Park Kokkebogaard opgeknapt

Misschien heb je het al gezien: Park Kokkebogaard heeft de afgelopen periode een flinke opknapbeurt gehad. Het park en ook de directe leefomgeving zien er nu weer mooi en aantrekkelijk uit, zodat je er weer prettig kunt wandelen, spelen en sporten. Wat is er gedaan?

De zieke kastanjebomen zijn gekapt. Er zijn nieuwe en een ander type bomen voor teruggeplaatst. Het park was toe aan een grote snoeibeurt en het bamboe bij de visvlonder is gesnoeid om te voorkomen dat er groepjes jongeren gingen zitten. Op het eiland in het park zijn bomen gekapt, deze waren zo groot geworden dat ze dreigden om te vallen. Het omgehakte hout is op het eiland blijven liggen als boost voor de flora en fauna. Insecten en vogels gedijen hier goed.

Sportplein Zuilenstein heeft een make-over gekregen met een nieuw voetbalveldje en een drie tegen drie basketbalveldje. Er is een warming-up parcours uitgezet en er staan calisthenicstoestellen. Dit was een initiatief van bewoners Micha en Nick. De glijbaan in het park was vernield en kon niet gerepareerd worden, daarom is hij weggehaald. De gemeente heeft in overleg met bewoners de speeltuin opgeknapt. De bestaande speeltuin is uitgebreid met meer speeltoestellen en speelmogelijkheden. Als alles goed is gegaan, is de nieuwe speeltuin alweer in gebruik.

Kerngroep BAN en De Digitale Stad Nieuwegein zullen inwoners informeren over winning aardwarmte in Nieuwegein

‘Verontruste bewoners vinden gehoor bij de gemeenteraad als het gaat om het winnen van aardwarmte onder hun woonwijken… maar het blijft opvallend stil in de hoek van het Nieuwegeinse College’, althans zo laat het Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer en Blokhoeve onze redactie weten in haar laatste wijkkrant, welke u hier kunt downloaden en lezen.

Waarom zijn buurtbewoners ongerust over het winnen van aardwarmte onder onze woonwijken? Ze zijn vooral bang voor het ontstaan van schade aan hun woningen door ondergrondse trillingen en aardbevingen bij het boren naar aardwarmte. Niet alleen voor het dekken van zulke schade, maar ook voor waardedaling van woningen is geen risicofonds beschikbaar. Iedereen weet hoe het met betalen van schade in Groningen gaat. Daar zit niemand in Nieuwegein op te wachten. Ook zijn er opnieuw alarmerende berichten over lekkende boorpijpen. Bacteriën lossen het metaal van de pijpen op en daar zijn nog geen deugdelijke oplossingen voor gevonden.

Dat milieurisico loopt Nieuwegein straks ook als hier aardwarmte gewonnen gaat worden. In Twente wordt zelfs vervuild opgepompt zout water uit Schoonebeek (Drenthe) in de bodem teruggepompt. Tot aan de Provincie toe vinden lokale instanties geen gehoor bij Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat voor de risico’s. Bezwaren worden gewoon weggewuifd. En als inwoners van Nieuwegein straks bezwaar willen maken tegen de vergunningverlening voor een proefboring, is dat ook bij deze Minister.

Historie
Tijdens de informatieavond voor de Gemeenteraad op 6 februari door Warmtebron (consortium van 13 partijen voor winning van Aardwarmte in Nieuwegein) bleek een behoorlijke kennisachterstand over aardwarmte bij de gemeenteraadsleden. Op die avond in- formeerde niet alleen Warmtebron de raadsleden, maar ook verontruste wijkbewoners. Tijdens deze bijeenkomst deelde de verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten mee dat er een pas op de plaats moest worden gemaakt. De gemeente had zich onvoldoende gerealiseerd wat de impact was op de gepresenteerde planning en de belangen van de bewoners van Nieuwegein.

Hoe is het nu?
Inmiddels zijn we (begin juni) al weer vier maanden verder en de wethouder heeft nog geen nieuwe plannen gepresenteerd. Wel heeft ze ons advies over- genomen om de plannen en onderzoeken van Warmtebron door een onafhankelijke organisatie te laten beoordelen. De gemeenteraad steunde dat advies. Het Informatie- en Consultatieorgaan (ICO) heeft het Nieuwegeinse College van B&W geadviseerd haar afwachtende houding te laten varen, zich actiever op te stellen en duidelijk positie te kiezen waar het staat. Ook adviseerde het ICO om de burgers meer te betrekken bij het informatie- en participatieproces.

Helaas lijkt het erop dat de gemeente de betrokken wijkbewoners niet vooraf bij de planvorming betrekt. Jammer, want daarmee zou zij in een vroeg stadium een breder ge- dragen aanpak krijgen. Ook is er nog steeds geen reactie van het College van B&W op het visiedocument dat bezorgde bewoners eind februari naar de wethouder hebben gestuurd. Daarmee komt het gesprek tussen de wethouder en bewoners ook inhoudelijk niet op gang. Gelukkig vinden we wel gehoor bij de gemeenteraadsfracties in Nieuwegein.

Kerngroep BAN
Vanuit een groep van ongeveer dertig verontruste wijkbewoners is de kerngroep BAN ontstaan (Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein). Deze kerngroep telt zeven leden. BAN heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om veel informatie en rapporten door te lezen en met elkaar te bespreken. Door de Corona was overleg best lastig en hebben de leden tuin- en Zoomvergaderingen gehouden. De kerngroep voert met vertegenwoordigers van alle betrokken partijengesprekken en brengt de belangen en zorgen van de bewoners vooral onder de aandacht bij de gemeenteraadsfracties. Want die moeten straks beslissen of er in Nieuwegein geboord mag worden. Er zijn schriftelijke vragen gesteld bij de gemeente, Warmtebron, het ICO en het Staatstoezicht op de Mijnen. De beantwoording laat nog op zich wachten.

Website BAN
De kerngroep BAN heeft een nieuwe website: www.ban-groep.nl, waar je onder meer de laatste stand van zaken en ontwikkelingen kunt lezen. Ook kun je er vragen stellen. Verder zijn alle beschikbare onderzoeksrapporten, krantenberichten en internetinformatie over aardwarmte te lezen en te downloaden.

Nieuwegein trapt af met: ‘Groen doet Nieuwegein Goed’

Buurttuin Cirkeltje Rond in de wijk Fokkesteeg, een initiatief van buurtbewoners, hield zaterdagmiddag 11 juli jl. de aftrap ‘Groen doet Nieuwegein Goed.’ Tijdens NLdoet in 2014 begon het project, inmiddels is deze buurttuin meer dan een plek waar aardbeien en kruiden groeien. Er werd een bijenstal gemaakt en scholieren maakten ook nog een insectenhotel. Cirkeltje Rond is bovenal een ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners van Fokkesteeg.

Vandaag bezocht onze videograaf Michael Simonse de buurttuin waar kinderambassadeur Max, uit handen van wethouder Marieke Schouten, de eerste bloemen-speurtocht kreeg. De kinderen kunnen in de zomervakantie deze speurtocht gaan lopen met hun ouders. Tijdens de uitreiking vermaakte een  troubadour iedereen met zijn muziek.

Veel kinderen in de wijk Fokkesteeg, maar ook elders in Nieuwegein, zitten binnen. Kidsclub Fokkesteeg wil met diverse activiteiten, zoals: ‘Natuur in de buurt’, kinderen meer naar buiten laten gaan, vooral in hun eigen buurt. Vrijwilligers onderhouden de buurttuin Cirkeltje Rond.

Over ‘Groen doet Nieuwegein Goed’
In Nieuwegein zorgt Laura van der Pol dat kinderen naar buiten gaan via drie deelprojecten: Groen doet goed in de wijk, Groen doet goed naar de scholen en Buiten spelen en bewegen.

Kidsclub Fokkesteeg ‘Natuur in de buurt’
Veel kinderen in de wijk Fokkesteeg zitten binnen. Kidsclub Fokkesteeg wil met activiteiten ‘Natuur in de buurt’ kinderen in hun eigen buurt meer naar buiten laten gaan. Voor de ontwikkeling en uitvoering van ‘Natuur in de buurt’ wordt hiervoor een natuuractiviteitenbegeleider voor kinderen ingezet.

Insectenhotel Hooiersweide
Buurtbewoners hebben een plantsoen voorzien van bloeiende vaste planten voor de vergroening en biodiversiteit van hun buurt. De beplanting trekt veel insecten aan en bewoners willen de insecten een extra plek bieden door samen met kinderen uit hun buurt een insectenhotel te gaan bouwen. Daarnaast zijn er kansen om deze kinderen in het Natuurkwartier kleine versies voor in hun tuin te laten maken.

Moestuin hofje Sonatealaan in Zuilenstein
Buurtbewoners willen samen met de kinderen een moestuin gaan realiseren en hebben hierbij behoefte aan begeleiding van een moestuincoach voor de realisatie van de moestuin en het betrekken van kinderen op lange termijn.

Groene speelzones Schansen Zuid
In deze wijk zijn plannen om groene speelzones in te richten met natuurlijk spelen. Voor de invulling van activiteiten in de natuur in deze buurt wordt een activiteitenbegeleider ingezet.

Buitenlessen
In 2019 is een start gemaakt met de pilot Buitenlessen voor de onderbouw op drie scholen in de wijk de Doorslag (de Trompetvogel, het Vogelnest en de Krullevaar). Tijdens Buitenlessen gaan basisschoolleerlingen onder schooltijd meer naar buiten in de natuur in hun eigen (school)omgeving. Reguliere lessen als taal, spelling en rekenen worden zo vorm te geven dat leerkrachten deze lessen op het schoolplein kunnen verzorgen.

BSO Wijs, een specialist in buitenspelen, heeft voor deze drie scholen lesmateriaal ontwikkeld en de scholen en begeleid. Mei 2020 vindt de evaluatie plaats. Wanneer deze positief is, is het de bedoeling dat de drie scholen de buitenlessen in het schooljaar 2020/2021 voortzetten. Vanuit de drie scholen is er naast de lessen voor de onderbouw behoefte  buitenlessen voor de bovenbouw. BSO Wijs zal hiervoor een nieuwe reeks lessen ontwikkelen en begeleiden.

Bloeiend Nieuwegein
Het project ‘Bloeiend Nieuwegein – Maak plaats voor wilde bloemen‘ is een bewonersinitiatief om te streven naar vergroening, verhoging van de biodiversiteit en kinderen op een educatieve wijze betrekken bij de natuur. Ze willen scholen voorzien van educatieve lespakketten en praktisch een strook met bloemzaad inzaaien en beheren om kinderen meer naar buiten te krijgen en in contact met de natuur te brengen. Welke scholen en partijen er mee gaan doen met dit project zal in 2020 worden onderzocht.

Moestuinproject basisschool de Toonladder
Door omstandigheden zijn er momenteel geen vrijwilligers meer verbonden aan het moestuinproject op de basisschool ‘de Toonladder’ in de wijk Galecop. De schooldirecteur en de wijkcoördinator gaan zich inzetten om vrijwilligers te werven. Het is belangrijk potentiële ofwel nieuwe vrijwilligers positief te ondersteunen met een moestuincoach.

Buiten spelen en buiten bewegen
Om het buiten spelen te bevorderen organiseert BSO Wijs twee activiteiten in het Natuurkwartier. De winterspelen (februari) en buitenspeeldag (landelijk buitenspeeldag – juni). Bij de winterspelen wordt ingezet op een samenwerking met Sport ID.
Sport ID start daarnaast in de zomervakantie met de pilot Kids Freerunning. Een sportactiviteit om kinderen te enthousiasmeren spelenderwijs in de natuur te bewegen.

Medepartners van het Circeltje Rond zijn het Milieu Educatief Centrum Nieuwegein, BSO Wijs, Sport ID Nieuwegein, Kidsclub Fokkesteeg, Bloeiend Nieuwegein, Natuurmonumenten, IVN Nieuwegein & IJsselstein, project Betere Buurten, OBS De Toonladder, Prot. Chr. Basisschool ‘De Trompetvogel’, basisschool ‘Het Vogelnest’ en de OBS ‘De Krullevaar’. Buurttuin cirkeltje rond in Fokkesteeg is vrij toegankelijk en is bereikbaar achter de Geinsche Hof aan de Vuurscheschans.

Voor meer informatie en vragen over Groen doet goed Nieuwegein, neem contact op met Laura via: l.vanderpol@nieuwegein.nl.

Derby tussen Geinoord en JSV weer op de rol

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘De voetbalfans zullen vanmorgen met plezier de regionale sportpagina gelezen hebben. Daarin werd bevestigd door de KNVB dat de derby tussen Geinoord en JSV ook komend seizoen weer op de rol staat. Voor beide clubs het jaarlijkse hoogtepunt, voor de fans een mogelijkheid om het onderlinge prestige te testen. Om maar te zwijgen voor de spelers die ooit voor beide clubs hebben gespeeld en dus oude bekenden gaan ontmoeten zoals Michiel van der Valk die weer is overgestapt naar Sportpark Parkhout waar ooit zijn voetballoopbaan als jeugdspeler begon.’

‘Ook voor Barry Zwezerijnen een bijzonder verhaal omdat hij tegen zijn oude club JSV twee derby’s mag uitvechten.’

‘En hoe pikant zullen de streekderby’s zijn tussen Geinoord en IJFC waar ex-speler Vincent Griffioen zijn heil heeft gezocht en dus zijn voormalige teamgenoten gaat bestrijden.’

‘Voor Vreeswijk wordt het ook een pittig seizoen nu de blauw-witten weer in de regionale derde klasse terug te vinden zijn. Met regionale opponenten als HDSA, PVC, Rivierwijkers, Zwaluwen Utrecht en Sporting in dezelfde derde klasse D. Voort trainer Ronald Cornet en zijn beide zoons Don en Gino een mooie sportieve uitdaging om zich weer in de middenmoot van deze afdeling te nestelen.’

Eén van de eerdere derby’s in Nieuwegein tussen Geinoord en JSV in 2018

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week kreeg de redactie een foto van Ineke uit Nieuwegein, om precies te zijn uit de wijk Galecop.

Arend Bloemink: ‘Aan het eind van een regenachtige dag zitten Ineke en Inge in hun loggia aan het Schermerhornpark (Galecop) van een wijntje te genieten wanneer Ineke het gevoel krijgt te worden aangestaard. Is het de wijn die haar dat doet denken?  Maar dan ziet ze op een tak vlakbij deze roofvogel (een sperwer, zegt men). Inge pakt snel haar camera. Klikklik… klik… En dat alles ‘gewoon’ middenin een Nieuwegeinse woonwijk!’

Ook iets leuks, iets raars of anderszins opvallend gezien en gefotografeerd? Stuur de foto met begeleidend tekstje naar redactie@pen.nl en wie weet!

‘Boerenprotest’ ook in Nieuwegein

Tientallen boeren hebben vrijdagavond 10 juli jl. met ruim vijftig trekkers de toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo aan de Ravenswade in Nieuwegein geblokkeerd. De politie was met één wagen aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Het pand is nog in aanbouw en wordt dus nog niet gebruikt om winkels te bevoorraden. Toch eisten de boeren dat ze in gesprek konden komen met iemand van Jumbo. Of dit uiteindelijk is gebeurd, is niet duidelijk. Rond middernacht vertrokken de boeren plotseling al toeterend, terug naar het zuiden.

De toegangswegen naar het achterliggende bedrijventerrein van het Jumbo-pand in aanbouw worden gebruikt door andere ketens, waaronder Albert Heijn. Enkele vrachtwagens werden door de actie opgehouden. Na ongeveer anderhalf uur konden ze weer door.

De groep demonstreerde eerder op de avond bij de Aldi in Culemborg. Boeren in heel Nederland verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatregel (minder eiwitten om de stikstofuitstoot te verminderen) en eisen ‘eerlijke prijzen’.