‘Poepquiz’ tijdens dierendag op Kinderboerderij IJsselstee

De dieren zijn jarig, we vieren feest! Op zondag 4 oktober vieren we van 12.00 tot 16.30 uur dierendag in het Natuurkwartier. Bekijk hieronder wat er verspreid over de dag te doen is:

Kinderboerderij IJsselstee
Traditiegetrouw worden de dieren op Kinderboerderij IJsselstee met dierendag extra in het zonnetje gezet; dat is gegarandeerd extra voer en knuffels van hun verzorgers. In tijden van corona betekend dat je als bezoeker (helaas!) nog altijd niet kan knuffelen met dieren. Op het erf van de kinderboerderij vind je daarom verschillende leuke doe-het-zelf activiteiten; doe onder andere de poepquiz en ontdek bij welk dier de drol vandaan komt.


Let op! Ook op de kinderboerderij zijn bezoekers van harte welkom. Maar ‘helemaal gewoon’ is een bezoek nog niet. In lijn met het advies van de Veiligheidsregio Utrecht gelden er voor een bezoek aan Kinderboerderij IJsselstee voorlopig nog een aantal beperkende maatregelen. Een belangrijke beperking is het aantal bezoekers en de aangepaste openingstijden; op dit moment zijn er maximaal 75 bezoekers op de kinderboerderij tegelijkertijd welkom.


De Muziekstal
Vanaf 14:30 uur viert De Muziekstal -bekend van Muziek op Schootlessen- de verjaardag van Klavertje Koe en Josefien; korte muziekmomentjes op het erf van de kinderboerderij die jou en de dieren doen verrassen.  De Muziekmomentjes duren ongeveer 10 minuten per keer en zijn berekend per keer op ongeveer 5 kinderen en ouders; dit is om de 1,5 meter te kunnen garanderen.

Bijengein
Bij de bijenstal achter het Milieu Educatie Centrum verzorgen de bijenhouders van Bijengein een demonstratie; neem een kijkje en leer hoe bijen bewegen en hun volk onderhouden.

Milieu Educatie Centrum
Bij het Milieu Educatie Centrum kun je schepnetten lenen om waterdiertjes en bodemdiertjes te bekijken of volg je de sporen in het zand en ontdek je welke dieren hier leven.

Poldermolen Oudegein
Bij de Poldermolen zijn er heerlijke peren te koop uit de naastgelegen boomgaard,  voor een welverdiende pauze tussen al het leuks.

Meerdere auto’s betrokken bij zwaar ongeluk op de A2 bij Nieuwegein

Op de A2 ter hoogte van Nieuwegein is donderdagmiddag een ernstig verkeersongeluk gebeurd. Daarbij zijn meerdere auto’s betrokken en het lijkt erop dat zeker één persoon zwaargewond is geraakt.

Het ongeluk gebeurde rond 16.44 uur net na knooppunt Oudenrijn in de richting van Den Bosch. Het is niet duidelijk wat de aanleiding van het ongeluk is en hoe de slachtoffers er precies aan toe zijn. Er is een traumahelikopter opgeroepen om ambulancemedewerkers te assisteren bij de medische hulp.

Rijkswaterstaat had drie rijstroken afgesloten. Automobilisten konden het beste omrijden via de A12 en de A27 (knooppunt Lunetten). Er ontstond een flinke file op de A2. De vertraging bedroeg op het hoogtepunt meer dan  45 minuten.

De weg was urenlang (deels) dicht. Pas om 21.00 uur werden alle rijstroken weer vrijgegeven. De naweeën van het ongeluk leidden tot flinke opstoppingen op de Ring Utrecht en de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein die gebruikt werd als sluipweg door het verkeer om bij de Poort van Nieuwegein weer de snelweg op te komen.


 

Nog even dit

Nieuws is niet gratis, en onze redactie wil artikelen u niet voor de helft (of vaak minder!) laten zien, omdat de rest alleen middels een abonnement (Premium) is te lezen. De Digitale Stad Nieuwegein verzorgt al 25 jaar het nieuws als het om Nieuwegein gaat. Dit mede dankzij onze trouwe adverteerders en een team van 27 Nieuwegeiners. Maar ook door u, als trouwe lezer.

Bent u tevreden over ons werk, steun ons dan middels een vrijwillige bijdrage en wordt vriend van De Digitale Stad Nieuwegein. Hiermee steunt u ons werk en úw dagelijkse leesplezier als het om nieuws gaat over uw leef-, werk- en woonomgeving.

Vriend worden is gemakkelijk en vrijblijvend. Vul hieronder het gewenste bedrag in en klik met uw muis op ‘word vriend van ons’, de rest wijst zich vanzelf. Uw bijdrage komt ten goede aan onze lokale website, dus indirect weer aan u!

[paytium name=”Form name” description=”Payment description”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Welk bedrag wilt u eenmalig doneren?” options=”10,00/25,00/50,00/100,00/250,00/500,00/1000,00″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[paytium_button label=”Klik hier en word vriend van ons” class=”hello” style=”background-color: #324e84″ /]
[/paytium]

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona’

Op 17 juni 202 sloot onze columniste Willeke Stadtman haar column ‘In tijden van Corona’ af met de woorden:

‘We willen terug naar het ‘Oude Normaal’. Toen we nog gewoon met zijn allen uit ons dak konden gaan bij Ajax-Feyenoord, op de kermis, op dancefestivals, op pleinen en straten, en uit volle borst konden zingen in kerken en koren. Wij zijn het zat. Maar dat geldt niet voor het virus. Voorlopig is dit de laatste column van Willeke over dit onderwerp. Hopelijk NIET tot de ‘tweede golf.’

Columnmatig ging Willeke Stadtman voorlopig maar even in een lockdown maar de tweede Coronagolf is er toch gekomen. De hele provincie Utrecht en meer in het ‘rood.’ Willeke pakt haar column ‘In tijden van Corona’ weer op. Om het geheugen op te frissen beginnen we met die laatst van 17 juni jl. Die kunt u hieronder nog eens lezen. Gelijk ook maar even het kaartje over het verloop van het virus in Nieuwegein.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (20)’
Nu het Coronavirus met zomerreces is en de grootste hitte van de crisis voorbij lijkt te zijn, ga ik columnmatig voorlopig maar even in een lockdown.

Vanmiddag was ik op Cityplaza. De kinderen spetterden als vanouds in de ‘bedriegertjes’ op het plein, ouders en grootouders zaten er vergenoegd naar te kijken, de terrassen waren goed gevuld en mensen liepen redelijk argeloos langs elkaar heen. De 1,5 meter was een optie, maar had niet meer de prioriteit van pakweg vijf weken geleden, toen we elkaar als mogelijke virusverspreider nog angstvallig uit de weg gingen.

Bij de meeste supermarkten is het desinfecteren van karretjes inmiddels gedelegeerd aan de klanten. Bij AH staat een bord met een bericht: de karretjes worden regelmatig schoongemaakt door medewerkers, maar we mogen – als we dat willen – natuurlijk zelf ook een stuk papier van de rol afscheuren, dat besprenkelen met een spuitbus met onbekende inhoud om vervolgens met dat papier ons eigen karretje nog schoner te maken dan de medewerkers al gedaan hebben (?). Be my guest!

In de krant lees ik dat er veel ophef is in Den Haag. Mag die Coronawet, die raakt aan onze grondwettelijke vrijheden er komen? Mogen we straks bij een eventuele tweede golf IC-bedden toedelen op basis van leeftijd? Mag er geloot worden tussen de koning en een dakloze als er een tekort is aan IC-bedden? Moet er nu al een evaluatie komen naar het managen van de crisis, terwijl we volgens Rutte nog midden in die crisis zitten?

Den Haag is terug bij het ‘Oude Normaal’. Er is weer ruimte om langs politieke lijnen te ruziën over van alles dat niet het belang dient van de burger, maar van de partij die electoraal wil scoren.

In de krant lees ik dat onderzoekers en wetenschappers over de hele wereld zich in het zweet werken om een vaccin te vinden, een medicijn, een cocktail van medicijnen, alles om dat virus de kop in te drukken.

Nederland heeft samen met Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen doses besteld van het kansrijke Oxford vaccin, waarvan nog niet duidelijk is of dat uiteindelijk een werkzaam vaccin zal zijn, maar volgens Hugo de Jonge moeten we voorkomen dat we achter in de rij staan. Het ‘Nieuwe Normaal’ is Holland First.

We zijn aangeraakt door iets dat voorlopig groter is dan wij zelf. Een minuscuul organisme dat alleen kan overleven in de mens als gastheer. We zijn er wereldwijd aan ten prooi gevallen. We zoeken een uitweg.

We willen terug naar het ‘Oude Normaal’. Toen we nog gewoon met zijn allen uit ons dak konden gaan bij Ajax-Feyenoord, op de kermis, op dancefestivals, op pleinen en straten, en uit volle borst konden zingen in kerken en koren. Wij zijn het zat. Maar dat geldt niet voor het virus.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp. Voorlopig is dit de laatste column van Willeke over dit onderwerp. Hopelijk NIET tot de ‘tweede golf.’

Museumwerf organiseert cursussen ‘Zeilmaken’ en ‘Knopen & Splitsen’

Komende winter gaat de Museumwerf in Vreeswijk weer van start* met een gezamenlijke cursus: één voor het naaien van zeilen en één voor het knopen en splitsen voor traditionele schepen. Daarbij wordt gewerkt met materialen zoals katoen, manilla, hennep en staaldraad. De cursus Zeilmaken omvat het leren zeilnaaien met de hand, het aanlijken (het met touw omzomen van het zeil) en het repareren van zeilen. De cursus Knopen & Splitsen (schiemannen) omvat onder meer het splitsen van touw- en staaldraad.

Introductie-avond
Op maandag 19 oktober om 19.30 uur is er een introductie-avond waar geïnteresseerden nadere informatie krijgen over het benodigde gereedschap, het materiaal en het verloop van de cursussen. Beide cursussen worden gezamenlijk gehouden op de zolder van Museumwerf Vreeswijk op de maandagavond van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Cursussen
De cursus Zeilmaken wordt gehouden van begin november tot begin februari 2021 (12 lesavonden). De eerste lesavond vind plaats op 2 november. Daarna op: 9-16-23 en 30 november en op 7 en 14 december 2020, 11-18-25 januari en 1 en 8 februari 2021. Opgeven voor de cursus Zeilmaken kan bij Henk van Schaik. Dat kan via het e-mailadres: henkvanschaik1940@gmail.com of telefonisch: 0346-242086 of 06-24249597.

De cursus Knopen & Splitsen wordt gehouden van begin november tot eind januari (8 lesavonden). De eerste lesavond vind plaats op 16 november. Daarna op: 23 en 30 november, 7-14 en 21 december 2020 en 11-18 en 25 januari 2021. Opgeven voor de cursus Knopen & Splitsen kan bij Hans van der Haar. Dat kan via het e-mailadres: hansvanderhaar49@gmail.com of telefonisch: 030-6066738 of 06-28513533.

Locatie
De cursussen vinden plaats op locatie van Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein (Vreeswijk) Voor meer informatie kunt u ook bellen naar: 030-6579581.

  • Let op: Of de cursus doorgaat is afhankelijk van de maatregelen die in november gelden t.a.v. het Coronavirus.

Nieuwegein krijgt deel oude tram in het Atrium van het Stadshuis

De provincie Utrecht heeft laten weten over te gaan tot het schenken van het oude trammaterieel. Met de schenking is een bedrag gemoeid van ongeveer 50.000,- euro. Aanvankelijk was het de bedoeling om de oude SIG-trams te verkopen aan een partij uit Indonesië, dat is helaas niet gelukt.

Na 37 jaar dienst te hebben gedaan zijn de SIG-trams vervangen door het nieuwe CAF-trammaterieel. De nieuwe trams kunnen pas over enkele maanden gaan rijden op het traject Utrecht – IJsselstein vanwege een blunder bij de provincie. De SIG-tram heeft vanaf eind 1983 gereden in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en was een herkenbaar element in het straatbeeld. Drie instanties krijgen een schenking:

1. SIG Tram: Stichting Nederlands Transport Museum (NTM)
Het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep heeft interesse in een SIG-tram en een deel van de overgebleven reserveonderdelen, speciale gereedschappen en de oude kuilwielenbank. NTM wenst de SIG-tram historisch in bedrijf te houden, vandaar dat zij ook graag een deel van de reserveonderdelen en de gereedschappen verkrijgt.

2. SIG Tram: Gemeente Nieuwegein
De gemeente Nieuwegein heeft interesse in een kop van een SIG-tram. Mogelijk gaat de gemeente Nieuwegein op termijn de kop een plek geven in de hal van het Stadshuis ter herinnering aan de karakteristieke trams. De kop die naar Nieuwegein gaat, komt van de SIG tram 5027. Deze staat nu nog bij het sloopbedrijf.

De SIG 5027 tram

3. Slijptram: Stichting Transportmuseum Lelystad (STL)
De Stichting Transportmuseum Lelystad heeft interesse in de oude slijptram. Deze slijptram heeft een aantal jaren goed werk verricht. Het is een tram met een nostalgische uitstraling. Deze tram is in de jaren vijftig gebouwd in Duitsland en heeft bij verschillende Duitse trambedrijven gereden (o.a. in Essen). Gezien het bouwjaar van deze slijptram wordt het aannemelijk geacht dat er eveneens Chroom-6 in de conservering aanwezig is. De slijptram heeft daarnaast geen officiële Asbestvrij verklaring. Alvorens er geschonken kan worden dient uitgezocht te worden of er Chroom-6 in de conservering aanwezig is en/of de slijptram vrij is van Asbest.

De provincie: ‘Het inwilligen van de schenkingsverzoeken betekent dat de provincie alle kosten dient te dragen die hiermee zijn gemoeid. Schenken impliceert namelijk dat er geen kosten zijn voor de ontvangende partij. Dit betekent dus dat de drie geïnteresseerde partijen geen vergoeding mogen betalen voor het verkrijgen van het trammaterieel. De kosten van het schenken bestaan onder meer uit het onderzoek naar Chroom-6 op de slijptram en het doorlopen van de procedure voor de Asbestvrijverklaring, het reinigen van het trammaterieel en het vervoer naar de partijen. De totale schenkingskosten worden geraamd op afgerond € 50.000, -.’

Momenteel is aan het Trambedrijf Beheer en Onderhoud toestemming gegeven om de activiteiten ter voorbereiding op de schenkingen te voltooien. Hierna zullen de schenkingsovereenkomsten ondertekend worden en zullen de schenkingen conform de overeenkomsten geschieden.

Mondriaan-museum bij Montessorischool De Vleugel

Het is een heel chique museum, vindt de 5-jarige Vera. De kleuters van Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen in Nieuwegein maakten afgelopen week reproducties van beroemde schilderijen van Piet Mondriaan. Ze maakten zijn werk na op de kralenplank, schilderden vlakken in primaire kleuren en tekenden er op los. Deze werkjes zijn verzameld in een heus Mondriaan-museum en Vera is de gids.

Vera kijkt aandachtig toe

In een overjas in Mondriaan-stijl leidt Vera ze bezoekers rond langs de kunstwerken. Herkenbaar is Victory Boogie Woogie, het kunstwerk dat Mondriaan niet meer heeft kunnen afmaken voor hij overleed. Vera vindt vooral de kleuren erg mooi en weet te vertellen dat Mondriaan werkte met de kleuren rood, geel, blauw en zwart. We zien niet alleen veel schilderijen maar ook een vaas in Mondriaanstijl. Zelfs de overjas van Vera is door de kleuters ingekleurd. Het museum ademt in alles Mondriaan uit.

Een week lang is het museum na schooltijd open voor ouders en grootouders, netjes op 1,5 meter afstand. Wie het museum bezoekt komt eerst langs de kassa. Daar wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Of er ook met credit card betaald kan worden vraagt een vader. Ja hoor, geen probleem, ook die wordt gescand met de speelgoed-scanner. Met de opbrengst van het museumbezoek wil de klas graag een kunstboek voor de bibliotheek kopen.

Het Mondriaan-museum in de school in de wijk Zuilenstein is onderdeel van een schoolbreed project. In elke groep van De Vleugel staat een kunstenaar centraal. Zo zijn er werken gemaakt in de stijl van Keith Haring, Míro en Pablo Picasso. Benieuwd naar deze kunstwerken? Op de website van De Vleugel (www.devleugel.net) staat een galerij met door de leerlingen gemaakte kunstwerken.