Expositie Different Views in het KCN

Van 3 tot en met 18 november zal in het Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN) de expositie ‘Different Views’ te zien zijn. De expositie toont werken van kunstenaars Jeanet Mori, Hans van Rotterdam en Jan Monsuur, die ieder een eigen specialiteit met zich meebrengen. Van abstract tot landschap en portret. De expositie is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur, in de galerie van het KCN aan de Kerkstraat 38 in Nieuwegein.

De expositie ‘Different Views’ brengt drie verschillende disciplines samen onder één dak. Van Jeanet Mori zijn abstracte werken te zien, Hans van Rotterdam exposeert een aantal landschappen en Jan Monsuur toont een selectie van zijn portretten.

KCN-lid Jeanet Mori is al meer dan dertig jaar actief met schilderen en geen onbekende in het Nieuwegeinse kunstcircuit. Haar recente werk kenmerkt zich door een expressief kleurgebruik in een lyrische abstractie. Autodidact Hans van Rotterdam schildert en tekent landschappen en stadsgezichten. De natuur is zijn inspiratiebron. De tekeningen maakt hij veelal ter plaatse, de uitwerking vindt plaats in zijn atelier. Ook creëert hij zelfbedachte landschappen waarin vooral kleur, beweging en rust te vinden zijn. Jan Monsuur is steeds op zoek naar manieren om zich creatief te uiten. Hij schrijft, schildert en tekent. Hij volgde workshops bij de Amerikaanse portretschilder Daniel E. Greene en schildert regelmatig naar levend model in het atelier van de schilderes Charlotte Leene.

Onderwater Foto- en Filmclub

Iedereen die duikt wil graag aan anderen laten zien wat hij of zij zoal onder water tegenkomt. Omdat meenemen van dieren en planten niet mag, is de oplossing alles op foto of video vast te leggen. Maar hoe doe je dat en wat heb je er voor nodig. Het Onderwater Foto- en Filmteam (OFFT) geeft op veel vragen antwoorden. Het OFFT team, dat al bestaat sinds begin 1985, heeft een maandelijkse bijeenkomst voor geïnteresseerden in onderwaterfotografie en -filmen. Deze bijeenkomst is voor zowel de ‘gewone’ duiker als andere belangstellenden.

De bijeenkomsten vinden plaats op iedere 2e vrijdagavond (behalve op feestdagen of tijdens de zomermaanden) van de maand in zalencentrum ’t Veerhuis aan de Nijemonde 4 in Nieuwegein zuid. Iedereen is welkom. Het team kent geen lidmaatschap. Reserveren is niet nodig. Wel wordt een kleine bijdrage gevraagd van 4,00 euro voor de zaalhuur. De eerste volgende avond wordt gehouden op vrijdag 9 november 2012. Ditmaal een avond boordevol met bewegende beelden, maar ook de liefhebbers van mooie foto’s worden niet overgeslagen.

Een van de sprekers is Koos Bakker, een intrigerende onderwaterfotograaf, die bekend is door zijn onderwaterproject Jump-In. Samen met sportverenigingen probeert hij mensen te stimuleren om meer te bewegen. Dit door ludieke foto’s van sporters in actie, maar dan onderwater. Tijdens zijn presentatie neemt Koos ons mee naar Oostenrijk om te duiken in bergmeren én naar Engeland om te duiken met zeehonden.

Sint Maarten optocht in Zuilenstein

Op vrijdag 9 november wordt in een aantal straten in de wijk Zuilenstein een Sint Maarten optocht gehouden. Kinderen van 4 tot +/- 9 jaar onder begeleiding van een (bijna) volwassene kunnen meedoen. Verzamelen is om 18.15 uur bij de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8, naast de pastorie. Vergeet niet een brandveilige lampion met een lampje mee te nemen.

Na het oefenen van een liedje en het ontsteken van de lampjes in de lampion gaan we een optocht lopen. Om 19.15 uur eindigt de optocht weer bij de Nicolaaskerk. De organisatie is in handen van de oecumenische Werkgroep van de Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord en de RK Taborgemeenschap. Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met Petra Gerritse : 030 – 60 478 38.

Johan Gadella nieuwe wethouder in Nieuwegein

Fractievoorzitter de heer mr. J.A.N. (Johan) Gadella, wordt voorgedragen als nieuwe wethouder van de gemeente Nieuwegein. Doordat de huidige VVD wethouder mr. A.W. (Wouter) Kolff per 13 november burgemeester van Veenendaal wordt, heeft de fractie van de VVD zich de afgelopen weken gebogen over een selectie van geschikte kandidaten.

Johan Gadella (49) is geboren in Utrecht en woont sinds 1992 met zijn vrouw en twee schoolgaande (13 en 15) kinderen in Nieuwegein. Hij is vanaf begin 2000 lid van de gemeenteraad voor de VVD. De afgelopen 7 jaar is hij fractievoorzitter geweest en de laatste 2 gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker. Eerder was hij lid van het presidium, lid van het VVD-afdelingsbestuur , lid van de raad van toezicht van Kind & Co en lid van de bestuurscommissie voor het Anna van Rijncollege en is dus zeer nauw verbonden met Nieuwegein. In het dagelijks leven is hij Directeur van SOSO/Onderwijsconsulenten te Den Haag. Daarvoor bekleedde hij diverse managementfuncties.

De portefeuille voor de nieuwe wethouder bestaat uit: Financiën, Grondbedrijf, Sociale Zaken, werk en inkomen (inclusief schuldhulpverlening, nieuwkomers, integratiebeleid en participatie, Economische Zaken, Personeel en Organisatie.

De positie van fractie voorzitter zal ingevuld worden door Edwin van Straten (35), geboren te Utrecht. Edwin is al 10 jaar VVD-raadslid waarvan 6 jaar vice fractievoorzitter. Hij was lid van het raadspresidium. Naast zijn werk als manager bij de Deutsche Bank, is hij bestuurslid van de Stichting Politiek Café Nieuwegein en zeer actief vrijwilliger bij Scouting.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad medio november een besluit neemt over de benoeming van Johan Gadella.

Fairtrade kookworkshop geslaagd

Midden in de fairtrade week is er afgelopen maandag eerlijk gekookt in Fairtrade Gemeente Nieuwegein. Topkok Cees van Suylekom deelt graag zijn passie voor fairtrade koken. Hij heeft een verrassende kookworkshop gegeven in zijn kookstudio aan de Marconibaan voor echte fairtraders, de mensen die hard werken aan de campagne ‘fairtrade gemeente’ in de eigen woonplaats.

Ook de Nieuwegeinse fairtraders Ed Wolf en Annelies Heeres werkten enthousiast mee. Doel van deze kookworkshop was anderen, bijvoorbeeld restauranthouders, te inspireren om met fairtrade ingrediënten te gaan koken en hun bezoekers een eerlijke maaltijd voor te zetten. Motto van de fairtrade week was: Maak een verschil met 1x per dag Fairtrade! Op de foto links Karin van Breda van het landelijke coördinatiebureau Fairtrade Gemeenten, midden Cees van Suylekom en rechts Sandra, zus van Karin.

Auto raakt aan het slingeren

Een automobiliste raakt met haar auto een andere auto waardoor deze begint te slingeren. Een derde auto raakt hierdoor van de weg, vliegt uit de bocht en de bestuurder komt bekneld te zitten.

Een 65-jarige automobiliste uit Aerdenhout reed dinsdag 30 oktober rond 15.00 uur over de A2 ter hoogte van Nieuwegein. Met de rechtervoorzijde van haar auto raakte ze linkerachterzijde van een auto rechts voor haar met daarin een 30-jarige bestuurder uit Druten. Die auto begint door de aanraking te slingeren om tot stilstand te komen in de berm. Een derde auto met daarin een 56-jarige bestuurder uit Ommel is hierdoor van de weg geraakt en uit de bocht gevlogen. De bestuurder raakte bekneld en de brandweer bevrijdde de man uit zijn benarde positie. De man uit Ommel werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd waar bleek dat de man met de schrik was vrijgekomen.

Michel Vorm zes tot acht weken uitgeschakeld

Michel Vorm staat de komende zes tot acht weken buitenspel. De Nieuwegeinse keeper raakte afgelopen weekend geblesseerd in de wedstrijd van zijn club Swansea City tegen Manchester City.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Vorm een spierblessure in zijn lies heeft opgelopen. Dat gebeurde toen hij probeerde een afstandsschot van Carlos Tevez te stoppen.

De voormalige doelman van FC Utrecht werd langdurig op het veld behandeld, en vervolgens per brancard afgevoerd. Trainer Michael Laudrup van de club uit de Premier League vreesde na afloop al voor een pittige blessure. “Dit is een zware tegenvaller, want Michel is een goede keeper en erg belangrijk voor ons.”

Onderzoek naar vissen in Nieuwegeinse vijvers

Op verzoek van de Nieuwegeinse visclub HSV De Vaart-Poscar onderzoekt Sportvisserij Nederland donderdag 1 november de Kanovijver en de Parkhoutvijver. Met dit onderzoek hoopt de hengelsportvereniging een beter beeld te krijgen van de aanwezige visstand en het watermilieu in de beide parkvijvers.

Bij het onderzoek wordt een groot deel van het water met netten afgevist, waarna de gevangen vis wordt onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken welke vissoorten in het water voorkomen en of de vis in een goede conditie is. Het onderzoek start om 09.00 uur in de Kanovijver en om 13.00 in de Parkhoutvijver. Geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken.

Op donderdag 1 november komen er om 10.00 en 11.00 uur ruim 50 basisschoolleerlingen uit de klassen 6 en 7 van de Basisschool De Krullevaar uit Nieuwegein op bezoek bij dit Visserijkundig Onderzoek. ’s Middags komen er om 13.00 uur zo’n 30 basisschoolleerlingen uit de twee zesde klassen van de Basisschool De Schouw uit Nieuwegein op bezoek bij dit Visserijkundig Onderzoek. Zij krijgen van Vismeester Gerwin Gerlach een speciale ‘visles.’

Bomen Koninginnensluis nog niet gekapt

Rijkswaterstaat gaat de abelen langs de Koninginnensluis in Vreeswijk niet kappen maar snoeien. Na de informatieavond van begin oktober dit jaar over de bomenkap langs de vaarwegen van Nieuwegein, kwam Rijkswaterstaat samen met de bewoners tot deze oplossing. De bomen kunnen de komende twee jaar blijven staan tot de renovatie van de Koninginnensluis.

Door de bomen te snoeien tot ongeveer 2 meter kunnen ze niet meer omwaaien en lopen de abelen in het voorjaar weer uit. Zo blijft het gebied rondom de Koninginnensluis in Vreeswijk groen tot de renovatie van de sluis. De renovatie staat gepland vanaf 2015. Dan worden de bomen wel gekapt. Rijkswaterstaat zal daarna nieuwe bomen planten.

Inloopavond voorontwerp-bestemmingsplan Blokhoeve

De gemeente heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor Blokhoeve. In dit plan kijkt de gemeente terug op de ontwikkelingen van de laatste jaren en vooruit door kaders te schetsen voor toekomstige ontwikkelingen. Het plan is nu klaar om aan u voor te leggen en uw mening erover te polsen.

Daarom houdt de gemeente hierover een inloopavond en wel op dinsdag 30 oktober tussen 17.30 en 19.30 uur in het Stadshuis, Stadsplein 1. U kunt op deze avond uw vragen stellen over het voorontwerpbestemmingsplan. De avond is vooral bedoeld voor bewoners en bedrijven uit Blokhoeve maar uiteraard zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. Na deze avond ligt het plan twee weken lang ter inzage op het Stadshuis, namelijk van woensdag 31 oktober tot en met dinsdag 13 november.

In genoemde periode kunt u gebruik maken van uw recht op inspraak. U kunt dat doen door een brief te sturen naar het college van b&w, onder vermelding van Inspraakreactie voorontwerpbestemmingsplan Blokhoeve. Postadres: Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein. U kunt uw reactie ook digitaal geven met behulp van een formulier. Wilt u uw inspraakreactie liever mondeling overbrengen aan het college? Bel dan tijdens de inzagetermijn met Susanne Siebers, tel. (030) 607 12 95. Zij regelt dan een afspraak.