Extra feestelijke buurt bbq in Jutphaas

Afgelopen zaterdag 2 september jl. heeft wethouder Van Engelen de jaarlijkse proeverij van historisch Jutphaas geopend. Om de historische waarde van het voormalige dorp in de gemeente Nieuwegein te benadrukken, organiseert een groep bewoners dit culinaire evenement waar bijna alle eetgelegenheden in de wijk aan hebben meegewerkt.

Dit weekend was het extra feestelijke omdat de gemeenteraad in juli heeft besloten om geld te reserveren om de openbare inrichting van de wijk grondig aan te pakken. Hierdoor komen de historische elementen terug  in het deel met de status ‘Beschermd Dorpsgezicht.’ Medio 2024 zullen de werkzaamheden beginnen.

Jutphaas

Cohesie in de wijk tot stand te brengen
Het evenement is begonnen als buurt bbq en nu uitgegroeid tot deze mooie proeverij waar veel ondernemers hun steentje aan hebben bijgedragen. Op 13 juli 2019 is tijdens deze buurt bbq het initiatief ontstaan van een buurtvisie. Bewoners en ondernemers konden op een plattegrond van de historische wijk aangeven wat zij belangrijk vonden om het gebied aantrekkelijker te maken. Op basis hiervan is een schetsontwerp gemaakt van hoe de wijk eruit zou moeten zien. Dit is op 29 oktober 2019 aan wethouder Van Engelen uitgereikt door enkele bewoners.

‘De jaren erna hebben bewoners veel en intensief contact gehad met de gemeente hierover. Nu er een doorfietsroute komt door o.a. de Herenstraat en de Utrechtsestraatweg, was het een mooi moment om als gemeente direct door te pakken en het historische beeld terug te laten komen. De komende maanden zal de gemeente een participatietraject starten, zodat het volgend jaar uitgevoerd kan worden gelijktijdig met de aanleg van de doorfietsroute van IJsselstein naar Utrecht’ aldus Jessica den Hartog van de Bewonersgroep Historisch Jutphaas.

Hett was de tweede keer dat een proeverij in deze vorm is georganiseerd. Patthamawan Khroewa Thai, Tandoori Hut, SteakHouse Sphinx, Dani’s Corner, Bij de Fortwachter, Sweets and ice, Café Jutfaes en restaurant Celine hadden allemaal een kraam waar ze hun producten konden aanbieden.

‘Een bijzondere en lekkere combinatie uit het historisch hart van Jutphaas’, aldus de organisatie. ‘Op deze manier konden de lokale ondernemers en de wijkbewoners kennis met elkaar maken en alvast nadenken over de inrichting van het beschermd dorpsgezicht. De wijk is bijzonder verheugd dat de gemeente de waarde van deze bijzondere historische plek waardeert en hierin gaat investeren. Hierdoor moet Jutphaas weer een parel van Nieuwegein worden.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk