“Hooliganisme in Nieuwegein??”

“Gratis matten!!”,

De afgelopen week werd het nieuws overheerst door een uit de hand gelopen “gratis” strandfeest in Hoek van Holland. Een feest, wat al eerder was gehouden – zonder problemen- en dat al een jaar op de evenementenkalender van Rotterdam stond. Feyenoord hooligans vonden het nodig dit feest te misbruiken om hun misplaatste agressie op de politie bot te vieren. Door interne communicatiefouten bij de politie kregen ze nog de kans ook. Gratis matten!!!, met het gevolg volgend jaar geen gratis feest meer en helaas een dode. Een stelletje criminelen vandalen – een kleine minderheid – verstiert het voor de goedwillende feestgangers. Dit moeten wij als maatschappij niet accepteren. Ons politie apparaat moet toch in staat worden geacht dit te voorkomen en ons justitieel apparaat moet er toch voor kunnen zorgen, dat dit gajes in de lege cellen zit en niet buiten crimineel loopt te wezen en eerzame huisvaders ervan weerhoudt ontspannen naar een voetbalwedstrijd te gaan.

“Dromen zijn bedrog??

In onze eigen stad werd op een droomeiland/City Island een fantasiestad gecreëerd om de beleving van de nieuwe binnenstad te visualiseren. De jeugd zou zich volgens de kunstenaar er kunnen gaan vermaken. Helaas hebben ijverige ambtenaren ontdekt, dat onze jeugd zijn hoofd zou kunnen stoten of schrammen kunnen oplopen. Nooit in de BouwGein geweest? Vervolgens werd de vrees uitgesproken, dat het kunstwerk aan vandalisme te prooi zal vallen. Zouden de Nieuwegeinse hooligans, die ook de “ oude man” in Fokkesteeg te grazen hebben genomen hun kans afwachten. Misschien komt er binnenkort wel een hek om heen, zoals bij sommige scholen. Buigen voor het vandalisme, maakt aan alle dromen een eind.

“Zeg het met bloemen??

Tijdens mijn afgelopen vakantie door veel franse steden getrokken en daar heel veel bloemperken en bloembakken aangetroffen. Deze zagen er prachtig uit en fungeerden vaak als een ontvangstcomité als je zo´n stad binnen reed. Waarom kan dat bij ons niet? Waarom worden bij ons de bloemen en struiken uit de bloembakken gestolen? Wie heeft zijn eigen tuin daarmee versierd? Nieuwegeiners prijzen het groene karakter van hun stad, maar dat vraagt wel respect voor de openbare ruimte. Die is van ons allemaal; ons visitekaartje!!

“D66 vindt,”

dat de burger een zelfstandig denkend mens is, die zijn eigen verantwoordelijkheid moet kennen en accepteren, maar ook een ander daarop aan durft te spreken. Politietoezicht, camera´s en hekken zijn geen oplossing voor vandalisme, maar wederzijdse opvoeding wel. Dit vereist echter lef van de burger en de toezichthouders, zoals Gemeentebestuur en politie. Wij hebben nog een lange weg te gaan. Echter wijken voor vandalisme en hooliganisme werkt niet en is ook voor D66 niet de oplossing. Opvoeden en corrigeren en desnoods straffen in het uiterste geval is de weg en die begint al op school!

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk