“Vuilnisman, wilt U deze container ook meenemen?!!!”

“…renovatie Gemeentewerf”

Tot mijn verbazing ontving ik op vrijdag 6 juli een persbericht van de Gemeente over de renovatie van ons Aanbiedstation of te wel onze Gemeente werf. Ik vond dat typisch! Juist in de week dat het College ons wijs trachtte te maken, dat samengaan van onze reinigingsdienst met die van Zeist en Soest, verenigd in de RMN, ons de noodzakelijke efficiency en schaalvergroting zou gaan brengen, gaan wij in ons eigen aanbiedstation investeren zonder daarbij de kennis van nieuwe partners te gebruiken. De Nieuwegeinse burgers gebruiken hun aanbiedstation intensief en zijn daar trots op; zeker ook op de goede service die daar wordt geboden. Dus om dit te continueren is geen samengaan met de RMN nodig. Dit naast het feit, dat iedere gemeente zijn eigen – op redelijke afstand – aanbiedstation dient te hebben.

Dit vindt de gemeente dus zelf ook, als ik hun persbericht mag geloven. Daarin stellen zij namelijk: “Nieuwegein schoon houden, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, bedrijven en inwoners. Van bedrijven en inwoners verwacht de gemeente, dat zij hun afval daar waar mogelijk scheiden en inleveren op de daarvoor bestemde plaatsen. En dat gebeurt in groten getale (gemiddeld jaarlijks tussen de 60 en 80.000 bezoeken aan het aanbiedstation). De gemeente wordt verondersteld dat zij het scheiden en aanbieden van afval zo goed mogelijk faciliteert. Met de renovatie van het aanbiedstation geeft de gemeente een nieuwe impuls aan deze taak.“

“…beter ten halve gekeerd, dan ten hele verdwaald”

De Raadsleden werden de afgelopen weken bedolven onder het papier om hen er maar van te overtuigen, dat het op afstand zetten van onze reinigingsdienst door samen te gaan met Zeist en Soest in de Reinigingsdienst Midden Nederland (RMN) tot besparingen voor Nieuwegein zou leiden. En daar zat nu juist de kneep. De tal van kritische vragen van de raadsleden brachten de wethouder in het nauw, daar hij deze efficiencyslag niet voldoende hard kon maken. Bovendien vinden de meest raadsleden het nog steeds ongeloofwaardig en onverstandig, dat samenwerking met IJsselstein en Vianen onmogelijk schijnt. Iedereen die een beetje kan rekenen, begrijpt dat daar eerder voordeel uit is te halen, dan samengaan met Zeist en Soest. Het zou de wethouder sieren als hij op zijn schreden terugkeert. Nu kan het nog!!!

“…D66 vindt, dat….!!.”

je moet investeren in zaken waar je goed in bent! Vriend en vijand zijn het er over eens dat Nieuwegein een prima functionerende reinigingsdienst heeft. Bovendien is deze in een stad van 60.000 inwoners rendabel. Laten wij deze nog sterker maken en vervolgens onze buurgemeenten onze efficiëntere en dus per kubieke meter vuil goedkopere diensten aanbieden. Dit kost wellicht tijd, maar die hebben wij ook! Nieuwegein moet vanuit kracht opereren en niet vanuit slecht onderbouwde ondernemingsplannen, die leiden tot onomkeerbare rampscenario’s. En tot slot gezien al de overbodige stapels papier en een niet sterk optredende wethouder, deze hartenkreet:

“Vuilnisman wilt u deze container ook meenemen?!!

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk