“Die drugsgerelateerde overlast is er wel degelijk”

‘Enkele tientallen jongeren hangen op de bankjes op het pleintje bij de coffeeshop. Ze schreeuwen, schelden, blowen, drinken bier en maken rotzooi. Dan komen uit alle straten agenten met politiehonden. Agenten in burger die er al langer waren, geven aanwijzingen. Tien personen worden aangehouden. Enkele spugen naar de agenten en verzetten zich. Met tie-raps om de polsen worden ze afgevoerd. Nog eens tien jongeren krijgen een bekeuring’. (artikel AD-UN)

Als je dit leest vermoed je dat dit een probleembeschrijving is uit Amsterdam of Utrecht. Helaas, bovenstaande overlast vond plaats in de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein, aldus een artikel uit het Algemeen Dagblad van 4 september j.l. Voor het CDA één van de bewijzen dat de overlast van drugsgebruik in Nieuwegein ‘niet meevalt’, zoals zo vaak is beweerd. Want de overlast valt inderdaad niet mee! En dat is precies wat inwoners uit een wijk als Fokkesteeg veelvuldig ervarenIn het eerder genoemde artikel zijn diverse inwoners aan het woord en hun visie op de problematiek is kraak helder: de coffeeshop sluiten en een blowverbod invoeren.

Met dat laatste wordt verwezen naar het initiatief van de fractie van Trots op Nederland, waarover we woensdag 8 september als fracties in de raadszaal hebben gesproken. Dat voorstel omvat het idee om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen zodat drugsgebruik op bepaalde plekken in de stad verboden kan worden. De burgemeester heeft daarmee een middel in handen om specifieke plekken in de stad, waar sprake is van drugsoverlast, aan te merken als drugsvrije-zone, zeg maar het ‘blowverbod.’ Wie daar dan toch drugs gebruikt is strafbaar en kan een boete verwachten.

Een prima voorstel wat het CDA betreft. We zijn blij dat de fractie van Trots op Nederland ook een medestander is op dit dossier. Want de afgelopen jaren stonden de ChristenUnie en het CDA vaak alleen in hun beweringen van overlast en de gewenste harde aanpak. We moeten namelijk constateren dat de overlast in de stad toeneemt: tal van wietzakjes op en rond schoolpleintjes en parkbankjes, steeds meer blowende jongeren en een toenemende drugshandel in de Nieuwegeinse wijken.

En dan moeten we ook de volksgezondheid niet vergeten. De risico’s van het gebruik van cannabis op de volksgezondheid zijn jarenlang onderschat. Tal van onderzoeken van wetenschappelijke instituten wijzen uit dat hoe vaker jongeren cannabis gebruiken, hoe vaker ze agressief en delinquent gedrag vertonen en hoe vaker ze schoolproblemen hebben. Problemen met en risico’s van cannabisgebruik nemen toe. Het is niet meer dat onschuldige genotmiddel met een hippie-imago.

Voor het CDA is het onbegrijpelijk als wordt beweerd dat ‘het wel mee valt.’ Nee, het valt niet mee! Die ‘laat maar waaien’-mentaliteit is niet uit te leggen aan ouders die hun kinderen willen vrijwaren van drugs, niet aan een school die met man en macht probeert drugsgebruik en drugshandel buiten de school te houden en niet aan hulpverleners die worden geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van het cannabisgebruik.

Het CDA zal óók in deze raadsperiode de portefeuillehouder en de raad consequent wijzen op de gevolgen van het drugsgebruik in Nieuwegein. Een nuloptie kan voor het CDA ook nog steeds de volgende stap zijn in deze aanpak, zoals in ons verkiezingsprogramma is vastgesteld. En naar het nu lijkt met meer medestanders dan tegenstanders in de Gemeenteraad.

We zullen er eerst op toezien dat het college de APV-wijziging ook daadwerkelijk gebruikt. Want het college staat niet afwijzend tegen deze wijziging van de APV. Ze heeft alleen nog niet goed voor ogen voor welke wijken of gebieden deze maatregel toegepast zou moeten worden, zo maakt het CDA op uit de beantwoording van de portefeuillehouder. Wat het CDA betreft wijzen we schoolgebieden, kinderdagverblijven en winkelcentra in ieder geval aan als drugsvrije-zones. Maar wellicht dat uitspraken van de politie, naar aanleiding van het politieoptreden in Fokkesteeg, het college ook een beetje kunnen helpen bij het aanwijzen van een drugsvrije zone: “We wilden objectief vaststellen of er sprake is van overlast en kort voor de zomervakantie hebben we twee keer zo’n actie uitgevoerd. Die drugsgerelateerde overlast is er wel degelijk.” Voldoende handreiking voor de eerste drugsvrije-zone in Nieuwegein, lijkt ons zo

Namens het CDA, Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk