‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Week 4 van de ‘Social Distance’, waar we nog steeds binnen zitten. Ik merk aan steeds meer mensen, ook mijzelf, dat we er wel zo’n beetje klaar mee zijn. Toch houden we vol, toch gaan we door. We weten voor wie we het doen. Pasen komt er weer aan. Wat Pasen ook voor je betekent, maak er iets kleurrijks van (https://www.pen.nl/artikel/maak-je-paastak-in-coronatijd). Kijk naar wat wel nog mogelijk is. Want we komen hier doorheen. Samen alleen.’

‘De Laagraven’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Laagraven. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Laagraven op industriegebied Laagraven in Nieuwegein.

Rondje langs de sportvelden in Nieuwegein

Bizar. Zulk lekker weer. En dan al die lege sportvelden vanuit de (onbewolkte) lucht zien. Met bovenstaande video helpt Nieuwegeiner Edward van Cuilenborg, van EVC Multi Media, de lokale sportclubs een beetje.

Hij stuurt de beelden die hij deze week hobbyend maakte, graag naar de clubs op. Daarmee hebben sportclubs uniek, en hoge kwaliteit filmmateriaal. Voor op hun site of social media. De sportclubs zouden een shot kunnen posten met bijvoorbeeld de tekst: ‘We missen jullie!’ of ‘Blijf gezond’ en ‘We hopen dat jullie snel weer mogen scoren bij ons.’

Edward van Cuilenborg: ‘Ze zouden de video ook kunnen posten op het monument dat sportclubs weer open mogen, en er bijvoorbeeld: ‘Welkom terug!’ bij zetten.’

Voor déze video heeft Edward van iedere club één shot gekozen. Maar hij heeft er meer. Als de sportverenigingen meer beelden willen hebben dan kunnen zij hem gewoon een mailtje sturen. Dat kan naar: edwardvancuilenborg@gmail.com en hij stuurt het videomateriaal graag op. Misschien liken of delen jullie de video wel. Zodat ook de door Corona getroffen sportclubs een beetje in beeld blijven, en in gedachten.

Liquiditeitsproblemen voor zzp’ers als gevolg van corona virus

Wereldwijd zijn we in de ban van het Coronavirus. Wat in december begon in de Chinese stad Wuhan, is inmiddels verspreid over de hele wereld. Er zijn over de wereld meer dan een miljoen mensen besmet en de verwachting is dat dit aantal voorlopig nog wel gaat stijgen. Veel landen in Europa hanteren een lock-down, waarbij de burgers de deur niet meer uit mogen. In Nederland mag je nog wel de deur uit, mits je voldoende afstand houdt. Alles om het virus te vertragen. Gezondheid staat natuurlijk voorop, maar ook het bedrijfsleven lijdt onder deze maatregelen… Grote bedrijven kunnen dit vaak wel opvangen, maar voor mkb’ers en zzp’ers is dit een stuk lastiger.

Liquiditeitsproblemen zzp’ers
Liquiditeitsproblemen komen veel voor bij de kleine (zelfstandig) ondernemers. Het zijn onzekere tijden en niemand weet hoe lang dit gaat duren. Eén ding staat vast: het ergste moet nog komen. Omdat het virus zich zo snel verspreid heeft over Europa, zijn veel zzp’ers er niet op voorbereid. Hoe kun je de huidige liquiditeitsproblemen voorkomen als zzp’er?

Meten = weten
Allereerst is het, met name in deze tijden van crisis, ontiegelijk belangrijk dat je de financiën goed op een rijtje hebt. Privé financiën en zakelijke financiën die door elkaar lopen, dat is nu niet handig. Veel zzp’ers maken gebruik van een zakelijke rekening. Zo kun je eenvoudig overzicht houden. Ditzelfde geldt voor de boekhouding. Met een overzichtelijk boekhoudprogramma kun je zien hoeveel verlies je nu draait en zo weet je precies wat je exacte liquiditeitsproblemen zijn.

Liquiditeitsproblemen voorkomen
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk liquiditeitsproblemen voorkomen, maar hoe pak je dit aan? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Factureer vaker
    Heb jij veel langlopende projecten? Dan kun je ervoor kiezen om periodiek te gaan factureren. Bijvoorbeeld per maand. Zo krijg je toch maandelijks geld binnen in plaats van alles aan het einde van het project.
  • Maak gebruik van de TOZO
    De overheid heeft een versoepelde bijstandsregeling voor zzp’ers in het leven geroepen. Als jij onder bijstandsniveau valt, dan kun je hier gebruik van maken.
  • Ga achter openstaande facturen aan
    Staan er nog facturen open die nog betaald moeten worden en bijna verlopen zijn? Bel dan voordat deze aflopen even na. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval betaald krijgt vóór de vervaldatum.

Leuke weetjes, deel 5: ‘Start onderwijs in Jutphaas’

In de rubriek ‘De Oude PEN’ behandelen we al jaren de historie van de gemeente Nieuwegein. Een samenvoeging van de twee gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Ook in de rubriek ‘Toen & Nu’ blikken we terug en kijken we naar vandaag. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de rubriek ‘De oude ansichtkaarten.’  Eerder schreef onze redactie al over de eerste vermelding van Jutphaas. Deze week: ‘De start van het onderwijs in Jutphaas.’

Tegen het einde van de 16e eeuw deed een commissie van Utrechtse predikanten onderzoek naar de situatie van het onderwijs op het platteland. In het in 1593 uitgebrachte rapport aan de Staten van Utrecht kwam een onthutsend beeld naar voren. Over Jutphaas werd geschreven, dat er in het geheel geen onderwijs werd gegeven. Gebruikelijk was in die tijd, dat de koster van de kerk ook het onderwijs verzorgde. Waarom dat in Jutphaas dan niet gebeurde? Weigerde hij vanwege zijn rooms-katholieke godsdienst of had hij het te druk met andere activiteiten zoals grafdelving, kerkonderhoud of landbouw?

Gratis les
De situatie verbeterde omstreeks 1603. Jonkvrouwe Johanna (Anna) van Rhijn, bewoonster van kasteel Rijnhuizen, richtte toen een fonds op voor een ‘schoolmeesterije’ en ‘Godskameren’. De zogeheten ‘Anna van Rijnhuisjes’ verrezen op het Kerkveld; vijf voor huisvesting van arme weduwen en één voor de schoolmeester. Aan diens woninkje werd een houten loods gebouwd, die dienst deed als schoollokaal. De schoolmeester had er vrij-wonen en ontving een jaarlijks honorarium van 25 gulden voor het gratis lesgeven aan arme kinderen. Verder hield de schoolmeester zich in leven met zijn ‘verdiensten’ als koster, grafdelver, voorlezer en voorzanger.

Anna van Rijn

Géén schoolmeester
Vóór de reformatie was het gebruikelijk, dat de kerk de schoolmeester aanstelde. Daarna gebeurde dat in Jutphaas door de ambachtsheer. Door ruzies tussen de heren van Oudegein en Rijnhuizen en de heren van Jutphaas over het recht om schoolmeesters te benoemen, had Jutphaas tussen 1635 en 1640 geen schoolmeester. Daarna was er jarenlang weliswaar sprake van onderwijs aan kinderen, maar was er ook veel onrust: De ene keer zijn er conflicten tussen de schoolmeester en de verantwoordelijke kerkbestuurders en andere keren worden problemen veroorzaakt door onenigheid tussen katholieken en protestanten. Pas ver in de 18e eeuw kwam er verbetering in de toestand, toen kerkeraad, Classis en Staten van Utrecht ingrepen. Maar het nakomen van de afspraak, dat de ambachtsheren om beurten de schoolmeester mochten benoemen, kon pas in 1766 worden geëffectueerd.

Dringen
In het schoollokaaltje op het Kerkveld zal het vrijwel altijd dringen zijn geweest. In het agrarische Jutphaas werkten de oudste kinderen in de zomer op het land en het hoofdelijk onderwijs kon toen aan niet meer dan 30 kinderen worden gegeven. In de winter liep het leerlingenaantal dan weer op tot het dubbele! Het schoollokaal op het Kerkveld heeft vermoedelijk dienst gedaan tot 1862. Toen werd het gebouw afgekeurd en werd een pand aan de Herenstraat als schoolgebouw ingericht. De Anna van Rijnhuisjes zijn in 1978 gesloopt ondanks het feit dat ze reeds voorkwamen op de gemeentelijke monumentenlijst!

Anna van Rijn
Anna van Rijn, initiator van het onderwijs in Jutphaas, wordt tot op de dag van vandaag geëerd. Ze is naamgever van zowel het Anna van Rijncollege, als de Anna van Rijnpenning. Deze penning wordt door het gemeentebestuur uitgereikt aan Nieuwegeiners met bijzondere verdiensten voor de Nieuwegeinse samenleving.

De weldoenster Anna van Rijn was vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt, onder meer omdat de door haar gestichte Godskameren in 1978 zijn afgebroken en ook haar financiële nalatenschap ten behoeve van de armenzorg in 1976 definitief is opgeheven. In dat jaar werd het geld van de fundatie, die allang niet meer haar naam droeg, per notariële akte verdeeld over de rooms-katholieke en de hervormde kerk van Jutphaas. In 1994 werd een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Nieuwegein naar haar genoemd: het Anna van Rijn College.

De penning

‘Woondeal regio Utrecht werkt’

In de regio Utrecht kunnen 84.000 extra woningen gerealiseerd worden tot 2030. Dit zijn er 17.000 meer dan in beeld waren tijdens het afsluiten van de Woondeal vorig jaar. Dat zijn resultaten die de Woondeal Utrecht heeft opgeleverd: een completer beeld, meer zicht op extra woningen en plekken waar we plannen kunnen realiseren. Hier zijn alle partijen voor nodig. Deze cijfers geven vertrouwen, maar het blijft tegelijkertijd een grote opgave om deze plannen de komende jaren te realiseren.

Bestuurders uit de regio Utrecht, de provincie Utrecht en minister van Veldhoven van Milieu en Wonen ondertekenden op 24 juni 2019 de Woondeal Utrecht. Met als doel om de woningbouwproductie te versnellen, de woningmarkt beter te laten functioneren en vitale wijken te realiseren. Nu zijn de eerste resultaten zichtbaar.

In 2019 zijn er 5.100 woningen bijgekomen. En, hoewel door de stikstofcrisis minder nieuwbouwvergunningen zijn verleend in Nederland in 2019, verleende Utrecht de meeste vergunningen: ruim 3.300. De intensieve aanpak van de partijen en prioriteit bij de bestuurders heeft met name geleid tot meer woningenplannen in Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de gebieden Merwedekanaalzone (10.000 woningen), Nieuwegein Rijnhuizen en City (4.500) en Woerden Middelland en Snellerpoort (2.900). De zogenaamde versnellingslocaties, waar de gezamenlijke overheden samenwerken aan snel meer betaalbare woningen, om de regio toegankelijk te houden voor alle bewoners.

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen): “Het is een grote prestatie dat het de regio Utrecht gelukt is om zo snel meer plannen te ontwikkelen. Deze aanpak is een mooi voorbeeld. Als overheden, in samenwerking met woningcorporaties en marktpartijen, moeten we ervoor zorgen dat het woningtekort in Nederland aangepakt wordt. Dat begint bij het maken van voldoende plannen.”

“De huidige aanpak levert resultaten op, maar we zijn er nog lang niet”, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling). “De druk op de wegen en het OV blijven bestaan als daarin niet fors wordt geïnvesteerd.” Daarnaast constateren de gezamenlijke overheden dat de opgaven op dit moment eerder groter dan kleiner worden. De Coronacrisis zal ongetwijfeld effect hebben op de woningbouwproductie, maar we weten nog niet hoe lang en op welke wijze. Deze crisis komt bovenop de stikstofcrisis, die al sterk inhakte op het aantal verleende bouwvergunningen. En tegelijkertijd neemt het woningtekort toe, volgens de cijfers van het CBS.

Hans Adriani, wethouder Wonen in Nieuwegein: “Het blijft daarom de komende jaren een grote opgave om voldoende en betaalbare woningen in de regio te realiseren.” De woondealpartijen zetten de komende periode extra in om de bouwproductie op gang te blijven houden. Door de woningbouwproductie van betaalbare koop- en huurwoningen te stimuleren, corporaties meer te laten bouwen en te bekijken op welke locaties zogenaamde flexwoningen de huidige druk op de woningmarkt kunnen verlichten. Partijen staan in nauw contact met betrokken (markt)partijen om de bouw en planvorming in de huidige omstandigheden te kunnen voortzetten. En ook samenwerking met het Rijk is essentieel om aan de noodzakelijke voorwaarden te voldoen voor daadwerkelijke productie. Deze grote opgaven kunnen alleen gezamenlijk en in samenhang aangepakt worden.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de vijftiende, daar waar we Nieuwegein verlaten richting IJsselstein in: Ton’s beeldverslag.

Wijknieuws (Hoog)Zandveld & Lekboulevard weer on-line

Het Wijknieuws van het wijkplatform Hoogzandveld, Zandveld & Lekboulevard (HZL) staat weer on-line. Ook deze maand weer boordevol met nieuws over uw wijk. Natuurlijk ook weer te downloaden op De Digitale Stad Nieuwegein.

Cobie Smith, voorzitter Wijkplatform HZL: ‘We zitten midden in de corona-crisis, een hele moeilijke tijd die ons allen raakt en waarvan we niet weten hoe de nabije toekomst eruit zal zien. De start van dit Wijknieuws was al in februari en omdat een aantal mensen al hadden meegewerkt zou het jammer zijn dit nu op de plank te laten liggen. Zo houden we jullie toch nog op de hoogte van andere zaken in de wijk.’

U leest in dit nummer o.a. over de partners van het Wijkplatform: de wijkcoördinator Kees, buurtverbinder Jaimy van het Buurtplein, Rick-Jan de wijkagent en Rens de BOA. Verder leest u ook over de prachtige uiterwaard de Bossenwaard én over een nieuw plan van het Wijkplatform met de werktitel TunnelVisie.

‘Namens het Wijkplatform wens ik iedereen heel veel sterkte toe en laten we hoop houden dat alle stilliggende activiteiten (ook die van de partners) op een niet al te lange termijn weer opgepakt kunnen worden’ aldus Cobie Smith. Lees hier het wijknieuws van april 2020.

Aankomende Nederlandse casino reguleringen in 2021

Vanaf volgend jaar zal de overheid licenties af gaan geven aan online casino’s uit Nederland. Dit was eerder niet mogelijk, waardoor het eigenlijk betekent dat online gokken vanaf dit moment legaal zal worden in ons land. Was dit daarvoor dan niet het geval? Niet helemaal. Nederlandse spelers konden al volop online gokken op websites waar spelers uit het land werden geaccepteerd.

Deze wetswijziging betekent echter dat casino’s vanaf 2021, wanneer de weet officieel ingaat, ook Nederlandse licenties kan krijgen. Dit heeft vooral veel voordelen voor spelers. Zo wordt online gokken stukken veiliger en kun je dit doen op websites die door de overheid als het ware zijn goedgekeurd. Voorheen hadden de meeste gok websites licenties op andere plaats zoals op Curaçao, op Malta of in Gibraltar. Dit had er vooral mee te maken dat op deze plaatsen de regelgeving omtrent vergunningen stukken soepeler is. Simpel gezegd was het voor online casino’s dus veel makkelijk om hier een licentie te krijgen.

Wat verandert er precies
Momenteel zijn er slechts 14 casino’s die opereren op een licentie van de overheid. Dit zijn alle vestigingen van het Holland Casino. Er werden dus niet eerder licenties uitgegeven voor Nederlandse online casino aanbieders. Niet alleen wordt dit met de nieuwe online variant van de Kansspelwet mogelijk, men heeft al door laten schemeren dat het goed zou kunnen dat er meer gaat veranderen in de komende periode.

Momenteel geldt er een staatsmonopolie, want alle Holland Casino’s zijn hier immers onderdeel van. Het zou goed kunnen zijn dat dit in de toekomst gaat veranderen. Dit zal dan betekenen dat de aankomende jaren andere casino’s die eigenlijk concurrenten zijn van het Holland Casino ook licenties gaan krijgen van de overheid zelf. In dat geval wordt het dus nog breder dan voor alleen online casino’s, al is dit nog niet zeker.

Januari 2021
Momenteel wordt de nieuwe wet door de overheid nog verder uitgewerkt. Dit heeft een beetje vertraging opgelopen want het was eigenlijk de bedoeling dat de nieuwe wet deze zomer al van kracht zou zijn. Nu zal dat volgend jaar pas gaan gebeuren. Op papier werd de wet ongeveer 5 jaar geleden al goedgekeurd, al werd dit hierna nog lange tijd tegengehouden, omdat de politiek het niet echt eens was over wat er nu precies moest gaan gebeuren, tot voor kort dus.

Nu is het eindelijk zover. Was het eerst de bedoeling dat medio 2020 de wet als van kracht zou zijn, is nu de officiële datum gewijzigd naar 1 januari 2021. Het is voor de betrokken partijen natuurlijk niet te hopen dat deze datum, door de huidige crisis, weer vooruit geschoven gaat worden. Al valt dit helaas niet uit te sluiten. Als dat niet zo is, zullen de aanvragen officieel ingediend worden op de eerste dag van het nieuwe jaar. Tot juli zullen er echter geen licenties worden afgegeven. Waarom dat zo is? Naar verwachting zal de overheid ongeveer 90 licenties uit gaan geven. Inmiddels zijn er al aanvragen gedaan voor dubbel zoveel vergunningen. Vandaar dat men even de tijd nodig zal hebben om al deze verzoeken te beoordelen. Dus zullen de bedrijven die de ambitie hebben een licentie te bemachtigen nog even een half jaar geduld moeten hebben voordat ze daadwerkelijk weten of ze casino spellen online mogen gaan exploiteren.

Voordelen voor Nederlandse gokkers
Als Nederlandse speler mag je ervan uitgaan dat online spelen een stuk eenvoudiger wordt. Daar waar het voorheen niet helemaal illegaal was en ook wel mogelijk, was het niet voor iedereen even makkelijk. Veel goksites hebben geen pagina in het Nederlands. Spelers die andere talen niet goed beheersen hadden daarom al vaak een probleem. Bovendien waren er waren betaalopties voor Nederlandse spelers en kon je gaan vragen stellen in het Nederlands. Dit zal ongetwijfeld anders worden vanaf het moment dat de overheid licenties af zal gaan geven.

Er zijn inmiddels al talloze ondernemingen die aanvragen hebben ingediend, omdat ze een vergunning willen bemachtigen. Niet alleen zal het voor Nederlandse gokkers allemaal iets makkelijk worden, deze regelgeving zal spelers online bovendien beter gaan beschermen. Daar waar je voorheen vaak op jezelf was aangewezen en geen poot had om op te staan mocht er zich een probleem voordoen, gaat dat ook veranderen.