Water daalt, hoogwaterpiek Lek en Nederrijn voorbij

Na weken van hoogwater zijn de waterstanden in de Nederrijn en Lek nu weer gedaald. Volgens het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn ze weer terug naar de normale situatie. Dit betekent dat het waterschap een deel van de genomen maatregelen gaat terugdraaien.  Zo gaan ze de komende tijd de waterpeilen verlagen op de plekken waar ze tijdelijk verhoogd waren. Ook gaan de deuren van de Oude Sluis in Vreeswijk weer open. Daarbij zijn de dagelijkse rijdende inspecties niet meer nodig.

Tegendruk
Bij hoge waterstanden op de Lek neemt de druk op de dijk toe. Om te voorkomen dat water bij sluizen en inlaten onder de dijk door gaat stromen geven we tegendruk middels het waterpeil te verhogen in de sluiskolk aan de landzijde.

Nog niet alle maatregelen kunnen worden teruggedraaid. Zo blijven de zandzakken nog enige tijd op pallets onderaan de Lekdijk liggen. Ook blijft de dijk bij Salmsteke (Lopik) voorlopig ingepakt. “Er kan immers nog een hoogwatergolf volgen”, aldus HDSR.

Het waterschap blijft voorlopig oproepen om niet in de berm te rijden. “Ook als het water is gezakt, is een stevige, niet beschadigde berm en een met gras begroeide dijk beter bestand tegen overslag van water.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk