Brandweeroefening laat wijkbewoners Batau Noord aardig schrikken

Donderdagavond werden de bewoners aan de Elandweide verrast door de brandweer in hun wijk. Later bleek dat het om een oefening ging. Voor de oefening werd een fictieve brand bestreden in een woonhuis aan de Elandweide in Batau Noord. Omwonenden waren erg geschrokken en verbaasd dat zij niet op de hoogte waren gebracht van deze oefening. Een deur werd ingetrapt en de straat stond vol rook, die later dus nep bleek te zijn.

Een omwonende laat onze redactie weten: ‘Vanavond was er een brandoefening op de Elandweide. Bewoners zijn hier niet van de op de hoogte gesteld. Mijn vriendin die op Damhertweide 17 woont zag ook de rook vanuit het hoekhuis komen. (Damhertweide ligt achter de Elandweide) zij stond op zolder en schrok van de rook en zag brandweerlieden binnen lopen in het huis. Ook zij zijn niet op de hoogte gesteld. Gelukkig was het een oefening!!’

Waarom de bewoners niet op de hoogte zijn gesteld kon Veiligheids Regio Utrecht (VRU) onze redactie donderdagavond nog niet vertellen. Evenmin of de oefening geslaagd zou zijn.

Gemeente werkt aan het waterovelast in Batau Zuid

Een deel van de huizen in de woonwijk Batau Zuid (Rijtuigenbuurt en Gaarden) heeft sinds woensdagavond last van wateroverlast in de riolering. De oorzaak is waarschijnlijk de grote regenval in combinatie met het smeltwater. Daardoor kan het water in de riolering in laaggelegen gebieden in de woonwijk moeilijker afgevoerd worden. Waterschap De Stichtse Rijnlanden heeft inmiddels  maatregelen genomen vanwege de smeltende sneeuw en de regenval van de afgelopen dagen. Daardoor is de bodem verzadigd en is er in sloten en rivieren sprake van hoog water.

De bewoners die het aangaat zullen het merken doordat ze hoog water in het toilet hebben. Het advies is om het gebruik van wasmachines en vaatwasmachines uit te stellen en het gebruik van toilet en douche zo veel mogelijk te beperken. Er wordt hard gewerkt om de oorzaak te vinden en op te lossen. U kunt aan het waterpeil in uw toilet zien of het euvel verholpen is.

Naar verwachting blijft het tot en met morgen droog. In het weekend valt er weer wat neerslag. Volgens het waterschap duurt het nog wel even voordat het waterpeil weer terug is op het normale niveau.

Update 15 december
Volgens de laatste metingen is het waterpeil in het stamriool op dit moment gezakt, dit betekent dat u weer gebruik kunt maken van het toilet, douche, wasmachines en vaatwasmachines. Mocht u als u inwoner van de Rijtuigenbuurt of Gaarden nog problemen ondervinden, en merkt u dat het waterpeil in uw toilet nog niet gezakt is, neemt u dan contact met de gemeente Nieuwegein op (Tel. 14 030).

Het gebied dat wateroverlast heeft betreft het blauwe gedeelte op de kaart

Geslaagde ‘Voedselbank bij Kaarslicht’

Gisteren maakte de organisatie achter ‘Vreeswijk bij Kaarslicht’ bekend dat helaas een deel van de activiteiten niet konden doorgaan. Vanwege het slechte weer konden de kaarsje en de fakkels binnen de sluizen niet aangestoken worden. De regen zou de kaarsjes direct doen doven. Ook was de organisatie bang dat vanwege de gladheid ongelukken zoude gebeuren.

Het was voor het eerst sinds de start van het evenement dat de kaarsjes niet werden aangestoken in Vreeswijk. Enkele activiteiten gingen wel door. Zo was er een kerstmarkt aan de Handelskade en konden mensen een bezoek brengen aan ‘Voedselbank bij Kaarslicht’ aan de Montageweg. Onze reporters Frans Evers en Jos van Vogelpoel waren daarbij aanwezig en maakte bovenstaand videoverslag.

De Voedselbank wil op deze bijzondere manier aan de bewoners van Nieuwegein en IJsselstein laten zien waar zij gevestigd is en wat er gedaan moet worden om 70 gezinnen in deze gemeenten van een voedselpakket te kunnen voorzien.

Otto Staal: ‘Wij zijn er trots op om te kunnen laten zien hoe de Voedselbank werkt. Ook willen wij graag iets terug doen voor alle relaties die ons de afgelopen jaren hebben gesteund met het doneren van voedsel en/of middelen.’ Leerlingen van het ROC Horeca, Travel & Facility Events uit Nieuwegein verzorgden deze avond de catering.

Frans Evers in gesprek met Otto Staal

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Gisteren en vandaag moest ik de hulp inroepen van een oude bekende: mijn geluksengeltje. Lang heb ik haar niet nodig gehad, maar met deze sneeuw moesten alle zeilen bijgezet worden. En… het is gelukt! Geen valpartijen, tram reed lekker door en de vertraging minimaal. Geluksengeltje… bedankt! Hopelijk heb je ook de tijd gehad andere mensen te helpen.’

Afzwemmen voor B-diploma in Merwestein

Woensdag 13 december 2017 werd er afgezwommen voor het B- diploma en was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het tweede diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto hieronder de trotse kinderen met hun diploma:

Qasim Abdullah El Ayadi, Rami Stouti, Hanna Rzad, Elizabeth Ravesteijn, Bas van Zijl, Michiel van der Wurff, Jeslyn Janssens, Lindsay van der Straten, Nadim Bouraajaj, Tyrone Peerkhan, Aya Bari, Sarah Brouwer, Jayden Zieltjens, Sem Ranselaar, Dez Ranselaar, Sanne van de Meent, Rosalie Elving, Luca Guénif, Liz Seeger, Willemijn Oortwijn, Mason Chin joe kie, Ella van den Berg, Malak Abdelghani Idrissi, Lenn Hendriksen, Ian Soemodihardjo, Chelsey van Haarlem, Hiba Charef, Dina Moulah Rabbi, Daniël Weinreich, Maren de Bruin, Khaled Hamza, Levi Koopmans en  Abby Rous.

Spelen tegen de e-Sporters van FC Utrecht bij de MediaMarkt in Nieuwegein

Aankomende vrijdagmiddag 15 december zijn de e-Sporters van FC Utrecht bij de MediaMarkt in Nieuwegein. Speel jij graag FIFA18 en wil jij je skills beproeven tegen de pro gamer Danny Hazebroek of influencer Lode de Boo? Dan kan dat aankomende vrijdag van 15.00 uur tot 17.00 uur op Cityplaza bij de MediaMarkt.

Danny Hazebroek (21) is samen met Lode de Boo pro gamer bij FC Utrecht en komt uit in de e-divisie en toernooien in binnen- en buitenland. Hazebroek kwam afgelopen seizoen uit voor Excelsior in de e-divisie maar werd door FC Utrecht ‘weggekocht’ vanwege zijn technische skills.

“eSports gaan we dit seizoen inzetten als middel om onze supporters op te zoeken en om de band met onze achterban verder te versterken”, aldus FC Utrecht’s Manager Maatschappelijk Niek Amelink. “Het dient als middel om onze online én offline community verder uit te bouwen. We gaan meerdere evenementen organiseren en een fancompetitie in het leven roepen.” Morgen kan Nieuwegein kennismaken met deze twee sporters bij de MediaMarkt in Nieuwegein.