Corona-update: 27 nieuwe besmettingen in de gemeente Nieuwegein

Het aantal Coronabesmettingen in de gemeente Nieuwegein is vandaag, donderdag 13 mei 2021 gestegen met 27 gevallen. In totaal zijn er nu 5.155 Coronabesmettingen bekend in de gemeente Nieuwegein.

Er waren geen nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal zijn er nu 128 ziekenhuisopnames geregistreerd in de gemeente Nieuwegein.

Ten slotte bleef het aantal sterfgevallen gelijk. Er zijn tot vandaag in totaal 30 sterfgevallen bekend in de gemeente Nieuwegein welke gerelateerd worden aan COVID-19.

Hieronder een grafiek met de ontwikkeling van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Nieuwegein.

 

Verloren pop duikt op uit sloot aan de Rendierweide en zoekt eigenaar

‘Jaren geleden wist pop niet wat zich overkwam. Zo stond pop eerst hand in hand met de eigenaar aan wal en in een mum van tijd was het kopje-onder in het koude slootwater. Hoe erg pop ook probeerde weer terug aan wal te komen, lukte het maar niet. Langzaam zag pop de eigenaar weglopen en de hoop wegzakken’ zo laat Puck Baars onze redactie weten.

‘Na tijden onderwater te hebben geleefd kwam pop op zondag 9 juni 2019 voor het eerst weer bovenwater. Met een volgelopen gezichtje keek pop vanuit het water naar boven. Zonder twijfel werd pop uit het water gehaald. Toen pop eenmaal was bijgekomen van de schrik kreeg pop een mooie plek in de boom. Na een paar dagen gezeten te hebben gaf pop na een avondje vol met windstoten de hoop weer op. Bijna twee jaar lang verstopte pop zich tussen de waterlelies en de vissen. Op 12 mei 2021 kwam het gezichtje van pop weer naar boven.

Wederom is pop zonder enige twijfel uit het water gered. Deze keer kreeg pop een wat veiliger plekje met een goed uitzicht over het water. De zoektocht naar de eigenaar, die pop in de sloot naast de Rendierweide in Nieuwegein is verloren, is nooit gestopt. ‘Kop op pop, misschien duikt de eigenaar nog op!’ aldus Puck.

De ‘verloren pop’

Politie waarschuwt voor phishing met QR-codes

De politie waarschuwt voor oplichters die gebruikmaken van valse QR-codes. De QR-codes staan in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of andere organisatie. In werkelijkheid leiden de codes naar een phishingwebsite. Daarmee kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot uw bankrekening.

In veel gevallen ontvangt u deze nepberichten uit naam van uw eigen bank of een andere organisatie die u kent of waar u klant bent. Soms wordt in het bericht niet alleen uw naam, maar ook de correcte IBAN (bankrekeningnummer) genoemd.

In de nepberichten staat bijvoorbeeld dat u een nieuwe bankpas moeten aanvragen of een nieuwe app moet verifiëren. Om dit te doen, moet u de QR-code in het bericht scannen. Deze QR-code leidt echter naar een phishingwebsite waar uw inloggegevens kunnen worden verkregen door de cybercriminelen.

Wat is een QR-code?
QR is de afkorting van ‘Quick Response’ (snelle reactie). Een QR-code bestaat uit een vierkantje dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. In die blokjes zit informatie.

 Een QR-code kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een URL aan te bieden. De code wordt met de camera van een smartphone gescand en met een QR-lezer omgezet in een URL. Vervolgens toont de browser van uw telefoon de bijbehorende website. Het voordeel hiervan is dat u niet zelf het internetadres hoeft over te typen.

Maar QR-codes kunnen ook gebruikt worden om andere informatie door te geven. Een code bijvoorbeeld, een telefoonnummer, een betaalverzoek of een hele tekst.

Het gevaar zit hem erin dat u niet kunt zien welke informatie er in zo’n QR-code staat. U kunt vooraf de URL die hoort bij een QR-code namelijk niet zien. Wanneer u een QR-code scant van een onbekende, weet u nooit zeker wat u doet.

Advies
Wees alert. Scan nooit zomaar een QR-code. Zorg dat u zeker weet met wie u te maken heeft voordat u er eentje scant. Laat u niet onder druk zetten. Als u de gevraagde informatie ook op een andere manier kunt geven, kies daar dan voor.

Vertrouwt u het bericht met QR-code niet, neem dan contant op met de organisatie die als afzender wordt vermeld. Doe dit via de officiële website of het officiële telefoonnummer. Bel niet naar het telefoonnummer in de brief of e-mail.

Bent u opgelicht door cybercriminelen?
Doe altijd aangifte bij de politie. Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.

Let op: wanneer u een schermafbeelding maakt van een bericht met een QR-code, is het bij sommige apparaten mogelijk dat u daarmee meteen de code scant. Wilt u dit risico vermijden, zoek dan eerst bij uw instellingen naar ‘QR-code scannen’ en schakel deze mogelijkheid uit.

SchrijversPen

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop.

Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Wist je dat?’

L’esprit de l’escalier, noemde filosoof Denis Diderot het, lees ik in de NRC. De geest van de trap, ofwel het feit dat je pas na het weggaan, onderaan de trap, het beste antwoord op een vraag te binnen schiet. Het overkwam me na de boekpresentatie van Het Tango algoritme, waar Gina van den Berg de vraag stelde waarom drie sterke vrouwen zo snel vallen voor de mannelijke hoofdpersoon. Ik antwoordde dat hij zich eerst moest bewijzen, wat hem de nodige moeite kostte. En dat de vrouwen zelf ook actie ondernamen.

Het beste antwoord zat de volgende ochtend bij het wakker worden in mijn hoofd. Bij een tango heb je leiders, meestal de mannen, en volgers. De leider zorgt dat de volger veilig en zonder botsingen over de dansvloer kan gaan. Daarbij krijgt een volger genoeg inbreng, het is aan de leider om haar intenties te voorzien.

Het is niet zwak om je aan een ander over te geven, integendeel, het vergt een hoop moed om grotendeels achteruit stappend op hoge hakken over de dansvloer te gaan, om een ander jouw welzijn toe te vertrouwen. De levensles van de tango.

Een andere lastige vraag waar ik niet direct antwoord op had, was: Waarom schrijf je over algoritmes, over cybercrime? Wil je de lezer iets meegeven? Schreef je Het CARPA Complot en Het Tango algoritme om mensen iets te leren? Nee, niet in eerste instantie, zei ik, ik wilde een spannend verhaal maken. Over cybercrime, over de algoritmes achter socialmedia-apps, dat wel. Zit er dan toch nog steeds iets van een ‘juf’ in mij?

Vandaag herinnerde ik me ineens hoe ik vroeger vaak uit school kwam met de uitroep: ‘Wist je dat…’, en dan volgde er altijd een uiteenzetting over iets bijzonders wat ik geleerd had. En eigenlijk is dat waarom ik schrijf. Ik heb niet zozeer de behoefte een ander iets te leren, als wel mijn eigen verwondering te laten horen.

Gelukkig heb ik huisgenoten die graag naar me luisteren. Want terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik deze vraag vrijwel dagelijks stel, wanneer ik websites en rapporten uitpluis, op zoek naar informatie die ik in mijn nieuwe boek kan gebruiken. ‘Wist je dat…?’

Heleen van den Hoven

Elf populieren moeten verdwijnen langs trambaan vanwege ‘brandgevaarlijke’ pluisjes

De gemeente Nieuwegein is van plan om elf populieren in de wijk Doorslag te verwijderen. Tot ongeloof van sommige omwonenden, die stellen dat de kap in strijd is met het beleid van de gemeente.

Waarom moeten de bomen weg? De pluisjes die ongeveer twee weken per jaar van de bomen afkomen, smeulen soms weg door een weggegooide sigaret. De brandweer is weleens uitgerukt om de pluisjes te komen blussen. De pluisjes zorgen bovendien voor overlast bij buurtbewoners.

De rij bomen langs de trambaan zorgt volgens de gemeente voor een ‘onveilige situatie’ voor de langsrijdende trams. Het ontstane brandgevaar, de overlast en de onveilige situatie voor de trams rechtvaardigt de kap, zegt de gemeente.

Het college gaat hiermee in tegen de conclusies van haar eigen bomenrapport, waarin is gekeken of het noodzakelijk is om de bomen te kappen. De conclusie van het rapport is helder: deze moeten blijven staan. De uitkomsten van een dergelijk rapport zijn bindend.

Omdat de kap van de bomen volgens Nel Meijer, voorzitter van het wijkplatform Doorslag en buurtbewoner Elise, in strijd is met de regels van de gemeente, hebben zij de gemeente om opheldering gevraagd.

Gemeente legt bomenrapport naast zich neer
Het college legt de conclusies van het bomenrapport naast zich neer, omdat er sprake zou zijn van een ‘uitzonderlijke situatie’, zegt de gemeente tegen RTV Utrecht. De situatie is uitzonderlijk omdat het hierbij gaat om het brandgevaar van de losgekomen pluisjes en de risico’s die de bomenrij – op het moment dat er takken afbreken – met zich meebrengt voor langsrijdende trams. Zaken die volgens de gemeente niet zijn meegenomen in het bomenrapport. Bovendien is een meerderheid van de buurt voor de bomenkap.

Volgens Meijer en Elise is van een onveilige situatie voor de trams geen sprake. Samen wandelen ze onder de bomen in de buurt van de trambaan, als er een tram langsrijdt. Meijer: “Zie je? De bomen komen nieteens in de buurt van de tram. Het is hoogstens één tak die ze moeten snoeien”, verzucht Meijer. “Als je ziet wat voor prachtige bomen dit zijn en wat voor enorm dunne bomen ervoor terugkomen. Dat is toch treurig?”

Geen brandgevaar
Meijer en Elise blijven benadrukken dat de overlast zich beperkt tot een periode van twee weken per jaar; alleen dan komen de pluisjes los. Volgens Meijer en Elise is er geen sprake van brandgevaar en komt de brandweer vrijwel altijd voor niets. Dit komt hooguit één of twee keer per jaar voor en als het regenachtig is helemaal niet, stellen zij. Meijer: “Het was één keer echt nodig. Toen ging het om een stapel droog tuinafval die door bewoners in de gemeentegrond was neergegooid.” Normaal gesproken zijn de pluisjes ongevaarlijk, stelt Meijer. “Heel soms gaan de pluisjes smeulen door en sigaret, maar doven deze direct weer uit. Uit onwetendheid bellen de mensen de brandweer, die dan voor niets komt.”

Minder groene toekomst
De beslissing om over te gaan tot de kap van de bomen is volgens Meijer en Elise veel te makkelijk genomen, nadat de gemeente twee jaar eerder ook al bomen in de buurt verwijderde. Meijer en Elise benadrukken dat de desbetreffende bomen volgens de bomenrapportage nog een levensduur van meer dan vijftien jaar hebben. Dit zegt alleen niets over het mogelijke gevaar dat ontstaat door het behouden van de bomen.

In de wijk Doorslag zijn het afgelopen jaar meer dan 110 bomen gekapt of worden nog gekapt. Hier komen vijftig vervangende bomen voor terug. De gemeente zegt dit te doen omdat het alleen gezonde en ongevaarlijke bomen wil behouden. De desbetreffende elf populieren zijn er nog bijgekomen. (cijfers over hoeveel er terug zijn gepland hier..)

Elise is bang dat de groene buffer en de natuurlijke geluidsbarrière, tussen de huizen, de A2 en de tramlijn, verdwijnt. Net als de CO2 absorberende functie van de bomen.

“Ik ben hier twintig jaar geleden komen wonen voor deze groene oase; het is een uniek stukje. Je ziet het groene gebied steeds verder afbrokkelen. Het is de manier waarop dit gebeurt, dat een ingrijpende beslissing zo makkelijk wordt genomen”, zegt Elise. “What’s next?”

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week fietsers en voorrang!.

Clarion: ‘Voorrang voor fietsers op de snelfietsroute Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein, zoals hier bij de Blauwe Brug? Daar lijken gemeente Nieuwegein en provincie nog niet aan te willen. Terwijl de gemeenteraad toch op 1 april geen grappen maakte toen ze fietsen en wandelen voorrang gaf op auto’s. Het zou wat zijn als je op de snelweg bij elke oprit moest stoppen! We leggen ons er als Fietsersbondafdeling niet bij neer en maken er werk van….’