“Kiezer zoekt politicus”

“Voor de kijkcijfers!!”,“Boer zoekt vrouw” is een zeer succesvol TV programma, waarin een vlotte presentatrice – “ Yvon Jaspers” – boeren en toekomstige boerinnen aan elkaar tracht te koppelen. Ruim 3 miljoen kijkers zitten aan de buis gekluisterd. Kom daar maar eens om als er een uitzending van politieke partijen is; zelfs de Algemene Beschouwingen halen dat bij lange na niet. Wat heeft de Nederlandse boer en de presentatrice wel wat de politici niet hebben? Het maakt nauwelijks uit of je als boer verlegen, charmant, brutaal of introvert bent; de kijker smult! Zit het geheim misschien in de presentatie van Yvon Jaspers?
“Voor de opkomst!!” De afgelopen Europese verkiezingen gaven een dramatische opkomst te zien, belabberde kijkcijfers dus. Eigenlijk zou deze verkiezing van de buis moeten worden gehaald. Dat doen wij echter in een democratie niet. Wellicht moeten wij eens nadenken over een minimumopkomst om een verkiezing geldig te laten verklaren, zoals bij een referendum. Of moet de politiek Yvon Jaspers inhuren, die een jaar voor de verkiezingsdatum, met de lijsttrekkers de polder intrekt om hen kennis laat maken met diverse kiezers en hun wensen. De kiezers kunnen dan ook alles te weten komen over de principes van de kandidaten. Geen oppervlakkige ontboezemingen, maar dieptegesprekken in de dierentuin of tijdens het bloemschikken of koken. Na iedere uitzending moet de politicus dan een kiezer naar huis sturen, die het minst bij hem of haar past. Daarvoor is als politicus moed voor nodig; een stem wegsturen.
“D66 vindt,”dat de burger de politicus kritisch moet benaderen en naast het vertrouwen in het programma ook vertrouwen in de politicus moet krijgen. Dit hoort niet te gebeuren via oneliners en populisme. De kiezer wil echtheid en eerlijkheid, géén opsmuk. Nederland is niet gebaat bij eendagsvliegen en randverschijnselen. Daar is onze democratie te kostbaar voor. Wellicht heeft Yvon Jaspers een advies!Hans ReuschFractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk