OM eist 14 maanden cel tegen 25-jarige nep monteur uit Nieuwegein

Huilend vertelde de bejaarde vrouw in de rechtszaal dat zij zich enorm schaamde, omdat zij zich beet had laten nemen door een man die zich voor had gedaan als een monteur van het waterbedrijf. Hij had haar wijsgemaakt dat hij metingen moest verrichten, omdat er mogelijk gevaarlijke straling uit haar kraan kwam. Uiteindelijk ging hij er samen met een handlanger vandoor met haar kostbare sieraden en haar geld.

Een getuige die niet vertrouwde wat er drie maanden in en rond het huis van de vrouw in de Ceramstraat in Utrecht gebeurde, waarschuwde de politie. Ondertussen had ook de dochter van de vrouw in de gaten dat er iets mis was. Omdat haar moeder dementerend is, is er een alarmsysteem met camera’s en intercom in huis. Toen het alarm afging, zag zij haar moeder met een vreemde man bij de kraan zitten.

Uit de geluiden die zij hoorde maakte zij op dat er nog een tweede man in huis was. Toen zij haar moeder vroeg wat er aan de hand was, gingen de mannen ervandoor. Een van hen werd door jongens uit de buurt tegen de grond gewerkt en vastgehouden. De 25-jarige Leonardo J. moest zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Zijn medeverdachte Branko J. (zelfde achternaam) is nog voortvluchtig.

Kwetsbare ouderen
De twee worden door het Openbaar Ministerie verdacht van oplichting en het bestelen van vijf kwetsbare, oudere vrouwen. Daarbij werd steeds dezelfde babbeltruc gebruikt. Nummer een werd binnengelaten, omdat hij de bewoners wijsmaakte dat zij mogelijk in levensgevaar waren door schadelijke straling of giftige stoffen uit hun badkamerkraan. Nummer twee sloop er ongemerkt achteraan en haalde de slaapkamers van de vrouwen overhoop, op zoek naar geld, sieraden en andere kostbaarheden.

Leonardo J. beweerde bij zijn aanhouding dat hij in de Ceramstraat had staan wachten op een meisje met wie hij had afgesproken. In de rechtszaal kwam hij vandaag met een nieuwe smoes. Hij moest voor iemand op de uitkijk staan en had geen idee wat er binnen gebeurde. Dat hij door getuigen en camera’s ook binnen was gezien, was voor hem geen reden om zijn verklaring te wijzigen.

Camerabeelden
De verdachte hield ook vol dat hij niets te maken had met drie identieke babbeltruc-zaken op de Yokohamadreef, de Rupelmondelaan en de Patagoniëdreef in Utrecht. Ook daar zijn camerabeelden van en beide verdachten werden geïdentificeerd door meerdere agenten die de mannen goed kennen. Voor een vijfde geval vroeg de officier van justitie vrijspraak, omdat er geen beelden van de verdachten zijn.

Het OM eist voor de Nieuwegeiner achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zou de slachtoffers in totaal 3500 euro schadevergoeding moeten betalen. Omdat het onduidelijk is hoeveel de gestolen sieraden waard waren, adviseerde de officier van justitie de gedupeerden om een deskundige in de arm te nemen en te proberen om de schade via een civiele procedure op de verdachten te verhalen.

Korte straf?
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt grotendeels vrij te spreken, omdat de bewakingsbeelden niet duidelijk genoeg zouden geweest voor een geldige herkenning. Ook zouden de agenten die de beelden bekeken niet objectief zijn geweest. Een straf ter lengte van het voorarrest van drie maanden zou daarom lang genoeg zijn voor zijn cliënt.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. Op dinsdag 1 februari wordt uitspraak gedaan.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Oude school als erfgoed van de toekomst

Nieuwegein bestaat een halve eeuw en dat betekent dat veel scholen uit de beginperiode van de gemeente aan vernieuwing toe zijn. De gemeente onderzoekt of de gebouwen te behouden zijn en aan te passen aan de eisen van de huidige tijd.

De Schakel en Beatrixschool in de wijk Wijkersloot | Foto Leon Sebregts

De gemeente Nieuwegein heeft als ambitie dat elk kind les moet krijgen in een modern, kwalitatief goed onder­ wijsgebouw. Een gebouw waar ruimte is voor innovatie, waar meerdere functies worden samengebracht onder één dak, met een groen schoolplein met bomen en planten. De gebouwen moeten groei en krimp kunnen opvangen, energieneutraal zijn en klimaatadaptief. De huidige, verouderde gebouwen worden nu opnieuw bekeken, in samenhang met de omgeving, met respect voor de beleving van gebruikers en omwonenden en voor de historie van het gebouw.

Verspilling
Judith Willemsen, programmamanager Maatschappelijk Vastgoed, vertelt over de aanpak van de gemeente. ‘Een aantal jaren geleden hebben we een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor onze schoolgebouwen. De vraag was of we konden renoveren of beter konden kiezen voor vervangende nieuwbouw. Toen leek nieuwbouw de beste optie. Inmiddels is de markt veranderd en is het vervan­ gen van de gebouwen door nieuwbouw door de stijgen­ de bouwkosten erg kostbaar geworden – nog afgezien van de verspilling die het natuurlijk is om al die gebou­wen te slopen.’

Ook omwonenden zaten niet te wachten op sloop van de schoolgebouwen. Ze waren juist tevreden over de school in hun leefomgeving. Gebruikers zagen ook niet altijd de meerwaarde van nieuwbouw, vertelt Willemsen: ‘Ze wa­ren gehecht aan de ruimtelijke opzet van de scholen, de lichte ruimtes en de patio’s en vroegen zich af wat ze terugkregen met de huidige huisvestingsnormen.’ De gebouwen kampten vooral met problemen in het binnenklimaat en de verrommeling van het gebouw – tekortkomingen die meestal wel op te lossen moeten zijn zonder de gebouwen te slopen. Daarmee kwam de keuze voor renovatie of zogenoemde vernieuwbouw steeds meer in beeld.

Forse opgave
Nieuwegein heeft een flink aantal scholen en sportaccommodaties die binnen nu en twintig jaar voor vernieuwing in aanmerking komen. Daarbij gaat het om vijf schoolcom­plexen en drie losstaande scholen in het primair onderwijs, drie scholen in het voortgezet onderwijs en vijf gymzalen. Het merendeel van deze gebouwen is in de jaren zeventig gebouwd en inmiddels veertig tot vijftig jaar in gebruik. Als al deze gebouwen wor­den vervangen voor nieuwbouw, betekent dat een enorme investe­ ring voor Nieuwegein. Met dit on­ derzoek hoopt de gemeente haar hoge ambities haalbaar én betaal­baar te maken.

Behoud van de scholen is ook belangrijk voor de buurt. Immers, deze jarenzeventigscholen in Nieuwegein en in andere groeikernen, zijn gelijktijdig met de omringende bebouwing gerealiseerd. De scholen en de woningen zijn samen één stedenbouwkundig ontwerp en lopen naad­ loos in elkaar over. De scholen hebben een markante plek in het hart van de woonwijken. Ze zijn daardoor een vertrouwde plek voor de bewoners, waarvan generatie op generatie op ‘hun’ buurtschool zat.

Genuanceerd financieel beeld
De kwaliteit van vernieuwbouw moet gelijk zijn aan die van nieuwbouw, met een levensduur van minimaal veer­ tig jaar. Naar elke school wordt uitgebreid onderzoek gedaan en een plan gemaakt voor instandhouding, ver­ nieuwbouw en nieuwbouw. Ieder schoolgebouw wordt afzonderlijk beoordeeld, want het ene gebouw kan met minimale ingrepen nog een aantal jaren mee, bij een an­ dere school is groot ingrijpen noodzakelijk. Zo ontstaat ook financieel een genuanceerd beeld. Doel is om voor elke school een plan voor vernieuwing te maken en dit uit te zetten in een planning voor de komende twintig jaar.

Het adviesbureau bbn kreeg via een aanbesteding op­ dracht om de scholen in Nieuwegein te onderzoeken. Voor deze integrale opgave formeerde bbn een team met architecten, erfgoeddeskundigen en bouwtechnisch adviseurs.

Lelijk, truttig, zielloos
‘Voor de scholen in Nieuwegein, maar ook voor post ’65­ erfgoed in het algemeen, komt het onderzoek geen mo­ment te vroeg’, vertelt wethouder Onderwijs en Maat­ schappelijk Vastgoed Jan Kuiper. ‘Veel van onze toekomsti­ge monumenten zijn inmiddels gesloopt of onherstelbaar verminkt. De onverschilligheid bij de omgang met jong erf­goed komt door de lage waardering voor dit type erfgoed. Mensen vinden het al snel lelijk, truttig en zielloos. En dat terwijl de geschiedenis haar werk nog niet heeft kunnen doen.’

De door bbn aangetrokken architect, Alfons Hams van Spring Architecten, bedacht een concept waardoor de waarde van de schoolgebouwen behouden blijft en ze toch vernieuwd kunnen worden. ‘Eigenlijk is dit soort scholen ontworpen als een soort miniversie van een stad. Lokalen zijn gegroepeerd rondom patio’s en verdeeld in leeftijds­ groepen. Die hadden eigen speelplaatsen en entrees, maar kwamen samen in de gemeenschappelijk ruimtes. De ge­ bouwen uit deze periode zijn door hun opzet uit te breiden met behoud van de architectonische structuur. De gebouw­ typologie leent zich er zodoende voor oog te houden voor de cultuurhistorische waarde en tegelijkertijd toch de stap naar eigentijds onderwijs te maken.’

Visie voor het erfgoed
Om de ambitie rond het behoud van het erfgoed con­ creet te maken, heeft de gemeente Nieuwegein een overkoepelende erfgoedvisie opgesteld. Kern van deze visie is dat het gaat om het ‘verbinden met verhalen’. Erfgoed is niet alleen een zaak van wetten, regels en ruimtelijke ordening, maar kan bijdragen aan het verbin­ den van inwoners, bezoekers en ondernemers met de stad. De vernieuwingsopgave van de schoolgebouwen is hier een vertaling van.

Wethouder Kuiper is enthousiast over de plannen rond de toekomst van de schoolgebouwen en de aanpak van de gemeente. ‘Het erfgoed benaderen vanuit de potentie om te transformeren naar de wensen van deze tijd levert kennis op – ook in relatie tot de visie op de architectuur en stedenbouw van de omliggende wijk. Wij willen met ons onderzoek aantonen dat de opgave om de scholen te vernieuwen op een andere manier kan dan door sloop en nieuwbouw – en zo een inspiratiebron zijn voor andere jonge gemeenten die voor dezelfde opgave staan.’

Jan Kuiper is als wethouder verantwoordelijk voor de opgave van maatschappelijk vastgoed. Judith Willemsen is als programma­ manager Maatschappelijk Vastgoed kartrekker voor de vernieu­wingsopgave. Alfons Hams, architect bij Spring, is door het bureau bbn ingehuurd om voor alle scholen een plan te maken. Lotte Zaaijer en Leon Sebregts zijn als erfgoeddeskundige betrok­ ken bij het beoordelen van de gebouwen op erfgoedwaarde.

Met dank aan Judith Willemsen, Alfons Hams, Lotte Zaaijer en Leon Sebregts (foto’s) van Projecten Erfgoed Deal

Oproep burgemeester Frans Backhuijs: ‘Bestaande Corona-maatregelen verantwoord versoepelen’

Frans Backhuijs, burgemeester Nieuwegein laat in een statement met andere burgemeesters in de regio weten: ‘Begin deze week heb ik samen met de burgemeesters uit de provincie Utrecht in een gezamenlijke verklaring een noodkreet gestuurd aan het kabinet. We hebben het Kabinet gevraagd te zorgen voor voldoende financiële steun voor betrokken ondernemers of op een verantwoorde manier de bestaande Corona-maatregelen te versoepelen.’

Naleven Coronaregels
‘Het naleven van de regels die gelden is en blijft een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Alleen zo voorkomen we dat er steeds meer mensen ziek worden of in quarantaine moeten. Ook dit heeft een ontwrichtend effect op de samenleving.’

Handhave nvan de Coronaregels
‘Met betrekking tot handhaving op de coronaregels hanteert de gemeente Nieuwegein al twee jaar een eenduidig beleid. Backhuijs: ‘Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en als dit nog niet tot het gewenste resultaat leidt gaan we pas over tot beboeten. We hopen uiteraard dat dit laatste niet nodig zal zijn’ zo laat Backhuijs weten.

Nieuwegein in provinciale top 5 met meeste kans op autoschade

Automobilisten hebben het grootste risico op schade in de provincie Utrecht, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat je auto mikpunt wordt van onder andere inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier zo’n 30% groter dan elders in Nederland. Ook worden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders betrapt.

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade. Dit risico wordt bepaald op basis van het aantal geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en het aantal betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

Utrecht blijkt de meest onveilige provincie, wat kans op autoschade betreft. Ook in Noord-Brabant (+17,6%) en Noord-Holland (+15,1%) hebben inwoners veel kans op autoschade. Utrecht, Bunnik en Stichtse Vecht meest onveilige gemeenten.

Ook de stad Utrecht blijkt relatief onveilig voor automobilisten. In geen enkele gemeente in Nederland is de kans op autoschade namelijk zo groot als in de Domstad (+80,9%). De top 5 gemeenten met de meeste kans op schade aan auto’s wordt verder aangevuld door:

  1. Utrecht (+80,9%)
  2. Bunnik (+56,5%)
  3. Stichtse Vecht (+56,5%)
  4. Nieuwegein (+56%)
  5. Baarn (+44,4%)

De gemeente Lopik komt juist als de veiligste Utrechtse gemeente uit de bus, aldus de Auto Risicometer. De kans op autoschade is hier juist 43,7% lager dan elders in Nederland. Ook in Wijk bij Duurstede (-36,7%) en Eemnes (-18,9%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme.

Bron: Independer

Cultuursector in actie, ook in Nieuwegein!

Woensdagavond 19 januari van 20.00 – 23.00 uur is het Actie-Avond voor de culturele sector bij Cultuurcentrum De Partner aan de Nedereindseweg 401 A. Nu de sector nog altijd dicht moet blijven, openen meerdere theaters die dag hun deuren. De initiatiefnemers van de ludieke landelijke actie ‘Kapsalon Theater’ zijn acteur Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries.

Ebbinge en Wallis de Vries willen hiermee duidelijk maken dat het water hen aan de lippen staat, door het ontbreken van een heldere visie en gebrek aan perspectief. ‘De Partner vindt ook dat het zo niet langer kan en ondersteunt deze actie van harte. Op haar eigen wijze: Er wordt woensdag een Repetite-Estafette gehouden. Repetities mogen namelijk weer’ aldus Rita Vermeulen van De Partner in een verklaring.

Diverse bands en artiesten komen repeteren in de grote zaal. Ook als je geen muzikant bent, ben je van harte welkom. Je kunt dan deelnemen aan een dansrepetitie, m.m.v. een professionele dansleraar. De volgende artiesten komen repeteren: band The Funky Blue Bastards (blues/rock), duo Alex en Leontien, sopraan Esther Putter, band Rusty Remains, band The Gemstones en zanger/entertainer Lou Prince.

Heb jij hart voor cultuur? Kom woensdagavond naar de Partner aan de Nedereindseweg 401 A in Nieuwegein. Het Cultuurcentrum wil open! De repetitieavond is gratis en duurt van 20.00 uur tot 23.00 uur. Aanmelden gewenst via de website van Cultureelcentrum De Partner.

Boa’s in Nieuwegein voortaan met bodycam de straat op

De boa’s van de gemeente Nieuwegein krijgen voortaan een bodycam mee tijdens surveillances. Een bodycam is een klein apparaat waarmee beeld en geluid opgenomen kan worden en waar een preventieve werking vanuit gaat.

Het gemeentebestuur van Nieuwegein heeft onlangs besloten om de bodycam onderdeel te laten zijn van de standaarduitrusting van de boa’s. De gemeente kiest voor de inzet van bodycams vanwege de preventieve en de-escalerende werking.

Evaluatie
Vanaf 14 oktober 2020 dragen vijf handhavers (boa’s) in Nieuwegein als proef een bodycam. De pilot is geëvalueerd en blijkt succesvol. ‘Het dragen van de bodycam geeft me een veiliger gevoel, een houvast. De mensen met wie ik in aanraking kom zien zichzelf, zodra ik de bodycam aanzet, op het scherm. Hiermee worden ze direct met hun eigen gedrag geconfronteerd. Je kunt ook wel zeggen dat ze letterlijk een spiegel wordt voorgehouden. In sommige gevallen zien we dat mensen hierdoor bedaren, rustiger worden,’ vertelt Roan boa bij de gemeente Nieuwegein.

Procedure
De boa’s dragen de bodycams goed zichtbaar en zetten deze pas aan wanneer zij in situaties terecht komen die (dreigen te) escaleren. De boa geeft daarbij eerst een mondelinge waarschuwing dat hij/zij een bodycam draagt en deze aan zal zetten om beeldopnames te maken. Pas als de waarschuwing niet leidt tot een veilige situatie, schakelt de boa de bodycam daadwerkelijk in.