Basisschool De Veldrakker uit Nieuwegein wint innovatieprijs

De innovatieprijs van Stichting Robijn is dit jaar uitgereikt aan openbare basisschool De Veldrakker voor het project Xpress Yourself. Vakleerkracht Engels Helen de Lange nam het beeldje en de cheque van 2.500 euro donderdag in ontvangst van bestuurder Fred Teunissen. Xpress Yourself is een project waarin leerlingen, die al vanaf groep 1 Engelse les krijgen, getoetst worden op vier vaardigheden in het Engels: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De toets, die De Lange samen met het Anna van Rijn College ontwikkelde, stelt vast wat het Engelse taalniveau van de leerlingen is op het moment dat zij doorstromen naar het voortgezet onderwijs.

In het juryrapport wordt Xpress Yourself onder andere geroemd om het onderscheidende karakter van het project. De jury schrijft: “Met het project Xpress Yourself toont De Veldrakker dat de school in staat is zich te onderscheiden op een van de kernpunten van haar onderwijs. ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ is een van de gevleugelde uitspraken van de directeur en dat is hier zeker van toepassing. Xpress Yourself is naar de mening van de Kwispeljury een innovatief project dat het Engelse onderwijs op de school extra richting en betekenis geeft.”

De toets is niet alleen ontwikkeld maar wordt ook afgenomen in samenwerking met het Anna van Rijn College. Er is een doorgaande lijn ontwikkeld die doorloopt van het primair onderwijs tot in het voortgezet onderwijs. Van leerlingen die Xpress Yourself hebben gedaan, weet de middelbare school op welk internationaal gewaardeerd niveau Engels zij straks starten in de brugklas. Daar kan op ingespeeld worden.

Naast het innovatieve karakter van het project roemde de jury ook de overdraagbaarheid ervan naar andere basisscholen; een belangrijk aspect in de criteria van de innovatieprijs. Vanaf volgend schooljaar wordt op alle openbare basisscholen van Stichting Robijn Engels gegeven vanaf groep 1. OBS de Krullevaar, ook een Robijnschool waar Engels vanaf groep 1 gegeven wordt, is al vanaf het begin aangesloten bij Xpress Yourself en de andere scholen zullen daar in de komende jaren bij aansluiten.

Innovatieprijs Kwispel is in het leven geroepen bij het vertrek van Betty de Swart, een van de drijvende krachten bij de oprichting van Stichting Robijn.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Doet u het ook?

Arend Bloemink: ‘Moeder en kind. Vlijen zich op een prachtige voorjaarsdonderdag neer op het terras van Barista op de Markt. Gezèllig. Genieten. Dan is daar SBS6-tuinman Ivo Putman van De Grote Tuinverbouwing die, onder het toeziend oog van de cameraman, pal voor je neus plantenbakken komt inrichten. Móói!’

‘De tuinman rommelt wat in een van zijn broekzakken en haalt een forse snoeischaar tevoorschijn… Het volgende moment overhandigt hij een secuur afgeknipte bloem aan het dochtertje. Verlegen glimlacht ze naar die Ivo. Moeder is verrast, dochter blij en op mijn vraag aan de moeder of ze akkoord is dat ik een foto op pen.nl plaats is het antwoord volmondig ja.’

‘Het zijn toch vaak die kleine momentjes die het leven in Nieuwegein zo fijn maken. Je moet ze alleen even zíen!’

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl!

Susan Vos (40) uit Nieuwegein fietst tegen kindhuwelijken

De 40-jarige Susan Vos uit Nieuwegein gaat dit jaar fietsen tegen kindhuwelijken. Vos, dagelijks werkzaam als fulltime leerkracht in het speciaal onderwijs op SBO De Evenaar in Nieuwegein, is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. In november zal zij in zeven dagen 400 km afleggen met hoge bergpassen en spectaculaire afdalingen op de route door Vietnam! Susan: ‘Ik fiets mee met Cycle for Plan en help kindhuwelijken de wereld uit te trappen!’

‘Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes. Kindhuwelijken zijn het meest ernstige probleem voor meisjes in de afgelegen gebieden in Noord Vietnam. 44 procent van de meisjes trouwt daar voor hun 18e jaar. De bevolking in deze provincies bestaat voornamelijk uit etnische minderheden die behoren tot de armste en meest achtergestelde groepen van Vietnam. Hun armoede en het ontbreken van kansen zijn belangrijke oorzaken van kindhuwelijken’ aldus Susan Vos.

Steun Susan Vos
Door Susan Vos als deelnemer van Cycle for Plan te steunen, kan Plan International Nederland strijden tegen kindhuwelijken. Dit doet Plan door bewustwording, bescherming tegen geweld, lobby en scholing.

Plan werkt er aan om onderwijsdrempels voor meisjes weg te nemen omdat onderwijs meisjes bewust maakt van hun rechten en hun kans vergroot op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Plan onderhandelt zodat ook getrouwde meisjes naar school kunnen en organiseert kortlopend inhaalonderwijs, waarmee meisjes hun diploma kunnen halen.
Plan zet meisjesclubs op, waarin zij leren over hun rechten, de mogelijkheden voor de toekomst, sociale vaardigheden, seksuele voorlichting en de gevolgen van een kindhuwelijk.

Help meisjes wereldwijd aan een betere toekomst en stop kindhuwelijken! Laat de meisjes in Vietnam kind zijn, laat ze zo lang mogelijk van onderwijs genieten oftewel geef meisjes in Vietnam een betere toekomst.

U kunt Susan Vos uit Nieuwegein steunen door geld over te maken. Dat kan via deze link. Inmiddels is er al 1.175,- euro opgehaald. Het doel is om 4.000,- euro op te halen.

Links: Susan Vos

Nieuwbouw Hema-distributiecentrum van start

De eerste paal van het nieuwe distributiecentrum voor Hema op bedrijvenpark Het Klooster is geslagen. Tijdens een feestelijke eerste paal ceremonie werd de officiële start van de bouw gevierd. De oplevering van het pand is medio maart 2020 gepland. Het onderstreept opnieuw de aantrekkelijkheid van Nieuwegein als belangrijke nationale distributiehotspot.

Op de foto v.l.n.r: Arthur van Kooij (hoofd projectmanagement Prologis Noord-Europa), Bart Beeks (managing director, CEVA Logistics Benelux), Ellie Eggengoor (wethouder Economische Zaken), Tjeerd Jegen (CEO Hema) en Sander Breugelmans (country manager Prologis Benelux). Foto: Bas de Meijer.

Duurzaam pand
Het nieuwe Hema-distributiecentrum heeft een omvang van 34.000 m2 en krijgt het BREAAM-certificaat ‘zeer goed’ mee voor de duurzaamheidsprestatie. Zo wordt onder meer het dak van het pand voorzien van zonnepanelen en wordt het pand uitgevoerd met LED-verlichting.

Cheques voor goede doelen
Vastgoedontwikkelaar Prologis reikte tijdens het feestelijke moment met de CEO van Hema en wethouder Ellie Eggengoor van Economische Zaken een cheque uit aan twee bijzondere initiatieven in Nieuwegein. Stichting BEN (Basketbal Experience NL) die zich inzet voor rolstoelbasketbal en de Stichting Speelgoedbank Nieuwegein namen vol trots de cheques in ontvangst. (Foto’s: Bas de Meijer)

Op vakantie naar Turkije: 5 tips

Heb je eindelijk een besluit gemaakt voor de zomervakantie en is er een vakantie Turkije geboekt? Dan staan je geweldige dagen te wachten! Turkije heeft namelijk voor iedereen wat te bieden; wanneer je alleen reist, met een partner, maar ook wanneer je met het hele gezin of de hele familie op pad gaat. Maar wat kun je nu allemaal verwachten tijdens je vakantie Turkije? We geven je een aantal handige tips zodat je precies weet wat je allemaal kunt gaan doen!

1. Geniet van zon, zee en strand
Hoewel een vakantie Turkije veel meer te bieden heeft dan enkel zon, zee en strand heeft dit prachtige land wel een hele lange kust vol mooie stranden. Bijna overal aan de kust vind je wel mooie stranden waar je lekker kunt ontspannen, zonnen, zwemmen of zelfs sporten. Je vindt verschillende stranden terug aan de kust van Turkije. Op sommige locaties vind je kiezelstranden met super helder water, en op andere (minder toeristische) plaatsen vind je weer ontzettend mooie, witte zandstranden. Aanraders zijn de Lycische en Egeische kust.

2. Wandel door de natuurgebieden
Naast zee en stranden heeft Turkije ook ontzettend veel mooie natuurgebieden te bieden. Van meren en watervallen tot bergen en canyons. Bezoek dus ook zeker de nationale parken en natuurparken waar je vogels en schildpadden kunt zien en daarnaast ook nog eens geweldige rondreizen kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de Blue Lagoon, Dalyan en het meer van Koycegiz.

3. Cultuur snuiven
Snuif je liever wat cultuur op? Maak dan een rondreis langs de hoogtepunten van Turkije. Is een rondreis niet jouw ding? Kies dan een vast vakantieadres om vanuit hier een aantal interessante bezienswaardigheden te bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld de Lycische graven van Kaunos, het kasteel van Alanya of de tempel van Apollo. Veel bezienswaardigheden zijn nog eens gratis ook!

4. Bewonder de natuurfenomenen
Naast de mooie natuur en de indrukwekkende natuurgebieden heeft Turkije nog een aantal highlights te bieden. De meest bekende natuurfenomenen in Turkije zijn de rotsformaties van Cappadocië en de kalksteenterrassen  Pamukkale. Ideaal om een dagtrip naar te maken.

5. Sportief en actief
Naast zon, zee en strand is er in Turkije ook genoeg mogelijkheid om actief bezig te zijn. Niet alleen kun je er heerlijk wandelen, maar ook sporten als golfen en mountainbiken zijn er mogelijk. Wil je de adrenaline laten stromen, ga dan paragliden of bezoek locaties waar verschillende watersporten centraal staan. Je zal er echt niet lang voor hoeven te reizen!

Schoudertassen voor mannen zijn er in verschillende kleuren

Jarenlang hebben mannen geen tassen gedragen. Als ze ergens naartoe gingen propten ze hun broek- en jaszakken vol met spulletjes of ze gooiden alles in de tas van hun vrouw of vriendin. Inmiddels is dit wel wat anders, steeds meer mannen gaan de deur uit met een tas. Een schoudertas voor heren is dan ook helemaal in de mode.

Wat is een schoudertas?
Een schoudertas is een praktische variant van een tas, wat gedragen wordt over je schouder. Dit had de naam al verklapt, natuurlijk. Meestal wordt een schoudertas over een schouder gedragen door middel van een draagband, wat ook wel een schouderband wordt genoemd. Normaalgesproken is deze riem verstelbaar in lengte en bij sommige tassen zijn ze zelfs afneembaar. Hierdoor kun je de schoudertas ook als handtas gebruiken. Dit kan doordat er bovenop de tas een handgreep is geplaatst, waar je de tas mee kunt dragen.

Schoudertassen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, kijk bijvoorbeeld naar de kleuren van de tassen. De tassen worden door de producenten in veel verschillende kleuren ontwikkeld, al zijn er een paar kleuren die vaak voorkomen. Neem bijvoorbeeld cognac, wat op het moment zeer modieus is. Ook het klassieke zwart zie je vaak terug in schoudertassen, wat natuurlijk nooit uit de mode raakt.

Waarvoor worden schoudertassen gebruikt?
Schoudertassen zijn voornamelijk handig voor mensen die de tas gebruiken voor hun werk, maar ook studenten kunnen een schoudertas zonder twijfel meenemen naar de les. Dit komt doordat een schoudertas vaak zeer veel ruimte heeft, waar je dus veel spullen in kwijt kunt. Boeken, documenten en andere benodigdheden die studenten nodig hebben. Bovendien zit er soms in de schoudertas een speciale vak voor een laptop, waardoor je jouw schootcomputer veilig kunt vervoeren naar school of werk.

Daarnaast zijn schoudertassen geschikt voor scholieren doordat de tas makkelijk en snel te openen is. Ook is een schoudertas zeer stevig en zal het lang mooi blijven, waardoor je het lang kunt gebruiken. Als je een tas wilt kopen waarin ruimte zit voor een laptop moet je wel letten op het formaat van de meeneembare computer.

Als jij bijvoorbeeld een 15 inch laptop hebt, dan zal het vakje in de schoudertas moeten zijn voor een laptop van 15 inch. Is het vakje gemaakt voor een kleinere laptop, dan zal jouw laptop niet passen. Maar als het vak groter is dan de laptop, dan zal jouw schootcomputer gaan schuiven waardoor het alsnog beschadigd kan raken.