Verdachte van dodelijke crash op A2 bij Nieuwegein veroordeeld in mishandelingszaak

De 22-jarige Utrechter die op de vlucht sloeg na het veroorzaken van de dodelijke crash eind vorig jaar op A2 bij Nieuwegein, is ook verdachte in een mishandelingszaak. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor vandaag tot een taakstraf van 50 uur. Daarnaast moet hij het slachtoffer 1185 euro schadevergoeding betalen.

De man die aangifte van de mishandeling deed, zat februari vorig jaar met een vriendin op de bus te wachten in de Utrechtse wijk Zuilen, toen hij vanuit het niets meerdere keren door iemand hard in zijn gezicht werd gestompt. “Ken je mij nog? Jij hebt mij verkracht!”, zou de dader daarbij hebben geroepen. Het duurde even voor hij wist wie het was, in het ziekenhuis begon hem te dagen dat het Marco van D. moest zijn geweest.

Seksueel misbruik
Zestien jaar geleden zou Van D. door de geslagen man seksueel zijn misbruikt. Zijn moeder deed daarvan toen ook aangifte. Het slachtoffer en zijn vriendin herkenden de verdachte op een foto op zijn instagram-account. Hij voldoet volgens de officier van justitie ook aan de beschrijving die een omwonende van de dader gaf. Die zag de mishandeling bij de bushalte gebeuren en ging achter de dader aan. Die zou tegen hem hebben gezegd dat hij door de man die hij had geslagen was misbruikt en dat er geen politie moest bijkomen.

Van D. gaf in de rechtbank toe dat hij het slachtoffer van zestien jaar geleden kende en dat hij er pijnlijke herinneringen aan heeft. Hij ontkende echter dat hij de man had geslagen. “Ik wist niet eens meer hoe hij eruit ziet”, zei hij tegen de rechter. “Ik ben het niet. Dan heeft ‘ie misschien nog iemand misbruikt, ik weet het niet.” De rechter vond echter dat er voldoende bewijs was om hem te veroordelen.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 100 uur voor Van D. die het slachtoffer ook nog eens bijna 1900 euro schadevergoeding zou moeten betalen. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis aan een gebroken neus geopereerd worden en zou nog altijd last hebben van psychische en lichamelijke klachten door de aanval.

De advocaat van de verdachte zei dat de oude misbruikzaak nog altijd een open wond is bij haar cliënt, maar betoogde dat er onvoldoende bewijs was voor een veroordeling. Als zij het niet eens zijn met het vonnis, hebben OM en verdachte twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Plofkraakonderzoek
Tijdens de zitting werd inhoudelijk niet ingegaan op de verwoestende crash op de A2, waarvoor Van D. sinds vorig jaar in voorarrest zit. Bij het ongeluk kwam een jonge vrouw uit Nieuwegein om het leven. De strafzaak over de crash gaat op 2 juni verder met een tussenzitting en zal waarschijnlijk pas na de zomer worden afgehandeld. Het onderzoek naar de toedracht kost nog veel tijd.

Volgens zijn advocaat werden haar cliënt en mensen uit zijn omgeving al voor de aanrijding door de politie in de gaten gehouden in verband met een groot plofkraakonderzoek. Hij zou in dat onderzoek echter geen verdachte zijn. Wel loopt hij nog in zijn proeftijd voor een inbraak, waarvoor hij een deels voorwaardelijke straf kreeg.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Creatieve kunstenaars gezocht voor bijzondere verhalen op wand Noordstedetunnel

Op 1 juli 2021 bestaat Nieuwegein 50 jaar. En dat gaat gevierd worden. Hoe? Dat is afhankelijk wat voor impact het Coronavirus dan nog heeft op ons leven. Nieuwegein wordt in ieder geval één groot buitenmuseum waar de inwoners uit Nieuwegein van kunnen genieten.

Het buitenmuseum is één van de vele activiteiten die zullen plaatsvinden rond dit heugelijke feit. Initiatiefneemster Gonneke Prak zorgt er voor dat iedereen uit de stad mee kan doen met dit museum. Omdat water en Nieuwegein onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden is er voor het thema ‘Feestelijke boten’ gekozen.

Wand Noordstedetunnel
Eén van de kunstwerken wordt gecreëerd in de Noordstedetunnel. De grauwe grijze wand van deze tunnel in de binnenstad van Nieuwegein wordt omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk boordevol bijzondere verhalen. Verhalen van de inwoners die nog niet zo bekend zijn. Het mogen grappige, gekke of droevige verhalen zijn. Dus heeft u een verhaal? Laat het de organisatie weten. Stuur het op naar: 50jaar@nieuwegein.nl.

Omdat de wand van de Noordstedetunnel erg lang is, worden ook creatieve kunstenaars uitgenodigd om aan dit project mee te werken. Ben jij creatief en wil je mee werken aan dit bijzondere kunstwerk? Meld je dan ook aan om een van de bijzondere verhalen uit te beelden op deze lange, lange wand in de binnenstad van Nieuwegein. Aanmelden kan ook weer door een e-mail te sturen naar 50jaar@nieuwegein.nl. De startdatum voor de muurschildering wordt 1 juli 2021. De dag dat Nieuwegein precies 50 jaar bestaat.

Spoedeisende hulp verpleegkundigen en ambulancemedewerkers wisselen van baan

De regionale ambulancedienst RAVU en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein gaan een samenwerking aan om verpleegkundigen in een combibaan van functie te laten wisselen. Beide instellingen willen daarmee het werk afwisselender en aantrekkelijker maken voor hun eigen medewerkers, maar in de toekomst ook voor nieuwe verpleegkundigen. Het gaat om een proef van twee jaar.

Op de foto: Ambulanceverpleegkundige Robin Heijgen (links) en bachelor medische hulpverlening Melvin Nietveld met hun geruilde tenue

De samenwerking is een voorbeeld van streven naar intensievere samenwerking in de zogeheten acute zorg. Daarin zijn ambulancedienst en de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen belangrijke spelers. Zo sluit de zorgverlening beter aan, als verpleegkundigen beter op de hoogte zijn van procedures en werkwijzen bij de ander. Bovendien draagt het bij aan meer werkplezier en behoud van zorgmedewerkers voor zowel het ziekenhuis als de RAVU.

Zowel het St. Antonius Ziekenhuis als ambulancedienst RAVU streven naar duurzame inzetbaarheid van verpleegkundigen. Beide partners hebben te maken met verpleegkundigen die vertrekken. In het ziekenhuis hebben sommigen behoefte aan meer afwisseling terwijl de ambulanceverpleegkundigen soms het teamwork van het ziekenhuis missen. De pilot beoogt verpleegkundigen meer mogelijkheden te bieden hun kennis en ervaring te verbreden, hun werkomgeving aantrekkelijker te maken en zo langer voor de instellingen te behouden.

Bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis Luc Demoulin: ,,De overeenkomst is vooral belangrijk voor onze medewerkers. Ze hebben vaak ambitie en willen een volgende stap maken. Dit is een mooie manier om daarin te voorzien.” RAVU-directeur Jack Versluis: ,,Het is belangrijk te begrijpen wat het werk van de ander is en het gaat om regionale samenwerking. Als de proef een succes is, willen we die zeker uitbreiden naar andere ziekenhuizen.”

De ambulanceverpleegkundigen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp van het St. Antonius Ziekenhuis kunnen zelf aangeven of zij interesse hebben om aan de proef mee te doen. Na selectie volgt een opleidingstraject van maximaal acht maanden. Na een selectieprocedure beginnen de eerste kandidaten hier na de zomer aan en kunnen de deelnemers komend voorjaar aan de slag bij de andere zorgpartner. Ze worden dan telkens afwisselend acht weken bij de ene, dan weer bij de andere dienst ingezet.

In mei vraagt de politie extra aandacht voor vermiste personen tijdens de jaarlijkse ‘Mis je mei?’-maand

Aandacht voor vermisten, hoelang ze ook weg zijn, blijft belangrijk! De politie vraagt daarom aandacht en hulp voor de zaak van de vermiste Riet Smit-De Vries. Op 20 mei 1982 rond 14.00 uur vertrok de toen 43-jarige Riet Smit-De Vries vanuit haar woning aan de Plutostraat 9 in Geleen, te voet naar station Lutterade. Tegen haar man en kinderen vertelde ze dat ze er even uit moest en voor een lang weekend naar haar zus Greet in Nieuwegein zou gaan. Daar is ze echter nooit aangekomen. Later bleek haar zus niets van haar komst te weten. Toen Riet op 24 mei 1982 nog steeds niet terug thuis in Geleen was, begon de familie zich zorgen te maken en werd er aangifte van vermissing gedaan, bij de politie in Geleen.

Tot op heden is er nooit meer iets van Riet, of de omstandigheden waaronder ze is verdwenen, vernomen. Riet Smit-De Vries is geboren op 28 maart 1939 te Soerabaja in Indonesië. Ze was ongeveer 1m67 meter lang en had een mager/tenger postuur. Ze had blond lang haar, dat ze opgestoken droeg. Verder had ze een lichte huid met sproeten. Riet woonde samen met haar man en 2 zoons. Haar dochter was al de deur uit. Riet werkte soms in de bediening en de keuken van een horecagelegenheid in het centrum van Geleen.

Weet u wat er met Riet Smit-De Vries gebeurd is of waar zij op 20 mei 1982 naar toe is vertrokken, meld je dan bij de politie. Informatie delen kan via telefoonnummer 09008844 (politie), 08006070 (Opsporingstiplijn), 08007000 (anoniem). U kunt ook een e-mail sturen naar vermiste-personen.limburg@politie.nl of een privébericht via Instagram.

Riet Smit-De Vries ten tijde van de vermissing in 1982