‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Ook in de natuur wordt Zwarte Piet wel eens toegespeeld aan allerlei insecten, vooral vliegen. Dus deze keer maar eens een zwarte vlieg met een kop als een toverbal: het distelgalboorvliegje.’

‘Zwarte Piet is een karikatuur van een zwarte neger, en daar voelen sommige mensen zich beledigd door. In de natuur vliegen allerlei zwarte insecten rond, en daarvan is dit bolle zwartje een karikaturaal voorbeeld. Het distelgalboorvliegje zit er bij als een vogeltje, maar met zijn 6½ mm lengte is het toch echt een vliegje!’

Marie-Chantal Den Brok-Valkenburg ‘Beste Buur van Nieuwegein’

Woensdag 7 december jl. is de ‘Beste Buur van Nieuwegein’ gekozen. In Buurtplein Galecop waren alle genomineerden uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje vol spanning af te wachten wie de titel mee naar huis kon nemen.

Alle genomineerden werden in het zonnetje gezet op deze bijzondere dag. Ervaringen werden uitgewisseld, en een kleine attentie in ontvangst genomen. ‘Want oog voor elkaar hebben, zo gewoon maar toch bijzonder. Daar werpen wij onze blik op. Een blikje gevuld met een kleine attentie en een duimpje voor de hulp die je de ander bied’ aldus MOvactor die de ‘wedstrijd’ organiseerde.

Uiteindelijk werd bekend dat Marie-Chantal Den Brok-Valkenburg de eerste ‘Beste Buur van Nieuwegein’ is geworden. Een buur uit de Wijk Batau-Zuid en wel op de Rijtuigendrift.

Een buurvrouw geeft aan: ‘Zij staat voor iedereen klaar. Rijden met de auto voor een boodschap, brengen naar afspraken omdat je dit zelf niet kunt. Kinderen uit de buurt kunnen ook altijd op haar rekenen . Ze is een warme hartelijke vrouw.  Zelf zegt ze altijd dit komt door mijn Brabantse achtergrond, ik zeg altijd Marie je hebt een hart van goud. Ze zet anderen altijd op de eerste plaats en daarom nomineer ik heel erg graag Marie-chantal om nu eens haar te eren.’

Het team Vrijwillige Inzet van MOvactor feliciteert Marie-Chantal Den Brok-Valkenburg met de trofee: ‘Beste Buur van Nieuwegein”! ‘Actief voor straat, buurt en wijk! Verloren kinderen en helpende hand aan de buren. Wij vinden het geweldig wat jij hebt gedaan’ aldus de organisatie.

Marie-Chantal Den Brok-Valkenburg met haar ‘duimpje’

 

Vrouw belaagd door man, getuigen gezocht

Donderdagavond 8 december werd een vrouw door een man belaagd op de Dukatenburg. De recherche zoekt getuigen.

Rond 23.15 uur stapte een vrouw uit haar auto toen zij ineens door een onbekende man terug in haar auto werd geduwd. Hij probeerde haar vast te pakken, maar ze wist zich tegen hem te verzetten door te schreeuwen en hem te schoppen. Hierop rende de man weg, via een brandgang tussen de woningen, in de richting van de Nedereindseweg.

Tips!
De man is tussen de 45 en 50 jaar oud, is ongeveer 1.80 meter lang, heeft kort bruin haar, volle lippen en bolle ogen. Hij droeg donkere kleding en had een sjaal om.

Onderzoek
Agenten zochten in de omgeving maar troffen niemand aan. De recherche is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. Heeft u de man gezien in de omgeving van de Dukatenburg? Bent u getuige geweest van het incidente? Of heeft u andere informatie die het onderzoek kan helpen? Neemt u dan contact op met de recherche in Nieuwegein via 0900-8844 of via dit tipformulier. Anoniem reageren kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via M-online.

Eerste tram Uithoflijn aangekomen in Nieuwegein

De eerste tram voor de Uithoflijn is in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 december 2016 aangekomen na een reis van bijna 2200 kilometer. Die voerde vanuit het Spaanse Zaragoza via nationale Franse wegen, omdat het transport te zwaar is volgens de regels voor de Franse tolwegen. De rit ging met maximaal 60 kilometer per uur door pittoreske Franse dorpjes en vervolgens over de Duitse snelwegen via de Nederlandse A2 naar de remise in Nieuwegein. Het bijzondere transport op een uitschuifbare dieplader reed met verkeersbegeleiding en kreeg op de Duitse Autobahn zelfs politie-escorte. Onderweg passeerde ze zo’n tweehonderd rotondes en vele verkeersborden die voor het transport weggehaald moesten worden en daarna weer teruggeplaatst moesten worden. Zo is bijvoorbeeld in Nieuwegein de vluchtheuvel op de Utrechtsestraatweg weggehaald en komen er drie ‘mobiele’ verkeersborden. De route is voorafgaand aan het eerste transport helemaal verkend door transporteur Van der Vlist.

Deze tram is de eerste van in totaal 27 trams die voor de Uithoflijn besteld zijn. Vanaf eind februari volgt maandelijkse levering en transport van trams nummer twee, drie, vier en vijf. Daarna is er tweewekelijkse levering en transport van de overige 22 trams. Het Spaanse bedrijf CAF levert de lagevloertrams van 33 meter lang en 2,65 meter breed. Per tram kunnen er 216 reizigers mee. De tramstellen gaan gekoppeld rijden, waardoor de capaciteit verdubbelt. De trams zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen.

U kunt de eerste tram van buiten bewonderen op woensdag 18 januari tijdens de open middag van 14.30-16.30 uur. Ook is het dan mogelijk om virtueel een eerste tramrit mee te maken in de levensechte tramsimulator. Trambestuurders-in-opleiding gebruiken deze simulator om te oefenen. Adres: Remiseweg 7, 3438 LA Nieuwegein.

In het voorjaar van 2017 rijden de trams speciale nachtelijke toelatingsritten tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en de remise in Nieuwegein. Medio 2017 start het testrijden tussen Utrecht Centraal Centrumzijde en P+R De Uithof. In deze periode worden de trams getest, de traminfrastructuur getest en wordt gekeken of de trams en de traminfrastructuur goed samenwerken. Daarna toetsen provincie Utrecht en U-OV tot medio 2018 het tramvervoerssysteem: onder meer de dienstregeling, de aansluiting met ander openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het spoor voor nood- en hulpdiensten. Medio 2018 kunnen passagiers meerijden.

Video is van Rob Wientjes.

Jesse Puts in de finale 50 meter vrije slag korte baan

Jesse Puts van zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein staat vandaag bij de WK kortebaan in Windsor (Canada) op het startblok bij de finale van de 50 meter vrije slag op de korte baan. De 22-jarige houder van het Nederlands record plaatste zich  donderdag als zesde voor de eindstrijd. Puts klokte in de halve finales 21,33 seconden, iets sneller dan eerder op de dag in de series (21,42), dit was goed oor de derde kwalificatietijd. Alleen de Rus Vladimir Morozov (21.27) en Douglas Erasmus uit Zuid Afrika (21.31) waren toen sneller dan Jesse Puts.

De zwemmer scherpte vorige maand in Hoofddorp zijn Nederlands record op de 50 vrij aan tot 21,05. Als Puts vrijdag in de WK-finale weer in de buurt komt van die tijd, is een medaille mogelijk. De Rus Vladimir Morozov zette 21,05 op de klok in de halve finales en was daarmee de snelste.

Jesse Puts pakte woensdag met de gemengde estafetteploeg zilver op de 4×50 vrij in Windsor en komt ook nog uit op de 50 meter vlinderslag.

Levende kerststal in het Natuurkwartier

Het Natuurkwartier nodigt traditiegetrouw op zaterdag 24 december – kerstavond – alle inwoners van Nieuwegein en omstreken uit om de sfeer van het kerstfeest te proeven. Met de levende kerststal bij kinderboerderij IJsselstee en kerstliederen in Museum Warsenhoeck komt de bezoeker in kerststemming. De kinderboerderij en Museum Warsenhoeck zijn speciaal daarvoor tussen 17.30 en 20.00 uur open en de toegang is gratis

Om helemaal in de kerstsfeer te komen, kunnen bezoekers midden in het kerstverhaal stappen met de levende kerststal. Ook kunnen zij genieten van de kerstliederen en gedichten die worden voorgedragen in Museum Warsenhoeck. Natuurlijk ontbreekt ook een (gratis) glaasje glühwein of warme chocolademelk niet. Kinderen kunnen iets moois knutselen voor in de boom.

Het Natuurkwartier ligt aan de Geinoord 9-12 in Nieuwegein. In verband met de verwachte drukte worden bezoekers verzocht met de fiets te komen of lopend. Fietsen kunnen geparkeerd worden in de stallingen net buiten de toegangspoorten.

Dure schoonmaakmachine gestolen in Nieuwegein

Als een medewerker van een bedrijf aan De Liesbosch in Nieuwegein vanuit huis de bewakingscamera’s van het bedrijf checkt, ziet hij dat een schoonmaakmachine niet meer op zijn plek staat. Hij blijkt gestolen.

Op bewakingsbeelden van het bedrijf is te zien dat in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober kort na 02.00 uur iemand in beeld komt die de machine steelt. De verdachte, vermoedelijk een man, fiets naar het hek en maakt de bovenkant los. Zijn werk wordt even onderbroken als er een auto langsrijdt. Om niet op te vallen, loopt hij met zijn fiets naar de weg. Daarna fietst hij snel weer naar het hek en begint aan de onderkant. Als het hek open is loopt hij direct naar het apparaat. Daar gaat hij met wat kabels in de weer en even later duwt hij het apparaat het terrein af.

SIGNALEMENT
Verdachte
– vermoedelijk een man
– normaal postuur
– zwarte jas met capuchon met lichtkleurige bontrand
– donkere broek met lichte streep op zijkanten bovenbenen die -opvallend- via de heuplijn naar de rugzijde naar elkaar doorlopen
– handschoenen

De machine is een professionele hogedrukreiniger en is rond de 3000 euro waard. Een flinke schadepost voor het bedrijf en daarom moet deze dief gevonden worden. Heeft u een idee wie er achter deze diefstal zit? Geef uw tips door via 0800 – 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.