Ik woon in de wijk Batau-zuid en wel hierom

Nieuwegein kent tien verschillende wijken, sommige samengevoegd tot een. De een wat groter dan de ander of meer groener dan de een. Soms wat ouder omdat de ander jonger is. In de een is het wat drukker maar in deze wijken wordt geleefd, gewoond en plezier gemaakt. Maar hoe vinden we het nu in ‘onze wijk.’

Bart van Rooijen en Mirjam Bruin trekken er de komende weken op uit om de bewoners aan het woord te laten en te vertellen over hun wijk. Hoe zijn ze er terecht gekomen en wat maakt hun wijk nu zo speciaal. U gaat dat allemaal zien in een aantal korte filmpjes. Alle wijken komen aan de beurt. We gaan steeds dieper de wijk in.

Afgelopen zomer zijn Mirjam en Bart al begonnen met het maken van de filmpjes en geven een leuke kijk op hoe de bewoners hun omgeving ervaren. Wilt u ook met Mirjam en Bart wandelen door uw wijk? Meld u dan aan via redactie@pen.nl en wij nemen contact met u op.

Deze week de eerste aflevering. Hierin vertelt Henny wat zij vindt van de wijk Batau Zuid.

Open dag op de Koningin Julianaschool

De Koningin Julianaschool in de wijk Galecop aan de Aert de Gelderhage 5, houdt vrijdag 28 oktober 2016 een open dag. Ouders die op zoek zijn naar een (nieuwe) basisschool voor hun kind zijn vanaf 10.00 uur van harte welkom. Ouders kunnen samen met hun kind de school bekijken. Er is volop informatie over onder meer het onderwijs, de kanjertraining, lesmethodes, de plusklas en het ouderportaal.

Tussen 10.00 uur en 10.30 uur kunt u binnenwandelen en is er ontvangst met koffie. Van 10.30 uur tot 11.00 uur wordt een presentatie gegeven met als titel ‘Een kijkje op de Koningin Julianaschool’. Om 11.00 uur kan een rondleiding worden gevolgd door de school en kunnen de aanwezigen de klassen bezoeken.

Mensen die niet kunnen komen, maar wel kennis willen maken met de school, kunnen telefonisch of via de website informatie aanvragen of een afspraak maken, telefoon: 030-6038483.

Frans Harmsen wint 7e Jobzz Darts Toernooi

Jobzz Darts Toernooi, het grootste dartstoernooi van Nieuwegein e.o., werd
zaterdag 22 oktober jl. voor de 7de keer georganiseerd. Maar liefst 102 deelnemers, een record voor dit gezellige toernooi in het midden van het land, gingen de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk was het Frans Harmsen uit Putten die voor de tweede keer op rij de titel en het prijzengeld mee naar huis mocht nemen.

Volgens traditie werd er niet alleen gedart, maar vonden er ook acties voor KiKa plaats. Alle aanwezigen konden het opnemen tegen dartsheld Co Stompé of Europees kampioen Justin van Tergouw en aan het einde van de middag vond een veiling plaats met onder andere het Nederlands teamshirt van Justin, dat veel geld opbracht. In totaal werd er € 2.153,- opgehaald voor KiKa!

Het werd een sportief en gezellig toernooi met veel mooie wedstrijden op top  niveau waardoor de finale tussen Frans Harmsen en de Belg Tony Martinez keurig op tijd kon beginnen. In de sfeervolle sportzaal stond voor het eerst een mooi podium inclusief een groot tv-scherm en met behulp van opkomstmuziek werden beide topspelers door mastercaller Marco Meijer aangekondigd.

In de finale ging het lang gelijk op maar de geweldige finishes van Frans Harmsen na een tussenstand van 3-3 maakte het verschil. Dankzij o.a. een 150 en 138 finish mocht Harmsen de beker, bloemen en € 300,- in ontvangst nemen. Martinez moest genoegen nemen met € 200,-. Patricia Perk werd de beste dame.

Peuterpret tijdens open dagen Margrietschool

De Prinses Margrietschool in Nieuwegein houdt in november op beide locaties een open dag. Op vrijdag 4 november zijn ouders die een (nieuwe) basisschool voor hun kind zoeken om 9.00 uur van harte welkom op locatie Zuid op de Aardbeigaarde 4-6. Een week later (11 november) is de open dag op locatie Noord aan de Heemraadsweide 1-3 om 9.30 uur.

Voor peuters vanaf 2 ½ jaar is er Peuterpret! Zij kunnen tijdens de open dag gezellig komen knutselen en spelen over het thema “Herfst”. Opgave is noodzakelijk i.v.m. de voorbereiding en kan via de website van de school: www.margrietschool.net

De ouders krijgen een rondleiding, na een korte introductie over de school door de directeur. Daarna vertellen kinderen over de extra’s van de school, o.a. de kanjertraining, Engels vanaf groep 1, de leerlingenraad en internationalisering. Een nieuwe ontwikkeling is IPC (International Primary Curriculum). Met IPC worden de zaak- en creatieve vakken zo boeiend, actief en zinvol mogelijk gemaakt voor de kinderen binnen uitdagende thema’s. Een eigentijdse manier van leren, gericht op vaardigheden die de leerlingen in de toekomst nodig hebben. De Margrietschool is de enige school in Nieuwegein die dit curriculum aanbiedt.

 

Mensen die niet kunnen komen, maar wel kennis willen maken met de school, kunnen telefonisch of via de website informatie aanvragen of een afspraak maken, www.margrietschool.net of telefoon:030-6038005 (Zuid) / 030-6033050 (Noord).

Columniste Willeke Stadtman schrijf boek over euthanasie

Deze week is het boek ‘Slotakkoord’ uitgekomen van de Nieuwegeinse schrijfster Willeke Stadtman. Stadtman columniste op De Digitale Stad Nieuwegein, geeft een bijzondere en verrassende inkijk in de huidige euthanasiepraktijk. Euthanasie en hulp bij zelfdoding blijft een uiterst actueel, spraakmakend en controversieel onderwerp. Echter, het debat erover wordt mede gekleurd door misverstanden. Het boek is vanaf woensdag 26 oktober te verkrijgen bij o.a. de Readshop op Cityplaza in Nieuwegein.

Nederland is het eerste land ter wereld dat de uitvoering van euthanasie bij wet heeft geregeld, sinds 1 april 2002 is bij ons de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding van kracht. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s) ontvingen vorig jaar (2015) 5516 euthanasiemeldingen van artsen, een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van het aantal gerapporteerde gevallen in 2014 (5306).

In dit zeer toegankelijk geschreven boek bespreekt Willeke Stadtman vijftien misverstanden, die zij zelf in de euthanasiepraktijk tegenkomt of in haar omgeving beluistert. Hiermee wil zij veel vragen en onduidelijkheden wegnemen. Tevens biedt Slotakkoord inzicht in de complexiteit van een euthanasieverzoek en de dilemma’s die dat oplevert.

Willeke Stadtman (1950) werkte ruim dertig jaar in de zorg. Eerst als arts, later als bestuurder. Sinds eind 2014 is ze werkzaam als arts voor de Levenseindekliniek. Zo is voor haar de cirkel rond. Dit voorjaar verscheen haar goed ontvangen boek Op voet van oorlog, over haar familiegeschiedenis.

Als er al een drijfveer was voor het schrijven van dit boek: euthanasie heeft niets te maken met ‘Huppakee’, euthanasie is geen fluitje van een cent, niet voor wie het vraagt en niet voor wie het uitvoert. Auteur Willeke Stadtman, als arts werkzaam voor de Levenseindekliniek, put uit eigen ervaring en uit die van collega’s. Zij is geen fanatieke pleitbezorger van euthanasie of ultieme zelfbeschikking. Niemand heeft de waarheid in pacht in het zicht van de dood.

In dit helder geschreven boek staat veel informatie over wat wel en niet mogelijk is in de euthanasiepraktijk. Het geeft tegelijkertijd een verrassende en persoonlijke inkijk in het leven van mensen die een euthanasiewens hebben en in het werk van de artsen (en verpleegkundigen) die met zo’n wens te maken krijgen.

Leer programmeren met Scratch

Wil je kind leren programmeren zodat het zijn eigen game of app kan maken? Of wil je kind zijn programmeer-skills verbeteren? Dat kan op woensdag 23 november (16.00 tot 18.00 uur) in de bibliotheek. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen in de gratis workshop onder leiding van programmeur Lex Nagtegaal aan de slag met de online-tool Scratch.

Scratch is gratis software die ontwikkeld is om te leren hoe computers werken. De speelse presentatie, alsof je met lego aan het bouwen bent, maakt deze toegankelijk voor kinderen. Je kan er van alles mee make’: animaties, verhalen, games en muziek.

Aanmelden voor de workshop kan via actie@detweedeverdieping.nu. Deelnemers maken bij voorkeur gebruik van een eigen laptop. Voor kinderen die niet over een eigen laptop beschikken, is er een beperkt aantal pc’s in de bibliotheek. Wil je kind hiervan gebruik maken? Laat het dan weten in je aanmelding.

Sanders en Jacobs klaar voor Europees kampioenenbal

Dinsdag 25 oktober wordt in Olomouc, Tsjechië, de European Champions Cup 2016 geopend, het EK bowlen voor Nationale kampioenen. Namens Nederland komen Nicole Sanders uit Emmen en Mark Jacobs uit Nieuwegein in actie.

Erfenis
Ga er maar aan staan: In 2014 won Tom van der Vliet goud tijdens het ECC in IJsland en vorig jaar waren er in San Marino zelfs twee medailles: Zilver voor Van der Vliet en brons voor Ellen Jansen. Succes gegarandeerd in 2016?

Zo makkelijk werkt het natuurlijk niet, al hebben Sanders en Jacobs, beiden 28 jaar, zelf ook Top 4 als doelstelling bij aanvang van het toernooi. Daarvoor moeten zij flink aan de bak in een deelnemersveld van 40 heren en 36 dames, onder wie regerend kampioenen Joonas Jähi (FIN) en Maria Bulanova (RUS).

Road to the final
Alle deelnemers spelen twee series van 8 games voorronde, waarna de Top 16 zaterdag nog eens 8 games speelt om de Top 8 te bepalen. Die spelen zondagochtend 30 oktober vier games, waarbij alle scores van voorgaande games meetellen. De Top 4 verdeelt de medailles vervolgens via kruisfinales. Om mee te kunnen doen in deze opzet is het dus van belang om vanaf game 1 goed te scoren. Om daarbij te ondersteunen is Ron van den Bogaard, hij was ook aanwezig in 2014 en 2015, mee als coach van het tweetal.