Lancering Geins Geluk groot succes

De nieuwe regeling voor inwonersinitiatieven is op Valentijnsdag geïntroduceerd. Dit werd ondersteund met een Valentijns stand in City van waaruit hartenkaarten en hartenballonnen werden uitgedeeld.

De gemeente Nieuwegein wil inwoners stimuleren om met voorstellen te komen die onze wijk, buurt of stad mooier maken. Vandaag kreeg iedereen de kans op een hartenkaart zijn of haar hartenwens te uiten. Veel bezoekers van City namen de uitdaging aan en schreven hun hartenkaart. Daarmee maakten ze ook kans op een Valentijns dinerbon voor twee. De trekking hiervan wordt binnenkort bekend gemaakt. Ook wethouder Adriani en Stekelenburg hebben een uurtje geholpen met flyeren en inwoners enthousiast maken. Natuurlijk schreven zij ook hun eigen hartenwens; wethouder Adriani wenste “dat veel inwoners met deze nieuwe regeling hun droom of idee waar kunnen maken.” Al eerder werd online een oproep gedaan aan inwoners om hun hartenwens door te geven.

Geins Geluk is een regeling in Nieuwegein die het mogelijk maakt om maatschappelijke inwonersinitiatieven te realiseren. Initiatieven gericht op een mooi, warm en gezellige stad om in te wonen. Een stad waar ruimte is voor iedereen en iedereen zich welkom voelt. Inwoners van Nieuwegein worden gestimuleerd om hier een bijdrage aan te leveren. Dit kan op vele manieren. De gemeente Nieuwegein draagt hier graag aan bij.

Inbrekersbende uit Nieuwegein gaat cel in

Vier leden van een Nieuwegeinse inbrekersbende moeten de cel in voor een reeks inbraken in de regio. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.

De twee zussen, een moeder en haar zoon pleegden een hele reeks inbraken in Amersfoort, Zeist, Huis ter Heide en Soest. Ook waren ze actief in Friesland, Groningen en Noord-Holland.

Brenda G. is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden. Zus Anna G. heeft een celstraf van 22 maanden gekregen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Moeder Jagoda M. is 22 maanden waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd. Leonardo J., de vierde verdachte, moet voor een half jaar de cel in. De tijd die de inbrekers in voorarrest hebben gezeten wordt van hun straffen afgetrokken.

De bendeleden moeten ook duizenden euro’s vergoeding betalen, voor zowel materiële als immateriële schade.

FLIPPEREN
Bij de inbraken gebruikte het viertal steeds dezelfde methode. Ze belden aan bij seniorenwoningen met een bos bloemen in hun armen. Als er niet werd opengedaan, flipperden ze met een stukje kunststof de deur open. Ook werden er valse sleutels gebruikt. Bij de inbraken zijn vooral flinke geldbedragen en sieraden gestolen.

Uiteindelijk liepen de Nieuwegeiners in augustus 2017 tegen de lamp na de diefstal van een bos bloemen in Bunnik. Ze werden kort daarna door de politie aangehouden in Huis ter Heide en aan de inbraken gelinkt. Ook zijn de vier herkend op bewakingsbeelden.

Bron: RTV Utrecht

Mannen gooien drie kilo hennep uit raam op vlucht voor de politie

De politie heeft twee mannen uit Nieuwegein en een uit Utrecht op heterdaad betrapt voor het bezit van hennep. Ze probeerden de drugs nog uit het raam van hun auto te gooien toen agenten achter ze aan kwamen, maar ze waren te laat.

De mannen kregen dinsdagavond een volgteken op de snelweg in de buurt van Nieuwegein. Op de afrit gooiden ze twee zakken met in totaal drie kilo hennep uit het raam. Zo makkelijk kwamen de mannen natuurlijk niet van de politie af en ze zijn aangehouden.

Voor wie nog het idee had om langs de snelweg op zoek te gaan: dat hoeft niet meer. De drugs zijn meteen na de aanhouding teruggevonden.

Video: Bellende parfumdief slaat weer toe op Cityplaza

De ‘bellende parfumdief’ waarover wij eerder hebben bericht, heeft weer toegeslagen bij Parfumerie Douglas in winkelcentrum Cityplaza. Dit keer gebruikte hij een andere truc.

In augustus steelt de dief tot twee keer toe parfum uit de Douglas in Nieuwegein. Dan houdt hij de flesjes parfum als een telefoon aan zijn oor, om de alarmpoortjes te omzeilen.

DERDE DIEFSTAL
In december verschijnt de man weer in de parfumwinkel en stopt een aantal flesjes parfum in de mouw van zijn jas. Als hij de winkel uitloopt, krabt hij uitgebreid op zijn hoofd, waardoor zijn armen – en dus ook de flesjes parfum – boven de alarmpoortjes komen. Op die manier steelt hij voor 400 euro aan flesjes parfum.

SIGNALEMENT
-ongeveer 40 jaar
-blanke huidskleur
-2.00 meter
-blond haar met inhammen
-blauwe jas, logo op linkermouw
-blauwe broek
-bruine schoenen

Weet u wie deze dief is, of herkent u hem? Help ons hem te pakken en bel de tiplijn: 0800-6070. Wilt u liever onbekend blijven, belt u dan naar 0800-7000 Meld Misdaad Anoniem.

Het OM: ‘Uitlatingen PVV’er Van Deùn niet strafbaar’

De uitspraken van de Utrechtse PVV-voorman Henk van Deún over de ULU-moskee zijn niet strafbaar. Dat zegt de discriminatieofficier van het Openbaar Ministerie. Van Deún, ook werkzaam voor de gemeente Nieuwegein, zei eerder dat hij de moskee in de Utrechtse wijk Lombok “bij wijze van spreken het liefst ziet afbranden.” Van Déun geeft de dagelijkse leiding aan de Regionale Sociale Recherche en coördineer de werkzaamheden van de unit P&O bij de gemeente Nieuwegein.

“Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme”, zei de PVV’er en ambtenaar bij de gemeente Nieuwegein. Deze uitspraak was voor de ULU-moskee reden om aangifte te doen van discriminatie.

NIET SCHULDIG
Het Openbaar Ministerie heeft de uitspraken getoetst en concludeert dat Van Deún zich niet schuldig heeft gemaakt aan overtreding van één van de discriminatie-artikelen in het Wetboek van Strafrecht. De wet stelt volgens het OM dat er sprake is van discriminatie wanneer een uitlating betrekking heeft op een groep mensen wegens (onder meer) hun ras of godsdienst. Kwetsende uitlatingen over een godsdienst, zoals gedaan door Van Deún, zijn niet strafbaar.

Voor aanhangers van de betreffende godsdienst kunnen dergelijke uitlatingen grievend zijn, erkent het OM, maar het betekent niet dat de uitlatingen betrekking hebben op de aanhangers zelf. “Dat maakt dat de uitlatingen van de PVV’er, hoe kwetsend of schokkend ook, in de zin van de wet niet strafbaar zijn. Evenmin is er sprake van opruiing aangezien niet wordt opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten. Dit betekent dat de aangifte niet tot strafrechtelijke vervolging zal leiden.”

Foto: Jiri Glaap, RTV Utrecht

Video: Stemwijzer Nieuwegein Online

Onder het motto: ‘Vind je politieke match op stemwijzer.nl’ en ‘heb jij al een date op 21 maart?’ heeft  de gemeente Nieuwegein op Valentijnsdag de StemWijzer online gezet. Met behulp van de StemWijzer kunnen Nieuwegeiners zich oriënteren op de standpunten van de politieke partijen voordat zij 21 maart 2018 naar de stembus gaan. Onze reporters Frans Evers en Jos van Vogelpoel waren aanwezig bij de presentatie van de Stemwijzer op het Stadshuis in Nieuwegein.

Via dertig stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezingen spelen, aan de orde. Vervolgens is in een oogopslag te zien met welke politieke partij de gebruiker de meeste overeenkomsten heeft. De StemWijzer is te vinden op deze website.

De StemWijzer bestaat uit dertig stellingen. Per stelling kan de gebruiker aangegeven of hij of zij het eens, oneens of geen van beide is. Hoe belangrijk een bepaald onderwerp is, kan na het beantwoorden van de stellingen apart aangeven worden. De StemWijzer is gemaakt in samenwerking met Prodemos, het Huis voor democratie en rechtstaat. Zij waarborgen de onafhankelijke uitslag van de StemWijzer.

Kinderfestijn: ‘Wegwijzers door de Woestijn’

De Protestantse Gemeente van Nieuwegein Noord organiseert voor de derde keer een spetterend kinderfestijn op 28 februari. Het thema is: ‘Wegwijzers door de Woestijn.’ Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom.

Het kinderfestijn is een leuke doe-en-beleefdag voor kinderen in de Basisschoolleeftijd over een Bijbels thema. Dit jaar zal Mozes ons de weg wijzen door de woestijn. De kinderen leren over hoe het leven in de woestijn is. Welke dieren en planten leven er? Wat kun je eten? En wat voor kleding kun je het beste dragen? Maar dat leren ze niet uit een boekje maar al doende: kleding is er om te passen en mee op de foto te gaan. Eten is er om te proeven. En waar speel je mee in de woestijn? Verder zijn er nog veel meer activiteiten die bij het thema aansluiten, spannend en uitdagend, maar ook rustig en ontspannen.

Geïnteresseerd? Geef je op als deelnemer door je te melden bij Mariët: jeugddiakenpgnn@gmail.com. De toegang is gratis. Wel vragen we je om op tijd te komen: tussen 08.45 en 9.00 uur in de Beatrixschool Zuilenstein aan de Lohengrinhof 10-12 in Nieuwegein.

Kledingbank zoekt aanvulling op de voorraad

Sinds de Kledingbank Nieuwegein/IJsselstein gevestigd is aan de Vredebestlaan in Nieuwegein, en ook mensen met een Nieuwegein Stadspas er gebruik van kunnen maken, is het aantal klanten sterk gestegen. Tegelijkertijd zijn er in de stad meer kledingbakken komen te staan. Gevolg is dat de voorraden drastisch geslonken zijn.

Marion van Roessel, vrijwilliger bij de Kledingbank: ‘Het is soms echt dramatisch. Mensen komen hier omdat ze niet op een andere manier aan kleding kunnen komen en dan is het heel vervelend als we ze niets kunnen bieden.’ Haar collega Truus van Wijk vult aan: ‘Vandaar onze dringende oproep aan de Nieuwegeiners die kleding over hebben: doe het in de bak op het terrein van de Vredebestlaan 23 of kom het even bij ons binnen brengen. Dat laatste kan op dinsdag en de vrijdagen tussen 09.00 uur en 12.30 uur.’

ROC Midden Nederland dringt mbo-vacatures terug met speeddate

Op dinsdag 13 februari ontmoetten horecastudenten en -bedrijven elkaar tijdens de speeddates van het Facility, Horeca en Travel college in Nieuwegein. ROC Midden Nederland sloeg voor deze speeddates de handen ineen met het bedrijfsleven. Op deze manier hopen zij samen het aantal openstaande mbo-vacatures terug te dringen. Dat hier behoefte aan is laat de forse groei in het aantal vacatures voor mbo’ers zien. Alleen al in de horeca- en recreatiesector waren vorig jaar tussen februari en augustus bijna 50.000 openstaande vacatures.

Van speeddate naar werkplek
Ruim 70 bedrijven uit de hele regio verzamelden zich om kennis te maken met potentiële stagiaires of werknemers. Aanwezige restaurants als Vroeg uit Bunnik, hotelketen Van der Valk, Brothers Horeca Groep, Hotel Restaurant de Nederlanden en Okura uit Amsterdam zijn hard op zoek naar goede horecastudenten. Ook Ralph Klaare, eigenaar van restaurant De Schildkamp, schoof aan tijdens de speeddates. “Het bedrijfsleven staat te springen om goede horeca mbo’ers”, aldus Klaare.

Het mbo verdient de aandacht
Door korte gesprekjes met verschillende bedrijven konden de studenten zich oriënteren op een beroep in de horeca. In verschillende rondes presenteerden de studenten en de bedrijven zichzelf aan elkaar. “Met deze speeddates wilden wij mbo-leerlingen een podium bieden, want zij verdienen de aandacht van het bedrijfsleven” aldus Bas Scheerhoorn, stagecoördinator Facility, Horeca en Travel College.

Facility, Horeca & Travel College
Het Facility, Horeca & Travel College is een van de 13 kleinschalige, branchegerichte mbo-colleges van ROC Midden Nederland. Op het Facility, Horeca & Travel College worden studenten opgeleid voor het horecavak, de wereld van de Facilitaire Dienstverlening of de sector Toerisme. Studenten leren om de wensen van hun gasten te vervullen en ze te laten genieten van een professioneel bereide maaltijd, een prettige werkomgeving of een welverdiende vakantie. In de interne levensechte leerbedrijven doen studenten in een vertrouwde, veilige omgeving praktijkervaring op.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Eens per jaar helpt men je herinneren dat je je dierbaren moet laten weten dat je van ze houdt of wat ze voor je betekenen. Er komen speciale kaartjes, chocolaatjes, bloemen, thee, koffie, koekenpannen… Cadeautjes krijgen en geven is altijd leuk, maar wat is het allerbelangrijkste?’