‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein?’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Mensen die geïnteresseerd zijn in insecten, beperken zich vaak tot (grote) vlinders en libellen. Begrijpelijk: mooi, groot en er zijn er niet zoveel. Dus deze keer een libel met een voor Nieuwegein wat vreemde naam: de bloedrode heidelibel.

Nieuwegein heeft geen heideveld, wel een ‘heidehal’, en soms staat er een heidepolletje in een tuin te verpieteren. Niettemin vliegen er meerdere soorten heidelibellen rond, waaronder de bloedrode heidelibel. Groot, mooi en (voorzichtig) benaderbaar. Ze vliegen of zitten in de buurt van water langs struwelen of de bosrand.’

Het nieuwe seizoen Biodanza gaat van start

Biodanza is het in beweging komen op de klanken van o.a. salsa, jazz, pop, klassieke, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse muziek. En hierdoor op een ongedwongen manier weer in contact komen met jezelf, de ander en de groep.

Biodanza is een effectieve manier om in balans te komen. Biodanza is voor mensen die van muziek houden en zich willen (laten) bewegen, maar geen zin hebben om (dans)pasjes te leren. En voor iedereen die vitaal en gezond wil zijn en blijven en wil genieten en ontspannen.

Biodanza betekent letterlijk de dans van het leven. Het is een systeem van integratie en persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om voelen, ervaren, genieten en volledig in het hier en nu zijn.

 

Woensdag 7 september gaat in OBS De Schakel het nieuwe Biodanzaseizoen van start. Om een goed beeld van Biodanza te krijgen is er in september een speciale kennismakingsactie, namelijk: 4 opeenvolgende lessen voor € 35,=.

De lessen worden elke woensdagavond van 20:00 uur – 22:00 uur gegeven.

Meer informatie en aanmelden: info@dansbiodanza.nl / www.dansbiodanza.nl

 

Blauwalg in Batau

In Batau is blauwalg aangetroffen in het oppervlaktewater. Het gaat om de vijver langs de Mispelgaarde, Moerbeigaarde,  Walnootgaarde, Bieslookgaarde en Koriandergaarde. Als mensen en dieren in contact komen met het water, kunnen zij ziek worden. Daarom heeft de gemeente er waarschuwingsbordjes geplaatst.

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in het oppervlaktewater. Als de watertemperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid voedingsstoffen in het water en dit leidt tot sterke groei van algen. Sommige blauwalgen produceren gif, vooral wanneer het langere tijd warm weer is. Als mensen water met blauwalg binnen krijgen, kan dat o.a. maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie zoals jeuk en rode vlekken.

Het waterschap probeert door middel van het aanvoeren van vers water het probleem op te lossen. Hier moet wel voldoende water voor beschikbaar zijn.

Vermijd contact met het besmette water en zorg dat huisdieren er niet mee in aanraking komen. Komt u toch in aanraking met het water was dan de handen en/of neem een douche. Meer informatie: www.hdsr.nl.

Tweede editie Taste Of Nieuwegein

Van 23 september t/m 25 september vindt de 2de editie van Taste of Nieuwegein plaats! Een culinair familie festival, waarbij er te genieten valt van lekkere gerechten en fijne deuntjes. Struinen over de markt met brocante en lokale producten terwijl de kinderen creatief bezig zijn. Iedereen is welkom bij Taste of Nieuwegein!

Een wijntje bij de kapper: het mag van Frans Backhuijs

Kappers, bloemisten en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig gewoon een wijntje blijven aanbieden in de winkel. Dat heeft burgemeester Frans Backhuijs vrijdag besloten. Dit, hoewel de voorzieningenrechter nog vorige maand in een door brancheorganisatie SlijtersUnie aangespannen zaak besloot dat Nieuwegein mengvormen van winkels en horeca niet langer oogluikend mocht toestaan.
Nieuwegein doet met 36 andere gemeenten mee aan een proef om te bezien of de geldende Drank- en Horecawet aangepast moet worden. Die wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in een winkel, maar dat verbod is volgens de gemeenten in de praktijk niet te handhaven. Sinds de verantwoordelijkheid voor handhaving in 2013 bij de burgemeesters is neergelegd, zijn mengvormen van winkels en horeca als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Backhuijs: ‘De rechter heeft gezegd dat er in deze kwestie geen bijzondere reden is om de wet niet te handhaven’. De proef is echter volgens hem niet verboden of geschorst. Hoewel de voorzieningenrechter heeft bepaald dat een experiment geen reden kan zijn om landelijk geldende regels te negeren, vindt Backhuijs dat hij overtreding van de wet in het kader van de proef toch een poosje mag gedogen,

Frans Backhuijs gaat binnenkort met de andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen. In oktober moet er dan duidelijkheid zijn.

Drukke nacht voor de brandweer

De brandweer in Nieuwegein heeft zijn handen vol gehad aan twee autobranden. In een overdekte parkeergarage aan het Graaf Anselmdek in Nieuwegein brandden rond half drie vannacht twee auto’s uit. Door de brand ontstond veel rook, die opsteeg richting de woningen boven de garage. Een kindje is samen met haar ouders door ambulancepersoneel nagekeken, omdat zij rook hadden ingeademd.

Eerder, tegen middennacht, woedde brand in een kleine auto aan de Leemwal in Nieuwegein. De brandweer was snel ter plaatse. Hoewel er amper vuur was, lijkt de auto flink beschadigd.