‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren

Op 1 oktober a.s. start in de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden een zoektocht naar ‘Kamers met aandacht’. Deze kamers zijn voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeenten zoeken samen met jeugdhulpaanbieders kamers in de particuliere sector.

Persoonlijke aandacht
Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis, of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is. Voorwaarde is wel dat de kamer voor minimaal een jaar wordt verhuurd en de huurprijs niet hoger is dat het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn/haar woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, bijvoorbeeld wanneer deze niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan.

Zorgvuldige match
De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. Voorwaarden zijn dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar verhuurt aan de jongere en de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders
Het gaat om een pilot van een jaar waarin we samen met De Rading, Youké, Leger des Heils, Intermetzo, Lijn 5, Singelzicht en Timon op zoek gaan naar minimaal tien kamers voor jongeren uit regio Lekstroom. De bedoeling is dat zij, na een periode van aandacht van een verhuurder en ambulante begeleiding van een jeugdhulpaanbieder, voldoende vaardigheden en een netwerk hebben om helemaal zelfstandig te wonen. Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl.

‘Venster’ september 2019

Vandaag de zeventiende aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang! Weet u dat we in maart 2020 alweer 25 jaar bestaan? En dat is volgend jaar!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de zeventiende aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Ga mee op ontdekkingsreis tijdens het Kinderboekenweekfeest 2019

Ga op vrijdag 11 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur, tijdens het Kinderboekenweekfeest in bibliotheek De tweede verdieping mee op ontdekkingsreis naar verschillende boekenwerelden. In elke wereld valt er een heleboel te beleven: je kan eten met levensgroot bestek, je eigen magisch drankje maken en dansen in de silent disco.

Ouders van kleine ontdekkingsreizigers zijn ook welkom tijdens het feest. Ze kunnen in de leeszaal lekker kletsen met andere ouders, lezen of iets drinken terwijl ze op hun kinderen wachten. Kaartjes voor het Kinderboekenfeest kosten € 3,- voor bibliotheekleden en zijn te koop in de bibliotheek of te reserveren via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Kinderboekenweekfeest’. Kinderen die nog geen lid zijn, kunnen ter plekke lid worden. Het lidmaatschap is tot 18 jaar gratis en kinderen betalen slechts eenmalig € 6 inschrijfkosten.

De Kinderboekenweek van dit jaar (2 t/m 12 oktober) heeft als thema Reis mee. Het hele programma van de Nieuwegeinse Kinderboekenweek is hier te vinden. Kinderen die meedoen aan een activiteit ontvangen één Kinderboekenweekpaspoort en krijgen bij elke activiteit in die week een stempel. Drie stempels of meer in het paspoort? Dan ontvang je in de bieb een Kinderboekenweeksouvenir.

‘De Kooikersweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kooikersweide. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Kooikersweide in de wijk Bautau Noord.

Klaverjassen bij de SPNN

De Stichting Petanque Nieuwegein Nederland (SPNN) organiseert in de maand oktober weer  competitie avonden klaverjassen. De eerst volgende vind plaats op vrijdagavond 11 oktober. De kosten voor deelname zijn 4.00 euro p.p. Dit is inclusief kopje koffie/thee. Er zijn mooie prijzen te winnen, meestal vlees prijzen. Ook wordt er een loterij gehouden.

De Klaverjasavond vindt zoals gebruikelijk plaats in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom 1. Het begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 18.45 uur.

Elke donderdagmiddag kunt u ook komen klaverjassen in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom 1. Deze middag begint 13.30 uur. De zaal gaat om 13.00 uur open. Informatie en opgave kan via telefoonnummers: 06-22 41 40 51.

Kinderbingo op Buurtplein Zuid in Hoog-Zandveld

Voor de derde keer vindt er op zaterdag 5 oktober aanstaande een gezellige kinderbingo plaats in Buurtplein-zuid aan de Ratelaar 37 in Hoog-Zandveld. De bingo wordt gehouden van 13.00 uur tot 15.00 uur. De zaal is open vanaf 12.30 uur. Een boekje met loten kost € 3.50, dit is inclusief iets lekkers. Superronde loterij € 0,50 per stuk of 5 voor € 2,-.

De bingo is voor kinderen van 4 tot 12 jaar onder begeleiding. Er zijn leuke zomerse prijzen te winnen o.a 4 persoons intex familiezwembad, kaartjes voor zwembad Merwestein, kaartjes monkey town, luchtbed, waterpistolen, waterspellen, waterbalonnen, tennisspellen en nog veel meer leuks.

Rolschaatster Maureen Versteeg wint brons bij solodans op de Europa Cup in Italië

Rolschaatster Maureen Versteeg van de Nieuwegeinse rolschaatsvereniging KRC Rolling heeft dit weekend een bronzen medaille (solodans) veroverd op de Europa Cup in Roana, Italië. De Europa Cup is een rolschaatswedstrijd op het hoogste niveau voor deelnemers tot 16 jaar. Maureen eindigde in de categorie solodans op de derde plaats net voor clubgenote Quinty van Lare die 4e werd. Destiny Ibrahim eindigde als 9e.

Ook in andere wedstijdcategorieën werden door de KRC-sters goede resultaten behaald. Bij het vrijrijden haalde Quinty van Lare een heel mooie 10e plaats.

Bij het figuren was er een mooie 6e plaats voor Quinty van Lare. Maureen Versteeg behaalde hier de 7e plaats.

Op de foto vlnr: Destiny, Quinty en Maureen

Vermiste en gevonden dieren week 39

VERMIST                                                                                                                                                                                                                

  • Melding 1521246, 2-9-2019, Kat, MAINE COON X, Carlos, kater, niet gechipt, CYPERS ROOD, rood gestreept met grote klauwen, een grote kop en is fors. Hagestede – Nieuwegein (Centrum).

GEVONDEN                                                                                                                                                                                                            

  • Melding 1519081, 23-9-2019, Kat, 18733, GRIJS met WIT, een wit masker, borst, kraag, buik en poten wit. Lichtgrijze oren, donker grijs dekje rug en een donkere staart, lichtgroene ogen en kleine oortjes. Van Herwijnenplantsoen – Nieuwegein (Wijkersloot).
  • Melding 1518985, 23-9-2019, Kat, poes , ZWART, helemaal zwart, kleine kat met geel-bruine ogen. Antilopeweide – Nieuwegein (Batau Noord).

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

Geen overval op de Rijnlaan

De man die maandag 23 september jl. gewond zou zijn geraakt na een mogelijke overval in zijn appartement in het complex aan de Rijnlaan, blijkt gevallen te zijn. Hij is in de loop van de week overleden aan de gevolgen van de val. Dit liet één van de bewoners onze redactie weten. De politie hield aanvankelijk rekening met een overval, maar later bleek dat de man, die achter in de tachtig was, in de war was doordat hij een etmaal met een gebroken heup op de grond had gelegen.

De bewoners van het appartementencomplex in Vreeswijk waren zeer ongerust toen zij hoorden dat het mogelijk zou gaan om een overval. In het complex wonen veelal ouderen en de sociale controle is groot. De buurvrouw van de overleden man zag die maandagavond vanaf haar balkon dat de man op de grond lag. Hierop werd 112 gebeld, waarna de politie de deur forceerde om eerste hulp te verlenen. De man is dezelfde avond naar het ziekenhuis vervoerd.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Doet u het ook?

Arend Bloemink: ‘Afgelopen vrijdag ws ik bij Galecop Golf. Daar volgden, als onderdeel en in het kader van de Nationale Sportweek 2019, mensen die dagelijks in het nabijgelegen (maar Utrechtse) kantorenpark Papendorp een door SportID Nieuwegein georganiseerde golfclinic. En dat leverde een onverwacht fotomomentje op doordat een van de deelneemsters ander schoeisel droeg dan men gewoonlijk op een golfcourse aantreft.’