Nieuwe zaterdagmiddagsoos bij de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN)

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) organiseert op zaterdag 11 juli aanstaande weer een soosactiviteit. Iedereen is van harte welkom in het Petanquecentrum Nieuwegein op de Galecopperzoom 1. Aanmelden vooraf is wel verplicht!

De middagsoos begint om 12.30 uur met een kopje soep en een broodje. Er is volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten op te doen. Voor wie dat wil is er om 13.30 uur de mogelijkheid om onder begeleiding van een schilderes creatief bezig te zijn. Doe gezellig mee of blijf lekker zitten en geniet van het gezelschap om u heen.

Voor meer informatie of voor aanmelden kunt u mailen naar begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch iedere werkdag van 10.00 uur tot 12.30 uur op telefoonnummer: 030 60 67 409. Meer informatie over de activiteiten van de AHN vindt u op deze website.

‘Van muis tot burenhulp’

Tijdens de buurtlunch in buurtplein Galecop ontmoet Fransje van Beek, Joep (72) en Simon (62). Fransje is wijkcoördinator in Galecop. Fransje van Beek: ‘Vorige week vertelde Simon mij het bijzondere verhaal hoe hij in de coronatijd Joep geholpen heeft om zijn huis op te ruimen. Niet zomaar opruimen. Het ging om een zwaar vervuilde woning waar een moedeloze Joep niemand meer durfde toe te laten. Joep is enorm blij dat Simon hem geholpen heeft en vertelt aan iedereen die het horen wil zijn verhaal.’ Nu ook voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein.

Een muis in huis
Sinds zijn moeder 11 jaar geleden in 2009 overleed, blijft Joep alleen achter in het appartement aan het Thorbeckepark in de wijk Galecop. Ruim 10 jaar later loopt hij moeizaam, te zwaar en onverzorgd regelmatig van en naar het winkelcentrum. Tijdens deze loopjes maakt hij vaak een praatje met Simon, die zoals altijd buiten bezig is met klusjes te klaren en het afval van andere mensen op te ruimen. Simon vraagt hem waarom hij zo moeilijk loopt. Zo vertelt Joep dat hij al een paar dagen een muis in huis heeft en sindsdien niet meer in zijn bed durft te slapen. Niet veel later staat Simon voor zijn woning om de muis te vangen. Joep, ten einde raad, laat Simon binnen en samen vangen ze de muis!

Simon weet van aanpakken
Eenmaal binnen ziet Simon dat er nog wel wat meer aan te pakken valt in het huis van Joep. Joep heeft al die jaren niet schoongemaakt of opgeruimd, en daarbij zeer ruim ingekocht. Alle aanbiedingen zijn in grote getalen aanwezig. Simon ziet dit met lede ogen aan en vooral hoe Joep hieronder lijdt. Als een strenge buurtvader bespreekt Simon dit met Joep en gaat vervolgens op z’n Rotterdams aan de slag. Met als resultaat: 8 oude eiken stoelen over de balustrade naar beneden, 40 vuilniszakken erachteraan. ‘Paste allemaal netjes in de vuilcontainers!’ Alle aanbiedingen zitten keurig geordend in 40 kratten te wachten op een betere bestemming. Joep is inmiddels 30 kilo lichter, loopt in schone kleren en heeft een keurig geschoren hoofd (Simon had in Rotterdam nog een professionele kapperstondeuse).

Joep was blij dat Simon gewoon begon
Met pretoogjes verteld Joep over zijn (werkzame) leven dat begon met de diensttijd en eindigde met het leerlingenvervoer. Inwonend bij zijn moeder, heeft hij echter nooit zo goed voor zichzelf leren zorgen. Wat maakte dat hij nu hulp toestond? ‘Ik had geen keus,’ zei Joep. Vorig jaar al dreigde diabetes en gezichtsverlies, hetgeen hem aanzette zijn voedingspatroon te veranderen. De muis zorgde ervoor dat Simon in huis kwam. Joep: ‘Ik was blij dat Simon gewoon begon.’ En wat bezielde Simon om een week lang te buffelen in het huis van een vreemde? ‘Ach ja, ik heb een orde scheppende geest en hou ervan problemen op te lossen’, vertelt Simon. Als chartermanager van zeeschepen en booreilanden reisde hij de hele wereld af en heeft ie veel van het leven gezien. Hij geniet van zijn vroeg pensioen en zet zijn (mensen)kennis en vaardigheden nu graag in voor de buurt. ‘En Joep heeft humor!’

Tennisballen voor de wijk
O ja, Joep houdt erg van tennissen. In één van de kratjes met overbodige spullen zitten heel veel tennisballen en tennisrackets. Samen met de buurtsportcoach Esther gaat hij nu kijken of die een mooie nuttige bestemming in de wijk kunnen krijgen. En bij de eerstvolgende Koningsnacht, staan Joep en Simon klaar met de vele kratjes op de vrijmarkt ‘Alles weg voor 1 euro’.

Studenten ROC Midden Nederland ontvangen diploma op creatieve wijze

Ook dit jaar ontvangen bijna 5000 studenten van de mbo-colleges van ROC Midden Nederland, waaronder die in Nieuwegein,  hun officiële mbo-diploma. Hiermee zijn ze klaar om de arbeidsmarkt te betreden of aan hun vervolgopleiding op het hbo of op het mbo te gaan beginnen.

In verband met de Corona-maatregelen kunnen er helaas geen grote feestelijke diploma-uitreikingen worden georganiseerd. Toch willen onderwijsteams dit feestelijke moment niet zomaar voorbij laten gaan en zijn er door docenten allerlei creatieve oplossingen verzonnen om hun studenten in het zonnetje te zetten. Docenten stappen met een picknickmand op de fiets en gaan langs bij hun studenten; ook zijn er bijeenkomsten met kleine groepjes  zoals op de Tech Campus van ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Hier zijn er voor studenten van het Automotive College en het Tech College drive-through bijeenkomsten georganiseerd. Bij het Creative College gaan ze nog een stap verder. Hier organiseren ze samen met hun studenten een drive-in uitreiking, compleet met schermen, muziek en popcorn.

Drive-in diploma-uitreiking ROC Midden Nederland
Op 7, 8 en 9 juli organiseert het Creative College van ROC Midden Nederland een drive-in diploma-uitreiking. Hier krijgen 135 studenten van de opleidingen Evenementenorganisatie, Audiovisuele Productie en Podium- en Evenemententechniek in zeven kleine groepjes hun diploma uitgereikt. Alle studenten komen in een afgesloten voertuig met hun ouders en familie naar de Brandenburchdreef 20 in Utrecht. Bij aankomst melden ze zich bij een praatpaal waar de auto’s met een knipoog worden ontsmet. Bij alle auto’s wordt een box met snacks en drankjes overhandigd en onder begeleiding parkeren de auto’s net als in een drive-in bioscoop. Op het podium zijn verschillende acts om de gasten te entertainen. Een voor een worden de studenten uitgenodigd om naar het podium te komen en hun diploma te tekenen. Na het programma van ongeveer een uur is het tijd voor de volgende groep. Bij vertrek krijgen alle gediplomeerden een ‘geslaagd’ autovlag, waarna ze als een stoet weer huiswaarts vertrekken.

Door studenten voor studenten
De alternatieve diploma-uitreiking is georganiseerd door een team van betrokken docenten samen met studenten. De opzet verenigt de vaardigheden die zij tijdens hun opleiding hebben opgedaan. Zo zijn studenten van Evenementenorganisatie en Podium- en Evenemententechniek verantwoordelijk voor de opbouw en afbouw, worden de foto’s en video’s gemaakt door studenten van Audiovisuele Productie en wordt het geheel muzikaal omlijst door DJ Ti-TI die zelf aan het Creative College studeert.

Gaat de gemiddelde dagwaarde van een auto omhoog nu de vraag toeneemt?

De marktwerking speelt een belangrijk rol als het gaat om het bepalen van de verkoopprijs van een auto. De werking voorziet erin dat prijzen van auto’s stijgen als de vraag ernaar toeneemt. Er is echter een verschil tussen de dagwaarde van een auto en de verkoopwaarde. De dagwaarde is de waarde van de auto waarbij er afschrijving plaatsvindt en is afhankelijk van meerdere factoren. Bij de verkoopwaarde van de auto speelt het mechanisme van vraag en aanbod eveneens een rol.

Dagwaarde van een auto
De waarde van een auto berekenen, is handig om een indicatie van de dagwaarde, inruilwaarde en de handelswaarde te krijgen. Uiteraard is dat een prima basis om een verkoopprijs vast te stellen. Indien de vraag naar auto’s ineens toeneemt, betekent het dat het mogelijk is om een hogere prijs voor een auto te vragen. De dagwaarde is wat dat betreft minder gerelateerd aan de markt voor vraag en aanbod. Het is echter ook weer zo dat een groter aanbod de verkoopwaarde van een auto doet dalen. In Randstedelijk gebied zijn tweedehands auto’s door het grote aanbod veelal voordeliger dan in een provincie in het noorden van het land. Daar is het aanbod doorgaans beperkter. Is de vraag hoger dan het aanbod dan stijgen de autoprijzen. Is de vraag kleiner dan het aanbod dan dalen de autoprijzen. Het is dan ook niet zo dat de gemiddelde dagwaarde stijgt op het moment dat de vraag toeneemt. De dagwaarde wordt bepaald door andere factoren. De handelswaarde of inruilwaarde neemt echter wel toe, zodat er in dat kader wel sprake is van een stijging van de verkoopwaarde.

Verschil dagwaarde, aanschafwaarde en verkoopwaarde
Het is handig om het onderscheid te weten tussen de dagwaarde, aanschafwaarde en verkoopwaarde van een auto. De aanschafwaarde is wat je voor de auto hebt betaald. De dagwaarde gaat vanaf dat moment in en is te relateren aan de afschrijving. Er is niet voor niets een uitspraak dat de auto al meteen minder waard is als deze over de drempel van de showroom is gereden. De dagwaarde is dan ook aan verandering onderhevig en afhankelijk van factoren als kilometerstand, merk en model, bouwjaar, catalogusprijs en accessoires. Stel je rijdt een auto helemaal de vernieling in. Dan is de auto om te verkopen niets meer waard. Er is dan echter nog wel sprake van de mogelijkheid om de dagwaarde te berekenen. Dat is bijvoorbeeld onder meer belangrijk voor de verzekering om de hoogte van een schadevergoeding toe te kennen.

Schilderij kopen? Gebruik deze drie handige tips!

Een schilderij kan je interieur eigenlijk helemaal compleet maken. Toch klinkt dit makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Er zijn namelijk zoveel prachtige schilderijen verkrijgbaar. Het kan dan ook een zware klus zijn om uiteindelijk een keuze te maken. Daarnaast variëren de exemplaren ook qua formaat en vorm. Zo kun je ervoor kiezen om een klein vierkant schilderij aan te schaffen, maar een groot rond schilderij online bestellen is uiteraard ook mogelijk. Om tot een goede aankoop te komen kun je de onderstaande tips gebruiken.

Vraag zelf een kunstenaar

Als je een origineel schilderij aan de muur wilt dan kun je ervoor kiezen om een kunstenaar in te huren voor deze klus. Op deze manier zul je een prachtig exemplaar aan de wand hebben te hangen die niemand anders op de wereld heeft. Toch heeft dit ook één groot nadeel: het kost namelijk erg veel geld. Een schilder werkt logischerwijs niet voor een appel en een ei, dat prijskaartje gaat toch wel wat omhoog. Desondanks kun je alsnog zeker een keer langs een galerie gaan om te kijken of er iets moois tussen zit.

Doe rustig aan
Je wilt dus graag een canvas schilderij kopen om je woon- of slaapkamer wat op te fleuren. Dat is hartstikke logisch, maar het is van belang om hierbij geen overhaaste beslissingen te nemen. Doe vooral rustig aan en neem de tijd bij het uitzoeken van een schilderij. Het valt te begrijpen dat je het vervelend vindt om steeds naar een lege, saaie muur te kijken, maar dat is nog altijd beter dan om constant naar een kunstwerk te kijken dat je eigenlijk helemaal niet zo mooi vindt.

Het schilderij moet bij je passen
Om aan te sluiten bij het vorige punt, een schilderij moet bij je passen. Ook hierdoor kun je beter wat verder zoeken als je een exemplaar tegen het lijf loopt dat het toch niet helemaal is. Ga dan verder met de zoektocht naar het kunstwerk, want een schilderij moet perfect bij je smaak en stijl passen. Per persoon verschilt dit natuurlijk zeer veel, kies daarom voor een kunstwerk dat jij mooi vindt en niet een exemplaar dat in de mode is.

Media Makerspace Summer School in de bieb van Nieuwegein

Deze zomer organiseert bibliotheek De tweede verdieping een Media Makerspace Summer School voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Deze zomer vinder er weer diverse leuke en spannende activiteiten plaats waar de kinderen aan de slag kunnen met nieuwe technologieën en media. Deelname is gratis voor leden, je betaalt eenmalig 6,00 euro inschrijfkosten. De volgende activiteiten vinden plaats:

GAME MASTERS
Woensdag 22 juli | 13.30 – 16.30 uur | 8 t/m 14 jaar
Ben je benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het maken van een game? Tijdens deze middag word je een echte ‘game master’. Van gamekarakter tot bouwen, je leert het allemaal.

HACK JE KLEDING
Donderdag 23 juli | 13.30 – 16.30 uur | 8 t/m 14 jaar
Van lampjes in je shirt, het borduren van een tas tot het tie-dyen van je sokken met vrolijke kleureffecten of dromerige patronen. Durf jij het aan?

SCIENCE SCHOOL
26 t/m 28 augustus | 9.30 – 12.30 of 13.30 – 16.30 uur | 8 t/m 14 jaar
In iedereen schuilt een wetenschapper. Tijdens drie ochtenden of middagen ga je aan de slag met verschillende proefjes en kun je zelfs je eigen raket lanceren.

AANMELDEN
Aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail om je aan te melden naar actie@detweedeverdieping.nu of kom langs bij het infopunt in de bieb. Let op VOL=VOL.

Buurtsportcoach Julia van Weelden pakt de fiets van Rotterdam naar Nieuwegein

Om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren de fiets te pakken, is de provincie Utrecht vorig jaar gestart met de Ik fiets campagne. Ook Nieuwegein doet mee aan deze campagne. Inmiddels hebben al duizenden inwoners uit onze provincie meegedaan aan één van de fietsacties. Buurtsportcoach Julia van Weelden van SportID Nieuwegein deed mee aan de speed pedelec probeeractie. Daardoor kon ze de rit die ze normaal gesproken met de trein maakt, nu met de fiets afleggen.

Julia is buurtsportcoach en is graag in beweging. Ze vindt de fiets een ideaal vervoersmiddel: “Op de fiets ontspan je, ben je in beweging én verplaats je je van de ene locatie naar de andere.” Ze pakt de fiets dan ook zoveel mogelijk: ze fietst van en naar het station, naar de sportvereniging, naar vrienden en ze gebruikt de fiets om boodschappen te doen. En voor mooie tochten in het weekend pakt ze haar racefiets.

Buurtsportcoach Julia van Weelden op de speed pedelec

Speed pedelec in plaats van het OV
Onlangs deed ze via Ik fiets mee aan de speed pedelec probeeractie. Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die tot wel 45 km/u gaat. Ze haalde de fiets op in Nieuwegein, waar ze werkt, en kon deze een week lang uitproberen. “Het is leuk om te ervaren hoe het is om op een speed pedelec te fietsen. Door de trapondersteuning fiets je harder en kan je grotere afstanden afleggen zonder dat je je meer in hoeft te spannen. Hierdoor heb ik er van mijn werk in Nieuwegein naar Rotterdam mee kunnen fietsen, dat is ruim 50 kilometer en dit traject leg ik normaal gesproken met de trein af. Het is wel even zoeken met de accu, als je de trapondersteuning te hoog zet gaat de accu sneller leeg.”

Juist nu een speed pedelec of e-bike proberen
Nu mensen door de coronacrisis soms liever niet met het OV gaan,  is de speed pedelec voor de langere afstanden een goed alternatief. Voor de kortere ritten tot 15 kilometer kan een e-bike een uitkomst zijn. Inwoners die overwegen een speed pedelec of e-bike aan te schaffen, kunnen deze een week gratis proberen via Ik fiets. De fietsen staan tot 1 september klaar in Amersfoort en Nieuwegein. Daarna zijn weer twee andere gemeenten aan de beurt voor de probeeractie.