Veteranendag in Nieuwegein

Aanstaande zaterdag 27 juni is het Veteranendag. Op deze dag eren we de ruim 107.000 Nederlandse veteranen die zich voor vrede en veiligheid hebben ingezet, vaak onder de allermoeilijkste omstandigheden. Vanwege de corona maatregelen vindt er dit jaar geen groot evenement plaats. Bijzonder jammer, juist nu we in 2020 vieren dat we in Nederland al 75 jaar in vrijheid leven.

Ook in Nieuwegein wonen veteranen en om uiting te geven aan het motto “Veteranen, je kan ze niet aan hun uiterlijk herkennen, je kan ze wel eren” heeft het comité 4 en 5 mei Nieuwegein het initiatief genomen om op zaterdag 27 juni aanstaande de Veteranenvlag te hijsen bij het Stadshuis van de gemeente.

De Nieuwegeinse dichter Ton de Gruijter heeft voor deze gelegenheid onderstaand gedicht geschreven:

Het dundoek danst in de vrije lucht
Wij plukken dagelijks de vrucht
van al uw zware werk

Wij kennen meestal niet uw naam
wij weten zelden hoe u heet
maar dankzij wat u deed
beweegt het dundoek in de vrije lucht

het danst en brengt vandaag aan u saluut

Nieuwegein krijgt ‘Gezondheidshuis van de toekomst’

De ambitie is om aan de Diepenbrocklaan in Nieuwegein een ‘gezondheidscentrum van de toekomst’ te realiseren. Niet alleen voor de gebruikers van het centrum, maar vooral ook voor de bewoners van de wijken Jutphaas, Wijkersloot, City (Stadscentrum), Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve en Rijnhuizen. Het streven is om begin 2022 het nieuwe Gezondheidshuis te kunnen openen voor de wijkbewoners.

Verbinding van welzijn en medische zorg
Het Eerstelijns Medisch Centrum Nieuwegein (kortweg EMC) is een coöperatieve vereniging van Apotheek Nieuwegein, Huisartsenpraktijk Mondriaanlaan, Huisartsenpraktijk Jutphaas, Paramedisch Centrum Nieuwegein en Diëtheek. De samenwerking wordt in het nieuwe Gezondheidshuis uitgebreid met Welzijn (MOvactor) en is gericht op de verbinding van welzijn en medische zorg voor de wijkbewoners Kortom: vertrouwde zorg dicht bij huis. ‘’Eindelijk kunnen we onze droom waarmaken: de medische zorg met welzijnszorg verbinden en zorg in de brede zin van het woord gaan leveren!’’ aldus Erik Asbreuk, huisarts EMC Nieuwegein.

Positieve gezondheid
De primaire reden voor de ontwikkeling van het nieuwe centrum, is gebrek aan ruimte om aan alle toekomstige vragen en nieuwe ontwikkelingen voor de eerstelijnszorg tegemoet te komen. Daarbij wordt de kans aangegrepen om een vernieuwend concept van werken te implementeren: wijkgericht en gebaseerd op de uitgangspunten van positieve gezondheid. Positieve gezondheid richt zich op het optimaal functioneren van individuen, relaties en samenlevingen in plaats van alleen focussen op de mechanismen van disfunctioneren. Oftewel: aandacht hebben voor de mens, niet alleen voor de ziekte.

In het nieuwe centrum zal op alle vragen van inwoners uit de wijk op het gebied van zorg en welzijn een passend aanbod en antwoord worden gegeven. Naast de bekende zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, apotheek en psychologen worden ook de diensten van de gemeente op het terrein van WMO, en welzijn ondergebracht. Ook nu al is er een structurele samenwerking met de gemeente onder de noemer Geynwijs en met welzijnscoaches van welzijnsorganisatie MOvactor.

Integraal ontwikkelteam
Zenzo MV neemt de ontwikkeling en de bouw van het nieuwe Gezondheidshuis voor haar rekening. SW architecten en het ontwikkelteam zijn inmiddels vergevorderd met het in kaart brengen van wensen en behoeftes van inwoners uit de wijk en professionals uit de hoek van zorg en welzijn. Built by De Wildt treedt op als adviseur van het Gezondheidshuis. De verwachting is voor de zomer van dit jaar tot een definitief ontwerp te komen.

Foto: Diverse partijen staan en gaan voor de gezondheid van de toekomst, voor alle Nieuwegeiners!

Vluchtende snelheidsduivels op motorscooter halen nat pak na achtervolging

In de nacht van woensdag op donderdag 25 juni jl. heeft de politie in Nieuwegein twee personen aangehouden. Zij reden op, zoals later bleek, een gestolen motorscooter zonder kentekenplaat op de Ravenswade op industriegebied Plettenburg in Nieuwegein.

De politie Vijfheerenlanden op Facebook: ‘Afgelopen nacht ondersteunden wij onze collega’s bij een melding in Nieuwegein. Toen de twee personen op de motorscooter wegreden op de Ravenswade viel hun oog op een motorscooter met twee opzittenden die hun kant op kwam gereden. In het voorbijgaan zagen de collega’s dat de motorscooter geen kentekenplaat had en dat de mannen er direct vandoor gingen. Hierop werd een achtervolging ingezet die via fietspaden richting Utrecht ging.⁣’

⁣Tijdens de achtervolging, die eindigde op de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht raakten de verdachten een paaltje, waardoor ze vielen. Eén verdachte kon direct worden aangehouden toen hij weer weg wilde rijden. De ander rende weg en sprong over een hek. Daarbij kwam hij hard ten val, maar verdween wel tijdelijk uit zicht.

Omwonenden zagen de vluchtende man echter rennen en wezen de politie in de juiste richting. Hierop kon hij na korte tijd ook worden aangehouden. Deze verdachte had een nat pak gehaald en miste ook zijn schoenen. Eén van die schoenen bleek nog naast de motorscooter te liggen.

⁣Beide verdachten zijn voorgeleid bij de Hulpofficier van Justitie en het onderzoek naar heling van de scooter is in volle gang. Ook kunnen zij meerdere bekeuringen tegemoet zien voor de gemaakte verkeersovertredingen tijdens hun vlucht.⁣

⁣‘Een mooie samenwerking waarbij we de betrokken collega’s en omstanders willen bedanken’ aldus de politie op Facebook.

Nieuwe trambaan komt van de grond

Veel bewoners in Nieuwegein en IJsselstein hebben het gemerkt. Sinds 30 mei is met volle vaart de sloophamer gezet in de trambaan en de haltes. BAM bouwt in opdracht van de provincie Utrecht een vernieuwde tramlijn. Op 4 juli wordt ook gestart met het werk op het traject tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en P+R Westraven. Waar staan we nu? En wat gaan we binnenkort doen?

Opbouw halte Fokkesteeg en plaatsen bedrading voor de bovenleiding

Alle oude haltes in Nieuwegein en IJsselstein zijn verdwenen. In plaats daarvan verrijzen er nu nieuwe perrons die aanmerkelijk langer en lager zijn, zodat deze aansluiten op de nieuwe trams. De tramhaltes Zuilenstein, Batau Noord, Wijkersloot zijn zo goed als klaar, evenals de tijdelijke tramhalte bij Spoorstede die de halte Nieuwegein-Centrum vervangt. Op de perrons worden de abri’s , vuilnisbakken en ov-chippoortjes teruggeplaatst. Komende week werken we hier nog aan diverse installaties zoals de beveiligingscamera’s, de panelen met actuele reisinformatie en de halte verlichting. Deze ondergaan daarna diverse testen.

Langs de tramlijn in Nieuwegein-Zuid heerst ook volop activiteit. Het betonwerk van de haltes Wiersdijk, Fokkesteeg en de eindhalte Nieuwegein-Zuid is inmiddels gereed. De komende weken worden de perrons afgewerkt met tegels en worden voorzieningen als abri’s teruggeplaatst. Ook is de oude halte bij Merwestein gesneuveld onder de slopershamer. Daar bouwt de aannemer de nieuwe constructie op van beton.

Nieuw spoor voor Nieuwegein en IJsselstein
‘Vanaf de bouw- en opslagplaatsen hebben we de afgelopen weken nieuw spoor voor de trambaan uitgereden. In totaal vervangen we 15 kilometer spoor. De oude rails zijn na dertig jaar gebruik op en worden daarom vervangen. Bij het werk hoort ook vernieuwing van de bovenleiding en van de dwarsliggers en het stenen ballastbed waarop de nieuwe trambaan wordt gebouwd. In Nieuwegein-Zuid is het nieuwe spoor inmiddels geplaatst en wordt dit nu afgewerkt. Bij de kruising Henri Dunantlaan hebben we afgelopen weekend het hele weekend doorgewerkt om hier het spoor te vernieuwen. Ook in IJsselstein is het nieuwe spoor in de trambaan gelegd. We zijn hier de komende week nog bezig met het verder afstellen en afwerken van het spoor.’

‘De masten van de bovenleiding in IJsselstein en Nieuwegein-Zuid hebben een schilderbeurt gekregen. Op sommige plekken is ook al nieuw rijdraad zichtbaar in de bovenleiding. Met dit werk is gestart in IJsselstein tussen de haltes Achterveld- IJsselstein Zuid. In Nieuwegein-Zuid wordt ook gewerkt aan vernieuwing van de bovenleiding. We werken vanaf de eindhalte richting het centrum van Nieuwegein en gaan de komende week daarmee verder.’

Werken met 30 graden
Het is nogal wat om buiten in de volle zon te werken met deze warmte. Er geldt een hitte protocol. Dit betekent extra aandacht voor de medewerkers op de bouwplaats. Ze nemen vaker pauze, krijgen extra water en natuurlijk is het advies om goed te smeren. Geen overbodige luxe want in het spoor loopt de buitentemperatuur al snel hoog op.

Werkzaamheden op zondag
‘Op zondag 28 juni zijn we aan het werk bij halte IJsselstein- Zuid. We plaatsen daar nieuwe perronwanden. Dit werk voeren we uit tussen 07.00 en 19.00 uur. Tijdens de werkzaamheden ziet u voornamelijk een kraan heen en weer zien rijden. Bewoners in de directe omgeving kunnen van dit werk lichte geluidshinder ervaren.’

Ooievaars in Galecop vliegen snel uit

In het voorjaar van 2006 is door Stichting Wijkoverleg Galecop een ooievaarsnest geplaatst in het buurtpark tussen de Lucas van Leydenhage en de Reinesteijnseweg. De eerste jaren werd het nest niet bewoond door ooievaars, maar in 2013 heeft een ooievaarspaartje toch het nest gevonden, met als gevolg twee jongen. Ook de jaren daarop kreeg het koppeltje jongen en hebben we daar veel aandacht aan besteed op De Digitale Stad Nieuwegein.

Vandaag kreeg onze redactie het bericht van onze fotograaf Paul Oor het bericht: ‘In Nieuwegein kennen we gelukkig ook veel plekken waar je de lente kunt beleven. Het ooievaarsnest dat het wijknetwerk Galecop in 2006 plaatste was ook dit jaar weer een succesvolle broedplaats. Als je nog even van de – snel groeiende – jonge ooievaars wilt genieten moet je snel zijn; de jongen zijn letterlijk hun vleugels al aan het uitslaan en maken zich klaar om uit te vliegen. Hoewel ze al bijna net zo groot zijn als hun ouders zijn ze goed te herkennen; hun snavel  is nog niet oranje, maar grijs. Het zal niet lang meer duren of vader en moeder ooievaar krijgen wat meer tijd voor zichzelf, maar nu vliegen ze nog even af en aan met eten en – vooral op deze hete dagen – water! Het blijft een spectaculair gezicht waar je op gepaste afstand van kunt genieten!’

Paul maakte onderstaande foto’s voor onze lezers.

Welke Sim Only provider is de beste?

Wanneer je op zoek bent naar een goed en betaalbaar telefoonabonnement is sim only een goede optie. Dit houdt in dat je alleen een abonnement betaalt zonder de maandelijkse telefoonkosten, want de telefoon zit er niet bij. Bij veel normale abonnementen zit de telefoon er wel bij: je hebt dan te maken met extra kosten, omdat je ook de telefoon af moet betalen. Een sim only is in dit geval een goede oplossing.  Hier lees je meer over het vinden van een voordelig sim only abonnement.

De voordelen van een sim only abonnement
Hoe werkt sim only? Je betaalt als klant alleen voor het internet en een aantal belminuten en smsjes. Jij kunt dus een abonnement naar keuze afsluiten, terwijl je zelf de volledige regie in handen houdt. Er zitten heel wat voordelen aan een Sim Only abonnement:

  • Je bent maandelijks veel minder geld kwijt;
  • Een sim only abonnement is heel flexibel;
  • Jij kunt je sim only abonnement maandelijks opzeggen;
  • Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van abonnementen bij veel providers;
  • Je kunt zelf een losse telefoon aanschaffen of je sim only bij je huidige telefoon aansluiten.

Zo kies je een abonnement voor de laagste prijs
Je wilt natuurlijk bij de beste sim only provider een abonnement afsluiten, zodat je zo min mogelijk hoef te betalen. Maar wat is de beste sim only provider? Wat voor jou de beste keuze is, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Misschien wil je heel veel gebruik maken van internet of heb je niet zoveel MB’s nodig. Hoe minder groot je databundel, hoe lager de abonnementskosten. Natuurlijk kun je gemakkelijk online de providers van een sim only abonnement vergelijken, zodat je direct kunt zien waar je de laagste prijs betaalt voor internetten, bellen en sms.

Natuurlijk ken je de grote providers als Vodafone, KPN en T-Mobile die sim only abonnementen aanbieden. Maar er zijn ook genoeg providers waar de prijs veel lager ligt. Kijk ook eens naar namen als Ben, Simpel, YouFone en Simyo. Ook hier kun je al snel een goed en betaalbaar abonnement afsluiten. Op basis van jouw wensen ontdek je welk Sim Only abonnement en welke provider het beste bij jou past. Zo voorkom je dat je onnodig teveel betaalt voor je abonnement en kun je maandelijks wel heel goedkoop uit zijn voor het gebruik van je smartphone!

Video: ‘Schoolkinderen uit Nieuwegein presenteren op ludieke wijze hun zwerfafvalmascotte-ontwerp’

De drie geselecteerde finalisten van de zwerfafvalmascotte ontwerpwedstrijd in Nieuwegein hebben vandaag op ludieke wijze hun ontwerp getoond in het bijzijn van de pers. Hun ontwerpen werden met stoepkrijt door een kunstenaar levensgroot uitgezet op het Stadsplein in Nieuwegein en vervolgens door de finalisten zelf ingekleurd. De stad mag nu stemmen; welke zwerfafvalmascotte leven wordt ingeblazen en het gezicht van de campagne wordt. Bewoners kunnen hun stem uitbrengen op deze website. De winnaar wint bovendien een trip naar de Efteling met het eigen gezin.

De basisscholen de Vroonestein, Lucas Galecop en de Toonladder Galecop brengen allen een finalist voort. Het gaat om de 10-jarige Stacy (groep 7, KBS De Vroonestein), het 10-jarige duo Liza en Jesse (groep 7, basisschool Lucas Galecop) en de 8-jarige Noëlle (groep 4, De Toonladder Galecop). Alle kinderen komen uit Nieuwegein.

Begin dit jaar werden 3000 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar van basisscholen in Nieuwegein uitgedaagd om een mascotte tegen zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. De wedstrijd is georganiseerd door Stichting de Schone Stad in opdracht van de gemeente Nieuwegein. Er werd een beroep gedaan op de jeugd, omdat jongeren steeds meer een actieve rol willen nemen bij de bescherming van onze planeet.

De drie finalisten
Nieuwegein mag stemmen op één van de drie kanshebbers: Prullie de Prullenbak, The Green Man of Lia Groen. Stacy van KBS De Vroonestein bedacht Prullie de Prullenbak. “Hij kan heel veel afval opruimen door zijn grote lijf. Met zijn lange en soepele armen kan hij overal bij, in elk hoekje. Prullie heeft lieve, grote ogen,” zegt Stacy. “Omdat ik denk dat we positief moeten vertellen dat iedereen zijn rommel netjes opruimt. Boos zijn helpt niet.”

Het duo Liza en Jesse van basisschool Lucas Galecop bedacht The Green Man, een intelligente robot met antennes en sensoren die afval opsporen. “Hij scheidt het afval direct en verwerkt dat in zijn buik of gooit het in de juiste afvalbak,” zegt Liza. Jesse voegt daar stoer aan toe: “We bouwden ook al een prototype van gerecycled materiaal en hebben met z’n drieën de straat opgeruimd.”

Lia Groen heet de mascotte van de 8-jarige finalist Noëlle uit groep 4 van De Toonladder Galecop. “Ze is heel mooi en houdt van schoonmaken. Met haar groen en paarse jurk en een lange sleep die een bezem is, maakt zij ook schoon als ze bezig is met andere dingen,” zegt de jongste finalist. “Ik wilde een soort prinses maken die niet alleen knap is, maar ook zelf opruimt.”

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad is zeer te spreken over het resultaat: “Het is geweldig om te zien hoe groot de animo was om te participeren in deze ontwerpwedstrijd en hoe snel de wedstrijd werd omarmd door de scholen en hun leerlingen. Alle inzendingen verdienen een pluim, maar deze drie finalisten hebben ons hart weten te veroveren.”

Onze videograaf Jos van Vogelpoel maakte bovenstaand videoverslag.