De nieuwe tram uit Spanje komt binnen

Terwijl de vernieuwde regionale trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein wordt getest, komen steeds meer nieuwe trams binnen. Vanuit Spanje gaan de trams op transport, meestal over de weg, soms met de boot. Na een week komen ze aan op de remise in Nieuwegein.

De nieuwe trams zijn zo lang dat ze in twee stukken op transport gaan. Eenmaal gekoppeld kan een tram per rit bijna 500 reizigers vervoeren. De trams zijn ook 15 meter langer geworden en staan laag op de wielen. Daarom zijn alle haltes aangepast.

Pluspunten voor de reizigers zijn een modern airco systeem, inclusief vloerverwarming en een comfortabele vering. Dezelfde trams rijden sinds december 2019 op lijn 22 tussen Utrecht C.S. en Utrecht Science Park. Van deze nieuwe serie trams, die de oude SIG trams vervangen, zijn er nu 14 binnengekomen op een totaal van 22. Onlangs heeft de provincie Utrecht besloten om nog vijf extra trams te laten bouwen in Spanje, zodat er voldoende voertuigen in reserve zijn. Deze extra trams kunnen worden ingezet als een tram defect raakt en terug moet naar de remise voor reparatie.

Voordat de trams mogen rijden met reizigers worden de voertuigen uitgebreid getest, eerst op de remise en daarna op de trambaan. In bovenstaand videojournaal laat Regio Tram Utrecht zien wat daarbij komt kijken en hoe de nieuwe tram die op 7 oktober binnenkwam wordt gelost van de dieplader.

Inspraakronde op ‘Avond van de Raad’ van 29 oktober

Op donderdag 29 oktober 2020 is er weer een digitale ‘Avond van de Raad’. Publiek kan helaas nog niet toegelaten worden, online worden de bewoners van harte welkom uitgenodigd om live mee te kijken. Er wordt parallel vergadert. Dat betekent dat er vanuit beide vergaderzalen een livestream wordt verzorgd.

De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

Raadzaal:
• Inspraakronde
Heeft u een onderwerp of thema wat niet op de agenda staat maar wat u wel graag onder de aandacht brengt van de gemeenteraad? Dan kunt u de inspraakronde hiervoor goed gebruiken. Inspreken kan door aan u te melden via de griffie@nieuwegein.nl. Let op, dit kan tot uiterlijk 24 uur van tevoren.

• Dialoog: Toekomstscenario Stichtse Groenlanden/RMN in transitie
Grip op de bedrijfsvoering vanuit Stichtse Groenlanden binnen het Recreatieschap Midden Nederland (RMN) is al enige tijd een aandachtspunt. Bureau Berenschot rapporteerde recent over de mogelijkheden voor een goede organisatie van taken bij het recreatieschap door verschillende scenario’s te beschrijven. De manier waarop de samenwerking op gebied van recreatie geregeld wordt dient daarbij ook duidelijk te zijn. Het college wil graag met de gemeenteraad in dialoog over het belang van recreatieve voorzieningen in de regio en de rol van de gemeente daarbij. Ook worden alle varianten uit het rapport van bureau Berenschot besproken.

Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream1

Zaal 008:
• Informatief: Omgevingslab presenteert ontwerp omgevingsvisie
Op 1 november 2018 heeft de gemeenteraad de route om tot de omgevingsvisie te komen, uitgestippeld in de omgevingsagenda (2018-334). Samen met de stad heeft een participatietraject plaatsgevonden in de periode zomer 2019. De gemeenteraad heeft vervolgens een aantal richtinggevende uitspraken meegegeven aan het college in het voorjaar van 2020. Met het bestaande beleid gezamenlijk vormt dit de inhoud van de ontwerp-omgevingsvisie. Bij de informatieve avond wil het college de ontwerp-omgevingsvisie presenteren aan de gemeenteraad.

• Dialoog: Strategische Mobiliteitsvisie
In juni van dit jaar zijn in de startnotitie en bij een Avond van de Raad het proces en de uitgangspunten beschreven om te komen tot een Strategische mobiliteitsvisie. Op basis van participatie van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties wordt een eerste concept voor de Mobiliteitsvisie uitgewerkt. Het college wil de invulling graag met de gemeenteraad doorspreken en bij de gemeenteraad een eerste reactie voor de inhoud ophalen. Vaststelling van de Mobiliteitsvisie is gepland in januari 2021.

Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream2

Tot slot
Alle vergaderstukken van de Raadzaal zijn hier te vinden, voor de onderwerpen in zaal 008 klik je hier.

Druk bezochte kijkdag Meanderpark in Nieuwegein

De laatste 100 woningen in appartementencomplex Meanderpark die eind dit jaar worden opgeleverd, werden woensdag 21 oktober jl. bezichtigd door de nieuwe bewoners. Woningcorporatie Portaal had de inspectie Coronaproof ingericht om iedereen veilig door het complex te kunnen leiden.

In het voormalige gemeentehuis van Nieuwegein aan de Martinbaan heeft Portaal een permanent gemengd wonenproject opgestart, met circa 250 woningen. Hiervoor is intensief samengewerkt met de gemeente Nieuwegein, Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein, stichting de Tussenvoorziening en Lister. Na twee jaar verbouwen is het complex bijna klaar. Een groot deel van de nieuwe huurders woont er al. Eind dit jaar zullen de laatste bewoners hun intrek nemen in dit fraaie appartementencomplex.

Maurice Wouters, sociaal beheerder bij Portaal: “Nu de oplevering van Meanderpark bijna in zicht is, kunnen we wel stellen dat we hier, samen met de andere organisaties, een bijzonder gemengd wonen project hebben gerealiseerd. Belangrijk onderdeel van dit project was de selectieprocedure. Naast de bewoners die geplaatst zijn via de Tussenvoorziening of Lister, hebben we voornamelijk huurders geworven die bereid zijn zich extra in te zetten voor de mensen die wat meer steun nodig hebben.”

Samen wonen De woningen zijn vooral bedoeld voor starters (denk aan huisverlaters) en spoedzoekers (denk aan recent gescheiden mensen) die bereid zijn zich extra in te zetten voor medebewoners die wel een klein steuntje kunnen gebruiken. Ongeveer een derde van woningen is beschikbaar voor statushouders en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij worden begeleid naar zelfstandig wonen. Deze vorm van samen leven is op andere plekken succesvol gebleken. Bijvoorbeeld bij Majella Wonen, aan de Thomas à Kempisweg in Utrecht. Hier heeft Portaal goede ervaring met deze mix van bewoners.

Een van de bezoekers, een vader die met zijn zoon een woning kwam bekijken: “Ik ben blij dat mijn zoon hier een plekje heeft kunnen vinden. De begeleiding is goed geregeld. Dat stelt mij als ouder wel gerust.”

Nieuwegein scoort matig als het gaat om de verlichting op brom- en fietspaden

Een groot deel van de Nederlandse fietspaden is goed verlicht. Dit blijkt uit cijfers van de Fietsersbond. Dit weekend begint de wintertijd, waardoor het weer eerder donker wordt. Naast goede fietsverlichting is ook verlichting van het fietspad erg belangrijk.

Uit de cijfers, gepubliceerd in de Verkeersveiligheidsvergelijker van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland, blijkt dat vooral in stedelijk gebied de fietspaden meestal goed verlicht zijn. In het landelijk gebied zijn fietspaden juist het minst goed verlicht. Veenendaal, begin dit jaar winnaar van de titel Fietsstad 2020, scoort het beste. Daar is 91,5% goed verlicht. Maar hoe doet Nieuwegein het in dit onderzoek.

Onderzoek verlichting brom- en fietspaden in Nieuwegein
Uit cijfers over het jaar 2020 van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland blijkt dat in Nieuwegein 73,7% van de brom- en fietspaden goed verlicht is. 3,9% beperkt verlicht en 17,2% niet verlicht is, en dat is zorgelijk. Van 5,3% is het onbekend hoe de verlichting is op de brom- en fietspaden in Nieuwegein.

Veilige fietsroutes
Volgens Jaap Kamminga, hoofd Beleid van de Fietsersbond, is het belangrijk dat fietspaden goed verlicht worden. “Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de sociale veiligheid van fietspaden is goede verlichting onontbeerlijk. Fietsverlichting is daar het begin van, maar verlichting van fietspaden is minstens zo effectief. Over een donker fietspad rijden voelt niet prettig, al heb je zelf goede verlichting.”
 
Kamminga vindt het logisch dat niet alle fietspaden even sterk verlicht worden. “Zeker in landelijke gebieden zijn er goede redenen om verlichting terug te schroeven. Als er weinig wordt gefietst, dan zijn lantaarns al gauw lichtvervuiling. Gemeenten zouden bij belangrijke fietsroutes wel kunnen nadenken over slimme straatverlichting die aangaat als je aan komt fietsen en uit gaat als je weer wegfietst. Zo golft de verlichting met je mee.”

Hoe vind ik een stage in de buurt van Nieuwegein

Eindelijk even wat anders dan je verstoppen in de studieboeken. Echte dingen leren in de praktijk en misschien wel je eerste serieuze stap in het bedrijfsleven. Het is zo ver. Je gaat binnenkort stage lopen. Althans, dat is de bedoeling. Nu nog een leuke stage vinden. Want hoe doe je dat nou eigenlijk? Het vinden van een stage is niet altijd ‘appeltje eitje’. Woon jij in de omgeving van Nieuwegein, en ben jij op zoek naar een leuke stage? Wij zullen hier alles uitleggen over stages en hoe jij er gemakkelijk een kunt vinden.

Wat is een stage?
Laten we beginnen bij het begin: wat is een stage? Tijdens een stage ga je voor een bepaalde tijd aan de slag bij een bedrijf om praktijkervaring op te doen en om natuurlijk enorm veel te leren. De duur van een stage kan variëren van enkele maanden tot zelfs een jaar. Het doel van een stage is dan vaak ook om de theorie die jij hebt opgedaan tijdens je studie, op de proef te stellen in het echte leven. Maar dit hoeft zeker niet altijd. Vaak kiezen studenten juist een stage om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit staat dan volledig los van je studie achtergrond.

Stage lopen kan een verplicht onderdeel zijn van je studie. Is dit bij jou niet het geval? Dan kan je er altijd zelf voor kiezen om een stage te lopen. Dit is ook zeker aan te raden. Een stage brengt namelijk enorm veel voordelen met zich mee. Je krijgt een beter beeld van de bedrijfscultuur en ervaart hoe het is om daar aan de slag te gaan. Je zult meer kennis en andere inzichten van een bedrijf krijgen dan tijdens een inhousedag. Hierdoor kom jij erachter of dat bedrijf inderdaad de plek is waar jij later graag wilt werken. Ook geeft een stage jou de mogelijkheid om meer te weten te komen over jou ware ambities en kwaliteiten. Als laatste leer je als stagiair enorm veel nieuwe mensen kennen. Hierdoor bouw je al gauw een groot professioneel netwerk op, wat gunstig kan zijn voor jouw toekomst.

Krijg ik een stagevergoeding?
Als stagiair ga je dus aan de slag bij een bedrijf. Maar wat schuift dat nou eigenlijk? Theoretisch gezien niets. Bedrijven zijn wettelijk niet verplicht om een stagevergoeding uit te betalen. Dit komt simpelweg omdat je geen volwaardige werknemer bent, en een stage als leerschool wordt gezien. Maar niet getreurd. Veel bedrijven betalen wel een stagevergoeding. Logisch want bedrijven willen zich natuurlijk aantrekkelijk opstellen tegenover aanstormend talent. De meeste bedrijven zien een stagevergoeding als loon en vinden dat jij dat verdient wanneer jij je voor ze in het zweet werkt.

Hoe vind ik een stage in Nieuwegein?
Ben jij woonachtig in de omgeving van Nieuwegein en zoek jij een stage in de buurt? Om je opweg te helpen met het vinden van een passende stage kun je via Magnet.me, het grootste carrière platform van Nederlanden het Verenigd Koninkrijk, precies zien welke bedrijven er een stage in de buurt van Nieuwegein aanbieden. Studenten en young professionals kunnen hier terecht voor het vinden van een stage, traineeship of eerste baan. Je maakt er een profiel en je ziet direct welke stages beschikbaar zijn voor jou op basis van je studieachtergrond en interesses. Je kunt ook precies de locatie aangeven waarin je iets zoekt!

Hoe solliciteer ik voor een stage?
Wanneer jij een leuke stage hebt gevonden waar jij voor wilt gaan, dan kan je beginnen met solliciteren. Net zoals bij elke andere baan bestaat het selectieproces uit een aantal sollicitatierondes. Voor het aanmelden moet je natuurlijk een motivatiebrief en cv opsturen. Een volgende ronde bestaat meestal uit het maken van een case of assessment. Dit kan online of fysiek worden afgenomen. Vervolgens kan jij uitgenodigd worden voor een gesprek. Dit gesprek kan met een HR-manager en/of je toekomstige manager zijn. Een sollicitatiegesprek heeft als doel om elkaar beter te leren kennen en om er achter te komen of jij een match bent met het bedrijf en de functie. De eerste indruk van jouw karakter is voor bedrijven het belangrijkst. Bereid het gesprek goed voor en toon je enthousiasme!

Niet op zoek naar een stage? Gebruik Magnet.me dan om gemakkelijk een of eerste baan te vinden!

Venster in Coronatijd, deel 2

Vandaag de drie-en-twintigste aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Alleen de afgelopen maanden, door het Corona-gedoe blijft iedereen binnen en filmen we sporadisch als afstand houden goed is te doen. Gezondheid gaat immers boven alles!

Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer een kwart eeuw lang! Een feest dat we hadden willen vieren, buiten op straat met een BBQ voor iedereen die werkt bij pen.nl. Dat feest stellen wij even uit. Maar het komt goed!

In deze tweede ‘Corona-Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen Corona-maanden, een soort van documentje, filmisch wat er is gebeurd. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Door het Corona-gedoe is Bart  ook in staat eens rustig het nieuwe software uit te testen. Bart geeft zelf aan dat er wat kleine verbetering hadden moeten plaatsvinden in deze ‘Venster’. We gaan ervan uit dat dat goed komt in de volgende editie van ‘Venster.’ Hopelijk hebben we dan het virus achter ons gelaten.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de drie-en-twintigste aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Veel meldingen vuurwerkoverlast

De politie krijgt de laatste weken veel meldingen van vuurwerkoverlast in de wijken in Nieuwegein. Deze meldingen gaan voornamelijk over het afsteken van ‘knallers’, maar ook over het gooien van vuurwerk naar voorbijgangers en kinderen. De politie gaat hier streng tegen op treden.

De politie laat onze redactie weten: ‘Helaas kunnen wij niet altijd direct op locatie zijn, waardoor de afstekers verdwenen zijn.’ Zij verzoekt de inwoners dan ook, wanneer zij getuigen zijn van het afsteken van vuurwerk, het signalementen te onthouden en waar mogelijk een foto te maken. ‘De wijk- en jeugdagenten kennen een hoop jongeren!’

Weet u/ jij waar illegaal vuurwerk wordt verhandeld of opgeslagen? Meld dit anoniem op 0800-7000.