Politie houdt verwarde man aan met getrokken pistool

Op donderdagmiddag 30 januari jl. heeft de politie een verwarde man aangehouden op de Zwanenburgstraat in Jutphaas. De man zou rond 14.45 uur met een mes door de straat hebben gelopen. De politie werd gealarmeerd door medebewoners van de woning waar de man verblijft. Deze gaven aan dat hij de woning in verwarde toestand had verlaten met het steekwapen.

Shirien Elsaid, woordvoerder politie Midden-Nederland laat onze redactie weten: ‘Dat zwaaien hebben wij niet geconstateerd. Maar hij had wel een mes op zak. Daarom is er een wapen getrokken tijdens de aanhouding. De man is aangehouden, proces verbaal is opgemaakt en het mes is in beslag genomen. Deze man uit Nieuwegein is overgedragen aan zijn zorgkader.’

Het voorval vond plaats ter hoogte van winkelcentrum Nedereind. Omstanders waren erg geschrokken van de actie. Tijdens deze actie is niemand in gevaar gekomen.

‘Venster’ januari 2020

Vandaag de twintigste aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang! Weet u dat we in maart dit jaar alweer 25 jaar bestaan?

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de twintigste aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Modellen in Museum Warsenhoeck

Van zondag 9 februari is in Museum Warsenhoeck een nieuwe expositie ingericht van ‘modellen’. Er zijn modeltreinen, flessenscheepjes, poppenhuizen, een schildersmodel, een fotomodel, en zo meer. Ook een oude speeldoos behoort bij deze expositie. Een gedeelte van Circus Krone is op schaal nagebouwd. Wat u misschien niet verwacht, maar wat toch interessant is, zijn een model van een dieselmotor en van een Wankelmotor (beide voor instructiedoeleinden). We verklappen niet alles wat er te zien zal zijn. Bent u nieuwsgierig geworden, kom dan naar het museum en overtuig u van de brede betekenis van modellen.

Volgens de Van Dale kan het woord ‘model’ heel diverse betekenissen hebben. Zoals een nabootsing op kleine schaal, een vaststaande vorm, een voorgeschreven structuur, het menselijk voorbeeld waarnaar een kunstenaar een schilderij of beeld maakt. Het heeft ook betrekking op levende personen en hun rol: modelpersoon, modelouders, modelleerling. Een aantal van deze voorbeelden zijn in het museum samengebracht tot een afwisselende expositie.

De expositie ‘Modellen’ in Museum Warsenhoeck wordt feestelijk geopend op zondag 9 februari om 15.00 uur. De tentoonstelling is te bezoeken t/m 23 augustus 2020.

Museum Warsenhoeck bevindt zich in het Natuurkwartier aan de Geinoord 11 in Nieuwegein en is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur en vanaf 1 maart tot 17.00 uur.

‘Sketchcrawl’ tekenen met KunstGein Podium bij Damsté Nieuwegein

Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari aanstaande van 14.00 uur tot 17.00 uur of van 18.00 uur tot 20.00 uur, organiseert KunstGein Podium ‘Sketchcrawl.’ Deze keer wel op een hele unieke locatie; auto garagebedrijf Damsté Nieuwegein.

In de showroom staan drie prachtige oldtimers en natuurlijk de allernieuwste automodellen. Maar er is meer te zien, zo zijn er marktkraampjes bemand met de plaatselijke winkeliers Muntplein die de liefde voor hun producten graag willen delen (slager, rijwielen, huisdieren enz.) Kortom genoeg te zien om lekker creatief bezig te zijn met je favoriete hobby tekenen.

Wat betekent Sketchcrawl nou eigenlijk? Het woord Sketchcrawl is afgeleid van het woord Pubcrawl (kroegentocht). Het is eigenlijk een soort tekentocht voor liefhebbers en het liefst in de buitenlucht. Je spreekt af op een bepaalde plek, ‘markeert’ een omgeving waarbinnen iedereen blijft om te tekenen en je tekent wat je om je heen ziet. Dit kan één grote of meerdere kleinere tekeningen zijn. Basis is vaak pen/potlood en eventueel waterverf. Een half uur voor de afsluiting kom je bij elkaar, leg je de sketchbooks bij elkaar en deel je ervaringen. Het leuke is natuurlijk dat ieder op eigen wijze dezelfde omgeving tekent en daarin de verschillen te zien.

Enthousiast geworden, schrijf je in voor 10 februari via activiteitenkunstgein@gmail.com o.v.v Sketchcrawl eerste tijdblok (1) of tweede tijdblok (2) er zijn geen kosten verbonden aan deze activiteit . Maar neem zelf wat te drinken en schetsboek pen/potlood en waterverf mee.

AHN Kookworkshop: ‘Creatief koken met een beperkt budget’

Op zaterdag 8 februari aanstaande houdt de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) een kookworkshop ‘Creatief koken met een beperkt budget.’ De workshop is van 10.00 uur tot 12.30 uur en wordt gehouden in de recreatieruimte van de Boogh aan de Oortjesburg 2 in Batau Noord. Aansluitend van de kookworkshop is een gezamenlijke lunch.

Tijdens deze kookworkshop gaan de deelnemers onder begeleiding van een hobby-kok met elkaar aan de slag om een gezonde, warme 2- gangen lunch te bereiden met een beperkt budget. Vindt u het gezellig om samen met anderen te gaan koken en te eten? Meld u dan aan. Dat kan via e-mail: begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch op nummer: 030-3073574. Deelname is gratis, er zijn echter maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus meldt u snel aan.

Over de kookworkshop
Tijdens deze kookworkshop gaat u een lekker gerecht maken die samen wordt besproken. De kookworkshop begint met een uitleg over het menu. Daarna wordt er gezamenlijk inkopen gedaan en vervolgens wordt er met elkaar, onder begeleiding, aan het kokkerellen geslagen. Om 12.30 uur wordt er gezamenlijk gegeten, waarbij iedere deelnemer een gast mag uitnodigen om hiervan mee te genieten. Om 13.30 uur is de lunch afgelopen en begint de soosmiddag. Deze duurt tot 16.00 uur. Het is niet verplicht om hieraan deel te nemen.

Is vervoer een probleem, dan hoort de AHN het graag om samen met u naar een oplossing te kijken. Mocht u nog vragen hebben of u wilt zich opgeven voor de kookworkshop en/of de lunch: begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl, telefonisch te bereiken onder 030-3073574. De soos kent een vrije inloop.

PENTekening: ‘Gemeentegids voor het eerst niet huis-aan-huis bezorgd en is voor ‘t laatst’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere maand een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

De gemeentegids van 2020 is uit. Deze wordt niet meer huis-aan-huis bezorgd. Inwoners van Nieuwegein en andere geïnteresseerden kunnen deze nu afhalen via enkele afhaalpunten. Welke? Dat leest u hier.

Verdacht van moord op Richard Houtveen op vrije voeten

De enige verdachte in het onderzoek naar de moord op de Nieuwegeiner Richard Houtveen is vrijgelaten. Het gerechtshof ziet onvoldoende ernstige bezwaren om de 42-jarige A.L. uit Woerden nog langer vast te houden. De Woerdenaar werd in 2010, toen hij nog in De Meern woonde, ook al opgepakt, maar werd toen uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Foto: Dinsdagmorgen 23 juli is de politie een onderzoek gestart in een kanaal aan de Zuidstedeweg in Nieuwegein. Het onderzoek wordt gedaan na aanleiding van nieuwe informatie rond de moord op Richard Houtveen.

Het Cold Case Team van de politie werkte sinds 2017 in stilte verder aan de zaak. Vorig jaar werd het mogelijke moordwapen in het kanaal de Doorslag, achter het Stadshuis van Nieuwegein gevonden. Het resultaat was dat A.L. begin december opnieuw werd aangehouden. De rechtbank in Utrecht vond de verdenkingen serieus genoeg om het voorarrest van A.L. te verlengen. Maar volgens zijn advocaat is er weinig meer bewijs dan in 2010. Hij ging met succes in appèl bij het gerechtshof.

Bitter pil
De beslissing om de verdachte vrij te laten is een bittere pil voor het Openbaar Ministerie, die het dan ook ‘helemaal niet eens is’ met het besluit. ‘Volgens het OM is er namelijk wél voldoende bewijs om de Woerdenaar vast te houden’, zegt woordvoerder Mary Hallebeek tegenover RTV Utrecht. ‘Maar we hebben blijkbaar een andere mening dat het Hof.’

De Woerdenaar blijft verdachte in de zaak. ‘Nou en of’, aldus Hallebeek. ‘De politie zet het onderzoek voort. Hij mag vrij blijven en zodra het onderzoek is afgerond, wordt er een zitting bij de rechtbank ingepland.’ Wanneer het onderzoek is afgerond, kon Hallebeek nog niet zeggen.

De nabestaanden van Richard Houtveen zijn intussen ook ingelicht over de vrijlating van de verdachte. ‘Ze hebben het er moeilijk mee’, vertelt OM-woordvoerder Hallebeek. ‘De familie vindt het vreselijk dat dit bericht nu in het nieuws komt.’

WK-Moord
Richard Houtveen (foto hieronder) werd in 2010 neergestoken nadat hij met vrienden naar de WK-finale Nederland-Spanje had gekeken op een groot scherm bij het Nieuwegeinse winkelcentrum Citplaza. Hij raakte betrokken bij een ruzie en zakte kort daarna in elkaar toen hij met zijn vriendin wegliep. Toen bleek hij dodelijk gewond te zijn geraakt door een messteek.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

Politie doet ‘instap’ in woning in Nieuwegein

Dinsdagochtend 28 januari jl. heeft een Ondersteuningsgroep (OG) uit Midden-Nederland een instap in een woning gedaan in Nieuwegein. Een zogenaamde OG wordt ingezet bij complexe aanhoudingen en werken vaak samen met de arrestatieteams.

De verdachte, een 36-jarige inwoner uit Nieuwegein, werd aangehouden vanwege een woninginbraak/insluiping in een woning aan de Westersingel in Culemborg. ‘De verdachte zit nu vast en de zaak gaat naar het Openbaar Ministerie’ zo laat de politie weten. Het is niet belend in welke wijk de instap heeft plaatsgevonden. Wij horen dat graag van omstanders om zo de criminaliteit per wijk inzichtelijk te maken.

Thuisafgehaald wordt Thuisgekookt

Na 537.380 gedeelde maaltijden in 7 jaar tijd slaat Thuisafgehaald een nieuwe weg in. Thuisafgehaald heet sinds begin januari dit jaar: ‘Thuisgekookt.’ ‘Een naam die zowel het halen als brengen van maaltijden omvat én waardoor iedereen zich aangesproken voelt. Of je nu thuiskok bent, afhaler van losse maaltijden of van een abonnement waarbij een thuiskok 1x per week een versgekookte maaltijd bij je langs komt brengen.’ Nieuwegein is één van de negen focusgemeenten waarin Thuisgekookt actief is.

‘Thuisgekookt gaat niet alleen om het delen van eten maar vooral ook om het delen van een ontmoeting. Deze twee dingen staan daarom centraal in het logo. Samen met het vernieuwde logo moet de nieuwe naam duidelijker maken waar Thuisgekookt echt voor staat: Aandacht voor eten, steun voor elkaar’ aldus Stéphanie van Gerven, directeur van Thuisgekookt.

‘In de afgelopen jaren hebben wij een duidelijke transitie doorgemaakt’, laat Stéphanie weten. ‘We merken al een tijd dat onze naam de lading niet meer dekt. De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan inzetten voor doelgroepen in een kwetsbare positie. Hier horen nieuwe diensten bij, zoals bijvoorbeeld de abonnementen. Hierbij zoeken we een vaste thuiskok die precies bij iemands’ dieetwensen, karakter en passies past en waarbij de maaltijden vaak ook worden thuisgebracht. In het afgelopen jaar bevond 80% van de mensen die wij via Thuisafgehaald hielpen zich in een kwetsbare positie. Mede hierdoor werd ruim 55% van de maaltijden thuisgebracht. Dagelijks merkten we dat de doelgroep die wij het liefst willen bereiken zich niet aangesproken voelt door de naam Thuisafgehaald. ‘Laat maar, ik kan niet meer afhalen, dus het is niet voor mij!’ Met de naam Thuisgekookt, begrijpt juist die doelgroep beter dat dit iets is dat hen kan helpen.

Over Thuisgekookt
Thuisgekookt laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Niet iedereen vindt het leuk om te koken en soms lukt het niet om (iedere dag) een lekkere, verse en vooral gezonde maaltijd voor jezelf te maken. Sommige mensen koken juist heel graag en maken met plezier ook maaltijden voor anderen. Thuisgekookt brengt deze mensen bij elkaar. Wie niet kan of wil koken kan een maaltijd bij een buurtgenoot afhalen of thuisgebracht krijgen en leert meteen iemand uit de buurt kennen. Er zijn ruim 12.500 thuiskoks aangesloten en er worden per jaar ruim 50.000 maaltijden gedeeld.

Thuisgekookt maakt veel vaste afspraken tussen mensen die – vanwege hun gezondheid – niet meer (iedere dag) voor zichzelf kunnen koken. Bijvoorbeeld een mevrouw van 92 die moeite heeft met koken, waarvoor iemand in diezelfde straat dan 1, 2 of soms zelfs 3 keer in de week een bordje meer kookt. Een uitkomst in de huidige maatschappij waarin het de bedoeling is dat we langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van ons eigen netwerk. Omdat buurtgenoten elkaar meerdere keren per week zien ontstaat een band, waardoor ook vaak andere klusjes worden opgepakt en waardevolle contactmomenten worden gerealiseerd.

Thuisgekookt werkt in 2020 samen met negen focusgemeenten: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein, Vlaardingen & Delft. Zij financieren de uren voor het maken van de juiste matches en extra activiteiten om Thuisgekookt daar verder te laten groeien. We zijn alleen in deze gemeenten echt actief; in alle andere gemeenten mag het platform gebruikt worden (wij geloven in de kracht van delen), maar ondersteunen wij verder niet. We zijn vooral in de focusgemeenten goed vertegenwoordigd.

Kook Voor Je Buur 10Daagse
De eerste succesvolle Kook Voor Je Buur 10Daagse vond in 2019 plaats. Met 556 nieuwe afhalers, 445 nieuwe thuiskoks en maar liefst 5212 maaltijden was deze 10Daagse een groot succes en absoluut voor herhaling vatbaar! De volgende editie van de Kook Voor Je Buur 10Daagse zal plaatsvinden van 25 september t/m 4 oktober 2020. Ook dan zal de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein weer meedoen.

Leerlingen lezen gedichten voor tijdens bijeenkomst Holocaustmonument

Op woensdag 29 januari jl. vond in het Atrium van het Stadshuis van de gemeente Nieuwegein de Holocaust Memorial bijeenkomst plaats, dit in het kader van 75 jaar bevrijding. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 was het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, was op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: ‘Levenslicht.’

Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen -gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- éénmalig gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 171 deelnemende gemeenten, die het vanaf 22 januari tonen in hun gemeente. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

De bijeenkomst van woensdagmiddag in Nieuwegein was in eerste instantie gericht op jongeren omdat zij de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog moeten voortzetten. Leerlingen van het Cals College, Oosterlicht en het Anna van Rijn hadden ieder twee leerlingen afgevaardigd om een gedicht te laten voordragen.

Stilstaan bij Holocaustslachtoffers
Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Delen van het tijdelijk lichtmonument zijn de afgelopen dagen onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden, ook in Nieuwegein. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

‘In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven’ aldus de kunstenaar Daan Roosegaarde.