PENTekening: ‘Nieuwegeinse in de prijzen’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als livekarikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Tijdens de tweede JKL Tattoo Convention in Jyväskylä in Finland heeft de Nieuwegeinse Shannon Romijn afgelopen zomer twee prijzen in de wacht gesleept. Een 3e prijs was er voor de categorie ‘Big Colour’ en een 1e plaats voor de categorie ‘Best Crazy.’ Binnen Tattoo wereld is de jaarlijkse conventie in Finland belangrijk. Volgend jaar gaat Romijn ook weer naar Finland, voor hopelijk opnieuw een Tattoo prijs. Binnenkort reist ze af naar Zweden, daar ontmoet ze dan haar grote voorbeeld: Carlos Torres. Lees hier het persbericht over dit nieuwsitem.

Onze karikaturist Jan Ibelings leefde zich uit en maakte er een mooie illustratie van. Hoofdredacteur Martin Reijmerink van De Digitale Stad Nieuwegein zag tot schrik dat hij op de behandeltafel lag.

 

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De drakenbotenwedstrijd van 2016. Waar de wedstrijd het eerste jaar in het water viel, is het nu al een paar jaar een succes! Het is een beetje jammer dat het in de zomervakantie gehouden wordt; als je de wedstrijd net na de zomervakantie houdt, heb je kans dat scholen en bedrijven ook wat meer mee gaan doen (ideetje?). Een prima teambuildingoefening en leuk voor leerlingen en leraren. Volgend jaar een jeugddivisie? Of een parade van drakenboten…’

Zwaan in nood in vijver aan de Boshoeve

Vanmorgen rond 10.00 uur moest zowel de dierenambulance en de brandweer van Nieuwegein naar de wijk Blokhoeve. In de vijver aan de Boshoeve zat een zwaan verstrikt en kon hierdoor niet meer wegkomen. Oplettende bewoners zagen het en maakte er een melding van.

Ter plekke ging de brandweer met een boot de vijver op maar de zwaan wist zich los te maken toen zij in de buurt waren van de zwaan in nood. De brandweer trof op de plek waar de zwaan vast zat een lang vissnoer aan. Deze heeft heeft de brandweer verwijderd.

Bewoners hebben eerder geklaagd bij de gemeente Nieuwegein. ‘De vijver zit vol met troep en zit vol met waterplanten. Er moet nodig een keer gedregd worden’ aldus bewoner Nika Gerson Lohman. De gemeente heeft hierop nog geen actie ondernomen.

Drie theaterdiva’s in ‘Adèle Conny Jasperina’

Bij DE KOM valt ook dit theaterseizoen weer te kiezen uit een gevarieerd aanbod van voorstellingen in diverse genres. Liefhebbers van wervelende muziektheaterproducties kunnen genieten van de meest swingende, verhalende en vermakelijke producties. Bijvoorbeeld ‘Adèle Conny Jasperina’, met het mooiste repertoire van De Grote Drie.

Stel je voor dat Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong samen een programma hadden gemaakt. Drie theaterdiva’s op één podium. In de muzikale voorstelling ‘Adèle Conny Jasperina’ werken topactrices Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth dat intrigerende scenario uit. Samen met een live-orkest geven zij het concert dat we nooit zagen, maar dolgraag hadden willen zien.

Woensdag 15 februari | 20.15 | rang 1 € 36,00 | rang 2 € 34,00 | loge € 40,00 | Rabobankzaal

Foto: Robin Kamphuis

Toneelvoorstelling over dementie

In Kerkelijk Centrum De Rank, Lupinestraat 11 vindt op maandagavond 19 september om 20:00 uur een toneelvoorstelling plaats over dementie. Deze voorstelling wordt verzorgd door Thomas Borggrefe, o.a. geestelijk verzorger in het Nieuwegeinse zorgcentrum De Geinsche Hof. Als zeer deskundig weet Thomas op zijn bijzondere wijze de problematiek van de dementerende, maar ook van de persoon naast de dementerende, onder de aandacht te brengen. Het is een voorstelling waar velen zich nauw bij betrokken zullen voelen.

Hoe is de ziekte te onderkennen, hoe ervaren familieleden/vrienden en anderen deze ziekte vanaf het beginstadium tot in het verdere verloop? Deze voorstelling is zeer indringend en geeft stof tot napraten met de toneelspeler. Hiervoor is ruimschoots de gelegenheid.

De toegang is € 5,-.

Goede energie opdoen met djembé-spelen.

Donderdag 8 september start er weer een nieuwe cursus djembé-spelen. Wie begint met djembe zal merken hoe snel er resultaat is. Er ontstaat ontstaat onverwacht snel muziek. In tien lessen leert men een aantal ritmes, die bestaan uit verschillende partijen voor djembé en doundoun (de bastrommels).

In de lessen ervaart men hoe te ontspannen en te genieten van elkaar en van de muziek, terwijl men ook wordt uitgedaagd. De Afrikaanse muziek bevat veel herhaling en men kan er zich lekker op laten meevoeren. Men blíjft echter alert om op tijd te reageren op calls en breaks. De muziek werkt via signalen, die de solist of docent geeft. De muziek staat daardoor nooit vast en is altijd levendig. Notenkennis of andere muzikale ervaring is ook niet vereist. De lessen zijn voor alle leeftijden. In de lessen is aandacht voor techniek en samenspel en vooral voor veel spelplezier. Men gaat met goede energie weer naar huis.

De eerste les is op 8 september van 19:30 tot 20:30 uur. Kosten: € 100,– voor tien lessen. Na de eerste les mag u kiezen of u door gaat. Huur djembé voor tien lessen € 10,–. Aanmelden kan per e-mail.

Een proeverij van bewegings- en ontspanningsactiviteiten

Zondag 11 september vindt het Body & Mind Event plaats in Nieuwegein. U kunt zich daar laten masseren en de pijnlijke nek en schouders laten losmaken. Ook kunt u kennismaken met Tai Chi, Yoga, Meditatie en Mindfulness. Er is een breed aanbod van activiteiten!

Er wordt deze dag een mooie koppeling gemaakt tussen lichaam én geest’, zegt Jan Joost Meijs, directeur van gezondheidscentrum De Roerdomp. ‘Ik zie in onze praktijk vaak mensen die klachten hebben omdat ze te weinig aandacht besteden aan zichzelf. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: neem deel aan deze dag en ervaar hoe je weer lekker kunt leven.’

Op de website staat een handig overzicht met uitleg over alle activiteiten deze dag. U kunt daar meteen een plekje reserveren op één van de massagestoelen óf alvast een gratis mini cursus ontspannen downloaden!

Het Body & Mind Event is een activiteit van de gezamenlijke gezondheidscentra in Nieuwegein. Deze centra en bibliotheek De tweede verdieping hebben samen met diverse andere partijen hun krachten gebundeld in het initiatief Lijfstyle Nieuwegein, dat allerlei activiteiten en initiatieven in Nieuwegein op het gebied van gezondheid actief ondersteunt, waaronder dit Body & Mind Event.

Lekker nazomeren bij nieuwe expositie Kunstgein

Vanaf 24 augustus tot 2 oktober kunt u genieten van het mooie werk van de kunstenaars Cor Coomans, Mina Welleman en Ineke van Vliet bij Kunstgein Nieuwegein. Het podium in het Atrium van het Stadhuis aan het Stadsplein 9 in de binnenstad van Nieuwegein is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.  Een van de kunstenaars is altijd aanwezig.

Cor Coomans – Mozaïek – Aquarel
De fraaie mozaïeken van Cor worden gekenmerkt door artisticiteit en vakmanschap. De figuratieve afbeeldingen hebben veelal betrekking op dieren. Marmer met een gepolijst vlak en zelf gehakte brokjes marmer en Venetiaans glas zijn de materialen die hij gebruikt.

Naast de mozaïeken zijn er ook aquarellen van zijn hand te bewonderen. De onderwerpen zijn divers; landschappen, schelpen en stadsgezichten. Tegenwoordig gaat zijn voorkeur uit naar impressies van steden en daarbij heeft Utrecht zijn bijzondere belangstelling.

Mina Welleman – Schilderen
Mina werkt voornamelijk met olieverf. Zij vindt het spannend om te schilderen, volgens haar gaat het vanzelf. Je bepaalt niet zelf wat het wordt, zoals dat wel gebeurt als je figuratief werkt. Zo nu en dan zit er een realistische twist in haar werk. Mina is nieuwsgierig hoe mensen naar haar werk kijken en is benieuwd naar hun commentaar. Het schilderen is een verrijking in haar leven geworden.

Ineke van Vliet – Keramiek
In haar werk beeldt Ineke vaak uit wat haar bezighoudt. Met name organische en figuratieve vormen spelen een belangrijke rol in haar werk. Geïnspireerd door gevoelens en emoties zoekt zij intuïtief naar vormen. Ook de primitieve of pre-culturen hebben haar aandacht. Deze invloeden zijn dan ook in haar werk terug te vinden.