Column Willeke Stadtman: ‘Feestje’

Columniste Willeke Stadtman

Volgens mij was het een primeur: een etentje voor alle medewerkers van pen.nl, de Digitale Stad Nieuwegein. Voor de zekerheid heb ik dat nog even gecheckt bij Martin Reijmerink, oprichter, hoofdredacteur en tevens chef van alle huidige en toekomstige rubrieken van pen.nl. Het leek hem persoonlijk namelijk heel leuk om een keer met zijn allen met elkaar kennis te maken, zeker nu de Digitale Stad Nieuwegein ruim twintig jaar bestaat, en digitale kranten in plaatsen als Amsterdam, Eindhoven en Amersfoort al lang het loodje hebben gelegd. Waardoor pen.nl met recht kan claimen dat het de langst bestaande en tevens oudste digitale krant van Nederland is. Need I say more.

Het feestje zou zijn beslag hebben in het kleur-, geur- en smaakcentrum aan de Marconibaan 42h, een adres dat het navigatiesysteem overigens volledig koud liet.

Het was buiten al gezellig: er liepen talrijke verkeersresistente kippen rond te tokken en te pikken in groen van onduidelijke herkomst. Binnen zat de sfeer er al goed in. Het was snoeiheet bij de open haard en volgens Cees van Suylekom, mede chef kok, was het 25,5 graden in het zaaltje. Dat mocht wel een tandje lager.

Ik was nog even bang dat ik onderworpen zou worden aan een kookworkshop. Dat Martin het voor de onderlinge binding van belang zou vinden dat wij samen en vooral ook met elkaar een verantwoorde maaltijd in elkaar zouden flansen onder de bezielende leiding van Marianne van Leeuwenstijn, die toevallig ook getrouwd is met Martin, wat ik niet wist, maar daar is zo’n avond nu juist voor bedoeld. Dat je dat dan naderhand dus wel weet.

Daarom was ik heel blij dat ik niet hoefde te vertellen, dat ik nooit kook en dat een kookworkshop aan mij niet besteed is, maar omdat er geen workshop was, hoefde ik dat niet uit te leggen wat wel jammer was omdat mijn pen-collega’s dus nu ook nog niet weten dat ik niet kan koken, terwijl ze dat – om mij beter te leren kennen- , ongetwijfeld wel graag hadden willen weten.

Het eten was voortreffelijk. We mochten ons allemaal een voor een aan elkaar voorstellen naar een idee van Martin, wat overigens heel gemoedelijk en ordentelijk verliep. Niemand die begon over een of andere moeilijke hobby of een onfortuinlijke scheiding, het was allemaal keurig binnen de tijd, geen onvertogen woord, maar stiekem wel een fraaie gelegenheid voor karikaturist Jan Ibelings om ons te munten op een bierviltje. Had hij onlangs ergens opgestoken. Mensen vereeuwigen op de achterkant van een bierviltje. Ik wist niet dat ik zo’n neus had. Of zo’n kin. Of van dat haar. Het wordt hoog tijd dat Ibelings eens een karikatuur van zichzelf onder ogen krijgt. Kan hij eens kennis maken met zichzelf.

Karikaturist Jan Ibelings

Afzwemmen voor A-diploma in Merwestein

Woensdag 12 oktober 2016 was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes,opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het eerste diploma van het zwem-ABC, namelijk het A- diploma. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto de trotse kinderen met hun A-diploma;

Adam el Bouri, Kimberly Valkenburg, Amber Middelkoop, Bryan Wallet, Charissa de Heus, Yash Dihal, Sofia Elouariachi, Bryan Jansen, Sanne Beeker, Fenna Groot, Malak Chaquibi, Noëmi Sagius, Anna de Kramer, Divya Rasink, Ilja de Jong, Alicia Tran, Olyvia Verzuu, Ayman Al-Beity, Amir Ouazil, Feline Vroon, Hailey Valkenburg, Jurre Doeser, Norah Derksen, Ilias Zaanani, Victor Welschen, Namnaw Saynet, Fenne van ’t Noordende, Lisanne Oosterom, Katie van Alphen, Dorsa Chamany Zadeh, Max van der Maale, Fabienne van Nus, Eline Uittenbosch, Matvey Samykin, Yenthe Boeckhorst, Levi de Waard, Lucas Kaspers, Joas van der Vliet, Emy Schinkel, Floris Fiolet, Kenan Aydin, Özlem Aydin, Max Fiolet.

Oud raadslid Nieuwegein Radj Ramcharan lijstduwer voor het CDA

De 54-jarige Radj Ramcharan, oud raadslid voor het CDA in Nieuwegein, staat op plaats 50 op de voorlopige kandidatenlijst van de landelijke CDA. Hij is door het provinciale partijbestuur voorgedragen als lijstduwer vanwege zijn lokale herkenbaarheid voor Utrecht. Ramcharan levert al jaren op positieve wijze een bijdrage aan de verbinding tussen Utrechters met een verschillende maatschappelijke achtergrond. Hij is daarmee de derde kandidaat van het CDA in de stad Utrecht, naast Hanke Bruins Slot en Sebastiaan den Bak.

Radj Ramcharan werd geboren in Suriname, maar vertrok op zijn 17e naar Nederland om politicologie te studeren aan de UvA. Daarna rondde hij een postdoctorale managementopleiding af bij De Baak/VNO. Ramcharan werkt als projectcoördinator voor ouderen bij de Buurtteams in Utrecht. Samen met collega’s zet hij sociale netwerken op voor ouderen en legt hij de verbinding tussen ouderen en huisarts/wijkverpleging. Met name migrantengroepen krijgen extra aandacht om ervoor te zorgen dat ze goed worden bereikt.

Radj Ramcharan was drie termijnen raadslid in Nieuwegein. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 ondersteunde hij de CDA-fractie in Utrecht. “M’n jongeren spoor ik aan zich te interesseren voor politiek, heb velen meegenomen naar ons Stadhuis en laten zien hoe belangrijk politiek is. Jongeren gaan niet stemmen, omdat zij de partijprogramma’s niet lezen, maar ook omdat ze de politici niet kennen. Het is belangrijk dat ze de politiek van dichtbij meemaken, zodat deze herkenbaar wordt.”

Radj Ramcharan is getrouwd en vader van een volwassen dochter. In april 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De lijst, waarop nu als 50e de naam van Ramcharan prijkt, moet in de komende maand nog definitief worden goedgekeurd door de leden.

SBS 6 zoekt slachtoffers Noordstedeweg

Het televisieprogramma ‘De Gevaarlijkste Wegen van Nederland’ heeft na diverse tips zijn oog laten vallen op de Noordstedeweg in Nieuwegein. De redactie wil een reportage maken over de verkeerssituatie en is hiervoor op zoek naar mensen die zich zorgen maken over de verkeersveiligheid van deze weg en/of er een ongeval hebben meegemaakt.

In het programma ‘De gevaarlijkste wegen van Nederland’ belicht het programma de onveiligste verkeerslocaties van ons land. Deze variëren van onoverzichtelijke kruisingen tot onbemande spoorwegovergangen en zogenoemde dodenwegen en wordt gepresenteerd door André van der Toorn.

Herken jij jezelf hierin? Neem dan contact op met redacteur Richard Brand via telefoonnummer 035-6773377 of middels e-mail: Richard.Brand@Zodiaknederland.nl.

Vijftien essen moeten worden gekapt vanwege essentaksterfte

Van de bijna vierduizend essen in Nieuwegein is rond de zestig procent aangetast door de essentaksterfte. Na een extra controle blijkt dat op de Vreeswijksestraatweg en de Juthasestraatweg twaalf ernstig zieke essen staan.

In Hoog Zandveld aan de Parallelweg staan drie hele zieke essen. Deze bomen worden in opdracht van de gemeente gekapt. Bij het fietspad in Parkhout ter hoogte van de ijsbaan is de essenbosschage afgestorven en wordt kort afgezaagd. Er worden op de Vreeswijksestraatweg en de Juthasestraatweg vijftien nieuwe bomen teruggeplant.

Sinds 1990 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Oost Europa en in 2010 voor het eerst in Nederland vastgesteld. Aangetaste essen worden jaarlijks gecontroleerd en als de aantasting zich ook in het dikke hout heeft genesteld, wordt de es gesnoeid of gekapt. Als de boom voor 75 procent is aangetast, heeft snoeien geen zin en wordt de boom met het oog op de veiligheid gekapt.

De essentaksterfte is een schimmel die de twijgen van de takken aantast. Eerst sterven de jonge bladeren af en nestelt de schimmel zich in de jonge takken. Het gevolg is dat de dunne takken afsterven. Soms als de es zwaar is aangetast zit de gehele kroon met dunne dode takken en staat de boom heel dun in het blad. Essen die in slechte ondergrondse omstandigheden staan en al een slechte conditie hebben zijn vatbare voor de essentaksterfte.

Jobzz Darts Toernooi

Op zaterdag 22 oktober zal alweer de 7de editie van Jobzz Darts Toernooi plaatsvinden in café Jobzz / Gold’s Gym, het grootste open dartstoernooi in Nieuwegein. Iedereen is welkom bij dit gezellige evenement, voor deelname hoef je niet heel goed te kunnen darten of lid te zijn. Alle deelnemers spelen namelijk sowieso twee wedstrijden en het draait voornamelijk om de gezelligheid. De beste darters strijden uiteindelijk om een totale prijzenpot van ruim 1.000,- (!) euro!

Het belooft nu al, net als in voorgaande jaren, een hele gezellige dag te worden waarbij iedereen gedurende de dag de mogelijkheid krijgt een leg te spelen tegen dartsheld Co Stompé of de zeer talentvolle en huidig Europees- en Winmau World Masters kampioen Justin van Tergouw. Deze topspelers sluiten de dag af door vlak voor de finale een ‘head to head’ tegen elkaar te spelen onder het toeziend oog van professioneel BDO/NDB mastercaller Marco Meijer. Naast de sportzaal, waar 16 wedstrijdbanen opgesteld zullen staan, kan iedereen zich in Café Jobzz prima vermaken aan de gezellige bar waar iedereen kan genieten van een drankje en/of hapje. Ook zal de hele dag muziek gedraaid worden en vinden er acties plaats waarvan de opbrengsten ten goede komen aan KiKa.

Zoals gebruikelijk wordt er gespeeld in knock-out systeem met een winnaars- en verliezersronde. Alleen bij minder dan 64 deelnemers zal er eerst in poules gespeeld worden, dit is echter nog nooit gebeurd. Bij de winnaarsronde zijn er geldprijzen vanaf de kwartfinales en bij de verliezersronde vanaf de halve finales. Ook is er een aparte prijs voor de beste dame. De kampioen van de winnaarsronde gaat uiteindelijk naar huis met € 300,-!

Het inschrijfgeld bedraagt € 7,50, incl. één consumptie. Voorinschrijven is t/m vrijdag 21 oktober mogelijk door een e-mail met je naam te sturen naar darten@jobzz.nl. Op de dag zelf inschrijven kan uiteraard ook (tot 12.30 uur). Let wel, er kunnen maximaal 128 mensen mee doen.

De zaal gaat open om 11.00 uur, de eerste wedstrijden beginnen om 13.00 uur. We verwachten tussen 18.00 uur en 20.00 uur, op het podium, de finales te spelen.

Het adres: Café Jobzz, Hildo Kropstraat 37, 3431 CC Nieuwegein.
Meer informatie: www.jobzz.nl | darten@jobzz.nl

Anti homo flyer ook in Nieuwegein door brievenbus gegooid

Bij twee mannen in de wijk Hoogzandveld is dinsdagmorgen 18 oktober ook de ‘anti-homo-flyer’ door de brievenbus gegooid. Het stel vond de flyer op de mat toen ze de krant wilden pakken. Op de flyer worden moslims, christenen en joden opgeroepen zich te verenigen tegen homoseksualiteit. Het stel heeft een vermoeden van een flauwe grap.

In de folder staat volgens het COC onder meer dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Moslims, joden en christenen zouden zich volgens de auteurs van het pamflet tegen homo’s moeten verenigen. Wie achter de actie zit is niet bekend, de politie hoopt daar achter te komen.

Belangenorganisatie COC die opkomt voor homoseksuelen roept mensen op aangifte te doen als ze een flyer met anti-homoteksten in de bus hebben gekregen. Het stel uit Nieuwegein beraadt  zich op het doen van aangifte en laat weten zich niet bedreigd te voelen.