College B&W: ‘Keuzes voor een groene, duurzame en veilige stad’

Het college van B&W wil deze collegeperiode keuzes maken, die ertoe leiden dat Nieuwegein ook op de lange termijn leefbaar blijft en steeds een beetje mooier wordt. Dat is de kern van de begroting 2020-2023 die het college op 11 oktober naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De begroting is de financiële uitwerking van de Kadernota die de gemeenteraad in juli vaststelde.

Tegenvallende rijksbijdragen
Terwijl volgens het college van B&W belangrijke investeringen moeten worden gedaan in de stad, vallen de bijdragen vanuit het rijk lager uit dan begroot. Door deze tegenvallende ‘algemene uitkering’ heeft de begroting van de gemeente Nieuwegein voor 2020 een negatief saldo van ruim € 900.000. Voor de langere termijn is de begroting vooralsnog wel sluitend. De gemeente voldoet daarmee aan de eisen van de provincie.

Wethouder Hans Adriani (Financiën): “De bijdrage van de rijksoverheid is van oudsher de meest onzekere factor in de begroting van de gemeente. Maar de fors lagere rijksbijdragen waarmee we nu geconfronteerd worden, maakt het voor de gemeente heel ingewikkeld om noodzakelijke investeringen in de stad te blijven doen. Het college heeft een lastige puzzel moeten leggen. Door een beperkt tekort voor 2020 te begroten en nieuw beleid waar mogelijk uit te stellen, hoeft de gemeente vooralsnog niet fors te bezuinigen.”

Wethouder Hans Adriani

Investeren
De afgelopen jaren heeft de gemeente flink geïnvesteerd om Nieuwegein een groene, duurzame en veilige stad te laten zijn, waar huidige en volgende generaties graag in goede gezondheid wonen, werken en ondernemen. Het college wil deze investeringen de komende jaren zo veel mogelijk doorzetten en uitbouwen.

Het college stelt onder meer voor de komende jaren te blijven investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte in Nieuwegein. Dat gebeurt bijvoorbeeld via het programma Betere Buurten, waarin de gemeente hand in hand met actieve inwoners de openbare ruimte een flinke opknapbeurt geeft. In 2020 pakt de gemeente samen met bewoners de zesde buurt aan: Kerkveld en omgeving. Het college wil in 2020 bovendien de planvorming voor de eerste nieuwe scholen in Nieuwegein afronden.

Het college wil ook stevig investeren in de ontwikkeling van City. In 2020 starten de werkzaamheden voor de realisatie van het vernieuwde stationsgebied en op de hoek van de Herenstraat en Noordstedeweg start de bouw van koopwoningen. Voor het sociaal domein stelt het college voor om in te zetten op de verbetering van de toegang van voorzieningen, preventie en het zo vroeg mogelijk signaleren van problemen.

Duurzaam financieel evenwicht
Het college wijst er in de begroting op dat er bij de plannen een aantal onzekerheden zijn. Zo leidt het verbod op het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en de afvoer van PFAS-houdende grond ertoe dat er onduidelijkheid bestaat over de mate waarin de gemeente daadwerkelijk aan de slag kan met ruimtelijke plannen en grondwerkzaamheden. Daarbij komt de blijvende onzekerheid over de hoogte van de rijksbijdrage.

Wethouder Financiën Hans Adriani: “Het college streeft naar een duurzaam financieel evenwicht, zodat er meer rust komt in de begroting en er tegelijkertijd meer zekerheid ontstaat over wat de gemeente in de stad kan investeren. Met een begroting die op langere termijn in evenwicht is, kan de gemeente namelijk blijven investeren in een prettige en leefbare stad voor inwoners en ondernemers. Dit vraagt behalve om financiële ook om inhoudelijke keuzes. In het voorjaar doet het college hiervoor een voorstel aan de gemeenteraad.”

Samenwerken
Veel van de toekomstige opgaven vragen om samenwerking in de regio. Daarom is Nieuwegein de afgelopen periode intensiever gaan samenwerken met omliggende gemeentes, met als belangrijkste overkoepelend doel het ‘gezond stedelijk leven’ in de regio te versterken. Het college wil ook de komende periode volop blijven bijdragen aan deze vorm van samenwerking.

Samenwerken gebeurt niet alleen in de regio, maar ook in de stad zelf. Het college wil inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers nadrukkelijk betrekken bij nieuwe projecten, waar mogelijk als gelijkwaardige gesprekspartners. Inwoners die zelf initiatieven voor verfraaiing van de eigen leefomgeving hebben, moeten wat het college betreft op warme steun van de gemeente kunnen rekenen.

Gemeenteraad aan zet
Behalve de Begroting stuurde het college ook de Najaarsnota naar de raad. Met de Najaarsnota presenteert het college een overzicht van de financiële stand van zaken in 2019. Op 30 oktober praat de gemeenteraad over de Begroting en de Najaarsnota. De raad stelt de stukken op 7 november definitief vast.

ZXK Trading koopt kavel op bedrijvenpark Het Klooster

ZXK Trading B.V. kiest voor nieuwbouw op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. De heer De Winter, directeur van ZXK, tekende in het bijzijn van wethouder Ellie Eggengoor voor een perceel bouwgrond van 1.750 m². Op de kavel realiseren zij een opslagloods voor hardhout. Hiermee verhuist het bedrijf van De Meern naar Nieuwegein. De bouw van het pand start eind oktober, de oplevering wordt medio 2020 verwacht.


De heer De Winter, directeur ZXK Trading B.V.: ‘We hebben gekozen voor het Klooster vanwege de centrale ligging, duurzaamheid en het mooie, nieuwe terrein.’ Met de realisatie van dit pand komt er een representatief gebouw bij op Het Klooster.

Wethouder Ellie Eggengoor van Economische Zaken: ‘ZXK Trading is een mooie toevoeging voor het bedrijvenpark. Een betrokken familiebedrijf dat met hun handel in FSC-hardhout zowel een welkome als duurzame aanvulling is op de bedrijvigheid op Het Klooster.’

Duurzame bouw
ZXK importeert en verhandelt duurzaam geproduceerd FSC-hardhout. Het meeste hout wordt direct geleverd aan afnemers, een ander deel wordt opgeslagen in de loods. De gevel van de loods krijgt deels duurzaam hardhouten gevelbedekking. Op het kantoordeel laat ZXK zonnepanelen plaatsen. Ook het dak van de loods maken zij geschikt voor de installatie van zonnepanelen.

Bedrijvenpark Het Klooster
Bedrijvenpark Het Klooster ligt op een interessante locatie met een goede bereikbaarheid, omgeven door groen en water. Het bedrijvenpark is gelegen in de driehoek van de autosnelwegen A2, A12 en A27. Er is ruimte voor allerlei soorten bedrijven, variërend van MKB tot transport-, logistiek- en distributiebedrijven.

 

Wervingsdag Penitentiaire Inrichting Nieuwegein

De Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwegein zoekt nieuwe medewerkers. Daarom organiseert de PI op 2 november 2019 wederom een wervingsdag, speciaal voor mensen die belangstelling hebben om in de PI te komen werken. Er zijn vacatures beschikbaar voor inrichtingswerkers, zorg en behandel inrichtingswerkers, complexbeveiligers en arbeidsmedewerkers. De dag biedt volop mogelijkheden om de PI Nieuwegein van binnen te bekijken, met medewerkers in gesprek te gaan over de beschikbare functies en te ervaren hoe het is om in een gesloten omgeving te werken.

“Ik zie de PI Nieuwegein als het Huis van Re-integratie en Herstel, dé plek waar de gedetineerde de kans krijgt actief aan een goede terugkeer in de maatschappij te werken”, aldus Theo Venrooij, vestigingsdirecteur van de PI Nieuwegein. “De inrichting zit midden in een grote veranderslag en we zoeken enthousiaste en betrokken collega’s om ons team te komen versterken.”

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich tot en met 31 oktober 2019 aanmelden via deze website. Op deze website is meer informatie over de wervingsdag, de vacatures en de aanmeldprocedure te vinden.

De PI Nieuwegein
De PI Nieuwegein voert straffen en vrijheidsbenemende maatregelen uit die door de rechter zijn opgelegd. De PI is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van justitiabelen en zet zich in om hen voor te bereiden op een goede terugkeer in de maatschappij. De PI biedt plaats aan vier regimes: Huis van Bewaring, Gevangenis, Extra Zorg Voorzieningen (EZV) en Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). In de PI Nieuwegein zitten alleen volwassen mannen in detentie.

Politie vindt hennepkwekerij onder de Jutphasebrug

De politie van Nieuwegein heeft afgelopen donderdagmiddag om 13.45 uur op een heel bijzondere plek een hennepkwekerij gevonden. Nog onbekenden hadden in één van de pijlers van de trambrug tussen Utrecht en Nieuwegein, de Jutphasebrug, een kwekerij ingericht. Inmiddels waren tweehonderd planten aanwezig die bijna klaar waren om te oogsten. De kwekerij is inmiddels volledig ontmanteld en alle planten zijn vernietigd.

De politie heeft de zaak in onderzoek en laat weten dat er nog geen arrestaties zijn gedaan. De politie roept mensen op die iets weten dit te melden via: 0900-8844 of anoniem via: 0800-7000.

Het is overigens niet voor het eerst dat de politie een wietplantage in een brug aantreft. In februari 2016 was er in de Plettenburgsebrug in Nieuwegein ook al een hennepkwekerij gevonden.

Alzheimer Café Nieuwegein: ‘Wat is dementie’

Op donderdag 24 oktober aanstaande houdt het Alzheimer Café Nieuwegein weer een lezing over dementie. De lezing begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur en vindt plaats in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk aan de Lekboulevard 10 in Nieuwegein. Het onderwerp deze keer is: ‘Wat is dementie?’

Als we spreken over dementie, wat bedoelen we dan precies? Is ‘dementie’ hetzelfde als ‘de ziekte van Alzheimer’? Over deze en andere vragen gaan we met specialist ouderengeneeskunde Ariënne Verweij in gesprek. Aan bod komen bijvoorbeeld het verschil tussen gewone vergeetachtigheid en dementie, de diagnostiek van dementie en de verschillende ziektebeelden die een dementie kunnen veroorzaken.

Het programma begint om 19.30 uur met een gesprek met de gastspreker. Na de pauze is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook kunnen er dan eigen ervaringen worden besproken. Het Alzheimer Café eindigt om 21.00 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en even na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Maartje Hoens 06-10104432 (ZorgSpectrum) of Annette Stock, 06-10459638 (Vitras). Alzheimer Café Nieuwegein wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom, ZorgSpectrum, Vitras en Movactor.