Samen werken aan een sportief en veilig klimaat voor kinderen

Sporten bij een sportclub draait niet alleen om het (aan)leren van sporttechnische vaardigheden. De sociale en persoonlijke ontwikkeling van de jonge sporter zijn zeker zo belangrijk. Niet voor niets wordt gesteld dat – na het gezin en de school – de sportclub het derde opvoedmilieu is.

In de bijeenkomst “Er is meer te winnen in de sport!” gaan we in op de veiligheid van het kind. Het is belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving kunnen sporten, waar men op een positieve manier met elkaar omgaat, men zich inzet om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en vooral veel plezier maakt samen! De rol van de trainer/coach is hierbij cruciaal! Het komt weleens voor dat het niet zo goed gaat met een kind binnen je vereniging. Ook laten leden of ouders van leden weleens grensoverschrijdend gedrag zien. Hoe kun je dit vroegtijdig signaleren en welke vervolgstappen kun je dan zetten? Wat is dan de rol van de trainer/coach, een vertrouwenspersoon en/of het bestuur binnen de vereniging? Welke ondersteuning bieden organisaties als Geynwijs en Veilig Thuis?

Wanneer en waar is de bijeenkomst?
Maandag 12 december om 19.30 uur
Nieuwegein Diamonds, Sportpark Galecop 2, 3438 HX Nieuwegein

Aanmelden?
Stuur een mail met je naam, functie en contactgegevens o.v.v. Open Club Avonden naar info@sportidnieuwegein.nl.

Conferentie Woonwijs: een gezamenlijke aanpak voor wonen met zorg

Gemeenten hebben als belangrijke opgave om zelfstandig wonen mogelijk te maken voor kwetsbare inwoners die zorg nodig hebben. Om dit te realiseren zijn samenwerking en nieuwe vormen van wonen met zorg nodig. Gemeente Nieuwegein heeft met het programma Woonwijs het initiatief genomen om hier samen met partners invulling aan te geven.

Samenwerking zorg, wonen en welzijn
Door samen te werken met instellingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn kunnen kennis en financiën gebundeld worden. Eerder dit jaar organiseerde gemeente Nieuwegein een inspiratiebijeenkomst en zogenaamde ‘werkplaatsen”. Tijdens deze bijeenkomsten is veel informatie opgehaald om inzicht te krijgen in de vragen waar we voor staan. Het blijkt ook dat er heel veel bruikbare concepten bestaan waar al in wordt samengewerkt door verschillende partijen. Tijdens de conferentie eind november waren ruim 90 professionals aanwezig. Zij kwamen vanuit woningcorporaties, zorgorganisaties, ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers van wonen & zorgprojecten, adviesraad sociaal domein en regiogemeenten.

Inclusieve samenleving
De conferentie werd geopend door wethouder Hans Adriani, portefeuillehouder wonen, woningbouw, zorg, welzijn in Nieuwegein en Michiel van Liere, portefeuillehouder jeugd en financiën in Houten.

Hans Adriani vertelde: “Met het ouder worden en zorg zijn we al behoorlijk op dreef, maar kwetsbaar zijn en wonen en zorg combineren, dat is voor gemeenten nog een nieuw thema. We hebben de afgelopen twee jaar wel onderstreept dat we zelfstandig wonen belangrijk vinden, in de wijk en in een inclusieve samenleving, maar we zijn het nog niet echt aan het doen. Dat geldt ook het afbouwen van de zorg met verblijf in instellingen, veraf van Nieuwegein.”

Michiel van Liere (Houten) voegde daar aan toe. “Ik denk dat het een uitdaging is het wonen en de zorg vanuit de gedachte van een inclusieve samenleving terug naar de wijken te brengen. Ik zie het als een saté-pen van wonen, zorg en welzijn waarmee we jeugd en volwassenen de mogelijkheid bieden in de wijk te blijven wonen.”

Andere sprekers benadrukten de wens om in de samenwerking de klant centraal te stellen, elkaars taal te spreken en de kaarten open op tafel te leggen. Maar ook om nu al om je heen te kijken naar initiatieven die er al zijn zoals JIM (jouw ingebrachte mentor). Dit is iemand die wanneer dat nodig is, naast een gezin of een kind  komt te staan. Geen hulpverlener -want die komt en gaat- maar iemand die altijd bij hun blijft en weet wat er speelt, een echt maatje’.

Samen aan de slag
Programmamanager, Irma van de Heuvel, vertelt: “In Woonwijs zoeken we naar nieuwe vormen van wonen en zorg in de wijk. Nieuwe vormen die voorkomen dat (zware) zorg nodig is en die zelfstandig wonen mogelijk maken. Een voorwaarde hiervoor is dat we aanbod gaan variëren en flexibiliseren. En waar het kan maken we een mix. Een mix van mensen, van dragende en vragende inwoners en van wonen, ontmoeten en participatie.”

De bijeenkomsten die er tot nu toe zijn geweest hebben heel veel ideeën opgeleverd. Ideeën waarbij veel meer wordt samengewerkt en buiten de grenzen van de eigen organisaties wordt gekeken. Een volgende stap is dat we heel concreet met elkaar aan de slag gaan om concepten uit te werken.

Nieuwegeinse hypes 2016: Pokémon Go, gooi je telefoon in de lucht & Co

Nu het einde van het jaar nadert, is het weer tijd om de balans op te maken. Wat waren de mooiste momenten van 2016? Welk nieuws heeft ons leven voorgoed veranderd? Maar ook: welke hypes bereikten Nieuwegein en omstreken? In dit overzicht lees je alles over dit laatste: de Nieuwegeinse hypes van 2016.

Pokémon Go
We konden er niet omheen: het augmented reality spel Pokémon Go. De virtuele diertjes doken overal in Nieuwegein op, van het oude marktplein tot het Museumwerf VreesWijk. De bibliotheek zette zelfs een heuze PokéQuest op en speciaal voor deze website maakte Kim Houtzager een passend stripverhaal.

Selfiehype: gooi je telefoon in de lucht
In selfieland gaan de trends al tijden razendsnel, zo ook dit jaar. Wellicht de meest opzienbarende trend van het jaar: een foto van jezelf maken terwijl je jezelf highfivet (en de telefoon dus niet vast hebt). Voor je hieraan begint is het misschien slim om je even te verdiepen in telefoonverzekeringen zoals die van simplesurance, want of je smartphone hier ongeschonden uit komt…

The Bottle Flip
Dat een hype geen technisch hoogstandje hoeft te zijn, wordt bewezen door de populariteit van The Bottle Flip. Voor The Bottle Flip heb je namelijk enkel een plastic waterflesje nodig. Je gooit het waterflesje roterend omhoog, waarna het de bedoeling is dat het flesje perfect verticaal landt. Vooral middelbare scholieren in Nieuwegein vonden in de challenge een leuk tijdsverdrijf.

De Dab
Wat oorspronkelijk een dansje was uit de Amerikaanse hiphopscene, wordt tegenwoordig vooral gebruikt door juichende voetballers. Wie in het afgelopen jaar een bezoekje heeft gebracht aan een Nieuwegeinse voetbalclub, heeft dan ook een goede kans gehad om de ‘Dab’ live te aanschouwen. Heb je hem toch gemist? Neem dan een voorbeeld aan koning Willem-Alexander en kijk hoe hij het ervan af brengt.

De Mannequin Challenge
De meest recente hype die Nieuwegein in de ban houdt, is de zogenaamde Mannequin Challenge. In een Mannequin Challenge-filmpje ‘bevries’ je een bepaalde situatie, en dat leg je vervolgens vast met een camera. Onder andere Adele, Hillary Clinton en de Belgische Rode Duivels deden mee aan de challenge, maar ook groep 8 van basisschool Vroonestein kan er wat van.

‘Voedselbank bij Kaarslicht’

Op woensdag 14 december aanstaande van 17.00 tot 20.00 uur, tijdens Vreeswijk bij Kaarslicht, branden de kaarsjes ook bij de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein aan de Montageweg 1A op bedrijventerrein De Wiers in Nieuwegein. De Voedselbank wil op deze bijzondere manier aan de bewoners van Nieuwegein en IJsselstein laten zien waar zij gevestigd is en wat er gedaan moet worden om 80 gezinnen in deze gemeenten van een voedselpakket te kunnen voorzien.

Het bestuur van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: ‘Wij zijn er trots op om te kunnen laten zien hoe de Voedselbank werkt. Ook willen wij graag iets terug doen voor alle relaties die ons de afgelopen jaren hebben gesteund met het doneren van voedsel en/of middelen. Op deze open avond met een feestelijke tintje zijn al uw vragen welkom. Wij staan u graag te woord.’

Leerlingen van het ROC Horeca, Travel & Facility Events uit Nieuwegein verzorgen de catering.

Kerstprogramma in de bibliotheek

Alweer bijna kerst. Daarom komt verhalenvertelster Irina uit Nieuwegein op 17 december naar de bibliotheek om een prachtig kerstverhaal te vertellen. Voor alle luisteraars liggen kerstkransjes klaar en is er chocolademelk. Het gratis programma start om 14.00 uur en nog een keer om 14.30. Geschikt voor kinderen van 4+ en hun (groot-)ouders.

Naast deze activiteit zijn er in de kerstvakantie nog tal van andere activiteiten in de bibliotheek speciaal voor jongeren; zoals een filmmiddag met A Christmas Carol van de Muppets en een theaterworkshop waarbij jongeren hun eigen oudejaarsconference kunnen maken. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met het jongerenwerk van MOvactor en theater De Kom. Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek.

Voorbereiding kerstshow KRC Rolling in volle gang

In het weekend van 17 en 18 december aanstaande organiseert KRC Rolling weer haar jaarlijkse spectaculaire kerstshow. Dit jaar alweer voor de 19e keer. Frans Evers en Jos van Vogelpoel namen een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen. Het thema dit jaar is: ‘KRC op tournee’

De shows worden op zaterdag gereden om 15.30 uur en 20.00 uur en op zondag om 11.30 uur en 16.00 uur, in sporthal Galecop in Nieuwegein. Op zaterdag is om 12.00 uur tevens een speciale show voor  mensen die wonen in een zorginstelling of op een andere manier afhankelijk zijn van zorgverlening.

De rolschaatsers van KRC Rolling hebben afgelopen jaar regelmatig wedstrijden gehad in het buitenland waaronder een WK deelname. Tijdens deze wedstrijden hebben zij de smaak van het reizen te pakken gekregen en hebben besloten op wereldtournee te gaan. De rolschaatsers bezoeken tijdens hun kerstshow vele landen in alle uithoeken van de wereld. Uiteraard willen zij hun trouwe achterban hierbij meenemen.

Kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar via een bestelformulier op de website van de vereniging en kosten 11,- euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen. Indien u interesse heeft in de speciale zorgshow dan kan contact worden opgenomen via zorgshow@krcrolling.nl.

Taalbrigade bibliotheek van start

Vanaf januari 2017 start de bibliotheek met de Taalbrigade: een groep enthousiaste vrijwilligers die statushouders ondersteunt die Nederlands willen leren. Op dit moment zijn er nog enkele plekken voor deelnemers. Nieuwegeiners die Nederlands willen leren of hun Nederlands willen verbeteren, kunnen zich opgeven.

Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een taalmaatje en samen gaan ze één keer per week met elkaar aan de slag. Doel is om deelnemers zo snel mogelijk Nederlands te leren spreken en lezen en ze zo zelfredzaam te maken.

De Taalbrigade onderscheidt zich van andere maatjesprojecten omdat ze een voorbereiding biedt op een taalcursus Nederlands. Ook zijn er geen wachttijden. Iedereen kan direct meedoen.

Binnen het programma wordt er elke maand een ander thema behandeld zoals ‘Boodschappen doen’,  ‘Een gesprek voeren op school of bij de huisarts’ of ‘Solliciteren’.

De deelnemers oefenen het Nederlands door te lezen, door spelletjes te spelen, door te praten en door te vertellen. Bij het oefenen wordt gebruikgemaakt van het Taalplein van de bibliotheek. Hier staat een grote collectie oefenboeken. Ook zijn er computers met oefenprogramma’s te vinden.

Interesse om mee te doen als deelnemer? Stuur een mail naar Gina van den Berg: G.vandenBerg@detweedeverdieping.nu.

Ik woon in de wijk Zandveld en wel hierom

Nieuwegein kent tien verschillende wijken, sommige samengevoegd tot een. De een wat groter dan de ander of meer groener dan de een. Soms wat ouder omdat de ander jonger is. In de een is het wat drukker maar in deze wijken wordt geleefd, gewoond en plezier gemaakt. Maar hoe vinden we het nu in ‘onze wijk.’

Bart van Rooijen en Mirjam Bruin trekken er de komende weken op uit om de bewoners aan het woord te laten en te vertellen over hun wijk. Hoe zijn ze er terecht gekomen en wat maakt hun wijk nu zo speciaal. U gaat dat allemaal zien in een aantal korte filmpjes. Alle wijken komen aan de beurt. We gaan steeds dieper de wijk in. De eerste aflevering ging over de wijk Batau-zuid.

Afgelopen zomer zijn Mirjam en Bart al begonnen met het maken van de filmpjes en geven een leuke kijk op hoe de bewoners hun omgeving ervaren. Wilt u ook met Mirjam en Bart wandelen door uw wijk? Meld u dan aan via redactie@pen.nl en wij nemen contact met u op.

Deze week de vierde aflevering. Hierin vertelt Arja wat zij vindt van de wijk Zandveld. Op deze pagina gaat u alle korte filmpjes zien.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De laatste maand van het jaar is begonnen. Het is een maand van (minimaal) 3 feesten. Feest 1 is voorbij, op naar feest nummer 2. Toch wilde ik nog even terugkomen op feest nummer 1: Sinterklaas. De laatste paar dagen voor Pakjesavond mijd ik liever, vanwege de drukte en stress van last-minute-shoppers. Dit keer ontkwam ik er niet aan en moest ik even de markt op. Het verbaasde me: wat was het rustig daar? En dat terwijl Sinterklaas en een Piet er rondliep. Het was zelfs aangekondigd! Maar, gelukkig betekende dat ook dat deze helden niet overspoeld werden en goed de tijd konden nemen voor elk kind. Die blije gezichtjes! Daar doen we het toch voor?’