GroenLinks Nieuwegein pleit voor een structureel samenhangend jeugdbeleid

“De situatie van Nieuwegeinse jongeren moet verbeteren” zegt Mladen Acinger; woordvoerder Jeugd van GroenLinks Nieuwegein. “Nieuwegein doet het niet goed als je kijkt naar risicofactoren die gezond en veilig opgroeien in de weg staan. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan: het opgroeien met weinig geld, psychologische of psychiatrische problemen, conflicten in het gezin, achterstand bij schoolprestaties en een ongezonde leefstijl. In Nieuwegein hebben meer jongeren hier last van dan in andere gemeenten om ons heen. Om de uitgangspositie van jeugd te verbeteren is een structureel en samenhangend jeugdbeleid echt nodig.”

In de raadsvergadering van maandag 17 december is het Beleidskader Jeugd 2018-2022 behandeld. De uitgangspunten van het Beleidskader Jeugd zijn goed. Wat GroenLinks mist is de verbinding tussen het beleid voor jeugd die zorg nodig heeft en het beleid waarin we kunnen voorkomen dat jeugd zorg nodig heeft. Mladen Acinger: “Nieuwegein heeft voor komende jaren een beleid nodig waarin de jeugd een centrale plek krijgt in alle gemeentelijke programma’s waarin het opgroeien in Nieuwegein een rol van betekenis heeft. Dat is breder dan het organiseren van goede jeugdhulp. Dat is ook de jeugd centraal bij, bijvoorbeeld, het inrichten van buurten, wanneer we over het cultuuraanbod praten en wanneer veiligheid op de agenda staat. GroenLinks heeft hiervoor een amendement “Alle beleid is jeugdbeleid” ingediend. Het amendement is in de raad unaniem aangenomen.

GroenLinks maakte zich in de raadsvergadering ook sterk voor een goede zorg voor de uit huis geplaatste kinderen. Met de motie “Jeugd onder de pannen” draagt GroenLinks het op om er voor te zorgen dat er voor deze zeer kwetsbare groep kinderen altijd voldoende hulp met verblijf beschikbaar is. Alleen GroenLinks en SP hebben voor deze motie gestemd.

Mladen Acinger van GroenLinks Nieuwegein

Aspiranten brandweer Nieuwegein Noord klaar met de opleiding

Afgelopen zaterdag zijn de drie aspiranten van de brandweer Nieuwegein Noord geslaagd voor hun opleiding. Hierdoor zijn ze nu volledig inzetbaar voor de brandweer in Nieuwegein. De opleiding tot brandweerman, in de avonduren, heeft 2,5 jaar geduurd en bestond uit drie onderdelen. Vanaf nu zijn de drie heren dan ook volledig inzetbaar voor het brandweerkorps in Nieuwegein.

In september 2016 zijn Jeffrey, Gerard en Mark, na een korte wervingsperiode, begonnen aan de opleiding. Het eerste onderdeel ‘brand’ werd afgerond in het voorjaar van 2017, waarna het tweede onderdeel ‘technische hulpverlening’ van start ging. Het derde en laatste onderdeel ‘gevaarlijke stoffen’ werd afgelopen weekend afgerond.

Mark vertelt: ‘Ik ben blij dat het er op zit, al zijn de 2,5 jaar omgevlogen. De opleiding is echt geweldig om te doen. Het is veel praktijk en je maakt hierbij de leukste dingen mee. Het is ook niet zo dat je in die 2,5 jaar als aspirant aan de zijlaan staat ten opzichte van je overige collega’s. Iedereen betrekt je bij alles, en geregeld konden wij als extra man mee op de uitruk. Je krijgt dus al de nodige ervaring voordat de opleiding is afgerond. Hierdoor is de overgang van aspirant naar manschap niet groot. Je bent al goed ingespeeld met je overige collega’s.’

Voor het komend jaar is de verwachting dat er weer een werving gaat komen voor nieuwe collega’s. Dit kunt u binnenkort lezen op De Digitale Stad Nieuwegein.

Begroting 2019: Lasten stijgen gemiddeld 6,4% voor de inwoners van Nieuwegein

Het college van B&W heeft onlangs een sluitende meerjarenbegroting aangeboden aan de gemeenteraad, die ruimte geeft om te investeren in de kwaliteit van de stad. De begroting 2019-2022 biedt ook een doorkijk naar de (financiële) ontwikkeling van de gemeente op lange termijn. Zo investeert de gemeente de komende jaren in het vernieuwen van oudere buurten en sport en schoolaccommodaties. Woningbouw, duurzaamheid, verkeer en dienstverlening van de gemeente zijn belangrijke thema’s. Ook blijft de gemeente stevig inzetten op goede zorg en ondersteuning voor inwoners.

Meer ruimte om te investeren
Wethouder Financiën Hans Adriani: “Na jaren van bezuinigingen, waardoor de begroting van de gemeente in slechte tijden op orde bleef, geeft de economische meewind nu ruimte om te investeren in de stad. We investeren daarom in de kwaliteit van het groen, in speelplaatsen, in duurzame inrichting van de stad en in goede zorg voor mensen die dat nodig hebben. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat er op langere termijn nog grote financiële opgaven voor ons liggen. Daarom nemen we maatregelen om ook in de toekomst investeringen in de stad te kunnen blijven doen.”

“Om samen het verschil te gaan maken, willen we met inwoners, ondernemers en al onze partners in en om Nieuwegein de schouders eronder zetten om onze gemeente de komende vier jaar mooier en duurzamer te maken. Uitgangspunt is om initiatieven uit de stad verder te helpen – die ingezette lijn willen we verder versterken. De ambities uit het coalitieakkoord hebben we een plek gegeven in de programmabegroting, zodat we die nu kunnen gaan uitvoeren.”

Rechts wethouder Hans Adriani

Een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving
Nieuwegein wil graag een stad zijn waar het voor een ieder fijn wonen is. Daarom werkt de gemeente met projecten als de Routekaart Klimaatneutraal, Beheer op Orde, Betere Buurten en Klimaatadaptatie aan een duurzame en toekomstbestendige openbare ruimte.

In 2019 worden de eerste drie buurten uit het programma Betere Buurten opgeleverd en worden er weer nieuwe opgestart. Samen met inwoners werkt de gemeente aan een groenere buurt met vernieuwde bestrating, meer ontmoetingsmogelijkheden en moderne speelplekken. Een buurt waar jong en oud zich thuis voelt en waar het toegankelijk, schoon en veilig is. Tot slot worden buurten zo ingericht dat ze de gevolgen van klimaatverandering goed kunnen opvangen. Denk aan het toevoegen van groen.

De behoefte aan woningen is groot. Daarom zet de gemeente in op extra woningen voor verschillende doelgroepen. Meer woningen voor ouderen nabij voorzieningen, woningen voor starters op de woningmarkt, of voor mensen met een zorgbehoefte. Bouwen met oog voor behoud van erfgoed is daarbij van belang.

De invoering van de Omgevingswet biedt een kans om onze inwoners, ondernemers en initiatiefnemers nog veel meer centraal te stellen bij de inrichting van de fysieke leefomgeving. Hierover gaat de gemeente breed met de stad en de gemeenteraad in gesprek.

Een gezonde, veerkrachtige samenleving
Op veel gebieden redden de meeste inwoners en ondernemers zichzelf gelukkig prima. Met de transformatieagenda heeft de gemeente een leidraad voor een krachtiger samenleving en ondersteuning van (meer kwetsbare) inwoners. Geen blauwdruk, maar een agenda om samen met inwoners, partners en professionals te werken aan versterking van de eigen kracht. Tegelijkertijd blijft het onverminderd van belang om hulp en ondersteuning te bieden aan mensen die dit (tijdelijk) nodig hebben. Zo wordt gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening van Geynwijs. Daarnaast zetten we als gemeente in op het verkorten van de wachtlijsten in de (jeugd)zorg en wordt gezocht naar mogelijkheden om mantelzorgers te ontlasten. Tegelijk staan de budgetten voor jeugdzorg onder druk.

Een sterke stad in een sterke regio
Om als Nieuwegein een sterke stad te blijven, is regionaal samenwerken van groot belang: met ondernemers, buurgemeenten, onderwijsinstellingen, inwoners en Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Aan de hand van de economische visie en citymarketing wordt gewerkt aan een goed ondernemersklimaat. Een stevige economische profilering met drie accenten: logistiek, technische dienstverlening en gezondheid. Dat helpt bij het aantrekken van maatschappelijk verantwoorde ondernemers die onze stad verrijken.

Lage lasten
Nieuwegeinse bewoners betalen gemiddeld nog steeds lagere lokale belastingtarieven dan de andere gemeenten in de regio. De OZB krijgt alleen een inflatiecorrectie van 2,7%. Wel stijgen in 2019 de tarieven voor rioolrechten en de afvalstoffenheffing. Dit is het gevolg van de in het verleden ingezette lijn om vanaf 2019 tot kostendekkende tarieven te komen. Voor inwoners komt de lastenstijging uit op gemiddeld 6,4%

Weekmarkt Muntplein rond Kerstdagen niet op dinsdag maar op maandag

De weekmarkt op het Muntplein vindt rond de Kerstdagen niet plaats op dinsdag maar op maandag. Dit omdat Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag op een dinsdag vallen. De markt wordt nu dus gehouden op maandag 24 en maandag 31 december. De markt start op deze dagen om 08.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Omdat niet alle marktkooplieden aanwezig zijn is er een aangepaste, kleinere opstelling gemaakt. Hiermee wordt het aantal parkeerplaatsen dat niet gebruikt kan worden tot een minimum beperkt. Er is een verkeersregelaar aanwezig om de verkeerscirculatie te bevorderen, het bevoorradingsverkeer van de winkels te begeleiden en gehandicapten naar alternatieve parkeerplekken te begeleiden.

Wegsleepregeling
Op maandag 24 december en maandag 31 december kunt u tussen 06.00 uur en 18.00 uur niet parkeren in het gebied dat nodig is voor de markt. Er geldt een wegsleepregeling.

20 Nieuwegeiners ontvingen Nederlandse nationaliteit op Koninkrijksdag

20 Inwoners van Nieuwegein kregen maandag 17 december officieel het Nederlandse staatsburgerschap tijdens een ceremonie op de Nationale Naturalisatiedag. Deze ceremonie is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. Na een verklaring van verbondenheid ontvingen de Nieuwegeiners ‘De bekendmaking van het Nederlandschap’ uit handen van burgemeester Frans Backhuijs.

Burgemeester Backhuijs: “Ik spreek graag mijn waardering uit naar deze ‘nieuwe’ Nederlanders. Zij hebben bewust gekozen voor de Nederlandse nationaliteit. Al wonen ze soms al jaren in Nederland en voelen zich al helemaal Nederlander; Deze dag doen sommigen tóch afstand van hun andere nationaliteit en dat is niet niks. Vandaag is een belangrijke dag in hun leven, daarom vieren we dat met een feestelijke ceremonie.”

Naturalisatiedag wordt jaarlijks in Nederland op Koninkrijksdag (15 december) gehouden. Dit jaar is het op 17 december omdat 15 december in het weekend valt. Overal in het land vinden op deze dag naturalisatieceremonies plaats voor nieuwe Nederlanders aan wie het Nederlanderschap is verleend. Het is een officiële bijeenkomst waarin de nieuwe Nederlanders verklaren dat de wetten in het land ook voor hen gelden. De burgemeester reikt vervolgens het bewijs van verkrijging van de Nederlandse nationaliteit uit aan de nieuwe Nederlanders.

Doe jij ook mee met IkPas 2019?

Nieuwegein doet dit jaar voor het vijfde jaar mee aan de campagne IkPas. IkPas is een jaarlijkse terugkerende actie in Nederland om mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik. Door mee te doen worden Nieuwegeiners uitgedaagd om de hele maand januari geen alcohol te drinken.

Over IkPas
Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vaak alcohol drinkt? Wil je zien wat het je brengt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Je fitter voelen, meer energie hebben, misschien wat afvallen? Doe dan mee met de campagne IkPas. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode word je je bewuster van het maken van een keuze om wel of niet te drinken, doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend. Veel deelnemers van IkPas ervaren ook positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

Doe jij mee met onze ambassadeurs?
Nynke Joustra (werkzaam bij de gemeente Nieuwegein) en wethouder Jan Kuiper gaan in ieder geval de uitdaging aan. Nynke: “Kom maar op met die 30 dagen!” Ook het hele team buurtsportcoaches van SportID Nieuwegein doet mee. Sander Tuitel (buurtsportcoach): “Wij houden wel van uitdagingen en zeker als het gaat om gezondheid, dus daarom doen we graag mee aan de IkPas-periode. Het niet drinken van alcohol heeft veel gezondheidsvoordelen: je voelt je fitter, zowel fysiek als mentaal, het helpt bij het afvallen en het verkleint je kans op blessures bij het sporten en bewegen. Wij dagen alle Nieuwegeiners uit om 30 dagen geen alcohol te drinken.”

Aanmelden IkPas
Wil je zien wat er gebeurt als je 30 dagen lang geen alcohol drinkt? Geef je dan voor 1 januari op via www.ikpas.nl. IkPas helpt je vervolgens een maand lang bij jouw uitdaging. Je kunt bij IkPas terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten voor lekkere & gezonde alternatieven en extra steun op de moeilijke momenten.

€ 5.000,- voor de Voedselbank in Nieuwegein

Afgelopen woensdag 12 december, tijdens ‘Voedselbank bij Kaarslicht’, mochten de medewerkers van de Voedselbank ene cheque van maar liefst € 5.000,- in ontvangst nemen. Otto Staal van de Voedselbank: ‘Momenteel geven wij met de Voedselbank wekelijks meer dan 70 voedselpakketten uit aan inwoners die dat hard nodig hebben. Deze donatie van Van Elk Slotenservice uit Nieuwegein kunnen wij hard gebruiken. Wij danken de eigenaar en zijn vrouw dan ook zeer voor deze gulle donatie waardoor ‘Voedselban bij Kaarslicht’ heel bijzonder werd.’

De cheque met € 5.000,- werd overhandigd door Rob van Elk , zijn vrouw Louise en zoon Beau. ‘Wij’, zei Rob, kijkend naar zijn gezin, ‘hebben genoeg. Graag delen wij dit met anderen die dat hard nodig hebben.’ Als familiebedrijf en toonaangevende Slotenmaker staat Van Elk midden in de samenleving. Rob en zijn gezin willen de Voedselbank graag helpen bij hun goede werk. ‘De Voedselbank is zeer gelukkig met deze donatie’ aldus Otto Staal van de Voedselbank.

V.l.n.r: Louise van Elk, Beau, Cor van Dalen (Voedselbank) en Rob van Elk.

Aanmelden voor ‘Gluren bij de Buren’ kan nog tot 30 november aanstaande

Op zondag 10 februari 2019 vindt ‘Gluren bij de Buren‘ weer plaats in Nieuwegein. Alle wijken van Nieuwegein worden die dag weer in vervoering gebracht met optredens van lokale podiumkunstenaars in huiskamers van gastvrije bewoners.

Het concept is simpel: elke huiskamereigenaar is een dagje directeur van zijn/haar eigen poppodium of mini-schouwburg. Elke artiest speelt tussen 12.00 en 17.00 drie keer het vloerkleed plat met een optreden van 30 minuten. Tijdens Gluren bij de Buren komen buurtbewoners bij elkaar op de koffie om te genieten van intieme optredens van lokale artiesten.

Aanmelden als huiskamer of artiest
Gluren bij de Buren is op zoek naar Nieuwegeiners die deel willen uitmaken van het festival om er samen een groot succes van te maken. Dit kan van groot tot klein zijn en van flatje tot villa. De organisatie heeft als doel dat er in alle wijken van gemeente op 10 februari kan worden gegluurd.

Naast huiskamers is Gluren bij de Buren op zoek naar artiesten uit Nieuwegein die hun talent willen verspreiden. Smartlap of jazz, kindertheater of poëzie, alles kan en alles mag. Uiteraard is het voor artiesten ook mogelijk om in hun eigen huiskamer een optreden te verzorgen.