Nieuw koekje bij bakkerij: het plofkrakertje

Bakkerij Oorbeek in Nieuwegein gaat donderdag weer open na de mislukte plof- en ramkraak. De winkelier komt meteen met een nieuw koekje: het plofkrakertje.

Het plof- en ramkraak veroorzaakte ruim een week geleden een ravage in winkelcentrum Hoogzandveld omdat de vlammen van de autobrand oversloegen naar de Blokker. Omwonenden werden geëvacueerd en winkeliers konden de hele ochtend hun zaak niet openen.

Naast het Blokker-filiaal, liep ook bakkerij Oorbeek veel schade op. Alle rommel is inmiddels opgeruimd en de schappen liggen weer vol. Donderdag gaat de zaak weer open. De politie hield vorige week twee verdachten aan voor de plofkraak, maar die werden al snel weer vrijgelaten.

Voeren van ooievaars is dodelijk

Sinds enige tijd zijn er jonge ooievaars in de wijk Galecop. Op de Digitale Stad Nieuwegein hebben wij daar veel aandacht aan besteed. Bij veel mensen is niet bekend dat de ooievaar een heel ander type vogel is dan een eend. Als ooievaars door mensen gevoerd worden kunnen ze dood gaan.

Ooievaars zijn roofdieren net als valken en sperwers. Het zijn vleeseters die prooidieren nodig hebben om te kunnen overleven. Als de jongen nog klein zijn brengen de oudervogels ze vooral wormen, grote insecten en larven. Naarmate de jongen groeien vangen ze grotere prooien zoals muizen en ratten, mollen en een enkele kikker of een vis. Er zijn gedurende het broedseizoen volop prooidieren in de natuur aanwezig. De beide oudervogels zorgen gezamenlijk voor de jongen. Er blijft altijd een ooievaar op het nest. Terwijl de ander voedsel gaat zoeken in de wijde omgeving van Nieuwegein. Zo’n foerageertocht kan wel anderhalf tot twee uur duren. Daarna keert de ooievaar naar het nest terug. De thuiskomer wordt daarbij door de partner met geklepper begroet. De ingeslikte en in de krop bewaarde half verteerde prooien worden uitgebraakt. De jongen pikken het voedsel zelf op van de bodem van het nest.

Af en toe komt het voor dat mensen brood of ander voedsel aan de ooievaars voeren. De vogels kunnen brood en ander plantaardig voedsel echter niet verteren. Hun ingewanden zijn er niet op gebouwd. Denk er maar aan dat een koe niet voor niets meerdere magen heeft. Als ooievaars brood eten ontstaat er een verstopping waardoor vooral de jongen dood kunnen gaan. Ook het voeren van vlees, kaas of zelfs eendagskuikens is uit den boze. Behalve dat daar veel stoffen in zitten die schadelijk zijn voor ooievaars worden de dieren er lui van. Geadviseerd word om de ooievaars niet te voeren!

Opvolger Samen voor Nieuwegein bekend

Mirjam de Groot volgt per 1 september 2013 Hanneke Weesie op als intermediair maatschappelijk betrokken ondernemen bij Samen voor Nieuwegein.

Bestuursvoorzitter Dorathé van Doorn: “Wij zijn ontzettend blij dat Mirjam de Groot het stokje gaat overnemen. Gezien haar achtergrond en haar netwerk binnen Nieuwegein verwachten wij dat zij een waardevolle bijdrage kan leveren aan het verder uitbreiden en consolideren van het netwerk Samen voor Nieuwegein.”

De Groot heeft kennis en ervaring in zowel het commerciële als het maatschappelijke veld. Na zeven jaar werkzaam te zijn geweest als communicatieadviseur heeft ze de overstap gemaakt naar het onderwijs. “Met heel veel plezier heb mij ik de afgelopen jaren als leerkracht en als voorzitter van Bouwgein ingezet. Ik heb daarbij gezien hoe belangrijk maatschappelijk betrokken ondernemen in de samenleving is. Ik heb er dan ook enorm veel zin in om dit breder bij Samen voor Nieuwegein vorm te geven.”

‘Wie is daar tandarts in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Maurice Wijdh.

Arend Bloemink: ‘Mail van de hoofdredacteur. Of ik meteen contact wil opnemen met tandarts Kenneth Wijdh in verband met een Portret van de Week. Maar ja, ‘t is zondag. Reden waarom ik niet meteen in de telefoon klim. Even wachten maar tot maandag, dat zal toch zeker wel kunnen? Als ik die maandag terugkom van een stevig stukje tegen-de-wind-in fietsen, bel ik het nummer dat de hoofdredacteur me verstrekte. Jammer dan, afgesloten. Of misschien gewoon een niet bestaand nummer. Gelukkig heb ik het e-mailadres van tandarts Kenneth en ik vraag hem dan maar míj te bellen. Intussen informeert de hoofdredacteur me verder. Het gaat om de zóón van Kenneth: Maurice. Maurice is onlangs in zijn vader praktijk, óók als tandarts van start gegaan. Leuk, maar op zich is dat niet héél bijzonder. Zoiets gebeurt wel meer. Tóch?!’

‘Maar dan komt het: de hoofdredacteur, Martin dus, is al jaren klant, patiënt van de praktijk van tandarts Wijdh en kent Maurice nog als ‘klein jochie’. En dat ‘kleine jochie’ is nu een èchte tandarts geworden. Leuk. Voor de trotse vader-tandarts Kenneth. Leuk ook, voor de kersverse tandarts Maurice. Ook leuk, voor patiënt en hoofdredacteur Martin, die verzekerd is van de continuïteit van ‘zijn’ tandartspraktijk. En daarmee ook leuk voor alle patiënten van tandartspraktijk Wijdh. Dus is Maurice zeker een terecht Portret van de Week.’

‘Zodoende fiets ik op dinsdag naar de Rijpgaarde. Bij binnenkomst word ik al snel herkend, de assistente achter de balie signaleert meteen mijn camera: ‘Ah, u komt voor Maurice…’ ‘Nou, eigenlijk kom ik voor Kenneth’, antwoord ik. Immers, Kenneth zou mij ontvangen en samen zouden we dan Maurice verrassen. Dat loopt dus anders, want Maurice staat me al, van niets wetend, op te wachten. Achter een raam ontwaar ik het van plezier glimmende gezicht van een tandarts, Kenneth dus. Was ik wat bevreesd voor de reactie van Maurice, die zo maar tot Portret wordt gebombardeerd, die vrees is geheel ongegrond. Maurice hoort me breed lachend aan, vindt het een reuzegrap en is meteen bereid als Portret te functioneren.’

‘We zoeken de nieuwste behandelkamer op. Assistente Elly wordt vriendelijk verzocht in de behandelstoel te gaan liggen (want zítten doe je daar ècht niet in). Tandarts Maurice maakt zich klaar voor de ‘behandeling’ met handschoenen, bril en mondkapje. En dan gaan we van start. Al kletsend. Al lachend. Het kan dus echt heel gezellig zijn in de behandelkamer van de tandarts. Echt waar!’

Klik op het cameraatje hieronder en maak via de foto’s en Maurice’s antwoorden (zijn die vragen ècht door hem beantwoord? – ik geloof er niets van – Kenneth?) op de vijf altijd dezelfde vragen nader kennis met hem.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Niet zo lang geleden bracht ik, op een mooie zondagmorgen, weer eens een bezoekje aan de kasteeltuin van Rijnhuizen, in Jutphaas. Een tuin die een regelmatig bezoek steeds de moeite waard maakt. Naast rust biedt de tuin, als gevolg van de wisselende seizoenen, een steeds andere aanblik. Nooit is de tuin hetzelfde.’

‘Maar deze keer leek de tuin ècht ánders te zijn dan ‘normaal’. Of dan ik
eigenlijk verwachtte. Want, waar ik bij binnenkomst van de tuin altijd
word begroet door een grote schare nieuwsgierige kippen (en hanen), was
het nu stil. Letterlijk geen kip te zien… Was het de warmte misschien? Zat
het pluimvee in de koelte onder de struiken? Of was het gevederte naar de
ijssalon aan de overkant van het Merwedekanaal… Geen idee.’

‘Maar dan, aan de rand van het grasveld, is daar ineens tóch een nieuwsgierige haan. Meneer is duidelijk verrast door mijn aanwezigheid. Lijkt het niet helemaal te vertrouwen. Maar na enige tijd, na aan mij te zijn gewend geraakt, besluit hij me te volgen. Nu en dan achteloos pikkend naar iets wat ik niet zie. Naar iets wat er waarschijnlijk ook niet eens is, puur om zich een houding te geven. Dan denk ik ‘oké, jij je zin, maak ik van jou toch een Portretje. En daar is hij dan: ‘Meneer de Haan van Rijnhuizen.’ (Klik op het cameraatje voor de foto van de week)

FNV-oprichter Wim Spit overleden

In Nieuwegein is oud-vakbondsman Wim Spit overleden. Dat hebben zowel de familie als FNV Bondgenoten woensdag bekendgemaakt. Hij was een van de grondleggers van de vakcentrale FNV.

“Zonder Wim Spit geen FNV”, zegt de vakbond in een memoriam. “Met hem verliezen we een zeer gewaardeerde oud-collega die, zowel met visie als met hart en ziel, heeft gewerkt aan het versterken van de samenwerking binnen de vakbeweging als geheel en binnen de FNV in het bijzonder”

Spit, zelf zoon van een vakbondsman, begon kort in 1948 zijn loopbaan het A.C. de Bruijninstituut in Doorn, het toenmalige scholingsinstituut van de Katholieke Arbeidersbeweging. Daarna ging hij aan de slag bij de R.K. Bond voor spoor- en tramwegpersoneel St Raphaël. Wim Spit is 89 jaar oud geworden.

Dode bij steekpartij in gevangenis Nieuwegein

Bij een steekpartij tussen twee gedetineerden in de gevangenis van Nieuwegein is één dode gevallen, het zou gaan om een 23-jarig man. Vanwege het incident verzamelden zich rond zeven uur meerdere politiewagens en ambulances bij de penitentiaire inrichting aan De Liesbosch. Ook de traumahelikopter werd opgeroepen maar kwam te laat om het leven van de gewonde gedetineerde te redden.

De dader, een 31-jarige mede gevangene, die een celstraf uit moest zitten van drie jaar vanwege een geweldsdelict, zal vrijdag moeten verschijnen voor de rechter-commissaris. Twee instanties gaan onderzoek doen naar de dodelijke steekpartij. Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet een intern onderzoek, wat standaard gebeurt in dit soort gevallen.

In oktober vorig jaar was er ook al een steekpartij in de gevangenis van Nieuwegein. Drie gevangenen gingen toen met elkaar op de vuist, waarbij één een mes trok. Een van de gedetineerden raakte gewond.

Inschrijving deelname Openlucht Galerie

Op een afzonderlijk gedeelte op de Jaarmarkt in Vreeswijk wordt op 14 september van 10.00 – 17.00 uur weer de Openlucht Galerie gehouden. Iedereen (niet-professionele kunstenaars), die zelf leuke “kunstwerken” maakt, kunnen aan deze Galerie deelnemen. Ook ieder, die een bijzondere hobby heeft en anderen kennis willen laten maken met hun hobby, is welkom op deze Galerie. Een leuke manier om nieuwe materialen aan te schaften voor volgende werken. De kosten van een kraam om op deze Openlucht Galerie te staan bedraagt € 20,-.

Voor opgave of inlichtingen aan de Openlucht Galerie kunt u contact opnemen met de organisatie: jaarmarkt@activiteitenvreeswijk.nl of een briefje aan Jaarmarkt Vreeswijk, Postbus 1090, 3430 BB Nieuwegein of bel: 030 – 60 620 02.

Eis: 5 jaar en tbs voor neersteken huisgenoot

De officier van justitie in Utrecht heeft vijf jaar cel en tbs geëist tegen de 47-jarige Monique van de P. Zij stak afgelopen februari een medebewoner dood in een huis voor mensen met psychiatrische problemen aan de Frederik van Eedenhove in de wijk Galecop.

“U bent in mijn ogen geen intrinsiek slecht mens, maar het gaat vandaag over iets heel ergs”, zei de officier, die stelt dat de vrouw haar huisgenoot uit woede heeft neergestoken. Ze was boos, omdat hij niet ophield met lachen, concludeert de aanklager.

De verdachte claimt dat zij haar 68-jarige huisgenoot uit noodweer heeft neergestoken. Hij zou haar met het mes hebben bedreigd, waarna zij het ding afpakte en hem stak.

Het incident vond plaats in een pand van de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU) aan de Frederik van Eedenhove. De SBWU bezit daar vijf panden, waarin mensen met psychiatrische problemen wonen. Deze bewoners krijgen 24 uur per dag begeleiding.

Overvallers op pizzakoeriers: zaak wordt opgeblazen

De verdachten van de overvallen op Nieuwegeinse pizzakoeriers vinden dat hun daden zwaar worden overdreven. Dat zeiden ze na afloop van een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Utrecht tegen de media. Zowel de slachtoffers, de politie en de media blazen de zaak extreem op, zeggen de zeven verdachten. De moeder van twee van de verdachten is boos op de politie, die bij een nachtelijke inval haar zoons van het bed lichtte. Zij vindt dat de politie haar onnodig voor schut heeft gezet in de buurt en te veel geweld heeft gebruikt.

De rechtbank keek naar de zaak, maar een inhoudelijke behandeling was er nog niet, tot groot verdriet van de advocaat van één van de verdachten. Hij vindt dat er veel te veel tijd zit tussen de overvallen en de rechtszaak. De overvallen vonden begin 2012 plaats. Toen werden een aantal pizzakoeriers beroofd van geld en etenswaar. Vijf berovingen vonden plaats in Nieuwegein en een in Houten. De daders bestelden een pizza, en zodra de bezorger op het adres aankwam werd hij door de daders bedreigd.

Eén van de verdachten zit nog vast. Omdat hij vorig jaar nog minderjarig was, wordt zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. De verwachting is dat hij daarna op vrije voeten komt.