Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (21)’

Op 17 juni schreef ik dat ik columnmatig in een lockdown ging, omdat het virus kennelijk met zomerreces was.

Per 1 juli werden de Coronamaatregelen versoepeld, en met die herwonnen vrijheid rolden wij gretig en opgetogen de zomer in, waarbij wij het ‘aan de laars lappen van de nog bestaande maatregelen’ tot in de perfectie leerden beheersen.

Het was alsof er op een resetknop was gedrukt: op Cityplaza was het ‘Oude Normaal’ terug van weggeweest. Hoezo 1,5 meter afstand? Looproutes verwaterden, de gezondheidschecks gingen overboord en wie een schone supermarktkar wilde moest het zelf maar uitzoeken.

Intussen deed dansleraar Willem Engel met zijn stichting Viruswaarheid een greep in de royale sortering aan vigerende complottheorieën, waarbij hij speelse toespelingen maakte op een ‘bloedige volksopstand’ tegen de overheid die haar burgers wil knechten door hen hun vrijheid te ontnemen.

Afgelopen week mondde dat uit in de hashtag #ikdoenietmeermee, een initiatief van enkele voorlopige BN’ers, onder wie zangeres Famke Louise, die bij Jinek liet weten “dat zij nou eh super veel respect heeft voor corona…in eerste instantie.” In tweede instantie bleek dat zij niet geheel boven de stof stond en een beetje vergat dat corona weinig respect heeft voor ons en alleen maar interesse heeft in zijn eigen bestaansrecht.

Op de persconferentie van 18 september zei premier Rutte dat het virus bezig is aan een comeback. Dat is niet juist: het virus is nooit weggeweest en het virus heeft ook nooit toegezegd dat het zich niet verder zou voortplanten.

Ik raakte enigszins van de leg: het was heel zorgelijk, aldus Rutte, we moesten ons aan de regels blijven houden, in sommige veiligheidsregio’s kwamen er aangescherpte regels, maar niet duidelijk was welke en verder moesten er schouders onder, moesten we eensgezind optrekken tegen het virus, anders zwaaide er wat, zoveel was wel duidelijk. Ik was wel blij dat Irma Sluis er weer bij was.

Het debat in de Tweede Kamer was een soort praten op niks af.  Natuurlijk was het beleid met de mondkapjes in de ouderenzorg een schandaal van de eerste orde.  En natuurlijk had het testbeleid het begrip ‘falen’ buitengewoon fraai verbeeld. Ik zou niet graag in die schoenen van Hugo de Jonge staan.

En nu, een week verder, ben ik nog steeds in de war. Is er nu sprake van een aanzet tot een tweede golf, zoals Jaap van Dissel recent zei, of zitten we er al middenin? Wie bepaalt dat eigenlijk of praten we elkaar alleen maar na? Of zitten we erin omdat we het zo noemen? Binnenkort zullen we wel gaan speculeren over de derde golf.  Je kunt er niet snel genoeg bij zijn.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Nieuwegeins echtpaar heeft vegan bitterballenprimeur

Het Nieuwegeinse echtpaar Fabienne Muller en Michael Kapoen, heeft een primeur in Nederland. Als eigenaren van Royal Spelt Snacks B.V. (met een opslag in IJsselstein) maken zij biologische kroketten en bitterballen van spelt. “Wij zijn hierin de eerste en enige in Nederland”, zegt Fabienne Muller tegenover het zakelijke nieuwsplatform Vegan Business.

“Het afgelopen jaar hebben wij gemerkt dat de vraag naar vega(n) snacks enorm is gestegen”, vertelt Muller. “Dit jaar verkopen wij 28% meer vega(n) producten ten opzichte van vorig jaar.” De nieuwste snack is de vegan oesterzwam bitterbal. “De bitterbal hebben we gelanceerd op de Biobeurs 2020 en was direct een groot succes, zowel onder vegans, vegetariërs als vleeseters. Wij merken dat restaurants en hotels zich steeds meer willen onderscheiden met onderscheidende en duurzame producten. Onze snacks worden geproduceerd volgens onze principes: biologisch, geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en 100% spelt.”

Zeewier bitterbal
Kapoen vult aan: “Wij zijn vijf jaar geleden begonnen met het maken van kroketten omdat ik al een paar jaar geen kroket meer gegeten had vanwege een intolerantie voor tarwe. Ook gingen de kunstmatige toevoegingen van kroketten mij tegenstaan. Als voormalig chef-kok ben ik gaan experimenteren met spelt. Deze speltkroketten vielen zo in de smaak bij vrienden en bekenden, dat mijn vrouw mij aanspoorde om ze te gaan verkopen aan de horeca en cateraars. Ik produceer en bedenk de recepten, Fabienne doet de sales. Het nieuwste vegan recept waar ik nu aan werk, is de vegan zeewier bitterbal die we eind dit jaar willen lanceren.”

Op dit moment maakt Royal Spelt vijf verschillende soorten bitterballen en kroketten:
– Groente (vegan)
– Groente/Parmezaan (vega, met vega gestremde kaas)
– Rund
– Jerseykaas
– Oesterzwamsnack (vegan)

Zonnepanelen steeds populairder in Nieuwegein

Huishoudens in Nieuwegein produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Nieuwegein was vorig jaar 7.495 kW. Een groei van 39% vergeleken met 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 2000 huishoudens.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in Nieuwegein toegenomen met 58%. In 2017 waren er nog 1.582 particuliere zonnepanelen installaties. In 2018 groeide dit naar 1.873 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 2.507 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 9% van de woningen in Nieuwegein zonnepanelen.

Inwoners Nieuwegein produceren meer zonnestroom
Inwoners van de gemeente Nieuwegein produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen lag in 2019 op 7.495 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (4.507 kilowatt) en 2018 (5.405 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 66%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op
Ook bedrijven leggen steeds meer zonnepanelen op hun dak. Zo heeft het Sint Antonius Ziekenhuis 4600 panelen op het dak geplaatst. Cityplaza heeft eind 2019 ruim 600 zonnepanelen op het dak liggen. Deze installatie zorgt jaarlijks voor circa 155.000 kWh energie, waarmee 82 ton co2 per jaar bespaard wordt in de binnenstad van Nieuwegein.

De Digitale Stad Nieuwegein
Speciaal voor het 25-jarig bestaan heeft De Digitale Stad Nieuwegein een samenwerking gezocht met een berijf uit Terheijden. Zij hebben er voor gezorgd dat de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein geheel energieneutraal is geworden. De zonnepanelen op het dak van de redactie zorgen voor genoeg stroom. Wethouder Marieke Schouten feliciteerde onlangs De Digitale Stad Nieuwegein met het behalen van het doel om energieneutraal te zijn.

Hoofdredacteur Martin Reijmerink: “Als bedrijf wil De Digitale Stad Nieuwegein duurzaam bezig zijn en zijn steentje bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Met het brengen van nieuws via internet heb je niet te maken met de distributie van papieren kranten, maar natuurlijk wel met computersystemen die draaien op stroom. Ons serverpark in Amsterdam draait al enige jaren op ‘groene’ stroom. De redactie in de wijk Galecop heeft het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Zo zijn de computers met grote ATX voedingen vervangen door computers zonder dit soort voedingen en zijn de beeldschermen vervangen door LED-schermen. Ook alle lampen in het kantoor zijn voorzien van LED.”

Lokale Vernieuwing zoekt de vijf grootste lokale ergernissen in Nieuwegein

Lokale Vernieuwing is een lokale politieke partij in Nieuwegein en is op zoek naar de vijf grootste ergernissen van onze inwoners. Heeft u last van hondenpoep? Of vindt u de groenvoorziening ergerlijk? Of is het wat anders? Laat het Lokale Vernieuwing weten via: heleenpeters@lokale-vernieuwing.nl.

Deze week in de aandacht: (zwerf)afval op straat!
Of de partij nou bewoners uit Galecop spreekt of bewoners uit Wijkersloot en Vreeswijk: het onderwerp afval komt altijd terug. De klachten variëren van het verkeerd of te vroeg aanbieden van afval tot het illegaal dumpen van afval. Uit veel ontvangen foto’s blijkt dat het deponeren van afval naast de containers (omdat het niet past of omdat de containers vol zitten) een veel gezien beeld is in Nieuwegein. De bewoners omschrijven dat het niet fraai is om naar te kijken, de buurt een verloederd beeld geeft en ook nog eens ongedierte in de hand werkt. De klachten over ongedierte, waaronder ratten, zijn veelgehoord in combinatie met het achterlaten van afval.

Gezien het aantal klachten en het gevoel van onbehagen dat het bij de bewoners oproept, verdient (zwerf)afval op straat volgens Lokale Vernieuwing dan ook in ieder geval een plek in de top 5. Naast het constateren van deze grote ergernis, wil de partij ook serieus iets doen aan deze overlast. Door het stellen van vragen aan de gemeente en het bespreekbaar maken van de optie om meer handhaving op dit terrein in te zetten, waarbij de inzet van camera’s voor deze partij ook bespreekbaar is, geeft Lokale Vernieuwing deze ergernis de aandacht die het verdient.

Laat u Lokale Vernieuwing weten wat uw grootste ergernis is? De partij hoort het graag!