De Nieuwegein Pas

Wilt u graag lid worden van een sportclub? Of zingen in een koor? Dansen? Naar een museum? Dat kan allemaal met veel korting als u in het bezit bent van de Nieuwegein Stadspas. Op 26 mei besloot de Nieuwegeinse gemeenteraad definitief tot de invoering van deze pas per 1 juli. De Nieuwegein Stadspas is bedoeld voor inwoners van Nieuwegein met een laag inkomen. Ook eventuele gezinsleden kunnen een pas krijgen. De Nieuwegein Stadspas komt in de plaats van de huidige U-pas.

De Nieuwegein Stadspas is een initiatief van de gemeente Nieuwegein en tal van Nieuwegeinse aanbieders op het gebied van sport en cultuur. De uitvoering van de pas ligt in handen van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Inmiddels hebben zich al meer dan 60 aanbieders gemeld met een mooie aanbieding voor stadspashouders en dat aantal groeit nog dagelijks. U vindt een actueel overzicht van alle mogelijkheden op de nieuwe website.

Wethouder Martijn Stekelenburg is trots op de komst van de Nieuwegein Stadspas: “Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe pas een enorme verbetering betekent ten opzichte van de U-pas. Hij sluit beter aan bij de wensen van onze inwoners en het systeem is veel eenvoudiger.”

Om in aanmerking te komen voor de Nieuwegein Stadspas mag uw inkomen niet hoger zijn dan 125% van het wettelijk sociaal minimum. Het wettelijk sociaal minimum is het bedrag dat de Rijksoverheid heeft vastgesteld als het geld dat minimaal nodig is om van te leven. De hoogte is verschillend per persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van uw leeftijd en leefsituatie, of u alleen woont of met meer mensen in één huis.

Heeft u vragen over de Nieuwegein Stadspas? Bel dan met de WIL (030) 70 22 300, op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur of mailen via e-mail adres info@wil-lekstroom.nl.

Café van de verdieping – Bloed in de polder

Op donderdagavond 16 juni van 20.00 uur tot 22.00 uur is er in Bibliotheek De tweede verdieping weer een ‘Café van de verdieping.’ Thema dit keer is: Bloed in de polder, misdaadliteratuur uit Nederland. De bibliotheek sluit hiermee aan bij de Spannende Boekenweken (3 t/m 19 juni), de weken voor liefhebbers van thrillers en detectives.

Forensisch rechercheur Jessica Wijbenga vertelt in de bibliotheek over haar dagelijks werk; het onderzoeken van bloedsporen en vingerafdrukken en het oplossen van bizarre moorden. Auteurs Hieke Wienke Jans en Ralph Schippers lezen voor uit hun boek Seriemoordenaars in Nederland; een boek met reportages over de misdadige feiten, de achtergronden en motieven van ruim twintig Nederlandse seriemoordenaars. Dichter Hanneke van Eijken sluit de avond af met een aantal bloedstollende gedichten.

Deelname: € 6,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Café’ of bij het infopunt in de bibliotheek.

Koffie- en thee ontmoeting bij Cirkeltje Rond

Voor de derde keer vindt er een koffie- en thee moment plaats bij buurttuin Cirkeltje Rond. De vorige twee keer waren een succes, erg gezellig, en hadden de bezoekers mooi weer. De buurttuin bevindt zich naast de ingang van de Geinsche Hof. Het moment is op zaterdag 4 juni aanstaande van 14.00 uur tot 15.30 uur.

Buurttuin Cirkeltje Rond is een buurtinitiatief van buurtbewoners Eveline Zoomers, Eloise Groenveld en Marten Buis. De buurttuin is bedoeld als een ontmoetingsplaats voor wijkbewoners om te vertoeven, beleven of te tuinieren. De Gemeente Nieuwegein, IVN, Vlinderstichting en de Geinsche Hof hebben gezamenlijk de tuin vorm gegeven. Naast mooie bloemen en veel eetbaars heeft de tuin een mini-amphiteater. Er is een levende wilgenhut en een kruidenspiraal.

De koffie- en thee momenten zijn een initiatief van Cirkeltje Rond en Reinaerde ‘De Akker.’ Live muziek wordt verzorgd door buurtbewoner Deldjou. Medewerkers van Reinaerde zorgen voor koffie, thee en water met iets lekkers erbij. De koffie en thee zijn gratis. Wel mag u, indien u dat wilt, een kleine bijdrage geven, maar dit is geheel vrijblijvend.

Spannende Boekenweken

De Spannende Boekenweken zijn dit jaar van 3 t/m 19 juni. In deze periode heeft Bibliotheek De tweede verdieping drie activiteiten gepland. Op 7 juni leert u in een workshop hoe u een spannend verhaal schrijft. Scenariste Steffie de Vaan geeft op 9 juni een workshop spannend computergamescenario schrijven. En op donderdagavond 16 juni vindt het Café van de Verdieping – Bloed in de polder plaats. Die avond zal o.a. een forensisch rechercheur vertellen over haar werk, komen auteurs Hieke Wienke Jans en Ralph Schippers voorlezen uit hun boek ‘Seriemoordenaars in Nederland’ en draagt dichter Hanneke van Eijken een aantal bloedstollende gedichten voor.

De toegang voor beide workshops is gratis, waarbij geldt: vol=vol. Het Café van de Verdieping kost € 6,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. de activiteit(en).

Nieuwe bestuurder voor Anna van Rijn College

De Raad van Toezicht van het Anna van Rijn College heeft Aukje Bergsma (1967) met ingang van 1 augustus 2016 aangesteld als bestuurder. Aukje is sinds 1999 werkzaam bij het CITO in diverse functies. Sinds 2010 is zij directeur Centrale Toetsen en Examens van het CITO en eindverantwoordelijk voor alle wettelijke taken van het CITO.

Met Aukje Bergsma krijgt het Anna van Rijn College een bestuurder die weet wat er in onderwijsland speelt. Ook al voor 1999 is Aukje werkzaam geweest bij verschillende organisaties die gelieerd zijn aan het onderwijs. Al met al hebben we een bestuurder met ruime ervaring in het onderwijsveld.

De Raad van Toezicht is verheugd dat Aukje Bergsma de komende jaren haar energie, ervaring en daadkracht gaat inzetten voor het Anna van Rijn College. De uitdagingen in de komende jaren zijn groot en de Raad van Toezicht heeft groot vertrouwen dat Aukje dit succesvol met iedereen van het Anna van Rijn College aan kan.

Richard Gerenstein winnaar ‘koeschijten’

De ‘ingevlogen’ koe die tijdens de afsluitende BBQ van het afgelopen feestweekend bij sportvereniging JSV in Galecop een mooie ‘vlaai’ zou leggen in het kader van het ‘koeschijten’ nam haar tijd. Toen die ‘vlaai’ eenmaal kwam werd er iemand heel vrolijk van …………… Richard Gerenstein, want hij won de hoofdprijs van maar liefst € 900,-

Het hele hoofdveld van JSV was in digitale vakken van 25m2 opgedeeld. Daar waar de koe haar ‘vlaai’ zou leggen bepaalde wie er winnaar werd van het traditionele ‘koeschijten.’ Voorzitter Ton van Kippersluis begeleidde de geleende koe persoonlijk naar de middenstip waar ze werd losgelaten. Daarop begon een lange wachtperiode.

Ondertussen genoten de vele aanwezigen op de tribune van een prima BBQ. Oud en jong JSV liepen door elkaar heen en er werd flink bijgepraat. Ook het 95-jarige erelid Arie Terlouw was van de partij.

Uiteindelijk gebeurde het, na ruim twee uur produceerde de koe een mooie ‘vlaai.’ De jury, bestaande uit Ton van Kippersluis en Peter Krauweel bepaalde dat deze in het vak van Richard van Geerenstein was gelegd, een verdienstelijk speler van de zaterdag 5, die hierdoor de hoofdprijs van € 900,- binnensleepte.

Veiligheid Nieuwegeinse kinderen van belang

Kinderen in Nieuwegein moeten veilig kunnen leven en opgroeien. Dat is niet altijd het geval. Sommige kinderen kunnen jarenlang slachtoffer van kindermishandeling zijn. De gemeente Nieuwegein wil hier samen met haar partners in de stad verandering in aanbrengen. Op 25 mei vond een eerste gesprek hierover plaats met bestuurders en managers van verenigingen. Vragen die aan de orde kwamen: komt het voor? Al eens mee te maken gehad? Weet men dan te handelen?

Medewerkers van Veilig Thuis Utrecht, Stichting Geynwijs en de politie hebben hun kennis en ervaring hierover gedeeld. De vijf aanwezige clubs (bouwspeeltuin Jeugdland, Scouting Vreeswijk, Voetbalvereniging JSV, Tennisvereniging Vreeswijk en zwemclub Aquarijn) stelden vragen als “met wie ga ik het gesprek aan als ik zie dat een ouder een kind uitscheldt, de ouder of het kind?” De tips van Veilig Thuis: blijf dicht bij wat jezelf vindt, praat met anderen, bijvoorbeeld met Veilig Thuis, om een gesprek goed voor te bereiden. Zorgvuldigheid is van groot belang. Bedenk hoe je zelf zou willen worden bejegend. Met respect waarbij je zonder oordeel serieus wordt genomen.

Nieuwegein zal met een aantal clubs en Veilig Thuis Utrecht een “denktank” vormen om binnen de clubs zelf de leiding en vrijwilligers/trainers te betrekken en te ondersteunen bij het bespreekbaar maken van kindermishandeling. Want elk kind dat gezien wordt, is er één.

Verenigingen in Nieuwegein die binnen hun vereniging aandacht willen besteden aan kindermishandeling kunnen contact opnemen met Dave van Loon, beleidsadviseur Jeugd en preventie van de Gemeente Nieuwegein via het e-mailadres: d.vanloon@nieuwegein.nl.

Veilig Thuis is hét advies- en meldpunt rond huiselijk geweld. U kunt altijd bellen met Veilig Thuis Utrecht (0800-2000). Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt ook Stichting Geynwijs vragen om advies tijdens kantoortijden. Telefoon: (030) – 410 0666.

Crowdfundingsactie voor speelplek

In een wijk waar veel jonge gezinnen met een laag inkomen wonen, is er niet altijd geld om met vakantie te gaan. Het is daarom belangrijk dat ook deze kinderen voldoende speelruimte hebben en zich goed kunnen ontwikkelen.

Vier alleenstaande moeders, met negen kinderen in de leeftijd van 1 tot 15 jaar, uit de wijk Fokkesteeg zetten zich in voor een mooie uitdagende en inspirerende speelplek voor kinderen. Zij hebben een plein aan de Benedenmonde tot hun beschikking, maar er is op dit moment weinig gelegenheid voor kinderen om vrij én veilig te kunnen spelen. Verder biedt deze plek geen mogelijkheid om kinderen te prikkelen en hun ontwikkeling te stimuleren. Op dit plein spelen dagelijks veel kinderen van verschillende achtergronden en leeftijden. De moeders willen deze kinderen iets bieden en daar kunnen zij uw hulp goed bij gebruiken.

Het plein heeft ruimte voor een voetbalkooi, maar daarvoor is een hek nodig, om te voorkomen dat kinderen niet zomaar achter hun bal aan de weg op kunnen rennen. Dit is niet alleen veilig voor de kinderen, maar ook voor verkeer. Zo’n hek kost € 3.250. Een deel van deze kosten betaalt de gemeente samen met Mitros, maar dat is niet voldoende. Helpt u mee dit bedrag bij elkaar te krijgen? Doneer dan een bedrag aan de crowdfundingscampagne. Daar kunt u ook meer informatie krijgen over de plannen van de moeders.

Voor de vernieuwing van overige speeltoestellen en inrichting van het plein zijn de moeders in gesprek met de gemeente, de woningcorporatie en verschillende fondsen.

Raadsbijeenkomsten juni 2016

02 juni 2016 Raadsontmoeting ‘Vertrouwen op de kracht van de stad’
Nieuwegein is volop in beweging: bestaande initiatieven worden volwassen en nieuwe initiatieven dienen zich aan. Dat vraagt iets van de samenleving: van initiatiefnemers, van hun buren, van organisaties en bedrijven, maar ook van de gemeente. Hierover vindt op donderdag 8 juni 2016 een raadsontmoeting plaats met als titel ‘Vertrouwen op de kracht van de stad’. De bijeenkomst wordt gehouden in de brede school De Lotus, Lupinestraat 15-23 en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

07 juni 2016 Raadsinformatiebijeenkomst Financiële stukken
Op dinsdag vindt er een raadsinformatiebijeenkomst plaats over financiële stukken. In deze bijeenkomst wordt de raad door de ambtelijke organisatie geïnformeerd over de onderwerpen Vennootschapsbelasting, de Jaarstukken 2015, de jaarstukken 2015 Grondbedrijf, de Voorjaarsnota 2016 en de Kader-nota 2017. Aanvang van de bijeenkomst is 20.00 uur.

8 juni 2016 Commissie Samenleving
Woensdag 8 juni vergadert de commissie Samenleving. Op de voorlopige agenda de onderwerpen Vaststellen programma Woonwijs, Winkelvisie Nieuwegein 2016, Verkenning onderwijshuisvesting primair onderwijs-sportaccommodaties, Zienswijze voorlopige jaarrekening 2015 en ontwerpbegroting 2017 Pauwbedrijven, Meerjarenbegroting en –beleidsplan 2017-2020 en jaarverslag 2015 WIL, Concept begroting 2017 en concept-jaarrekening 2015 Recreatieschap Stichtse Groenlanden en Eerste wijziging begroting 2016 en ontwerpbegroting 2017 GGDrU. Wanneer de agenda niet op 8 juni kan worden afgerond wordt de vergadering voortgezet op maandag 13 juni, aan-vang 20.00 uur.

9 juni 2016 Commissie ABZ
Op donderdag 9 juni, aanvang 20.00 uur vindt de vergadering van de commissie ABZ plaats. De voorlopige agenda kent de onderwerpen Begroting 2017 en jaarrekening 2015 BGHU en het Rekenkamerrapport inzake het Informatie-voorzieningen beleid.

9 juni 2016 Commissie ROM
Donderdag 9 juni vergadert ook de commissie ROM. Op de voorlopige agenda de onderwerpen Verzoek burgerinitiatief Maalvaardig maken van de Polder-molen Oudegein, Coördinatieregeling Blokhoeve plandeel Green Village, Coördinatieregeling Zuilenstein, Startnotitie bestemmingsplan kasteel Rijnhuizen, Stichting Binnenstadsmanagement, Ontwerpbegroting 2017 en 1e begrotings-wijziging 2016 van RMN, Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2015, Jaar-verslag en jaarrekening 2015 Welstand en Monumenten Midden-Nederland en de Voortgangsrapportage grotere ruimtelijke Projecten. De vergadering start om 20.00 uur. Wanneer de agenda niet op 9 juni kan worden afgerond wordt de vergadering voortgezet op maandag 13 juni, aanvang 20.00 uur.

Datum Overige bijeenkomsten Aanvang
16 juni 2016 Raadsinformatiebijeenkomst Werk voor mensen
met een beperking 20.00 uur
22 juni 2016 Commissievergadering Financiële stukken 20.00 uur
23 juni 2016 Raadsvergadering (regulier) 20.00 uur
30 juni 2016 Raadsvergadering Financiële stukken 20.00 uur
06 juli 2016 Raadsinformatiebijeenkomst Evaluatie Geynwijs 20.00 uur

Column Willeke Stadtman: ‘Winnen’

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster. Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft inmiddels drie kleinzoons, een kleindochter (Eloisa), een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter). Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Al een tijdje heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze zijn ook in boekvorm uitgebracht met de titel: ‘Hopeloos maar niet ernstig’ (ISBN: 978-90-484-3583-6) en verkrijgbaar bij de Bruna op het Muntplein. Nu ook haar andere boek ‘Op voet van oorlog.’

Willeke: ‘De KNVB heeft recent een verpletterend rapport afgescheiden onder de bezwerende titel Winnaars van morgen. Het rapport, dat bijna 200 pagina’s telt, is het resultaat van anderhalf jaar noeste arbeid onder leiding van technisch manager Jelle Goes. Volgens hem moet de lat omhoog. Een opmerkelijk verrassende en verfrissende uitspraak aan de vooravond van een EK zonder Oranje. Je moet er maar op komen.’

‘Door gesprekken met talloze nationale en internationale voetbalgrootheden heeft de KNVB vat gekregen op de kern van het probleem: ‘Voetbal is een moeilijk spel geworden, met kleine ruimtes, waarin snel denken en handelen door fysiek sterke doorbijters noodzakelijk is.’’ Klik hier om de column ‘Winnen’ te lezen.