Portret van de week: ‘Wie was daar directeur van de Scheepwerf en Machinefabriek Buitenweg NV?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Huig Buitenweg.

Arend Bloemink: ‘Ik ontmoet het Portret van deze Week daar waar hij zijn hele leven al vertoeft: de unieke Vreeswijkse Museumwerf. De Vrééswijkse Museumwerf, want Vreeswijk mag dan al weer enige jaren een ‘wijk’ van Nieuwegein zijn, het ís en blíjft Vreeswijk! Zo is ook de Museumwerf Vrééswijk. En wie bij het woord Museumwerf denkt aan een gebouw waarbinnen een ooit bestaand en inmiddels verdwenen werf wordt herdacht, die vergist zich: de werf mag dan een museum zijn, maar het is een wérkende werf, een werf waar nog steeds schepen de werf op worden gelierd om daaraan het (brood)nodige onderhoud te verrichten.’

‘En daar, op en om die werf, dáár ‘woont’ Huig, het Portret. Huig is een van de gepensioneerde directeuren van de Scheepwerf en Machinefabriek Buitenweg NV, een echt familiebedrijf. Een bedrijf dat gedoemd was te verdwijnen als gevolg van de uitbreidingsplannen van Nieuwegein. De werf lag in de weg, er moesten huizen worden gebouwd… Maar toen het bedrijf was gestopt en alle werknemers waren ‘afgevloeid’, toen werd besloten de werf (want het was toch wel een bijzonder, karakteristiek stuk Vreeswijkse geschiedenis) alsnog te behouden en door te laten gaan als Museumwerf Vreeswijk.’

‘En zo geschiedde het dat de familie Buitenweg de werf tóch kon voortzetten. Daarom spraken Huig en ik af elkaar op de werf te ontmoeten. En wanneer we dan aan het praten en fotograferen zijn, komen na enige tijd als vanzelf de verhalen los, komen herinneringen boven. Herinneringen aan het leven op en met de werf, aan het leven in en om Vreeswijk, aan het feit dat Huig vrijwel zijn hele leven lid was van de vrijwillige Vreeswijkse brandweer. Dat diezelfde vrijwillige brandweer niet alleen in Vreeswijk, in Nieuwegein, maar ook ver daar buiten bij nacht en ontij uitrukte. En dan steekt het Huig dat hij, en met hem meerdere oud-brandweerleiden, nu door de gemeente Nieuwegein en de Nieuwegeinse brandweer worden vergeten… Zoals bijvoorbeeld bij de opening van de nieuwe brandweerpost aan de Henri Dunantlaan… Jan en alleman was uitgenodigd. Maar niet de mannen die in het verleden altijd klaar stonden. Nog geen e-mailtje, geen kattebelletje, gewoon niets, vergeten. Het doet Huig zichtbaar pijn.’

‘Huig kondigde het aan het begin van de fotosessie al aan: er zou dadelijk een schip arriveren voor onderhoud. Dan moest Huig aan het werk. Het ís zo ver. Het schip arriveert. Huig verruilt zijn nette kloffie voor een overall en gaat met zijn kameraden aan het werk. Een simpel maar ingenieus systeem van kabels en een pruttelende machine trekt het schip centimeter voor centimeter aan wal, de werf op. Ik kijk, fotografeer, geniet en ben onder de indruk.’

Maak, op basis van de antwoorden die Huig Buitenweg op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft èn door de foto’s nader met hemne zijn leven op en om de Vreeswijkse Museumwerf kennis .

Wie ben je?
Huig Buitenweg

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een van de gepensioneerde directeuren van de Scheepwerf en Machinefabriek Buitenweg NV. Dat is nu Museumwerf Vreeswijk. Daar help ik nog regelmatig. Ik vind het fijn om bezig te zijn en onder de mensen. Verder ga ik regelmatig kaarten bij het Laantje en de Voorhof.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik leef mijn hele leven lang in Vreeswijk. Dat is 75 jaar. Ik ben geboren op een woonark bij de werf. Ik ben nog altijd een Vreeswijker. Het is hier ook gezellig. Er wordt ook veel georganiseerd. Er is meer samenhang tussen de bewoners.

Ik ben de eerste bewoner van Zandveld. Ik woon in het eerste huizenblok dat destijds werd opgeleverd.

Wat vind je van Nieuwegein?
Tja, met Cityplaza en zo, daar heb ik eigenlijk niets te maken. Ik loop liever in Vreeswijk rond.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Minder burocratie. En het contact van het stadsbestuur met de wijken kan beter.

Expositie: ‘Opgravingen Het Klooster’

Tijdens de Nationale Archeologiedagen had Museum Warsenhoeck de primeur om enkele vondsten uit de opgravingen in Het Klooster in Nieuwegein te exposeren. Deze expositie is nu verlengd t/m 3 november 2019. Te zien zijn enkele potten, vuurstenen werktuigen, kralen en een hanger.

In januari 2017 was het groot nieuws: Nieuwegein heeft er 6000 jaar geschiedenis bij! In de kleigrond van Het Klooster zijn 6000 jaar oude resten van de Swifterbantcultuur gevonden. Ongeveer 4000 jaar voor Christus leefden er dus mensen in het gebied van het huidige Nieuwegein. Juist in die periode was er een overgang van een rondtrekkend jagers- en verzamelaarsbestaan naar een manier van leven met landbouw, boerderijdieren en permanente bewoning op één plek. Omdat de eerste vondsten van deze cultuur werden gedaan nabij Swifterbant, een plaatsje in Flevoland, is deze cultuur na die plaats vernoemd.

Museum Warsenhoeck is geopend op elke woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het adres is Geinoord 11 in het Natuurkwartier Nieuwegein. De toegangsprijs is € 2,-.

Sportief dagboek deel (6)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

De toeschouwers die zaterdagmiddag de hardnekkige regen trotseerden op Parkhout, werden beloond voor hun doorzettingsvermogen. Ze kregen een attractieve pot voetbal voorgezet door twee nog ongeslagen ploegen, Geinoord en Victoria. Toen na anderhalf uur de kruitdampen waren opgetrokken, stond er 3-3 op het scorebord waarna er nog een anticlimax volgde in de vorm van een rode kaart voor doelman Giordano van de Pol en de Hilversumse aanvoerder Jim van der Scheer die met elkaar in de clinch waren geraakt na het laatste fluitsignaal van arbiter Robert Westland.

Terug naar de wedstrijd waarin Geinoord via treffers van Sem van Zwieten en Ryan Verkerk op 2-0 kwam in een fase dat Victoria zeker niet de minder was qua veldspel. Meteen na rust werd de spanning via een tegentreffer van Emmanuel Emma teruggebracht waarna de jarige Robin Kuyer (hij werd 19) via de 3-1 zijn verjaardag extra luister bijzette en Geinoord in veilige haven leek te schieten. Niets bleek minder waar want via twee defensiefouten kwam Victoria toch weer langszij, de 3-3  viel zelfs pas in de vierde minuut van de blessuretijd.

Logisch dat de natte thuissupporters na afloop toch met een sportieve kater huiswaarts keerden, want lange tijd leek Geinoord goede zaken te doen in de top van het klassement. Troostrijk is dat de ploeg opnieuw goed veldspel liet zien en nog ongeslagen bleef. Minpunt is natuurlijk dat voor de tweede keer in successie een voorsprong verspeeld werd waarbij tal van mogelijkheden om de marge winnend te vergroten, onbenut bleven. Komende zaterdag wacht de streekderby tegen IJFC dat eenzelfde puntentotaal heeft als Geinoord en ook nog steeds ongeslagen is.

Geinoord-aanvaller Sem van Zwieten heeft zojuist de openingstreffer tegen Victoria op zijn naam gebracht/ (foto Gerard van Vliet)

Video update: Overleden persoon Harmonielaan niet door misdrijf om het leven gekomen

De politie heeft vanmorgen rond 08.30 uur een overleden persoon aangetroffen op een fietspad in een parkje aan de Harmonielaan in Nieuwegein. De politie heeft de omgeving afgezet en de persoon afgedekt.

Op dit moment heeft de politie nog niet meer details bekendgemaakt. Agenten doen ter plekke onderzoek.

Update 10.40 uur:
Het stoffelijk overschot is rond 10.40 uur opgehaald door een rouwauto. Ook een fiets die in de buurt tegen een boom geparkeerd stond, is meegenomen voor onderzoek. Agenten hebben onderzoek gedaan, maar over een doodsoorzaak is vooralsnog niks bekend. Meer informatie volgt hier.

Update: 14.00 uur:
Agenten hebben ter plekke onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er geen reden is om uit te gaan van een misdrijf. Over de doodsoorzaak zijn vooralsnog geen mededelingen gedaan. Het lichaam, en een in de buurt geparkeerde fiets, zijn weggehaald. De politie wenst de familie van de overleden persoon ‘sterkte toe’.