Aanmelden voor kranslegging dodenherdenking

Zoals in het hele land, vindt op 4 mei ook in Nieuwegein de dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Tijdens de herdenking worden er elk jaar namens een aantal organisaties kransen bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg in Jutphaas gelegd. Het Comite 4 en 5 mei Nieuwegein wil graag inwoners uit Nieuwegein, die affiniteit hebben met de Tweede Wereldoorlog, oproepen om dit jaar ook een krans of bloemen te leggen na de twee minuten stilte.

Tim Hagt van de organisatie: ‘Als iemand uit Nieuwegein, dan kan een persoon of organisatie zijn, dan is het fijn als men zich eerst even aanmeldt via het e-mailadres: info@4en5meinieuwegein.nl.’ Aanmelden kan tot een aantal dagen vooraf aan de herdenking.

Over het ‘Monument Voor De Gevallenen’
De maker van het ‘Monument Voor De Gevallenen’ is kunstenaar en Albert Dresmé (1915 – 2003) uit Utrecht. Dresmé leerde de beginselen van het vak van zijn vader, de beeldhouwer Adrianus Johannes Dresmé. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht en studeerde vervolgens bij Jan Bronner aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

In 1960 is de gedenkplaat met de namen vervangen, omdat deze volledig bleek aangetast door erosie. In 2001, 2007 en 2009 hebben vandalen het monument vernield waardoor het gedeeltelijk gerestaureerd moest worden. In 2002 en 2003 is het monument geheel gerestaureerd, omdat het aangetast was door de weersomstandigheden.


Ontdek de voordelen van vloertegels

Het kiezen van vloertegels voor in huis kan een uitdagende taak zijn, gezien het enorme aanbod van verschillende soorten en stijlen. Iedere soort vloertegel heeft weer een bepaalde uitstraling en dus is het ook vooral een kwestie van persoonlijke smaak welk type het beste bij jouw huis past. In dit artikel zullen we daarom de verschillende soorten vloertegels bespreken en geven we een aantal handige tips om de keuze te vergemakkelijken!

Voordelen van vloertegels in huis
Vloertegels zijn een populaire keuze voor in huis vanwege een aantal voordelen. Ten eerste zijn ze robuust en bestand tegen slijtage, waardoor ze een duurzame optie zijn en lang meegaan. Daarnaast zijn vloertegel hygiënisch omdat ze makkelijk schoon te houden zijn. Stofzuigen en af en toe dweilen is al voldoende om een stofvrij huis te hebben. Tegels zijn ook goed isolerend, waardoor ze bijdragen aan het behouden van warmte in de kamer. Bovendien zijn vloertegels relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor doe-het-zelvers. Ten slotte zijn er veel verschillende stijlen en patronen beschikbaar, waardoor er voor elk interieur wel een passende vloertegel te vinden is. Denk maar bijvoorbeeld aan retro, industrieel, klassiek, modern… Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel vloertegels in een specifieke stijl verkrijgbaar!

Rigid vloertegels: robuust en makkelijk
Rigid vloertegels zijn een relatief nieuwe toevoeging aan de wereld van vloertegels. Deze vloeren zijn gemaakt van stevige planken die bestaan uit een combinatie van kunststof en calciumcarbonaat. Rigid vloeren zijn zeer duurzaam en bestand tegen krassen en slijtage. Bovendien zijn ze waterdicht, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Rigid vloertegels zijn ook gemakkelijk te installeren en vereisen weinig onderhoud.

Laminaat: slijtvast en makkelijk in gebruik
Laminaatvloeren zijn ook een populaire keuze voor in huis. Deze vloeren zijn gemaakt van vezelplaten die bedekt zijn met een decoratieve laag die eruitziet als hout, steen of een ander materiaal. Laminaatvloeren zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Bovendien zijn ze net als rigid ook duurzaam en bestand tegen krassen en slijtage. Laminaat is daarmee uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de woonkamer en slaapkamer. Houd er alleen rekening mee dat laminaat in het algemeen niet waterdicht is en daarom niet geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes.

Click-vinyl: veerkrachtig, warm en isolerend
Click-vinylvloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en patronen. Deze vloeren hebben een klikverbinding waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn zonder lijm. Click-vinylvloeren zijn duurzaam, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn dus geschikt om overal in huis te gebruiken, waaronder ook in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Hoe onderhoud je de vloer?
Vloertegels zijn hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Hieronder volgen een aantal onderhoudstips:

Rigid
Rigid is goed bestand tegen vlekken, dus viezigheid is niet makkelijk te detecteren als je voor dit type vloertegels kiest. Je hoeft het alleen te stofzuigen en nat te dweilen en je vloer is weer spic en span.

Laminaat
Gebruik een zachte parketborstel als je laminaat gaat stofzuigen. Je kunt de vloer ook met een droge elektrostatische doek afnemen. Bij hardnekkig vuil maak je het schoon met een uitgewrongen dweil (niet te nat dus).

Click-vinyl
Click-vinyl kun je gewoon stofzuigen en af en toe dweilen met het juiste reinigingsmiddel.

Vijf tips bij het realiseren van een woonkeuken

Elke huizenbezitter fantaseert er in deze eeuw wel eens over: een woonkeuken waar je gasten ontvangt, spelletjes doet, werkt en vanzelfsprekend ook maaltijden bereidt en nuttigt. Het hele gezin vertoeft hier het liefst de hele dag. Niet zelden worden de stoute schoenen en de overall aangetrokken en gaat men over tot het bouwen aan deze droom. Dan zijn deze vijf tips in ieder geval handig ter inspiratie. Met sommige bespaar je overigens het nodige geld.

Kookeiland met inductiekookplaat (op de ruimte gericht)
Het kookeiland staat idealiter gericht op de ruimte, zodat degene die het eten verzorgt, deel blijft nemen aan het gesprek. Of dit nu huiselijke koetjes en kalfjes zijn of diepgravende discussies met de gasten, het is fijn om tijdens het roeren in sauzen van achter de inductiekookplaat mee te kunnen praten. Ook dat is het idee van een woonkeuken. Vraag aan de aannemer of klusser in kwestie hier rekening mee te houden. Voor het kookeiland zet je eventueel een paar krukken neer.

Glazen dak om (dubbel) energie te besparen
Wie de uitgebouwde keuken voorziet van een glazen dak, gaat op energie besparen. Zelfs in de koudste maanden kan het alleen al door het zonlicht zeer behaaglijk zijn in deze ruimte. Het zou ideaal zijn wanneer een deel van het glazen dak geopend kan worden in de zomer, want het moet ook weer geen veredelde sauna worden. Omdat veel gezinsleden hier graag van alles doen, stook je bovendien minder in andere ruimtes van het huis. Nog een voordeel: je hebt meer ‘contact met buiten’, en dat is een van de meest genoemde redenen voor het (uit)bouwen van een woonkeuken.

Tv kijken en spelletjes doen: ook dat gebeurt in de woonkeuken
In veel gevallen verhuist de tv vrolijk mee naar de woonkeuken, zodat tijdens het tafelen een voetbalwedstrijd of talkshow gekeken kan worden. Anderen doen dit juist niet, omdat ze tijdens de maaltijd graag tot elkaar willen komen en daarbij geen afleiding willen. In Zuid-Europa, waar de keuken al eeuwen het epicentrum van het huishouden is, doen ze praten, koken en tv kijken overigens allemaal tegelijk. Een andere soort vermaak die weer helemaal hip is: bordspellen. Menigeen heeft de kast met spelletjes in de woonkeuken geparkeerd. Naast de kast met kookboeken.

De woonkeuken als kweekkas
Vanwege het glazen dak is de woonkeuken uitermate geschikt om vroeg in het voorjaar allerlei plantjes op te kweken, die in april naar buiten mogen. Het fleurt de boel op, ruikt heerlijk en zorgt voor een inspirerende hobby. Daarnaast is het runnen van een bescheiden moestuin die in de woonkeuken begint, een duurzame bezigheid. Zelf gekweekte basilicum, tomaten, sla, het smaakt allemaal lekkerder dan wanneer je het bij de supermarkt haalt. Reserveer dus ruimte voor een aantal planten!

Meer landelijke invloeden
Voor de details ga je op zoek naar meubels die het geheel landelijk maken. Een hakblok op poten, een Frans aandoende buffetkast of een kolossale eettafel met een massief houten blad. Kleine accessoires zoals vintage keukengerei maken het af. Dit soort accenten geven eveneens dat buiten-gevoel dat je met een woonkeuken wilt bewerkstelligen. Sowieso is hout het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat: denk hier ook aan als je plannen gaat maken.

Nieuwegeiner (39) komt om bij ernstig ongeval in Duitsland

Bij een ernstig ongeluk op de Duitse snelweg A3 bij Emmerich, vlak bij de Nederlandse grens, zijn vier Nederlanders omgekomen. Een van de slachtoffers is een 39-jarige man uit Nieuwegein, meldt de NOS. De auto’s waren onderdeel van een grote groep bolides die meededen aan een toertocht van 9Miles, een organisatie uit Purmerend die ritten uitzet voor mensen met sportieve auto’s.

Bij het ongeluk waren drie Porsches met een Nederlands kenteken betrokken. Volgens de Duitse politie verloor de 42-jarige bestuurder van een Porsche Cayman de macht over het stuur vanwege het slechte weer en kwam hij met zijn auto in een sloot terecht. In het voertuig zat ook een 37-jarige vrouw. Het tweetal wist uit het voertuig te komen en stond langs de weg. De 39-jarige man uit Nieuwegein was gestopt om hulp te verlenen op de vluchtstrook.

Even later verloor een 56-jarige Nederlander in een Porsche 911 op datzelfde stuk weg de macht over het stuur. Daardoor raakte hij de drie personen die langs de weg stonden en botste daarna tegen de vangrail volgens de politie. De vrouw en de 39-jarige man bezweken ter plekke aan hun verwondingen. Later zijn ook de twee bestuurders overleden.

Zware regenval
De weg in de richting van Keulen is de hele dag afgezet en de politie onderzoekt het ongeval. Volgens een woordvoerder van de Duitse politie zijn er geen aanwijzingen dat de auto’s aan het racen waren. De zware regenval kan een rol hebben gespeeld. In de Porsche 911 die op de anderen botste zat nog een man. Zijn leeftijd is niet bekendgemaakt. Volgens de Duitse politie is hij lichtgewond. Via hem hoopt de politie meer te horen over de precieze toedracht van het ongeluk.

Twee van de slachtoffers zijn vrijwilligers bij de Amersfoortse Stichting Dag met een Lach. “Onze gedachten zijn bij alle families en naasten van de slachtoffers”, meldt de stichting, die zich bezighoudt met wensen van zieke en gehandicapte kinderen, op Facebook.

De organisatie laat weten: ‘Een paar uur geleden werd zondag 26 maart een gitzwarte dag voor onze stichting. Bij een noodlottig ongeval op de A3 in Duitsland zijn vanochtend twee van onze vrijwilligers verongelukt. Dit gebeurde tijdens een toertocht die werd georganiseerd door een andere organisatie. Onze gedachten zijn bij alle families en naasten van de slachtoffers.’

Elfstedentochtrijders in Museum Warsenhoeck

Op de eerste dag van de zomertijd was er afgelopen zondag in Museum Warsenhoeck in Nieuwegein nog extra aandacht voor de winter. En met name voor ijs op rivieren en meren in Friesland. In het kader van de expositie ‘IJs op de Lek’ deed de Historische Kring Nieuwegein (HKN) begin maart een oproep aan alle Nieuwegeiners die ooit een Elfstedentocht hebben gereden. Zij werden uitgenodigd hun verhalen over de Elfstedentocht, over het schaatsen van de tocht der tochten met elkaar te delen. Het resultaat was een enthousiaste ontmoeting van maar liefst veertien rijders.

HKN-voorzitter Henk Valkenet: “Wij vinden het als historische verenging van groot belang dat we verhalen van Nieuwegeiners gaan opzoeken, ze niet alleen bewaren maar ook weer doorgeven aan een nieuwe generatie voor wie deze verhalen soms onbekend zijn. Zeker als er al zo lang geen Elfstedentocht meer is gereden. Dat maakt die verhalen belangrijk voor alle stadgenoten en ook voor de stad; ze horen bij ons gezamenlijk erfgoed.”

In een gezamenlijk gesprek rond een tafel werden herinneringen opgehaald. Herinneringen aan de startprocedure, de stempelkaarten, het klunen, het slechte ijs richting Dokkum, waar op het laatst nog een melkschuit voor schotsen had gezorgd. En gedurende het gesprek kwamen er niet alleen verhalen, maar ook de trots behaalde Elfstedenkruisjes, krantenknipsels op tafel. Kees van Wijk liet zijn zelf gefabriceerde winddichte zeemleren onderhemd zien en het daarbij horende gezichtsmasker. “Alles gemaakt van zemenlappen met een stempel PTT. Dat fantastische staatsbedrijf had voor zijn werknemers ook gezorgd voor logies door een bedrijfshal in te richten als slaapzaal. Anderen hadden de nacht voor de Tocht doorgebracht bij inwoners van Leeuwarden die hun logeerkamers ter beschikking hadden gesteld. Na je inschrijving kon je bij de organisatie om een slaapadres vragen, je kreeg een briefje met een straatnaam en huisnummer en daar werd je dan geweldig gastvrij ontvangen” aldus van Wijk. Die contacten zijn niet zelden tot op de dag van vandaag levend gebleven.

Jaap Nauta en zijn broer Gerrit Nauta vertelden het verhaal van hun vader, Jeen Nauta, die in 1956 met vier mederijders gezamenlijk arm-in-arm over de finish kwam. In dat jaar is er uiteindelijk geen winnaar aangewezen, zo is te lezen in de annalen van de Elfstedenvereniging. In 1986 konden de broers tot hun verdriet de Elfstedentocht niet rijden, op de dag dat de tocht werd aangekondigd, overleed hun vader.

Sommigen van de aanwezige Elfstedentochtrijders hadden alleen de laatste tocht, die van 4 januari 1997 gereden, zoals de jongste van de aanwezigen, Erik van den Berg. Er waren anderen die maar liefst drie kruisjes konden opspelden. Jan Graafland heeft bij voorbeeld de tochten van 1985, 1986 en 1997 gereden. Van de tocht van 1986 liet hij ook nog een bijzonder, ander Elfstedenkruisje zien. Omdat in 1986 ook koning Willem Alexander de Elfstedentocht uitgereden heeft, kregen alle gefinishte rijders later nog een apart lintje met kruisje van het Koninklijk Huis.

In het plaatselijk sufferdje van 7 januari 1997 is uitgebreid verslag gedaan van de laatst gereden Elfstedentocht en daarin komen veel Nieuwegeiners aan het woord, maar niet allemaal. Wel zijn alle Nieuwegeiners die de tocht gereden hebben dat jaar ontvangen in het gemeentehuis en toegesproken door burgemeester Flik. En wie de tocht had uitgereden, ontving een Stadspenning van Nieuwegein met achterop een inscriptie ‘Ter herinnering aan Elfstedentocht 1997.’

Tussen de verhalen door zijn alle aanwezigen op de foto gezet en deze Polaroidfoto’s zijn direct opgeplakt op een herinneringsbord van deze middag. Dat bord met foto’s en de expositie ‘IJs op de Lek’ is nog te zien tot en met zondag 16 april 2023, elke woensdag, zaterdag en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.