Openingsrit Motorclub Nieuwegein (MCN)

Op zondag 9 april vindt de feestelijke opening van het motorseizoen plaats bij de Motorclub Nieuwegein (MCN). Om het motorseizoen 2017 te openen zal om 11.00 uur traditioneel de vlag worden gehesen door de voorzitter van de motorclub in het clubhuis. Deze is gevestigd in het Petanquecentrum aan de Galecopperzoom 1 in Nieuwegein. Hiermee wordt het jaarprogramma van de club officieel geopend. Alle motorrijders uit Nieuwegein en omgeving zijn dan ook vanaf 10.00 uur van harte welkom. Deelname is zoals altijd gratis en iedereen mag meerijden met zijn/haar motor.

Voorafgaand aan de rit op zondag 9 april aanstaande is er koffie met lekkers voor alle deelnemers, zowel voor leden als niet-leden. Na 11.00 uur vertrekken de deelnemers in groepen, begeleid door ervaren motorrijders. De rit gaat langs de mooiste landelijke kronkelwegen en is zo’n 150 km. Rond 16.00 uur is iedereen weer terug.

Tijdens de koffie-, thee en lunchstops wordt niet alleen iets verteld over wat de club zoal doet tijdens het motorseizoen, maar ook welke activiteiten gedurende de winter plaatsvinden om contact met elkaar te houden. Denk hierbij aan GPS-trainingen, motor-EHBO en diverse presentaties van motorreizen.

Dit jaar wordt de jongerenafdeling van de MCN extra in het zonnetje gezet. Veel motorrijders zijn immers al wat ouder en dan zou de aandacht voor de jongere rijders, die veel van de oudjes kunnen leren, kunnen verslappen. Jong MCN is een initiatief van enkele jongeren om ook hun leeftijdgenoten voor het motorrijden in een club te interesseren.

De Motorclub Nieuwegein is een vereniging en is opgericht in 1975. Het ledenaantal varieert en ligt gemiddeld tussen de 90 en 100. Motorrijden met de motorclub is leuk, maar rijden in clubverband houdt ook in dat men, voor de eigen veiligheid en van anderen, over een goede motorbeheersing beschikt en men zich aan bepaalde regels kan houden. Ook daar wordt uitgebreid aandacht aan geschonken.

Transformatieagenda Sociaal Domein 2017-2020

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft de Transformatieagenda Sociaal Domein 2017-2020 onlangs aangenomen. Hierin wordt uitgewerkt hoe in de komende jaren passende ondersteuning voor inwoners wordt georganiseerd. Daarbij wordt uitgegaan van een hoog niveau van participatie van alle inwoners, met- en zonder beperking. GroenLinks vindt dat Nieuwegein grote stappen heeft gezet in een nieuwe manier van werken in het sociale domein waarbij zoveel mogelijk de leefwereld van onze inwoners de uitgangssituatie is. Wel mist GroenLinks in deze agenda welke maatschappelijke effecten we willen bereiken, en hoe er structurele aandacht blijft voor kwetsbare inwoners voor wie ‘zelfredzaamheid’ geen automatisch gegeven is.

De organisatie van de zorg in Nederland ondergaat ingrijpende veranderingen: gemeenten krijgen meer verantwoordelijk om te zorgen dat er goede zorg is waarop inwoners, jong en oud, een beroep kunnen doen. Vanaf 2015 zijn deze veranderingen in gang gezet, en is bijvoorbeeld Geynwijs opgericht met de sociale wijkteams. In de Transformatieagenda 2017-2020 wordt op grote lijnen uitgewerkt hoe de veranderingen in het Sociaal Domein verder vorm gaan krijgen. Belangrijke uitgangspunten zijn dat de situatie van de inwoner het startpunt is, dat er passende ondersteuning is en een hoog niveau van actieve deelname van inwoners. GroenLinks onderschrijft de Transformatieagenda 2017-202 op hoofdlijnen en is positief over het stimuleren van inwoners om te participeren.

Groenlinks laats onze redactie weten: ‘Toch hebben we twee kritische noties bij de Transformatieagenda: wat willen we bereikt hebben over vier jaren, we missen de stip op de horizon. Welke maatschappelijke effecten willen we zien over vier jaren? Ook vindt GroenLinks dat de Transformatieagenda zich te eenzijdig richt op de zelfredzaamheid van bewoners. GroenLinks wil graag dat mensen voor wie zelfredzaamheid en eigen kracht niet vanzelfsprekend zijn, toch de zorg krijgen die ze nodig hebben. We willen voorkomen dat een nieuwe structuur en aanpak te eenzijdig geconstrueerd is op té hoge verwachtingen van eigen regie, zelfredzaamheid. Daarmee doen we de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te kort. Bovendien willen we voorkomen dat we inwoners van de politiek vervreemden.’

Groenlinks in Nieuwegein vindt het nodig dat voor de meest kwetsbare doelgroepen meer uitgesproken en samenhangend beleid wordt ontwikkeld. GroenLinks: ‘De wens om niemand uit te sluiten ondersteunen we van harte, maar dit vergt een proactieve benadering. Tijdens de bespreking van de Transformatieagenda heeft GroenLinks een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om zich proactief in te zetten voor mensen voor wie het actief zoeken en vragen van ondersteuning moeilijk is en voor wie er dus grenzen zijn aan hun zelfredzaamheid. Deze motie is niet door de raad aangenomen. GroenLinks zal zich uiteraard onverminderd blijven inzetten voor mensen voor wie participatie en zelfredzaamheid geen vanzelfsprekendheden zijn.’

Gratis cursus voor werken met digitale overheid

Wethouder Martijn Stekelenburg heeft onlangs de certificaten uitgereikt aan de eerste groep deelnemers van de cursus Digisterker ‘werken met de e-overheid’. (zie foto onderaan). Deze vierdelige cursus is geschikt voor iedereen die vaardiger wil worden in het werken met de digitale overheid.  De cursus wordt op verschillende momenten gegeven, zowel overdag als ’s avonds.

De wethouder onderstreepte het belang dat iedereen in Nieuwegein dezelfde kansen krijgt ‘Ik vind het als wethouder belangrijk dat iedereen kan meekomen in de samenleving, ook op het digitale vlak. Het is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden en we moeten ervoor zorgen dat alle mensen daarin bij blijven.’

De cursus is een initiatief van en wordt gegeven door MOvactor. Dankzij de samenwerking met Werk & Inkomen Lekstroom (WIL), bibliotheek De Tweede Verdieping en de gemeente Nieuwegein is deze cursus gratis te volgen in het Stadshuis in Nieuwegein.

Inschrijven voor de eerstvolgende cursus kan via activiteiten@movactor.nl. Bellen kan ook: (030) 60 33 748.

De eerste groep deelnemers met hun certificaat

Rotarylid en arts Albertine Perre uit Nieuwegein naar India

Op 30 maart vertrekt een team van zeven Rotaryleden uit de regio Utrecht naar India, ook de Nieuwegeinse arts, Albertine Perre vertrekt naar India. Zij gaat als Rotaryvrijwilligster deelnemen aan de ‘National Immunization Days’, waarbij 170 miljoen kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar tegen polio gevaccineerd gaan worden. Polio (kinderverlamming) is een ziekte, die nog steeds slachtoffers maakt. De Rotarians zullen daar deel gaan uitmaken van lokale gezondheidsteams en samen met professionele gezondheidswerkers en vrijwilligers ruim een week actief zijn in de staat Uttar Pradesh in het noordoosten van India. Het Nederlandse team staat onder leiding van de Nieuwegeinse arts, Albertine Perre.

Het team ondersteunt ook de ‘Free Health Camps’ in de sloppenwijken van Moradabad met een financiële bijdrage. De lokale bevolking  wordt daar gratis medische zorg  geboden. Het Rotaryvaccinatieteam zamelt ook geld in voor operaties van poliopatiënten in het St. Stephens Hospital in New Delhi, dat het direct na aankomt ook gaat bezoeken.

Rotary en ‘End Polio Now’
Rotary is een wereldwijde humanitaire serviceorganisatie, die zich lokaal en wereldwijd inzet voor maatschappelijke doelen. De laatste 30 jaar heeft Rotary zich sterk gemaakt voor het uitroeien van polio en hoewel men polio voor bijna 99% als ziekte heeft uitgebannen, vraagt de laatste 1% nog een enorme inspanning.

De ‘End Polio Now’ campagne  van Rotary is erg succesvol gebleken: bij de start in 1985 zijn er wereldwijd nog 350.000  nieuwe poliogevallen per jaar in meer dan 120 landen. In  2016, 30 jaar later, zijn dat er wereldwijd nog maar 37: in Pakistan (20) en Afghanistan (13) en in Nigeria (4)!

In 2017 zijn er tot nu wereldwijd slechts 4 gevallen gemeld. De verwachting is dat polio binnen een of twee jaar, na het eerder uitroeien van pokken, de tweede virusziekte zal zijn die wereldwijd niet meer zal voorkomen.

‘National Immunization Days’
Voor India geldt dat, dankzij de jaarlijkse vaccinatiecampagnes, nu voor het zevende jaar op rij geen nieuwe gevallen van polio zijn gemeld. Zolang polio nog in de buurlanden voorkomt, blijft het noodzakelijk om de vaccinaties te blijven uitvoeren om nieuwe poliogevallen te voorkomen. Daarom organiseert men jaarlijks in heel India nationale vaccinatiedagen. Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar worden gevaccineerd met 2 druppels vaccin in hun mond . Hun linker pinknageltje wordt met een stift paars gemarkeerd en krijgen een leuk speeltje.De teams vaccineren de kinderen op centrale locaties en gaan daarna langs de huizen van deur tot deur, ook in de sloppenwijken, om geen enkel kind over te slaan.

Albertine Perre, lid van Rotaryclub Vianen-Vreeswijk, benadrukt het belang van de campagne: “We zijn met Rotary al jaren met deze campagne bezig en feitelijk heel dicht bij de finish. We hebben een unieke kans om deze ziekte te stoppen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we geen enkel kind missen.”

Wereldwijd
Het wereldwijde initiatief voor de bestrijding van polio is een partnerschap van de  Rotary International, World Health Organization, het Amerikaanse Centre for Disease Control en Prevention, het VN-Kinderfonds (UNICEF) en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Sinds 1985 heeft Rotary meer dan 1 miljard dollar voor ‘End Polio Now’ bij elkaar gebracht en heeft men zodoende meer dan 2 miljard kinderen in 122 landen kunnen immuniseren. Verdere informatie over de campagne: www.endpolionow.org

Albertine Perre met het team

 

Opening TOP Stadspark Oudegein

Op vrijdag 7 april zal het Toeristisch Overstappunt (TOP) in het Stadspark Oudegein worden geopend. Dit Toeristisch Overstap Punt is gelegen nabij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2 in Nieuwegein en is een initiatief van de Gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht, programmabureau Utrecht-West, Jack’s Grillhouse en Gebiedscoöperatie O-gen.

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. De TOP’s zijn te herkennen aan een stalen groene grashalm  of een zuil met informatie over de locatie, de omgeving en de routes.

Bij TOP Stadspark Oudegein is tevens een kanosteiger aangelegd, zodat de omgeving ook per kano (binnenkort te huur bij Jack’s Grillhouse) kan worden verkend.

TOP Stadspark Oudegein en de kanosteiger zijn mede mogelijk gemaakt door provincie Utrecht, programmabureau Utrecht-West, de gemeente Nieuwegein, Jack’s Grillhouse en Gebiedscoöperatie O-gen.

Vrouw 80 jaar uit Nieuwegein aangehouden voor babbeltruc

Zondagmiddag 26 maart jl. wist een 80-jarige dame uit Nieuwegein met een babbeltruc sieraden uit een woning Apeldoorn mee te nemen. De bejaarde dame deed dit samen met een andere vrouw uit eveneens Nieuwegein. Kort na de babbeltruc kon de politie de bejaarde vrouw aanhouden in de omgeving van de woning waar de bejaarde vrouw de sieraden had gestolen. De gestolen sieraden werden bij de aanhouding bij de vrouw aangetroffen.

Naar de medeverdachte van de vrouw uit Nieuwegein wordt nog gezocht. Volgens de politie gaat het om een jongere vrouw, van rond de twintig jaar oud. De vrouw had lang haar in een knot, ze droeg zwarte rok en blauwe jas. Ook zou ze een bruine tas bij zich hebben gehad. Hoe de twee verdachten precies te werk zijn gegaan en de sieraden hebben ontvreemd, is niet bekend gemaakt hoorde politie.

Open Podium: ‘Play the Pit’

Play The Pit, een gratis open podium in Nieuwegein, voor elk muziekgenre en elke artiest. ‘Nu Play The Pit na zes edities naam begint te krijgen en elke maand artiesten en steeds meer bezoekers weet te trekken, kan een grootse lancering niet uitblijven. En groots wordt het, Play The Pit presents Pitpop!’ aldus Inge Visser, initiatiefneemster van ‘Play the Pit.’

The Pit is een subcultureel podium en café in Nieuwegein. Het doel van The Pit is om de regionale muziekscene te stimuleren door artiesten een plek te bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen. Dit door het optreden tijdens live bandavonden, oefenen in de oefenruimte en door te spelen op het open podium.

Visser: ‘Juist voor beginnende artiesten is het lastig om een podium te vinden waar ze tot hun recht kunnen komen, en daar biedt The Pit uitkomst. Inge Visser nam als inwoonster van Nieuwegein in 2015 het initiatief om artiesten een open podium te geven waar zij andere artiesten kunnen ontmoeten, elkaar i nspireren en met elkaar kunnen netwerken. Solo of band, covers of eigen songs, iedereen is welkom. Ook is het open podium een plek waar muziekliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. Om het open podium te realiseren vanaf 2016 zocht zij samenwerking met The Pit. Een fantastische plek waar enthousiaste vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten om elke artiest het beste van zichzelf te laten zien!’

Play The Pit kondigt met trots de eerste editie van PitPop aan, twee keer per jaar een festival waar je als artiest gespeeld wil hebben! Acts voor het festival worden bij het open podium Play The Pit gespot of komen in beeld via de contacten bij ‘Play The Pit.’ De Nieuwegeinse wethouder Martijn Stekelenburg zal zingend de eerste editie ‘Play The Pit presents PitPop’ op 13 mei 2017 openen.

The Pit is gevestigd aan de Nedereindseweg 401 in Nieuwegein. Het programma is gevarieerd en de toegang is gratis.

Klokkenmaker uit Nieuwegein maakt overuren door zomertijd

De zomertijd is ingegaan dit weekend en dat levert voor de Nieuwegeinse klokkenmaker Vincent Voorn extra veel werk op. De tientallen klokken in zijn werkplaats moeten allemaal een uur vooruit en ook melden zich elk half jaar weer klanten met vragen over wijzers die voor- of achteruit moeten.

“Je hebt altijd mensen die mij vragen gaan stellen over hoe het moet. Of het gaat stuk. Dat moeten we dan toch weer repareren en uitleggen hoe het mis is gegaan”, aldus Voorn.

Vincent Voorn, die in Nieuwegein bekend staat als Vadertje Tijd, is gespecialiseerd in het mechanische uurwerk. Dus staande klokken, staartklokken en horloges. In zijn werkplaats bulkt het van de klokken en die moeten nu allemaal een slinger krijgen. “Je moet er wel even voor gaan”, zegt Voorn. “Maar je weet dat het iedere zomer- en wintertijd weer gaat gebeuren.”

Voorn zegt het met liefde te doen omdat hij met volle overtuiging heeft gekozen voor het klokkenmakersvak. “Liefde voor het mechaniek en dan uitdokteren hoe het werkt. En het dan op een gegeven moment voor elkaar krijgen. Dat is dan geweldig als je `s ochtends wakker wordt en je ziet die klok weer liggen.”

Hij werkt nu bijvoorbeeld ook aan een 18e-eeuwse klok met snaren van schapendarmen. “Die moet precies zo weer nagemaakt worden, wil de klok weer goed werken. In die tijd was het hebben van de tijd ook een voorrecht”, zegt Voorn. “Als je de tijd had was je welgesteld.”

De zomertijd is ingegaan dit weekend en dat levert voor de Nieuwegeinse klokkenmaker Vincent Voorn extra veel werk op. Tekst en foto: RTV Utrecht

Dames tafeltennisters VTV zeker van Play-offs om landstitel

De Tafeltennis dames uit Vreeswijk (VTV) hebben afgelopen weekend de tafeltennissers van Scylla uit Leiden weten te verslaan. De nummer 2 van de Eredivisie won thuis met maar liefst 4-2 van de nummer 4 in dezelfde competitie.

Doordat VTV verleden week al de winst wist te pakken op Den Helder waren de dames al verzekerd van de Play-offs. In de reguliere competitie staat nog één  wedstrijd op het programma. Ook de dames van SKF uit Veenendaal zijn al zeker van de Play-offs om de landstitel.

Raadsbijeenkomsten maart/april 2017

30 maart 2017            Raadsinformatiebijeenkomst Kantoortransformatie Meander

Op donderdag 23 maart is er een raadsinformatiebijeenkomst over de voorgenomen kantoortransformatie door Portaal naar woningen van het pand het Meander aan de Structuurbaan. Op de bijeenkomst worden de aanwezigen bijgepraat over de stand van zaken van de planvorming en wordt ingezoomd op het gemeentelijk beleid m.b.t. transformaties en de te doorlopen procedure, de ligging Meander in de omgeving, de zorgen vanuit de omliggende bedrijven en de visie op het wonen in het Meander. De bijeenkomst vindt plaats in het Meander aan de Structuurbaan en begint om 20.00 uur.

5 april 2017                 Commissie Samenleving

Woensdag 5 april vergadert de commissie Samenleving in het Stadshuis, Stadsplein 1. Aanvang is 20.00 uur. Op de voorlopige agenda staat het onderwerp “Zienswijze kaderbrief 2018 PAUW

Bedrijven”.

6 april 2017                 Commissie ROM

Op donderdag 6 april komt de commissie ROM bijeen. Aanvang 20.00 uur in het Stadshuis, Stadsplein 1. Op de voorlopige agenda staat als onderwerp de Kadernota en begroting AVU 2018.

6 april 2017                 Commissie ABZ

De voor 6 april geplande vergadering van de commissie ABZ is komen te vervallen.

 

Datum Overige bijeenkomsten Aanvang
13 april 2017 Raadsinformatiebijeenkomst over Veiligheidsaanpak Nieuwegein; locatie Theater Bibliotheek, Stadsplein 1 20.00 uur
13 april 2017 Raadsinformatiebijeenkomst over Werk en Inkomen Lekstroom en Transformatie Wsw; locatie Buurtplein Batau, Dukatenburg 1. 20.00 uur
20 april 2017 Bijzondere raadsvergadering

Reguliere raadsvergadering

19.30 uur

20.30 uur

Algemene informatie

De agenda’s voor de raadsinformatiebijeenkomst van 30 maart en de commissievergaderingen van 5 en 6 april zijn te raadplegen via de website http://www.nieuwegein.nl/gemeenteraad. Insprekers voor de commissievergaderingen worden bij voorkeur verzocht zich aan te melden via het emailadres griffie@nieuwegein.nl. Aanmelden kan ook tot een half uur voor aanvang in de betreffende vergaderruimte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het emailadres griffie@nieuwegein.nl.