Plan een vakantie en vrolijk jezelf op!

Ben jij de afgelopen tijd best wel vaak chagrijnig? Plan dan een vakantie. Misschien kan je voorlopig nog niet op reis, maar uit onderzoek blijkt dat het feit dat je een vakantie plant je humeur flink kan oppeppen. Natuurlijk kan het coronavirus je vakantie dwarsbomen, maar zelfs dromen over een reis die je in de toekomst gaat maken helpt.

Vakantie voorpret
Een trip in het vooruitzicht zorgt volgens onderzoekers van de Britse Cornwall University voor dankbaarheid en voldaanheid. Hetzelfde geldt voor kaartjes voor een evenement of een concert, ook iets wat nu is weggevallen door de corona crisis. Vakanties of tickets hebben veel meer effect dan het direct kopen van iets materialistisch zoals bijvoorbeeld een kipling tas of een wijnklimaatkast. Voorpret is namelijk een belangrijk iets. Het ergens naar toe leven maakt mensen gelukkig.

Lichamelijke gezondheid 
De proefpersonen met een geboekte vakantie komen positiever uit het onderzoek naar voren dan de mensen die niks hebben geboekt. Op zich logisch, maar dat is niet het enige. Degene met iets op de planning zijn blijer met hun economische situatie en voelen zich lichamelijk fitter. Vrouwen kijken ook steeds meer naar de sportfaciliteiten op de vakantiebestemming. De sport bh mee in de koffer en lekker op vakantie in de gym is steeds vaker een normale gang van zaken!

Perspectief 
Hoe kan het dat je je zoveel beter voelt met in het vooruitzicht een vakantie? Dat komt volgens de experts omdat een mens nou eenmaal altijd bezig is met de toekomst. Het is fijn om dingen te hebben waarna je uit kan kijken. Reizen is een van die dingen. Je begint alvast na te denken over welke bezienswaardigheden je wilt bezichtigen en wat voor activiteiten je wilt gaan doen.

Dromen 
Het is niet zo eenvoudig om een vakantie te boeken tijdens de corona crisis. Toch zijn er mogelijkheden. Bedenk wat je graag zou willen. Wil je in de regio blijven of toch liever ver weg? Hou je van de zon of van het bezoeken van een stad? Kijk daarna naar wat er mogelijk is.

Boek pas wanneer je denkt dat het echt veilig is en de overheid groen licht geeft. Ondertussen is het fijn om door reisgidsen heen te bladeren, alvast woordjes in een andere taal te leren zoals weinkühlschränk 2 zonen en te dromen over een aanstaande vakantie.

De Buurtbabbel in Nieuwegein

‘Wat een gezelligheid weer! Eindelijk mogen we weer in een groepje samen komen en daar hebben we gehoor aan gegeven. Met fiets en aanhanger, met koffie en muziek gingen we op weg. Als buurtverbinder en/of welzijnscoach komen we bij je langs om een babbel maken. En wij horen graag je verhaal over jouw straat of buurtje. We zijn benieuwd wat jij ervaart. Ken jij je buren of help je  iemand? Kun je misschien wat hulp gebruiken? Of heb je zin zomaar om even te babbelen? Wij komen naar je toe!’ Zo vertelt Jaimy van der Veeken, buurtverbinder van Buurtplein Zuid. Zij was afgelopen dinsdag te vinden op de Bakenmonde. Woensdag was ze bij het Dijkhuis en het Witte Huis. En ook een paar huizen op de Lijsterbesstraat zijn door Jaimy en haar collega’s Karin en Kirsten en Annemiek (van het initiatief eet je mee) èn de stagiaires aangedaan.

Jaimy over de Buurtbabbels: ‘Wat fijn, eindelijk even een babbel. Wat een leuke en warme gesprekjes heb ik mogen voeren. Complimenten voor het initiatief, wat fijn. Zo maar een babbel op straat. Leuk weer te ontmoeten. Alles op gepaste (corona)afstand natuurlijk. Iemand te ontmoeten die al 6 maanden niemand had gesproken. Lag in het ziekenhuis. Nu weer vitamine D opdoen in de zon en vitamine C van Contact. Genieten met een hoofdletter G!’

Ideeën ontspruiten in het zonnetje zo samen
Eigenlijk wel handig als hier een bankje komt… Of, het opknappen van dit plekje zou ook mooi zijn… Of fijn als we straks weer bij het buurtplein kunnen komen, kunnen we weer…

De eerste stappen naar het nieuwe nu
Naast alle voorzorgsmaatregelen hebben we toch ook wat vitamine C nodig als mens. Is het fijn om je buren (weer) te zien en noodzakelijk dat we (blijven) omkijken naar elkaar. Jaimy: ‘Ik ben dus niet alleen op pad hè. Ook mijn collega’s zijn te vinden in de wijken. Misschien doen we jouw straatje binnenkort ook wel aan. Ik heb er zin in, babbelen in de buurt!’

Meer weten
Jaimy is telefonisch te bereiken: 0643368425 of via e-mail: jvanderveeken@movactor.nl. Of kijk op: www.movactor.nl/buurtverbinders.

320 handgeschreven kaarten voor hulpvragers/deelnemers Algemene Hulpdienst Nieuwegein

Afgelopen week hebben 27 vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) een persoonlijke kaart geschreven aan hulpvragers en deelnemers van groepsactiviteiten om te laten weten dat er aan hun wordt gedacht. In totaal zijn er 320 kaarten verstuurd en gezien de vele positieve reacties, zijn deze in goede orde ontvangen!

Op deze manier wil de AHN laten zien, dat zij staan voor een persoonlijke benadering en graag inwoners tot steun zijn in deze bijzondere tijd. De AHN is een vrijwilligersorganisatie van, voor en door inwoners uit Nieuwegein. De AHN kent een zeer uitgebreid hulpaanbod waaronder sociaal contact, thuisadministratie, regelhulp, begeleid vervoer, boodschappen doen, duo-fiets, klusjes in en om het huis, maken van een levensboek en nog veel meer.

De hulplijn van de AHN is iedere werkdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur bereikbaar voor uw hulpvraag via het telefoonnummer: 030- 60 67 409 en per e-mail op: info@hulpdienstnieuwegein.nl.

Alle vrijwilligers bij de AHN zijn gescreend en houden zich aan de gedragscode van de AHN en de instructies van het RIVM: ‘Een veilig en vertrouwd gevoel voor de hulpvrager!’

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (18)’

Ik heb me eraan gehouden: op Pinkstermaandag repte ik me naar Cityplaza, ik was er om kwart voor twaalf. Her en der zaten plukjes mensen met een koffie-to-go in de zon, geen hordes die om 12 uur een plek gingen bevechten.

Ik deed een rondje langs de terrassen. Bij het afgegrendelde terras van Barista stond een heuse incheck katheder. Erachter een medewerkster met zwarte latex handschoenen. Bij Bagels & Beans moest je nog steeds afhalen, daarna kon je met je vangst op het terras gaan zitten, dat voor de gelegenheid met rood-witte kettingen was afgezet.

Bakker Bart hanteerde een tijdslot. Je mocht er hooguit een half uur op het terras zitten. Een struise blondine bij Oregano zei dat ze niets bijzonders hadden geregeld, – ze vond het allemaal flauwekul-. Je kon gewoon gaan zitten en dan werd je bediend, ‘want ik heb een contactberoep.’

Tegen twaalven vormde zich een rij bij Barista. Klokslag twaalf ontving de medewerkster de eerste klant. Een man, die eigenlijk met zijn drieën was. De medewerkster noteerde zijn naam, de man controleerde of ze die goed schreef, de hoofden raakten elkaar nog net niet. Mobiele nummer, coronaklachten? Hij mocht naar binnen.

In de rij stond een gezin met twee jongens. Die hadden een culinaire feestdag! Eerst lunchen bij Barista en ’s middags in de eerste shift een pannenkoek bij de Middenhof. De jongste at volgens zijn vader moeiteloos drie pannenkoeken weg.

Een vrouwelijke buschauffeur ging ‘effe een bakkie doen’, ’s middags had ze voor het eerst sinds weken een late dienst. Verderop in de rij stond een meisje in een vrolijk geel zomerjurkje -pas-op-de-plaats- te springen. Ze straalde, ze had er zo’n zin in. Het viel me eerlijk gezegd nogal tegen, ik had meer spektakel verwacht.

’s Middags fietste ik naar wat aangekondigd was als het ‘Grootste terras van Nederland’, 500 plaatsen bij Green Village. Bij het NBC een groot scherm: nog 300 meter rechtdoor naar het ‘Grootste pop-up terras van Midden-Nederland’. Qua pretenties toch iets afgeschaald.

Er was een speciale fietsenstalling ingericht, er stond een incheckbalie, een warm welkom. De richtlijnen van het RIVM namen ook deel aan het terrasfeest, overal aanwijzingen, prima geregeld. Je mocht ook gewoon naar het toilet. Staan liever niet en ook geen heen-en-weer geloop tussen de tafels.

Op het terras naast de orangerie zat de vriendenclub aan de witte wijn met borrelhappen. Allemaal blij dat het weer kon, al was het ook wel fijn geweest: even geen sociale verplichtingen. Overal rondom Green Village stonden witte terrasstoelen, ver uit elkaar, omringd door de prachtige tuin en de gladgeschoren gazons. Een plaatje, en verantwoord ook. Ik heb me er niet aan gehouden: ik ben toch gaan zitten.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Ontwerp Regionale Energie Strategie aangepast: ruim baan voor participatie en geen onderzoek naar meer windmolens

Dinsdagavond 2 juni jl. is de Regionale Energiestrategie (RES) op initiatief van de Nieuwegeinse VVD en Lokale Vernieuwing gewijzigd en daarna aangenomen door de gemeenteraad van Nieuwegein. Hierdoor wordt er geen onderzoek gedaan naar nog meer windmolens in Nieuwegein en is er nog geen uitspraak gedaan over o.a. proefboringen naar aardwarmte bij het kruispunt A.C. Verhoefweg / Symfonielaan / Batauweg. De VVD wil eerst een gedegen participatietraject doorlopen, voordat de gemeenteraad  besluiten neemt over verschillende vormen van duurzame energie.

“Op voorhand al instemmen met de inhoud van een ontwerp RES, zou betekenen dat de randvoorwaarden al zijn vastgelegd en dat participatie beperkt wordt”, aldus VVD-raadslid Marco Diekstra.  Daarnaast hebben we al genoeg windmolens in onze mooie stad, dus van onderzoek naar nog meer windmolens in Nieuwegein kan wat ons betreft absoluut geen sprake zijn”.

Voor de VVD is duurzaamheid belangrijk, immers het gaat over onze toekomst. Maar zo’n transitie gaat alléén werken als we elkaar méé krijgen met de verandering. Dat betekent, aldus Diekstra 3 dingen:

  • Je moet mensen verleiden
  • Je moet mensen motiveren
  • En je moet mensen laten participeren

“Langs deze drie lijnen hebben we dit voorstel beoordeeld”, legt Marco uit. “Want energietransitie moet leuk zijn én mensen moeten méé willen doen. Dat betekent ook dat mensen er géén last van mogen hebben, niet gedwongen mogen worden om al hun spaargeld eraan te besteden, maar wel dat er naar hen geluisterd moet worden.”

“Op deze manier heeft de VVD naar het concept RES gekeken en met steun van Lokale Vernieuwing, de VSP, CDA, Ieders Belang en Groep Verdam hebben we kunnen zorgen dat het college alleen onderzoek gaat doen naar de potentie van zonnevelden langs Rijkswegen en niet naar windmolens. Ook is het voorstel niet inhoudelijk in stemming gebracht, zodat er maximale participatie kan plaatsvinden zonder dat de gemeenteraad van tevoren al verschillende besluiten heeft genomen.“

Diekstra: “De VVD  staat constructief – kritisch ten opzichte van het concept RES. Het is goed dat we niet afwachten, maar plannen maken over de toekomstige energievoorziening. Dat doen we niet in een gemeenteraad, maar samen met onze inwoners.“

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘‘Scrap Art kunstenaar Nils van Went plaatste recent een gigantische winkelwagen naast zijn werkplaats aan de Galecopperzoom. Twee dagen later verscheen daar de winkelende mens bij. Gewèldig!’

Zelf óók iets moois, leuks, bijzonders of opvallends gezien èn gefotografeerd? Stuur de foto(‘s) dan naar redactie@pen.nl en wie weet…

Hoe zit het nu met de mondkapjes in Nieuwegein?

Vanaf deze week zien we om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ze kopen? In dit artikel vindt u alle belangrijke informatie.

Wanneer is een mondkapje verplicht?
In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

  • 1,5 meter afstand houden

  • thuis blijven bij ziekte en verkoudheid

  • handen wassen met water en zeep

  • niezen en hoesten in de elleboog

  • papieren zakdoekjes gebruiken

  • geen handen schudden

Wat voor mondkapje moet ik dan dragen?
Reist u met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van € 95,00. Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:

Een wegwerpmondkapje: deze kunt u één keer gebruiken, circa 3 uur. Kosten ongeveer € 0,40 cent per stuk.

Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn, omdat ze gewassen kunnen worden. Kosten: van € 5,00 tot € 20,00.

Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het OV. Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Waar kan ik een mondkapje kopen?
Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Populaire verkooppunten zijn o.a. Etos, Kruidvat, Trekpleister, HEMA, Albert Heijn en Jumbo. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een mondkapje in huis hebt. Hier kun je mondkapjes vergelijken.

Hoe gebruik ik veilig een mondkapje?
Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de juiste manier draagt en gebruikt.

  1. Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzet

  2. Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan

  3. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn

  4. Als u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeep

  5. Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan

  6. Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker)