regelmatig een moment van rust voor jezelf te creëren. Dit kan betekenen dat je een ontspannend bad neemt, mediteert, naar rustgevende muziek luistert of een hobby uitoefent waar je van geniet. Neem de tijd om even helemaal tot jezelf te komen en te genieten van het moment. Door regelmatig een moment van rust voor jezelf te nemen, kun je stress verminderen en je geest en lichaam weer in balans brengen.

Laat de drukte los en kom tot rust!
Het leven kan hectisch zijn, maar het is belangrijk om af en toe een stap terug te nemen en helemaal tot rust te komen. Door tijd te nemen voor jezelf, te ontspannen en te genieten van de kleine dingen in het leven, kun je stress verminderen en je energie weer terugkrijgen. Het nemen van een proefabonnement of eens een wandeling maken kan hier bij helpen. Dus laat de drukte los, neem de tijd om te ontspannen en kom helemaal tot rust!

‘Fietsfoto van de maand’

Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertelt elke maand met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat haar bezighoudt of treft. Deze kunt u iedere maand bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: ‘Hobbelige fietspaden!’ aldus Clarion.

Clarion: ‘Tien jaar geleden, in 2013, was het dat ik deze foto maakte van de nieuwe asfaltlaag voor de hobbelige fietspaden langs de Parkhout. Inmiddels hotseklotsen we al weer jaren over de boomwortels. Maar het einde van het hobbel- en bobbeltijdperk is in zicht: vanaf 29 juni start de aannemer. Nog even doorbijten maar de ondergrond wordt vervangen en er komt een verse asfaltlaag! Eind goed, al goed.’

Casino bonussen uitgelegd: Zo haal je het maximale uit je speeltijd

Er zijn weinig bedrijfstakken waarin de concurrentie zo hevig is als in de iGaming industrie, want iedereen houdt ervan om te winnen. Online casino’s voeren een continue strijd met hun concurrenten om nieuwe spelers aan te trekken en bestaande spelers te behouden en dit heeft ertoe geleid dat de wereld van de online kansspelen een wereld van bonussen is geworden. Hoewel een bonus natuurlijk altijd een sigaar uit eigen doos is, een casino is geen filantropische instelling, is één sigaar altijd beter dan geen sigaar.

Het voordeel van de Nederlandse regelgeving omtrent bonussen is dat ze niet zoals in België helemaal verboden zijn, maar er gelden wel een aantal strenge regels. Regels die in het voordeel van de speler zijn, want geniepige kleine lettertjes met allerlei vage randvoorwaarden zijn hier niet toegestaan.

Bonussen worden in Nederland namelijk gezien als een vorm van reclame en moeten daarom aan de algemene reclame regels voldoen. Deze regels bepalen dat informatie over bonussen duidelijk en volledig moet zijn, en bovendien makkelijk te vinden en te begrijpen is.

Daarnaast mogen bonussen niet aangeboden worden aan jongvolwassen (spelers tot 24 jaar oud) of aan andere kwetsbare groepen zoals spelers die risicovol speelgedrag vertonen of te maken hebben met andere vormen van gokproblematiek.

Tot slot mogen bonussen niet aanzetten tot overmatig spelen, hieronder valt ook een gevoel van urgentie opwekken door een bonus maar voor een zeer korte tijd en met bijvoorbeeld een timer aan te bieden. Ook het aanbieden van een bonus tijdens deelname aan een spel is niet toegestaan.

Wanneer er aan al deze voorwaarden wordt voldaan, is er alsnog genoeg om uit te kiezen en daarmee extra speelplezier te beleven. Houd er wel rekening mee dat er altijd een aantal voorwaarden zal gelden en lees deze dan ook goed door. Belangrijke zaken om op te letten zijn bijvoorbeeld hoeveel geld je in moet leggen of moet storten om van een bonus gebruik te maken, wanneer en hoelang een bonus geldig is en op welke spellen de bonus van toepassing is.

Hieronder zullen we een aantal van de populairste casino bonussen bespreken. Deze soorten bonussen zul je bij bijna ieder casino tegenkomen, al is dat geen garantie want binnen de regels is er alsnog een hoop variatie mogelijk. Nogmaals, lees daarom altijd goed de voorwaarden, want de details kunnen van bonus tot bonus en van casino tot casino verschillen.

De allereerste bonus waar spelers mee in aanraking zullen komen zijn de zogenaamde ‘welkomstbonussen’. Deze bonussen zijn, zoals de naam doet vermoeden, alleen voor nieuwe spelers en gelden wanneer je voor het eerst geld stort. Let op dat wanneer je van een andere bonus gebruikmaakt, je daarna geen aanspraak meer op je welkomstbonus kunt maken.

Over het algemeen krijg je bij dit soort bonussen een bepaald percentage extra op je spelersrekening. Dit percentage kan variëren van 50 tot wel 200%, maar let op dat hier over het algemeen een maximum bedrag aan zit. Bedenk van tevoren wat je budget is om optimaal gebruik te maken van dit soort aanbiedingen. Het is zonde als je niet de hele bonus gebruikt hebt, maar wel al snel een tweede storting doet.

Welkomstbonussen worden ook vaak gecombineerd met free spins, al worden free spins ook wel los aangeboden. Free spins zijn gratis spellen op gokkasten, die al dan niet ook een jackpot bieden. Het aantal free spins dat je krijgt kan oplopen tot honderden, maar je moet hierbij goed op de voorwaarden letten. Zo kun je ze alleen op geselecteerde spellen gebruiken, zal de inleg de laagst mogelijke zijn en geldt er waarschijnlijk ook een ‘rondspeel vereiste’.

Een ‘rondspeel vereiste’ is het aantal keren dat je je bonus in moet zetten voordat je het bedrag ook daadwerkelijk uit kan laten betalen. Krijg je bijvoorbeeld 100% bonus op je eerste storting van €10 met een rondspeel vereiste van 50x, dan moet je in totaal €500 inzetten op de geselecteerde spellen. Hetzelfde geldt als je 100 free spins met een waarde van €0,10 krijgt. Hoewel je je bonus zelf dus zeer waarschijnlijk niet uit zal kunnen laten betalen, betekent dit wel dat je 100x gratis gespeeld hebt.

Een andere populaire bonus is de ‘herlaadbonus’. Vaak is dit eenzelfde soort bonus als de welkomstbonus, maar dan niet voor nieuwe spelers. Ook hier is het meestal een percentage waarbij je soms ook nog free spins krijgt, maar let op de voorwaarden, want dit soort bonussen wordt vaak gebruikt om je bepaalde spellen te laten spelen.

Free spins worden ook vaak los aangeboden om nieuwe spellen onder de aandacht te brengen. Je zou dit kunnen zien als een soort gratis voorproefje om eens iets anders te proberen. Bevalt het je niet, dan heb je ook niets verloren.

Tot slot zijn er tal van verschillende loyaliteitsbonussen bedoeld om je als speler vast te houden zodat je niet naar de concurrent overstapt. Deze bonussen kunnen lijken op de bovenstaande bonussen, maar bijvoorbeeld ook spaarprogramma’s zijn. Spaarpunten kunnen meestal ingewisseld worden voor vouchers om mee te spelen of worden uitgegeven aan gadgets en dergelijke in een loyaliteitswinkel.

Er zijn dus tal van manieren waarop je extra plezier van je geld kunt hebben, maar zoals gezegd, voor niets gaat de zon op en stop op tijd.

Jongen (17) beroofd onder bedreiging van doorgeladen vuurwapen

Een jongen van 17 uit Nieuwegein is eind vorige maand onder bedreiging van een vuurwapen beroofd. Alsof dat nog niet erg genoeg was werd hij ook nog eens afgeperst. De politie zoekt getuigen.

De bedreiging gebeurde op zaterdag 27 mei jl. rond 20.00 uur. De jongen van 17 had met een vriend afgesproken bij de blauwe flat aan het Nypelsplantsoen in Nieuwegein. Kort daarna kwam er een andere jongen aanlopen. Die vroeg of de 17-jarige jongen met hem wil meelopen. Dat deed hij. Zijn vriend gaat dan verder zijn eigen weg.

Ze staken het fietspad over en liepen door de bosjes naar een grasveld dat grenst aan twee basisscholen. Bij het klimrek bleven ze staan.

Vuurwapen
De jongen die vroeg om mee te lopen haalde een vuurwapen tevoorschijn en laadde deze door. Hij hield de 17-jarige jongen onder schot en eiste zijn horloge en sieraden. Dan sommeerde hij dat hij de volgende dag 1000 euro moest betalen en de jongen moest zijn telefoonnummer geven. Daarna vertrok de straatrover.

Instructies
Het slachtoffer kreeg diezelfde dag nog een bericht met instructies hoe hij de 1000 euro moet betalen. Dat deed het slachtoffer overigens niet.

Getuigen
De politie onderzoekt het telefoonnummer waar de instructies vandaan kwamen, maar is ook dringend op zoek naar getuigen en mensen die meer weten van deze straatroof en afpersing.

Signalement straatrover
– rond de 18 jaar oud
– ongeveer 1.85 m
– licht getinte huid
– hij had destijds een opvallende blauwe vlek onder zijn rechteroog.
– donkerblauw trainingspak, Under Amour
– donkerblauw petje

Tips
Weet jij meer van deze straatroof? Weet je wie de verdachte is? Alle informatie die kan helpen deze zaak op te lossen is welkom. Geef het door via de tiplijn: 0800 – 6070, Meld Misdaad Anoniem.

Stichting De Baten steunt DE KOM

Stichting De Baten steunt DE KOM, stadstheater en kunstencentrum met een financiële bijdrage van 4900,40 euro. Stichting De Baten zet zich in voor het welzijn in Nieuwegein Noord en steunt maatschappelijke projecten in de breedste zin van het woord.

Het sponsorgeld dat is toegekend gaat naar het instrumentenfonds van het buurtorkest van DE KOM, dat instrumenten in bruikleen geeft aan de leerlingen die hieraan deelnemen. Directeur Ariane Kop van DE KOM: “Hier zijn wij ontzettend blij mee. Met deze bijdrage kunnen de leerlingen op goede instrumenten ontdekken waar hun talent ligt.”

Bij het naschoolse maatschappelijk project ‘KOMtogether’ kunnen de bovenbouwleerlingen van het primair onderwijs wekelijks op een school in de wijk muziekles krijgen van docenten van DE KOM. Iedereen speelt op een instrument naar keuze en aan het einde van het seizoen wordt er met elkaar een orkest gevormd, gevolgd door een optreden in de Rabobankzaal van DE KOM. Een belangrijk aspect van het buurtorkest is de positieve invloed op de sociale samenhang binnen en buiten de school en dat ieder kind laagdrempelig de kans krijgt muzieklessen te volgen.

Over Stichting De Baten
Stichting De Baten is een zelfstandige, ongesubsidieerde, welzijnsorganisatie in Nieuwegein. De stichting realiseerde in 2012 een centrum voor wonen, zorg en welzijn aan het Dukatenburg. Een prachtig, door Alberts en Van Huut ontworpen gebouw. Het gebouw bestaat uit 116 woningen en circa 2.400 m2 maatschappelijke voorzieningen op de begane grond. Onder het pand is een geheel verdiepte parkeergarage gemaakt, die ruimte biedt aan 150 auto’s. Op het dak van de parkeergarage – voor zover niet bebouwd – is een prachtige binnentuin aangelegd. Deze is toegankelijk voor bewoners en bezoekers en omvat onder meer een moestuin. Voor een goede indruk kunt u onze fotogalerij bekijken!

Stichting De Baten heeft nadrukkelijk een toekomstbestendig complex gerealiseerd: niet alleen wat betreft bouwkundige kwaliteit, maar ook wat betreft de woonkwaliteit en de (buurt-) voorzieningen. Nieuwegein verandert, bijvoorbeeld demografisch, en De Baten is mee veranderd.

Cocaïnehandelaar uit Nieuwegein krijgt 4 jaar celstraf

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 26-jarige man uit Nieuwegein die verdacht werd van handel in cocaïne en ‘geweld op bestelling’ een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Dat is een jaar minder dan het Openbaar Ministerie tegen de man had geëist.

Behalve de handel in coke, werd de man ook verdacht van de aansturing van het in de brand steken van twee auto’s in Utrecht en Eindhoven. Bij een van die incidenten werd ook benzine in de brievenbus van een woning gegoten, maar de benzine werd uiteindelijk niet in brand gestoken.

De rechtbank zegt in haar uitspraak dat de leeftijd van de man meespeelt in het strafoordeel: “Gelet op het feit dat verdachte een jonge verdachte is die – naar de rechtbank hoopt – nog een zinvolle toekomst voor zich heeft, wijkt de rechtbank bij de straftoemeting af van de eis van de officier van justitie.”

De Nieuwegeiner kwam bij politie en OM in beeld na het hacken van de servers van EncroChat en Sky ECC. Deze berichtendiensten waren geliefd bij criminelen, omdat ze dachten dat niemand de versleutelde chats kon meelezen die zij verstuurden met hun cryptotelefoons. De Hoge Raad, de hoogste rechtbank van ons land, heeft geoordeeld dat dit “Franse bewijs” in Nederlandse rechtszaken mag worden gebruikt.

In de chats gaat het over handelsgeld, prijzen, hoeveelheden en voorraden. Blokken cocaïne worden Colos en Perus en Bolis genoemd; naar de herkomstlanden Colombia, Peru en Bolivia. Tussen de berichten staan ook foto’s van de bolletjes en blokken drugs.

Uit de chats maakt het OM op dat de Nieuwegeiner tussen begin 2020 en begin 2021 betrokken was bij twee voltooide transacties van in totaal ruim 1 kilo cocaïne. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij het witwassen van 110.000 euro.

“Het was een stommiteit. Ik was jong, ik was dom”
Dat zei de 26-jarige man in de hoorzitting zo’n twee weken terug. Zijn advocaat noemt zijn cliënt iemand die mee wilde doen en indruk wilde maken, maar niet ingebed was in de georganiseerde criminaliteit. Zo zou het in de brand steken van de auto’s in opdracht zijn van iemand die ‘boven’ de verdachte stond.

Ook zei de man dat hij niet zelf de berichten had gestuurd die via zijn telefoon in de chat zijn beland. Iemand anders zou die chats hebben gestuurd, maar hij moest de desbetreffende cryptotelefoon bij hem in de buurt houden. Vanwege angst voor wraakacties, wilde de man ook geen namen noemen.

Van de vier jaar celstraf gaat nog tijd af. Het voorarrest van acht maanden van de man mag van de straf gehaald worden.