Geslaagde Kerstshow bij KRC Rolling

Op zaterdag 7 en zondag 8 december vond de jaarlijkse spectaculaire rolschaats(kerst)show plaats van KRC Rolling, een soort ‘holiday on ice…op wieltjes’. Aan deze wervelende show met knappe rolschaats-choreografie, spectaculaire decors, prachtige kostuums, mooie muziek en showlicht werd door alle leden van KRC Rolling deelgenomen. Jos van Vogelpoel ging zoals ieder jaar even kijken en maakte bovenstaande video-impressie van de voorstelling die totaal uitverkocht was.

Tijdens de twee uur durende show met als titel ‘Enchanted Christmas’ werd naast speciaal voor de show gemaakte nummers, ook de shownummers gereden waarmee KRC Rolling het afgelopen jaar zeer succesvol heeft deelgenomen aan het NK show en de World Roller Games in Barcelona. Tevens werd een solo-optreden verzorgd door Sylvia Pistorius. Sylvia is in de discipline roldansen momenteel 5e van Europa en 7e van de wereld.

Deze spectaculaire rolschaatsshow, die in totaal vier keer werden gereden, vond plaats in Sporthal Galecop aan de Aert de Gelderhage 7 in Nieuwegein.

‘Buitenlessen op basisscholen’ lijken nu al een groot succes

Een nu al geslaagde pilot op Nieuwegeinse basisscholen. BSO Wijs! en de gemeente Nieuwegein hebben de handen ineen geslagen om buitenlessen op basisscholen te ontwikkelen. Op dit moment doen er drie basisscholen mee met de try-out: De Trompetvogel, Krullevaar en Het Vogelnest. Sandra Hofhuis, mede-eigenaar BSO Wijs!: “We zijn in de ontwikkelingsfase en zien nu al mooie resultaten. Kinderen zijn enthousiast en leraren en ouders raken steeds meer gewend aan het concept ‘buitenles’. De potentie van deze vorm van lesgeven is groot. Bij een buitenles gebruikt de leraar het schoolplein en buitenomgeving om vakken als rekenen en taal te geven die doorgaans in een gewoon lokaal gegeven worden. “Binnenkort geven we zelfs Kerst-lessen op het plein!”

Project buitenlessen in Nieuwegein
Een buitenles geven doe je niet zomaar. De gemeente Nieuwegein heeft daarom in het kader van Groen Doet Goed, BSO Wijs! in het voorjaar van 2019 gevraagd om buitenles-methodes te ontwikkelen om basisschoolleerlingen onder schooltijd meer naar buiten te laten zijn. Dit heeft geresulteerd in de pilot “De buitenles” die van september 2019 tot en met april 2020 wordt uitgevoerd. Kinderen leren namelijk niet alleen binnen, maar juist ook door naar buiten te gaan en in beweging te zijn. Sandra: “Uit vele onderzoeken is gebleken dat buiten leren vele voordelen oplevert: van gezondheidsvoordelen tot het beter opnemen van de lesstof. Maar je moet buitenlessen goed aanpakken. Want hoe houd je 25 kinderen buiten bij de les? Hoe zorg je voor een koppeling met de onderwijsdoelen? Hoe borg je de veiligheid? En wat vinden de ouders van kinderen die mogelijk viezer dan normaal thuiskomen? Deze aspecten nemen wij allemaal mee in onze buitenlesmethode.”

Ervaring in buitenspelen
Het is geen toeval dat BSO Wijs! gevraagd is voor de ontwikkeling van de buitenlessen. Sandra: “Bij onze zes BSO locaties staat buitenspelen centraal. We vinden het natuurlijk belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen maar het is ook gewoon erg leuk! We ontwikkelen dagelijks leuke buitenspellen met onze pedagogisch medewerkers. Natuurlijk is het buiten lesgeven anders maar we weten door onze ervaringen en de extra inzet op onderwijsexpertise waar we op moeten letten bij het ontwikkelen van educatieve buitenlesprojecten. Het is geweldig dat de gemeente Nieuwegein het stimuleren van buiteneducatie belangrijk vindt voor de kinderen in de gemeente.”

Vervolg op de pilot
“We zien dat de eerste resultaten positief zijn. Uiteraard zitten we in de ontwikkelfase dus optimaliseren we onze werkwijzes constant. Op dit moment testen we in de groepen 3 en 4, dat willen we uitbouwen voor de groepen 5 tot en met 8. Uiteindelijk resulteert dit in een handboek waaruit scholen hun kennis kunnen opdoen op het gebied van buiten lesgeven. Alle basisscholen in Nieuwegein kunnen na de pilot met dit Buitenlesgeef-handboek aan de slag gaan.”

Winterfeest in Buurtplein Doorslag

Zaterdag 14 december aanstaande organiseert het wijknetwerk in de wijk de Doorslag een Winterfeest. In het Buurtplein aan de Parelduiker 13 worden dan van 13.00 uur tot 18.00 uur gezellige activiteiten georganiseerd zoals diverse spelletjes, is er een springkussen en kun je geschminkt worden.

Voor de knutselaars is een speciale hoek ingericht om kerstboompjes, kerstballen, kerststerren en kerstmannen te maken. Er is een speurtocht en er worden een paar kerstpakketten verloot. Voor iedereen is er een gratis kop erwtensoep, een broodje rookworst of knakworst en warme chocolademelk.

Kerstmarkt
Van 13.00 uur tot 16.30 uur is er een kerstmarkt. Er worden kerstspullen verkocht en zelfgemaakte kerstartikelen. Een gratis tafel kan nog gereserveerd worden via de organisatie. Het e-mail adres is: wijkplatformdoorslag@notice.nu, bellen kan ook om een tafel te reserveren: 06-50557762. Het winterfeest duurt tot 18.00 uur.

Woningen en een fietsbrug: Nieuwegein beslist over uitbreiding centrum

Het centrum van Nieuwegein krijgt een boost als het aan de gebiedsmanager van City ligt. Al in 2017 werden de plannen gemaakt voor het centrum van de stad. Deze week besluit de gemeente over de toekomst van de binnenstad waar zo’n 16 miljoen euro mee gemoeid is. Samen met de verbouwing van het tram- en busstation gaat het om grote veranderingen voor Nieuwegein.

Wieger Apperloo, gebiedsmanager City Nieuwegein kijkt met vertrouwen uit naar de raadsvergadering van komende donderdag. De gemeenteraad besluit over de plannen die er zijn voor het centrum van de stad met daarin onder andere een fietsbrug over de Doorslag. Het gebied moet ‘levendigheid en gezelligheid’ creëren, zo staat er in de plannen.

Eerder al werd een groot deel van het centrum opgeknapt met de komst van winkelcentrum Cityplaza. Aan de oostkant van het winkelcentrum zijn nu nog grasvelden maar daar gaat verandering in komen. Apperloo vertelt: “Wat sowieso gaat gebeuren is dat hier 450 woningen komen. Goedkopere en duurdere woningen. We gaan ook de fietsroutes naar de stad verbeteren. En als de gemeenteraad positief stemt over een fietsbrug over de Doorslag dan kan je ook met de fiets via de oostkant de stad in.”

DUURZAAMSTE BINNENSTAD VAN NEDERLAND
De gebiedsmanager vindt het gesprek met de inwoners van Nieuwegein heel belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. “In gesprekken met de Nieuwegeiners komt steeds naar voren dat mensen de binnenstad ‘stenig’ vinden.” Daarom moet er worden gewerkt aan het groen in de stad. Aan de westkant van het centrum is het idee om de duurzaamste binnenstad van Nederland te worden” aldus Wieger Apperloo, gebiedsmanager City Nieuwegein.

Apperloo: “Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.”

Hoge ambities voor Nieuwegein worden er uitgesproken door Apperloo. Maar naast een duurzame binnenstad is het volgens hem ook belangrijk om de wensen van de inwoners te kennen. “We krijgen straks een paar nieuwe pleinen. Wat moet er dan bijkomen? We willen weten wat er moet zitten dat de Nieuwegeiner het gaat gebruiken. Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.”

NIEUWEGEINER MOET DE AUTO UIT
In totaal zijn er plannen voor zestienhonderd tot tweeduizend woningen in het centrum van Nieuwegein. Maar die woningen kunnen er volgens Apperloo alleen maar komen als ook de fietsroutes en het openbaar vervoer goed geregeld worden. Het tram- en busstation wordt dan ook vernieuwd. Daar is 15 miljoen voor uitgetrokken.

“Nieuwegeiners zijn gewend om met de auto de stad in te gaan. We zien veel korte ritjes die met de auto gemaakt worden en wij denken dat als we de fietsverbindingen echt goed verbeteren dat mensen ook met de fiets naar het winkelcentrum komen”, zegt Apperloo. En als het autoverkeer terugloopt is er volgens de gebiedsmanager meer ruimte over voor vergroening van de binnenstad.

Op 12 december neemt de gemeenteraad een beslissing over de plannen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

IVN excursie wintervogels Willeskop

Zondag 15 december om 10.30 uur houdt het IVN afdeling Nieuwegein, de landelijke vereniging voor natuur- en milieueducatie, een vogelexcursie. De start is vanaf het Parkeerterrein op de Damweg bij Oudewater. De carpoolers kunnen gezamenlijk vertrekken om 10.00 uur bij Jack’s Grillhouse in Nieuwegein. Het kan nat en modderig zijn, daarom is waterdichte, stevige schoenen of laarzen aan te raden. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Rond deze tijd zijn vele soorten vogels in groot aantal vanaf de Noord-Europese/Russische toendra’s naar het zuiden getrokken om hier te overwinteren. Ze zijn rond deze tijd in grote aantallen aanwezig. Te verwachten zijn: pijlstaarten, kleine zwanen, meerdere soorten ganzen, meerdere eendensoorten en roofvogels. Ook zangvogels vanuit het Noorden overwinteren hier zoals koperwieken en kramsvogels. Over enkele maanden zijn ze weer gevlogen, om in het Noorden weer te gaan broeden.

Door o.a. wandelingen te organiseren wordt kennis gedeeld en natuurbeleving uitgewisseld en wordt natuur dicht bij huis verrassend zichtbaar gemaakt door het IVN. Deelname is gratis.

Sportief dagboek deel (13)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

Het is Geinoord niet gelukt om in tegenstelling tot vorige week zaterdag om een van de titelkandidaten te bedwingen. Wat tegen Loosdrecht tot een verdienstelijke 1-1 leidde, bleek in Houten een onmogelijke opgave. Opponent Delta Sports was een maatje te groot voor de Nieuwegeinse formatie. Alleen in de eerste helft kon Geinoord de zaak nog enigermate in de hand houden maar na rust liepen de Houtenaren uit naar een duidelijke 3-0-zege. En het was vooral aan de weer uitblinkende doelman Giordano van der Pol te danken 

dat de schade tot deze score beperkt bleef. Want in aanvallend opzicht kon de formatie van Gerrit Plomp geen dreiging van betekenis veroorzaken. Alleen Timo Meerding schoot voor rust een keer op doel terwijl ook Robin Kuijer nog een keer in kansrijke positie voor het vijandelijke heiligdom verscheen. Daarmee was de koek op en kon Delta Sports na rust aanzetten voor het belsissende offensief.

Alle ogen zijn nu gericht op de komende derby tegen JSV op Galecop waarbij de thuisclub in betere doen lijkt dan Geinoord. Tegen Victoria werd een verdienstelijk gelijkspel afgedwongen terwijl JSV ook bij Delta Sports destijds verdienstelijk op de been bleef en in blessuretijd een 1-1-glijkspel afdwong. Maar een derby is altijd onvoorspelbaar en mogelijk kan Geinoord komende zaterdag zichzelf overtreffen door er een gelijkwaardig prestigeduel van te maken. 

De uitblinkende Geinoord-doelman Giordano van der Pol kon bij Delta Sports de 3-0-nederlaag niet voorkomen (Foto: Gerard van Vliet)