19-Jarige Maureen haalt duizend euro op voor het ROW Expertisecentrum

Het ROW Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een bedrag van liefst duizend euro gekregen. Longartsen Hans Jurgen Mager en Repke Snijder ontvingen het geld uit handen van de 19-jarige Maureen. Haar oma overleed aan Rendu-Osler-Weber (ROW) en Maureen organiseerde een benefiet voetbalwedstrijd om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de ziekte.

ROW is een zeldzame, erfelijke aandoening van de bloedvaten, die veelal gepaard gaat met bloedneuzen. De longartsen zijn Maureen erg dankbaar. ‘Een heel mooi initiatief!’ aldus de longartsen.

Over ROW
De ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW) is een zeer zeldzame, erfelijke aandoening van de bloedvaten die invloed heeft op meerdere delen van het lichaam. Daardoor kunt u met deze aandoening te maken krijgen met verschillende symptomen. Daarnaast zijn er meerdere medische en maatschappelijke aspecten waar ROW-patiënten rekening mee moeten houden.

ROW ontstaat door een tekort aan bepaalde eiwitten in de vaatwand. Dit tekort is al bij de geboorte aanwezig. Toch ontstaan de vaatafwijkingen en de klachten pas later. Dat komt waarschijnlijk doordat de hoeveelheid van de benodigde eiwitten afneemt bij het ouder worden en omdat de bloedvaten zich na een beschadiging niet goed kunnen herstellen. Mogelijk is zonlicht daarbij een schadelijke factor. De vaatafwijkingen in de huid zitten immers vooral op de door de zon beschenen plekken, zoals het gezicht en de handen. Welke factoren nog meer een rol spelen, is nog niet bekend. Door intensief wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte zullen we daar in de toekomst meer over weten. Tegenwoordig kunnen veel problemen behandeld of zelfs voorkomen worden, maar daar is veel kennis en ervaring voor nodig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren